• Vilda Tiger

    Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare

    Nu fortsätter vi vårt babbel under resan mot våra små. {#lang_emotions_smile} Här samlas vi som har diabetes typ 1 och är gravida, för att diskutera dagliga blodsockerkontroller, hba1c, tillväxtultraljud, mat och annat som har med hanteringen av vår diabetes under graviditeten att göra.

    Välkommen!

    bf-tråd: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m47858295.html

    förra tråden: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m48213362.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-07-06 22:13
    Ny bf-tråd!!! www.familjeliv.se/Forum-2-143/m51905038.html

  • Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare
  • Minifer
    Anakin skrev 2014-11-21 11:21:32 följande:
    Japp, jag är ganska aktiv i fb-tråden. Eftersom detta är en öppen grupp går jag helst inte ut med namn, men min nick är ganska lik mitt riktiga namn så du kanske kan gissa :)

    Kul! Jag är också rätt aktiv där, men vill vara rätt hemlig här :) Skall hålla ögonen öppna, hehe!
  • Minifer

    Haha, kollade länken för fb-tråden, som var gammal. Men vem fanns där om inte jag själv med tidigare barn! Hade helt glömt det :D

  • VäntanochLängtan

    Hej på er!

    Här är en typ 1:a som eventuellt nyligen blivit gravid med nr 2. Förhoppningsvis blir det ett plus på julafton :) Har dock inlett den nu eventuellt graviditeten med magsjuka och förkylning, så vet inte om det påverkat negativt..

    Jag tänkte kolla om nån av er upplevt samma sak i början på en graviditet:
    Att det tar väldigt lång tid innan blodsockret går ner, får ta enhet på enhet med insulinpumpen för att nåt ska hända, och när blodsockret väl går ner så är det väldigt svårt att få upp det? Ligger på kring 10 i blodsocker och får ta massa insulin (fastandes!) innan nåt händer och sen när det sjunker/sjunkit ligger det kring 2,8 jättelänge. Blir knäpp av detta och känner inte alls igen hur min kropp reagerar på insulin. Känns som en oförståelig jojo. Det kanske ligger på 10 i ca 2 timmar innan kroppen ens reagerar på insulinet och då störtdyker det helt plötsligt. Har aldrig upplevt detta tidigare. 

    Nyss slog mig tanken att insulinen kanske blivit fryst i kylen eller nåt (varför nu det skulle hända just nu?!). Ska hämta ut nytt insulin för att testa och utesluta. Nån som vet vad det får för effekt om insulinet råkat bli fryst utan att man vet om det?

    Insulinfel, knäpp kropp pga infektioner eller helt enkelt gravidhormoner som ställer till det? Dock låg blodsockret jättebra när jag var magsjuk. Men det var iofs efter magsjukan som jag bytte insulin i pumpen också.

    Förra månaden då jag trodde att jag var gravid var blodsockret istället extremt bra och låg väldigt lågt hela tiden istället och reagerade mkt fint på allt insulin. 

    Nån med graviditets-jojoblodsocker som känner igen sig??

  • Diabetikern Jojo

    VäntanochLängtan: väntar också för att se om man plussar på julafton! Vilket sammanträffande!

    Jag har faktiskt haft problem med mitt bs sedan förra graviditeten - tom någon månad innan dess! Jättehögt på morgonen som jag sen får pressa ner och sen ligger det lågt hela dagen innan det går upp under kvällen/natten igen!

    Min läkare satte en Dexcom-sensor på mig för att se vad som hände! Först sänkte vi Lantus lite men nu vill de att jag ska höja den lite igen efter att bs stabiliserat sig igen! Iaf så verkar det som att jag tar alldeles för mycket NovoRapid så att det överlappar och pressar tillsammans med min Lantus! Det konstiga var att mitt bs inte höjdes alls när jag åt mat utan låg lika lågt hela tiden mitt på dagen!

    Jag har pennor men både min läkare och ssk tycker att jag nu är en typisk kandidat för pump! Suck...

  • Minifer

    Jag är i vecka 8 och för mig har insulinbehovet bara ökat, en vecka efter ägglossning drog det iväg och blev högt som tusan.Tog ett tag att få till det. Håller tummarna för er båda och hoppas ni plussar! :)

  • sara1974

    Hello.

    Nyss varit på första tillväxtultraljudet, vecka 28+1. Låg 12% under medel, vilket ansågs bra. Hade dock mycket fostervatten, men det är tydligen vanligt för diabetiker.

    Någon som legat under medel på de tidiga tillväxtultraljuden, men sedan dragit iväg på vikt senare? Med dottern låg jag mycket över i samma vecka, men där konstaterades inte diabetesen förrän i den veckan, så hon hade ju blivit "gödd" med socker ett tag... Nu ligger jag bra i hba1c, runt 34, men har fått höja doserna rejält senaste veckorna.

  • Lady2

    Väntanochlängtan; Hur bra tålamod har du när du väntar på att bs ska sjunka?
    När jag legat högt har jag fått panik och tagit extradoser och har det inte sjunkit så har jag fortsatt att ta extra = jag blev låg senare.
    Och har man tagit mycket extra så är det kanske därför det går trögt att få upp det igen..
    Min ssk ville att jag skulle ha bättre tålamod och invänta att det ska sjunka, och det gjorde det ju (inte lika fort som jag ville dock;) med bara en extrados ist för flera.

    Hoppas att du får ordning på det!

  • VäntanochLängtan

    Tack för svaren alla! Jag har kommit fram till att det måste vara rekyler som gjort detta! Har blivit lite bättre på att ha is i magen och inte brassa på men insulin, men fortfarande mkt mer svängigt än vanligt tycker jag ändå. Och kräver mer insulin.  

    Jag har fått CGM (kontinuerlig glukosmonitorering) inför graviditeten där jag ju följer värdena hela tiden via pumpen. Jag både gillar och hatar den, för varenda värde över 10 ger mig dåligt samvete. Pumpen piper och varnar ständigt, att blodsockret är på väg att bli lågt, på väg att bli högt, sjunker eller ökar snabbt. Man kan ju välja hur man vill ha larmen, men jag har alla på så får väl skylla mig själv att jag blir uppstressad. Sensorn/CGM:en ligger ju dessutom efter lite i tiden, så det är bättre att kolla med blodsockermätaren oftast, ffa innan man tar insulin. Enligt genomsnittsstatistiken har mitt blodsocker som tagits via denna sensor legat på 6,7 under de senaste 14 dagarna. Vissa dagar som idag dock kring 7,5, så det skiljer ju lite. Jag har satt väldigt snäva gränser också. Dock har jag haft många låga värden på natten och högre på dagen, och även om genomsnittet är bra så är inte alla värden det. Jag får kämpa vidare..Nån mer som har CGM? Jag har en paradigm Veo pump från Medtronic och Enlite sensor. I övrigt älskar jag min insulinpump och skulle aldrig byta bort den mot pennor, men alla är vi olika :)

    Jag har BIM imorgon. Imorse när vi packade upp lite flyttkartonger hittade jag dock ett oanvänt fortfarande användbart graviditetstest i en kartong, Varför jag nu skulle hitta det just idag!?!? Dock apotekets test som jag inte gillar och lovat mig själv att inte använda då jag inte vill tolka streck. Hade inte tänkt testa förrän imorgon, men så tog jag det där testet ändå imorse, alltså på BIM-1. Och självklart kommer ett svagt svagt streck bredvid kontrollstrecket vilket kan vara ett plus, men som lika gärna kan vara ett spökstreck. Nu ska jag testa med ett digitalt ikväll för kan inte hålla mig, Och är det negativt får det bli ett digitalt imorgon på morgonen. Kommer mensen så gör den det imorgon, den kommer som en klocka. Usch jag lider just nu för sitter och tror att jag är gravid pga det där ev plusset och kommer bli SÅ besviken om det är negativt. Har googlat som en tok och tydligen folk som fått falskt positiva test med Apotekets. Så nej, nu blir det digitalt test.

    Så lustigt att vi båda kanske får graviditet i julklapp, håller tummarna för oss nu!!!! Jag uppdaterar när jag vet om det blev nåt riktigt plus eller ej...Nu förstår jag trådarna här där folk ska ha hjälp med att tolka stickor kan jag säga :)

  • Anakin

    Håller tummarna för plus, väntanochlängtan! Och för dig också, Jojo! Kul att höra ifrån dig igen. Hur mår tjejerna? :)

  • Anakin

    Håller tummarna för plus, väntanochlängtan! Och för dig också, Jojo! Kul att höra ifrån dig igen. Hur mår tjejerna? :)

Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare