Inlägg från: Toboas |Visa alla inlägg
  • Toboas

    Religionens ära och skuld

    CDSJGRD GGEHCS IAGOTSE skrev 2010-01-25 14:56:41 följande:
    Detta har uppkommit i några trådar men inte riktigt diskuterats ordentligt, jag upplever det som att många, både troende och icketroende, är beredda att tillskriva religionen det som är bra men friskriva den från det som är dåligt. Detta kan ses när man tar upp hjälporganisationer som religiösa och antyder att det är på grund av religionen som de gör det de gör. Men när det kommer till terrorism eller förtryck av kvinnor eller oliktänkande så är det inte på grund av religionen utan istället på grund av kultur och tradition. Notera att detta bara var exempel som jag har sett här, ingen har mig veterligen uttalat båda dessa. En början till diskussion finns i den här frågan: Varför ger man gärna religionen äran när "goda" handlingar utförs i dess namn men inte ger den skulden när "onda" handlingar utförs i dess namn?
    Det bygger väl på perspektivet... Har man bestämt sig för att gud är enbart god och erbjuder kärlek och förlåtelse så är man ju "tvungen" att blunda för allt som antyder motsatsen. Kognitiv dissonans har jag för mig att man kallar det när uppfattning och "verklighet" inte stämmer överens.
  • Toboas
    SkåneP skrev 2010-02-01 10:42:37 följande:Min övertygelse är att om människan lärde sig att ignorera religioners budskap på rätt sätt, och leva därefter, skulle världen bli ett mycket bättre ställe att finnas till i.
    Bra inlägg, jag håller med. Religionen håller isär människor, ger verktyg för att hävda att andra människor inte är lika mycket värda och får människor att inte leva för det här livet utanför "nästa".
  • Toboas
    Free Spirit skrev 2010-02-02 18:32:59 följande:
    Og mange kristne har opplevde å bli ryket inni himmelen og komt tilbake.
    Det där har jag reagerat på många gånger. Förutom att näradödenupplevelser upplevs regelbundet (tunneln, ljuset och så vidare) av piloter som blir medvetslösa under träning i att hantera G-krafter så får jag inte ihop det.

    Jesus sa att på den yttersta dagen ska de troende återuppstå. Som jag tolkat det så är man död till dommedagen, då får man sin dom och får veta var man ska tillbringa evigheten? Var står det att man ska komma till himlen direkt när man dör? Dessutom utan dom?
  • Toboas
    Melanie01 skrev 2010-02-02 16:50:49 följande:
    nja i vart samhalle som inte ar muslimskt dominerat sager vi ju att det ar fel att doda oskyldiga manniskor eller hur?
    Många sekulariserade anser att det är att döda människor - punkt!

    Religionen talar om att vissa människor är ok att döda. För att hålla oss till GT så inkluderar listan av skyldiga: Barn som säger emot sina föräldrar, folk som arbetar på söndagar, kvinnor som inte skriker vid våldtäkt som sker i en stad (det gör henne medskyldig), personer som bor i städer som är syndiga, kvinnor i största allmänhet, personer som står nära personer som ska testas (Jobs tjänare) och så vidare...

    De flesta håller inte med om att ovanstående personer är skyldiga och har därför utvecklat en annan (högre?) moral än den man kan lära från guds exempel.
  • Toboas
    frun01 skrev 2010-02-02 18:53:59 följande:
    Om Gud inte finns, varför skulle hjälporganisationer och alla människor ha en kännsla av vad som är rätt eller fel? Visst din uppfostran kan lära dig något visst, men om du tyckte att något var rätt skulle du göra det oavsett uppfostran. Altså måste Gud finnas och ha gett dig ett samvete som berättar för dig vad som är rätt eller fel... Ni som inte tror på Gud, då finns det ju inget som kan bestämma vad som är rätt eller fel. Ni tror att det är en slump att vi lever här, ni tror inte att det finns någon mening med livet? Vart får vi våran kännsla av rätt och fel ifrån?
    Om gud gav oss samvete - varför skiljer det sig då åt från person till person och kultur till kultur?
    Om gud gav oss samvete - varför behövs då reglerna skrivas ner över huvudtaget?
    Om gud gav oss samvete och uppfostran inte påverkar känslan för rätt och fel - varför har många som begår övergrepp som vuxna blivit förgripna som barn?
  • Toboas
    Lonicera skrev 2010-02-02 22:48:40 följande:
    Det är väl inte bibeln som rättfärdigar våld och korståg. Det framgår väl inte där att man ska göra en massa dåliga saker? Jag tycker att det mest framgår att det är en massa saker som man INTE ska göra.
    Det räcker med att gå till de judiska stammarnas erövringskrig och utrotning för att förstå vad som är ok så länge som man är på rätt "sida".

    Ta uttåget ur Egypten förresten. Det står ju i texten att Farao tänkte släppa judarna men gud förhärdade hans hjärta så att han inte släppte dem i alla fall - varefter gud drabbar Egypten med ännu en hemsökelse!
  • Toboas
    frun01 skrev 2010-02-03 10:48:39 följande:
    kärleksbudskapet är vad bibeln ger ut. Det där står i gamla testamentet och då gällde regler som inte gäller idag. Jag har läst början av det där i bibeln men; Var och en som på den dagen gör något arbete skall dödas, står inte i min bibel varjefall...
    Eftersom Kjell angav versen 2 Mos 35:2 så vore det intressant om du kunde slå upp och delge oss vad det står i din bibel.
  • Toboas
    Lonicera skrev 2010-02-03 12:20:56 följande:
    Det var väl otro som förhärdade Faraos hjärta???
    2:a Mosebok, 10:27.
    "Men HERREN gjorde faraos hjärta hårt så att han inte ville släppa dem."

    Det framgår av texten att gud vill visa sin makt och därför inte låter Farao släppa judarna.

    Jag förstår att ett folk som känner sig utsatta berättar sådana historier men inte hur man kan läsa texten och tycka att det är en god gud som agerar.

    Om historierna 2:a Moseboke vore sanna så dödade ju gud enorma mängder Egyptier på grundval av vad Farao gjorde, och vad gud tvingade Farao att göra...
  • Toboas
    Kjell2 skrev 2010-02-03 15:43:25 följande:
    Kom just på en uppdatering "Book of Mormons"
    Ja, den är en höjdare! Två guldtavlor från de vita indianerna som tolkades fram bakom ett skynke... Dock är den mer tillförlitlig än de tidigare versionerna eftersom den skrev så sent.
Svar på tråden Religionens ära och skuld