Inlägg från: Aklejan |Visa alla inlägg
  • Aklejan

    Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare

    Hej,
    Nyskapad användare då jag vill vara anonym mot eventuella snokare i min närhet Flört

    Jag plussade igår och bör vara i v 5+3. Kommer imorgon att ringa specialistmödravården och min diabetessköterska för att se vad som händer nu =)

    Frågornas tid har börjat känner jag :P Märker redan att jag helst behöver småäta för att magen ska vara lugnare, men vill ju då inte ha nåt med för mycket kolhydrater. Funderar mest på morötter men vill gärna ha andra tips, vad äter ni?

  • Aklejan
    Lady2 skrev 2016-11-01 10:41:34 följande:

    Välkomna hit! Va roligt med lite nya i gruppen :) Och grattis till era +!!

    Det bästa är nog att prata med diabetesteamet ang dina värden. Alla funkar olika och du behöver kanske öka dina doser för att slippa högt bs. Höga värden korta stunder ska inte vara någon fara. Men det klart att det inte känns så kul...

    Oftast är man tyvärr inte sugen på det som är bra att äta;) Men frukt, knäckebröd, naturell yoghurt äter jag mycket (man kan ju söta själv med bättre alternativ)

    Gick in i v 30 idag och nu är det tungt. Stor längtan! Bs håller sig ganska bra tycker jag, ökat på doserna lite mer nu. Dags för första TUL om ca 3 veckor:)


    Tack! :)

    Ja, har ändrat kolhydratskvoten till frukost redan då det drog iväg på en gång. Får väl vara förberedd på att ändra ganska ofta...

    Fick tid hos specialistmödravården nästa torsdag, vad gör man vid första besöket där?
  • Aklejan
    Lady2 skrev 2016-11-02 22:06:03 följande:

    Just frukost har varit svårt för mig också. Speciellt hur senare i grav det blir. Precis som om insulinet och kroppen inte alls kan synkas på morgonen.

    Jag går på vanligt mvc så jag har aldrig haft koll på spec mvc (tror inte ens det finns här. Närmsta största stad kanske) Du kan nog vänta dig att väga dig och allmänna hälsofrågor. Du borde bli erbjuden kub eller nipt så eventuellt bokas ett ul. Lycka till:)


    Märktes på en gång på blodsockret när jag ändrade kvoten, blev mycket bättre! Skönt att slippa bli hög framåt lunch. Lär väl bli mycket ändringar...

    Jaha, hur funkar det då? Mycket kontakt med vanliga diabetesteamet? Har tid hos vanliga mvc på onsdag, så det blir väl lite parallellt verkar det.
  • Aklejan
    Lady2 skrev 2016-11-04 15:14:10 följande:

    Skönt att det blev bättre! Ja det lär bli mycket ändringar. Det är en svår balansgång att hitta rätt..

    Jag träffar min ssk och läkare ca 1 gång i månaden. Mailar min ssk en gång i veckan och checkar av läget. Funkar bra för mig. Har som sagt ingen koll alls på vad spec mvc innebär eller varför man har behov av det :p Men vad tacksam man ska vara för all hjälp man får. Jag har en fantastisk bm på mvc denna gång, hon är verkligen toppen.

    Aklejan är det ditt första barn?


    Huvudsaken är ju att det fungerar bra! =)
    Jag har fått veta att jag ska träffa dem på smvc en gång i månaden första tiden, men ska skicka in mina kurvor varje vecka så att en läkare kan gå igenom dem. Ska väl även ha kontakt med min ordinarie sköterska. Som jag förstår det så är det läkare från vanliga medicinmottagningen som turas om att ha hand om "diabetesmottagningen" på smvc, så jag då även får kontakt där med min läkare ibland. Så det känns ju bra =)

    Härligt att höra! Uppfattar det som att du inte haft lika bra förut?

    Ja, det stämmer. Första barnet och första graviditeten, så allt är nytt!
  • Aklejan
    Lady2 skrev 2016-11-09 19:40:16 följande:

    Spännande med första barnet! Och resan med graviditet!

    Nej, mvc var rena kaoset min förra grav. Träffade I princip olika bm varje gång jag var där. Så fick ingen chans att skapa något förtroende, ingen som hade koll på vad man sagt vid tidigare besök osv. så det var bara allmänt kaos. Men allt gick ju bra ändå:)

    Låter som ett bra upplägg! Skönt att få mycket stöd och hjälp. Och att det finns någon som kan svara på frågor och stötta. Det gör väldigt mycket att ha en bra sköterska och läkare!

    Hur gick ditt besök hos mvc?


    Men oj, det är ju verkligen så man inte vill ha det! Skönt att det gick bra ändå :) Men det gör det väl oftast, men det underlättar ju om man kan känna sig trygg och inte stressad för att det blir olika.

    Det gick bra! Va mest bara information och jag fick med mig en del papper och broschyrer, inget jätteupphetsande ;)

    Igår va jag även till smvc för första gången, det va ju inte så givande tyvärr. Gick mest bara igenom kurvorna för att se om vi skulle göra nå justeringar och Det kunde vi ju lika gärna gjort på telefon. Sen kollade de blodtryck och vikt, vilket man ju kunde ha tagit förra veckan när jag ändå va och tog prover inför besöket. Men aja, det blir nog bra!

    Hur går det för dig?
  • Aklejan
    Lady2 skrev 2016-11-14 08:52:02 följande:

    De första besöket är väl inte så spännande men å andra sidan så brukar det gå upp för en att det är "på riktigt" när man varit på mvc.

    Trist att det inte kändes givande. Föreslå att ta en del grejer över telefon, annars. Själv har jag en bit att köra till ssk och läkare så jag är inte så glad för "onödiga" besök. Det är kanske mer att det känns så, dom har ju ett stort ansvar iofs...:)

    Jodå. Jag kämpar på! Jag ska jobba mina sista pass denna vecka, sen ska jag bara gå hemma och vänta;) Jag har fått oerhörd foglossning (hade jag min förra grav också) det tar på krafterna. känner sig inte särskilt rolig varken som mamma eller sambo. Man blir verkligen en annan människa av att ha ont.. Men jag ser ljuset i tunneln. Nästa vecka ska vi på vårt första TUL. Hoppas att det inte är någon jättebebis i magen, det brukar iofs inte visa sig förren senare...

    Har du fått info om kub och eller nipt? Det funkar väl olika beroende på vart man bor men det verkar vanligt att man blir erbjuden som diabetiker.


    Lite mer verkligt blir det ju när hela apparaten dragit igång, men ändå inte riktigt än...

    Det blir ju bara en gång i månaden nu till en början så det får väl gå ändå, fast kommer ju kännas drygt senare att behöva åka ca 5 mil enkel resa när det blir oftare.

    Är du i v 32 nu? Hoppas att du kan ta det lugnt och försiktigt så att du inte förvärrar någonting. Men skönt med de sista jobbpassen! =)

    På mvc nämnde hon fosterdiagnostik, men sa att det inte erbjuds i mitt län. Men om jag är intresserad kunde jag vända mig till ett grannlän. Känner mig dock inte så begeistrad i det, det blir som det blir känner jag nog mest.

    Har iaf fått tid för första ultraljudet, så nu längtar man ju dit =)
  • Aklejan

    Nu får jag ju ett ul i v 11 (10+0), tycker det är ganska tidigt som det är =) sen är det ju klart att det vore roligt om man fått se vad som gömmer sig därinne tidigare. Men som du säger, den där eventuella oron känner jag att jag inte behöver.

    Usch då, skönt att du är på bättringsvägen. Upplever du att det är svårare att hantera en förkylning under graviditet? Det brukar räcka för mig att höja basalen om jag är förkyld, men kan tänka mig att det kanske blir annorlunda med alla hormoner i kroppen. Nej, det känns ju inte bra att ligga på de värderna men jag kan nog förstå hur de menar ändå. Rekylerna kan ju bli riktigt jobbiga så det är ju bra att undvika dem.

    Har fått sånt problem med illamående den här veckan... har verkligen fått tänka om gällande storleken på portionerna så att jag tror att jag får i mig det istället för att ta som vanligt och riskera att få upp allting :( I måndags tog det mig typ en timme att få i mig frukostsmörgåsen... Ställer ju till det lite med insulindoseringen :/

    Tack Littlefriend! =)

  • Aklejan
    Lady2 skrev 2016-11-21 13:38:06 följande:

    Va roligt! Ett tidigt ul hör nog till för oss. Jobbigt med illamående. Är du pigg annars eller trött? Förstår att det blir knepigt med maten. Svårt att leva som vanligt när man inte mår bra. Inte helt lätt att ta på en mask och vara sitt vanliga jag. För du hade inte inte berättat för nära och kära ännu? Lagom till man vill göra det brukar man typsikt nog må bättre;)

    Ja det har varit tufft faktiskt. Insulinet biter inte som det ska, eller hur jag ska förklara. Men det har varit mer än hosta o snorighet, har nog haft en massa skit i kroppen. Hade en ordentlig ögoninflammation samtidigt så kroppen har nog haft att jobba med!

    Idag var det dags för TUL! Och japp, det är en stor en där inne. Det var jag ganska beredd på men blir ändå besviken på något sätt. Tycker alltid det är tufft när man möter läkare eller bm som ifrågasätter hur jag ligger i min diabetes. Ja min diabetesläkare säger vid varje besök att allt är perfekt. Vad mer kan man göra då:( Jag förstår att dom frågar men blir lite stött ändå...


    Jag är jättetrött! Det är oftast riktigt jobbigt på jobbet, trött och mår dåligt. Man håller inte direkt sitt vanliga tempo.... och när man kommer hem orkar man knappt göra något, blir ofta till att vila en stund på soffan.Vi har berättat för föräldrar och mina närmaste två vänner, men övrig familj är fortfarande ovetandes. Tänkte berätta för brorsan nästa helg när han fyller år, och makens syskon får vänta till jul =)

    Är du bättre nu? Du verkar ju ha haft mer än nog att kämpa med..!

    När är det tänkt att h*n ska titta ut? Varför behöver de ifrågasätta egentligen, de ser väl på dina kurvor hur det går för dig? Dessutom ska de ju vara mycket väl medvetna om hur svårt det kan vara... Du får försöka att inte ta åt dig, hur svårt det än är att låta bli. Du gör ju ditt bästa, vad mer kan du göra?
  • Aklejan
    Lady2 skrev 2016-11-28 10:36:30 följande:

    Klokt att du vilar! Jag har varit som en zombie i början av mina grav. En tupplur på soffan har mer eller mindre varit standard varenda dag;) Men det brukar släppa, tycker ändå man ska lyssna på kroppen och vila. Det händer ju en massa i kroppen så det är inte konstigt att man är låg på energi. Va roligt. Det blir en rolig julklapp att berätta! Skönt att det närmsta vet hur det ligger till:)

    Jag är beräknad till 16/1. Har räknat med igångsättning v 38 (det fick jag förra gången) men det är inget jag fått bestämt från vården än. Min bm pratade om att det ev kan bli tidigare. Vilket kändes så skönt på ett sätt, dottern vägde 4600 när hon kom i v 38 och det är ju helt klart ett stort barn. Däremot känns det lite tråkigt om det blir tidigare eftersom det blir kring jul;( Men jag försöker ha is i magen och vänta på alla TUL och se vad de kommer fram till. MEN det är inte så lätt;)

    Mitt bs lever sitt eget liv. Väldigt tydligt att kroppen inte är sig själv. Äter tex hälften så mycket till frukost nu än för någon månad sen, men kräver mycket mer insulin än då. Som icke gravid hade jag kanske tagit 5E och nu kan jag ta uppåt 14E. Är så tacksam över sensorn den hjälper och underlättar en hel del!

    Har du sensor eller libre? Pump eller pennor? Jag kör med pennor och trivs med det men vet att många älskar sin pump.


    Tröttheten består dessvärre än så länge. Men, jag har inte riktigt samma problem med illamåendet längre. Det är inte varje dag längre och oftast inte lika påtagligt, så det är skönt.

    Va ju på ultraljud förra veckan, spännande att få se att det fanns nåt levande därinne =) Blev dock backad ca två veckor, så jag är i v 10 nu som det verkar.

    När skulle du helst vilja få då, vilken sida av nyåret? Förstår att du gärna vill så snart som möjligt om du nu har jobbigt och att det kanske blir ett stort barn igen.
    Jobbigt när blodsockret inte alls vill samarbeta... men insulinbehovet brukar sjunka mot slutet väl?

    Jag har pump med tillhörande vanlig blodsockermätare. Hade sprutor mina första 24 år men bytte till pump för 2,5 år sedan och tycker att det funkar bra. Lite jobbigt är det ju också, men jag har fått stabilare blodsocker så det känns skönt.
  • Aklejan

    Stort grattis till er Littlefriend! :)

    Ja, jag skulle gärna ha mig ett nytt ultraljud snart så man kanske får lite mer klarhet i hur långt gången man är egentligen... men det är väl bara att vänta till rul.

    Hur har det gått för dig Lady2, fått något besked? Eller kanske bebis tom? :)

    Det vore skönt med någon slags sensor, men de verkar inte så pigga på att dela ut det tyvärr. Ska höra mig för imorgon när jag ska till smvc, vad de har att säga om det. Antar att jag haft för bra värden hittills...

  • Aklejan
    Lady2 skrev 2016-12-28 20:49:20 följande:

    Skulle på bedömning i tisdags på förlossningen. Kvällen innan slår magsjukan till för gubben och mig! Sådan otur! Inget kul och tiden fick jag såklart boka av... Som tur var höll det bara i sig i 6 timmar så jag fick en ny tid på fredag. Hoppas på bättre tur denna gång...;)

    Sensor är verkligen toppen, tycker jag! Borde inte vara några problem för en gravid att få en sådan. Men det funkar nog olika i olika landsting. Skönt iaf att du ligger fint i ditt bs:) Lycka till på besöket på smvc!


    Så hur gick det? =)

    Jag fick en Libre i måndags, som jag får ha under graviditeten. Så det känns jättebra! Man kollar ju typ hela tiden haha.. men skönt att man redan kan se lite mönster.
  • Aklejan
    Lady2 skrev 2017-01-06 13:07:02 följande:

    Den 30/12 kom lillebror till världen. 4600gr och 55 cm lång. Ingen liten kille alltså. Precis som storasyster (som var 1 cm kortare, dock). Fick igångsättning på morgonen och strax efter 23 var han ute. V 37+3 så även om det blir en lite tråkig födelsedag för honom, sent på året, är jag glad att vi inte väntade. Då hade det verkligen blivit en bjässe.

    Nu försöker vi få ihop lite rutiner här hemma, gossen bara sover och äter än så länge men storasyster behöver sin uppmärksamhet så det finns att göra:)

    Jättebra att du fick en libre! Självklart ska man få hjälpmedel under graviditen tycker jag! Kan man slappna av lite mer, man tänker ständigt på sitt bs som det är! Önskar dig och alla andra stort lycka till - ni har något fantastiskt framför er!


    Får börja med att be om ursäkt för ett så sent svar!

    Sen, ett stort grattis! GladHjärta Va härligt att ha nått fram, och att allt verkar ha gått bra! Hoppas att ni lyckas trixa ihop den nya vardagen ;)

    Tack! Nu går man bara och väntar på att det ska hända nåt känns det som, men det dröjer väl några veckor till innan man börjar se nån mage...
Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare