Inlägg från: PeterPan |Visa alla inlägg
  • PeterPan

    Vet du mer om Colombia?

    Hej, här kommer lite mer intressant information kanske.

    Jag är själv adopterad från Bogota och är nog mer åt mestiserhållet.
    Dvs ett blandfolk med indianskt och europeiskt ursprung.

    Det bor över 45 miljoner invånare i Colombia. Nästan 60 % av befolkningen är mestiser.. En femtedel är etniska européer och 15 % är så kallade mulatter. Det finns även en afro-amerikansk minoritet och en liten grupp indianer.

    Med hänsyn till befolkningens ursprung kan Colombias invånare delas in i fyra grupper. Det finns en liten indiansk befolkning, med fotfäste i gränsområdena mot grannländerna, en liten svart befolkning, med fäste längs kusterna och i norr, en vit befolkning som till stor del utgör den urbana medelklassen, och den största delen som är blandad av två eller flera av de andra grupperna.

    Med detta i bagaget så förstår man att barnen kan i stort sett se ut hur som helst när det gäller hudfärg och utseende. Jag var 2005 och besökte Los Pisingos och träffade många av barnen där och kan nog faktiskt hålla med om att dom flesta var nog mer åt det ljusa hållet med brunt hår ljus hy och bruna ögon.
    Detta var också ett genomgående inslag i gatubilden i Bogota tycker jag att det är såpass stor del som har ett europeeiskt utseende.

    Kommer man längre norrut som tex. Cartagena så är största delen av befolkningen av afrikanskt ursprung, vilket inte är så konstigt i just Cartagena då det var den första anhalten för dom afrikanska slavarna då dom skeppades över från Afrika till Latinamerika i slutet på 1500-talet.

    Jag ser också det på många av mina adopterade vänner från Colombia att vissa är väldigt mörka och dom är oftast från barnhem i mindre städer längre norrut som tex Barranquilla.
    Medans vi som är från Bogota är i regel ljusare, men såklart så finns det variationer även här.

    Men såklart så är det så som många skriver att alla barn från Colombia är fantastikt söta och underbara, jag kan bara hålla med.......

    Kan bara tillägga att jag och min fru själva väntar på barn från Colombia, får vårt medgivande nu i feb.
    Det ska bli sååå spännande.

    // Peter

  • PeterPan

    Vad faaan...... jag ska strypa guiden på La Popa.... hon sa att det var dit slavarnas första anhalt var från Afrika, men hon menade nog till Colombia, efter att dom hade kommit till Espanola....

    Det är bara bra att du är petig Thalis, vi gillar att lära oss nya saker. Rätt ska vara rätt.

    Gracias

Svar på tråden Vet du mer om Colombia?