• Vilda Tiger

    Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare

    Nu fortsätter vi vårt babbel under resan mot våra små. {#lang_emotions_smile} Här samlas vi som har diabetes typ 1 och är gravida, för att diskutera dagliga blodsockerkontroller, hba1c, tillväxtultraljud, mat och annat som har med hanteringen av vår diabetes under graviditeten att göra.

    Välkommen!

    bf-tråd: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m47858295.html

    förra tråden: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m48213362.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-07-06 22:13
    Ny bf-tråd!!! www.familjeliv.se/Forum-2-143/m51905038.html

  • Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare
  • Anakin

    Jag tycker att det är så olika! Var superduperkänslig med första barnet och kunde inte ens resa 20 mil utan att sockret stack i väg och var sjukskriven 100 %. Den här grav var vi på europasemester utan större problem... Men generellt sett - var försiktig! Prioritera bra socker, framförallt i början när missbildningsrisken är som störst. Jag hade valt att inte resa tror jag faktiskt och definitivt att byta till dagpass. Var nitisk i början och slarva mer efter v 22 typ.

  • typ1an

    Hej!
    Vad räknas egentligen som svajigt bs? Om det är kring 4-9  men hoppar upp mot ok vi säger 14-16 men att man tar insulin och det sedan landar på bra värde igen. Är detta då stor risk för missbildningar? Vad för missbildningar handlar detta om?

    Tror jag är gravid vecka 4+4 (5) och haft lite svajiga värden..men bra värden sedan misstanke om graviditet iaf. Ush blir lite orolig nu. Ska testa imorgon! :) bim+4

  • LouiMar
    typ1an skrev 2014-09-17 01:19:27 följande:

    Hej!
    Vad räknas egentligen som svajigt bs? Om det är kring 4-9  men hoppar upp mot ok vi säger 14-16 men att man tar insulin och det sedan landar på bra värde igen. Är detta då stor risk för missbildningar? Vad för missbildningar handlar detta om?

    Tror jag är gravid vecka 4+4 (5) och haft lite svajiga värden..men bra värden sedan misstanke om graviditet iaf. Ush blir lite orolig nu. Ska testa imorgon! :) bim+4


    Oj va spännande! :) Med båda mina söner (ena ofödd, BF 2 dec) så har jag haft supersvajiga värden uppåt 17 som varit svåra att få ner, veckorna mellan ägglossning och plusset (plussade BIM-6 med båda)! Och det tror jag inte är någon större risk, med enstaka sådana värden som man jobbar för att få ner så snabbt som möjligt förstås.

    Däremot tror jag att jag fick ett missfall i januari i år då jag blev oplanerat gravid med min man och det tror jag berodde på alldeles för många höga värden (eftersom att jag inte visste om att jag då var gravid så la jag ingen vikt vid att korrigera de orimligt svajiga värdena utan lät mig själv ligga på 11-20).

    Om barnet blir missbildat så tidigt så blir ju inte graviditeten fullgången oftast. Så gör ditt bästa för att kontrollera dina värden över 10! :) Men ha i åtanke att det inte är lätt i början för det är så extremt mycket hormoner som flyger runt i kroppen som påverkar sockret.

    Lycka till med gravtestet :)  
  • Lillan86

    Lchf, nu är jag mer nitisk än någonsin och det börjar sätta sig på psyket... Jag vågar helt enkelt inte äta något som riskerar att höja sockret för snabbt och riskera höga värden... Det har i sin tur gjort att mcdonalds, godis och vanligt bröd är mer lockande än vanligt.. Hur gjorde/gör ni med kosten? Vad åt ni? Vad undvek ni till 100%? Just nu känns det faktiskt lite jobbigt :/

  • Sunnan
    Lillan86 skrev 2014-09-20 14:36:44 följande:

    Lchf, nu är jag mer nitisk än någonsin och det börjar sätta sig på psyket... Jag vågar helt enkelt inte äta något som riskerar att höja sockret för snabbt och riskera höga värden... Det har i sin tur gjort att mcdonalds, godis och vanligt bröd är mer lockande än vanligt.. Hur gjorde/gör ni med kosten? Vad åt ni? Vad undvek ni till 100%? Just nu känns det faktiskt lite jobbigt :/


    Jag äter oftast mat med lågt GI men tycker att LCHF är alldeles för extremt. Har ätit godis vid enstaka tillfällen och det blir sammanfattningsvis inte bra så det försöker jag undvika helt. Äter ibland efterrätt i direkt anslutning till maten då det inte påverkar blodsockret lika mycket som om man äter något sött helt separat. Har du inte en dietistkontakt som du kan diskutera med? 
  • Lillan86

    Jo, men den dietisten ger inte ens min diabetessköterska något för :P Jag ska träffa min läkare på tisdag, får ta upp det då. GI låter ju helt klart bättre. Ska kolla upp det :) Om du "unnar" dig något, vad blir det då? Några tips?

  • Vilda Tiger

    Bär med lite grädde, mörk choklad, lite gräddglass, frukt är saker jag kan unna mig ibland. Speciellt då det sker direkt efter måltid, liksom nyss skrevs.

  • Sunnan
    Lillan86 skrev 2014-09-20 21:07:37 följande:

    Jo, men den dietisten ger inte ens min diabetessköterska något för :P Jag ska träffa min läkare på tisdag, får ta upp det då. GI låter ju helt klart bättre. Ska kolla upp det :) Om du "unnar" dig något, vad blir det då? Några tips?


    Vilken otur, jag har en jätterar dietist. En fördel med att vara patient på ett jättestort universitetssjukhus antar jag, det finns några att välja på. Spec-MVC skickade mig raka vägen till dietist efter inskrivningen också men då tyckte hon inte att jag behövde ändra på något. 
    Jag har haft diabetes så kort tid (symptomdebut vid årsskiftet) så jag har fortfarande ganska mycket egen produktion och kan slarva mycket mer än er andra som är helt beroende av externt insulin. 
    I direkt anslutning till måltid kan jag äta lite vad som helst men i liten kvantitet ex lite mintchoklad (mitt favoritgodis), en liten glass (hände då och då i somras när det var varmt) eller en bit smulpaj (gör egen med mandelmjöl, havregryn, hackade nötter, smör och kraftigt reducerat mängd socker + mycket bär/frukt). Annars är frukt det jag "unnar" mig mest - äter flera frukter om dagen då jag utan problem kan göra det utan att behöva ta insulin. Svenska äpplena Discovery som finns just nu är löjligt goda! Päron är söta men väldigt fiberrika och har därför ett långsamma upptag och hjälper mot trög mage.


    Ett tips från min dietist om det är fler här som är förtjusta i havregrynsgröt för att få till en gröt som tas upp långsammare och är ännu nyttigare: Blanda 1 dl vanliga havregryn (fiberhavregryn innehåller vetekli som min dietist inte alls gillar) med 1 msk havrekli, 1 msk vetegroddar och 1 msk hela linfrön (även bra för tröga gravidmagar). Jag äter detta nästan varje morgon och har därför en stor burk med färdigblandad "grötmix" för att spara tid, 1 1/4 dl räknas då som en portion och jag brukar ta 2,5 dl vatten till och micra i 3 min.

  • LouiMar

    Jag har varit bestämd från start den här gången att tillåta mig att äta sånt jag är sugen på. För i förra graviditeten unnade jag mig INGET. Och efter förlossningen var jag galen i allt jag inte hade fått äta under graviditeten = jag behöll 7 kg övervikt i ett år innan jag lugnade ner mig i moffandet ;) 

    Den här gången gör jag som ovan skriver, äter sötsaker i samband med måltiderna. En kaka till kaffet efter lunch eller en chokladbit. Lite glass efter middagen och sen om jag är riktigt sugen på nåt (mer än EN bit choklad t.ex.) så ser jag till att ta insulin i förväg så att jag nästan har lågt innan och då är det lätt att småmöta med 2 enheter i taget under självaste godisintaget. :) Har fungerat kanonbra den här gången! När jag äter godis och mäter under tiden så tar jag 2 enheter vid 7.0 och sen med ca 20 min mellanrum mäter jag och så länge det ligger kvar mellan 7-8 och jag fortfarande äter godis så tar jag hela tiden 2 enheter/20:e min. Blir sällan låg och sällan hög av det :) 

    OCH jag har inte gått upp mer i vikt för det (vecka 31 nu och har gått upp 8 kg, förra graviditeten hade jag gått upp 10 kg den här veckan) . Så för mig är det bara positivt att äta sötsaker på rimlig nivå under graviditeten. Sen vet jag att alla inte kan göra som jag ändå, för man har olika hormonpåslag mm. som gör det enklare/svårare att möta.  

    Jag har kunnat leva såhär sen grav.vecka 19 (innan dess var det skitsvårt att hålla stabila värden trots hälsosam mat GI/Lchf) 

  • LouiMar

    En fråga! 

    Jag är ju sjukskriven 50% och kommer troligtvis vara det framöver pga grav + dia. Men i min förra graviditet gick jag hem 3 veckor innan BF (från att ha jobbat 100% hela graviditeten) vilket var väldigt skönt, jag behövde det. Jag tog då ut föräldrapenning för de veckorna. Hur fungerar det när man redan är sjukskriven så att jag inte i onödan tar av föräldradagarna? Vill göra samma sak den här gången nämligen. Kan man fortsätta vara sjukskriven 50% och ta ut resterande 50% som föräldradagar? Det känns ju lurigt? Hm... 

Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare