Lillan86 skrev 2014-09-20 21:07:37 följande:
Jo, men den dietisten ger inte ens min diabetessköterska något för :P Jag ska träffa min läkare på tisdag, får ta upp det då. GI låter ju helt klart bättre. Ska kolla upp det :) Om du "unnar" dig något, vad blir det då? Några tips?
Vilken otur, jag har en jätterar dietist. En fördel med att vara patient på ett jättestort universitetssjukhus antar jag, det finns några att välja på. Spec-MVC skickade mig raka vägen till dietist efter inskrivningen också men då tyckte hon inte att jag behövde ändra på något.
Jag har haft diabetes så kort tid (symptomdebut vid årsskiftet) så jag har fortfarande ganska mycket egen produktion och kan slarva mycket mer än er andra som är helt beroende av externt insulin.
I direkt anslutning till måltid kan jag äta lite vad som helst men i liten kvantitet ex lite mintchoklad (mitt favoritgodis), en liten glass (hände då och då i somras när det var varmt) eller en bit smulpaj (gör egen med mandelmjöl, havregryn, hackade nötter, smör och kraftigt reducerat mängd socker + mycket bär/frukt). Annars är frukt det jag "unnar" mig mest - äter flera frukter om dagen då jag utan problem kan göra det utan att behöva ta insulin. Svenska äpplena Discovery som finns just nu är löjligt goda! Päron är söta men väldigt fiberrika och har därför ett långsamma upptag och hjälper mot trög mage.
Ett tips från min dietist om det är fler här som är förtjusta i havregrynsgröt för att få till en gröt som tas upp långsammare och är ännu nyttigare: Blanda 1 dl vanliga havregryn (fiberhavregryn innehåller vetekli som min dietist inte alls gillar) med 1 msk havrekli, 1 msk vetegroddar och 1 msk hela linfrön (även bra för tröga gravidmagar). Jag äter detta nästan varje morgon och har därför en stor burk med färdigblandad "grötmix" för att spara tid, 1 1/4 dl räknas då som en portion och jag brukar ta 2,5 dl vatten till och micra i 3 min.