Inlägg från: CDSJGRD GGEHCS IAGOTSE |Visa alla inlägg
  • CDSJGRD GGEHCS IAGOTSE

    Religionens ära och skuld

    Detta har uppkommit i några trådar men inte riktigt diskuterats ordentligt, jag upplever det som att många, både troende och icketroende, är beredda att tillskriva religionen det som är bra men friskriva den från det som är dåligt. Detta kan ses när man tar upp hjälporganisationer som religiösa och antyder att det är på grund av religionen som de gör det de gör. Men när det kommer till terrorism eller förtryck av kvinnor eller oliktänkande så är det inte på grund av religionen utan istället på grund av kultur och tradition. Notera att detta bara var exempel som jag har sett här, ingen har mig veterligen uttalat båda dessa.

    En början till diskussion finns i den här frågan:
    Varför ger man gärna religionen äran när "goda" handlingar utförs i dess namn men inte ger den skulden när "onda" handlingar utförs i dess namn?


    Credulity kills - Carl Sagan.
  • Svar på tråden Religionens ära och skuld
  • CDSJGRD GGEHCS IAGOTSE
    Kjell2 skrev 2010-01-25 15:08:35 följande:
    Om man nu är religiös så vill man gärna se det goda i det man tror på. Alltså förnekar man kopplingen mellan det eländet som hänt och det man tror på. Lite på samma sätt som ateister hävdar att det inte finns någon koppling mellan ateism/icke tro och det elände som ateisterna Pol Pot, Stalin, Hitler och Mao ställde till med. Eller hur fotbollsfanatiker förnekar  någon koppling mellan fotbollen och det hulliganerna gör. /Kjell
    Det kan visserligen stämma, men det gäller ju inte bara troende, var är motivationen där? Jag misstänker att det är ungefär samma mekanism som gör att många tvekar att kritisera religion.

    Det finns en viktig skillnad mellan det du beskriver och religion, varken i fallet med ateism eller fotbollen så görs det i dessas namn eller med stöd av skrifter/traditioner. Det gör det däremot med religionen, man hänvisar till sin tolkning av skrifterna för att rättfärdiga det man gör. Det gör man inte i de andra fallen.
    Credulity kills - Carl Sagan.
  • CDSJGRD GGEHCS IAGOTSE
    Toboas skrev 2010-01-26 23:26:48 följande:
    Det bygger väl på perspektivet... Har man bestämt sig för att gud är enbart god och erbjuder kärlek och förlåtelse så är man ju "tvungen" att blunda för allt som antyder motsatsen. Kognitiv dissonans har jag för mig att man kallar det när uppfattning och "verklighet" inte stämmer överens.
    Ja för mig så är det en fungerande förklaring. Dock så misstänker jag att den knappast är det för de som tror.

    Därför vill jag höra lite mer från de som tror.
    Credulity kills - Carl Sagan.
  • CDSJGRD GGEHCS IAGOTSE
    Free Spirit skrev 2010-01-31 18:23:56 följande:
    Mmm..men endå så er det en kamp mellom det gode og det onde..det kan vi vel være enig om? Hur ser din religion på dette med livet etter døden?
    Det vore intressant att höra vad du har att säga om TS också (ni kan dock fortsätta med er diskussion i den här tråden om ni vill, inte mig emot).
    Credulity kills - Carl Sagan.
  • CDSJGRD GGEHCS IAGOTSE
    Free Spirit skrev 2010-01-31 18:44:52 följande:
    Forlåt så mycket om vi er OT.. Kan prøve besvare det ut fra hur jeg ser det. Når det kommer til religion så er det vel oppmaning til å gjøre det gode inte det onde vil jeg tro. Det kan også være feil tolkning av skrifter som en fører videre i generasjoner som igjen blir til kultur.
    Ingen fara med OT, det är intressant. Tack för svaret.
    Credulity kills - Carl Sagan.
  • CDSJGRD GGEHCS IAGOTSE
    Papi Jo skrev 2010-01-31 22:26:12 följande:
    Och du som inte tror, (definierar du dig som ateist?) 
    Definierar och definierar, jag är ateist ja.
    Papi Jo skrev 2010-01-31 22:26:12 följande:
    hur förklarar du att det är otroende ateister som stått för de värsta blodbaden genom tiderna.  Ex.vis mao stalin, polpot m.fl. ?  Betyder det inte att en troende faktiskt är mindre benägen att ställa till skada än en otroende? Återkom till mig på en siffra på antal dödade pga religionskrig så ska du se att de överväldigande mängden dödade ligger i "icke-religions-krigen".
    Nej jag tänker inte ta upp några siffor på det. Du får allt påvisa de brott som har gjorts i ateismens namn annars blir det väldigt orättvist om man ska jämföra. Om det bara handlar om folk som har varit ateister så var Hitler katolik och Stalin var Georgisk ortodox, alltså kristna från början.

    Men ingen skulle få för sig att de, enbart för att de var det en gång i tiden, påstå att deras handlingar grundade sig i religionen.

    Alltså, handlingar i religionens namn vs handlingar i ateismens namn är det vi jämför (om något, tråden handlar inte ens om det). Vi jämför inte det som har gjorts i religionens namn med det som har gjorts av ateister. För isåfall är jag övertygad om att religionen förlorar ändå, tänk bara på hur stor andel av alla som var religiösa av något slag genom alla stora krig i världen. Man kan undra hur många uttalade ateister det fanns i första och andra världskriget exempelvis.
    Credulity kills - Carl Sagan.
  • CDSJGRD GGEHCS IAGOTSE
    Akilla skrev 2010-02-01 09:56:41 följande:
    Intressant sammanträffande att den här tråden dök upp längst upp p åsidan när jag loggade in. Gick precis och tänkte på det på väg hem från dagis! :) Jag tänker att religion är något som är mycket underskattat, missförstått, och utnyttjat för fel syften. Det finns många (idioter, terrorister, misshandlare osv) som begår brott och oförätter i religionens namn när det i själva verket är de som har tolkat budskapet snett och det är i deras skeva hjärnor som det är fel, inte i religionen även om de skyller på det. De skulle kunna skylla på vadsomhelst. Jag tror inte att det finns någon ondska skriven i religionens namn, min tolkning är att religionen i grunden är till för att vi ska lära oss att älska och leva i harmoni med oss själva och varandra. Min övertygelse är också att om människan lärde sig att tolka religionens budskap på rätt sätt, och leva därefter, skulle världen bli ett mycket bättre ställe att finnas till i.
    Har du några argument för varför du har rätt och de har fel?

    Bibeln är knappast en bok om kärlek och acceptans, inte heller den kristna kyrkan har en fläckfri historia på det området.
    Credulity kills - Carl Sagan.
  • CDSJGRD GGEHCS IAGOTSE
    Akilla skrev 2010-02-01 12:24:41 följande:
    Varför är bibeln inte en bok om Kärlek och acceptans?  
    Precis som Kjell påpekar så finns det saker i bibeln som inte kan räknas som kärlek och acceptans, det handlar om att döda de som inte tillhör samma stam och så vidare.

    Nu får du gärna svara på min fråga, vad är det som gör att du har rätt tolkning och de har fel?
    Credulity kills - Carl Sagan.
Svar på tråden Religionens ära och skuld