• Ankmor

    Tårttråden del 17

    VÄLKOMMEN!

    Det är jättekul att det hela tiden kommer så mycket nya ansikten.
    Då samma frågor tenderar att ställas om och om igen ber vi vänligen, men bestämt, att alla nya läser igenom "Guide till Tårttråden" ordentligt första gången.
    (Du måste vara inloggad för att läsa)


    Då Tårttrådens tempo är högt och för att ingen ska missa någon av de fina tårtor som görs bör man lägga in bilder av sina alster i Tårttrådens bildtråd som vi stolt delar med Cupcaketråden.

    Säg till här i tråden om du behöver hjälp att klistra in din bild.
    Den som hjälper till säger med fördel till innan så det inte blir dubletter.







    För inspiration :

    Googels bildsök

    Bäst resultat hos Google får du om du gör sökningen på engelska.
    Cakes + ”ämnesord”, men pröva gärna på svenska med.

    Många funderingar kring livsmedel hittar du svar på hos Livsmedelsverket


    När man gör tårtor finns det inga måsten, det viktiga är att man har roligt.
    Följ din egen budget och smak. Det finns (nästan ) inga rätt eller fel.

    __________________________________________________ __________________________


    - OBS! -


    Prata inte beställningar och betalning i tråden.
    Dels så riskerar ni att få en varning då om inlägget blir anmält, då det kan räknas som reklam, men även för att försäljning från icke livsmedelsgodkänt kök till kund är emot livsmedelslagen.


    Hotlänkning till bilder är inte tillåten.
    Om du har tillständ att använda bilden - spar ned bilden och lägg i ditt galleri, innan du klistrar in den här.
    Om du inte har tillstånd ---> Klistra in URL-adressen istället.


    Länkning till egen hemsida eller extern blogg med försäljning/som tar emot beställningar är inte tillåten.
    Länkning till egen
    FL-blogg är dock tillåten samt blogg / hemsida utan ekonomisk vinning/försäljning etc...
    __________________________________________________ __________________________


    Viktiga länkar -

      

       


                                        (Uppdateras inte på ett tag)

    En sida väl värd att besöka:

    TÅRTIVERSUM
    (Tårtsida med bla a Forum, Galleri, hjälpmedel mm)

    Hjärtligt välkomna, gamla som nya!
    Hoppas att alla ska trivas!


    Länkar till tidigare trådar

    Tråd nr 1
    Tråd nr 16 


     



    Man får länka till både hemsida och blogg så länge det inte finns någon information om egen företagsamhet/egen vinning/info om hur man beställer mm, det får inte heller finnas länkar till egen verksamhet mm

    DVS - så länge bloggen/hemsidan är helt hobbybaserad utan ekonomisk vinning så kan ni visa länk så mycket ni vill!


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-05-15 21:51
    ***********************************

    Här kan du dela med dig av dina BÄSTA TIPS!
    www.familjeliv.se/Forum-11-240/m52537869.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-06-18 15:35
    ---- ----

    BLOGGTRÅD!!
    www.familjeliv.se/Forum-5-155/m53109018.html
    Här kan ni länka till er tårtblogg/bakverksblogg.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-07-21 15:30
    !!!***!!!***!!!***!!!***!!!

    HÄR BOR VI
    -----------------
    www.familjeliv.se/Forum-11-240/m53580376.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-08-09 02:53

    ^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^

    Det verkar vara något knas med tårtiversum.
    Här finns en TÅRTBITSUTRÄKNARE
    www.pejgan.com/antalbitar.asp

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-12-29 00:36
    &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
    Pejgan har lagt av...
    Nu finns TÅRTBITSUTRÄKNARE här
    lindarunn.blogg.se/
    Tack MissyCat!!!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-10-04 14:48
    ##############################################
    TYVÄRR har vissa av medlemmarna som jag länkar till i TS avslutat sina konton / tömt sin blogg. Jag ber om ursäkt att FL inte tillåter redigering av TS...
    ##############################################
  • Svar på tråden Tårttråden del 17
  • h80
    Sigrid skrev 2010-07-20 12:00:13 följande:
    Jag spacklar väldigt tunnt, då räcker det till ca 2 tårtor. Men jag vet att jag läst om andra som spackar tjockt och då räcker det till en tårta. Jag gör ofta halv sats eller 3/4 sats. Tillsätter man lite florsocker kan man spritsa med den också.
    en fråga från en nybörjade :  vad menar ni med spackla?
  • Smulan1979
    h80 skrev 2010-07-20 12:25:05 följande:
    en fråga från en nybörjade :  vad menar ni med spackla?
    Att man "klär" in den fyllda tårtan med antingen grädde eller smörkräm. Dels för att skydda SP/marsipanen från att smälta av fyllningen dels för att kunna få en snygg finish på tårtan sen - om det under inte är jämt så kommer inte SP/marsipanen vara jämn sedan heller.
  • Smulan1979
    Smulan1979 skrev 2010-07-20 12:53:54 följande:
    Att man "klär" in den fyllda tårtan med antingen grädde eller smörkräm. Dels för att skydda SP/marsipanen från att smälta av fyllningen dels för att kunna få en snygg finish på tårtan sen - om det under inte är jämt så kommer inte SP/marsipanen vara jämn sedan heller.
    Alltså spackla säger man väl för att man vanligtvis använder en spatel för att fördela grädden/smörkrämen.
  • h80
    Smulan1979 skrev 2010-07-20 12:53:54 följande:
    Att man "klär" in den fyllda tårtan med antingen grädde eller smörkräm. Dels för att skydda SP/marsipanen från att smälta av fyllningen dels för att kunna få en snygg finish på tårtan sen - om det under inte är jämt så kommer inte SP/marsipanen vara jämn sedan heller.
    tack :)
  • guppyn

    Tyckte det var blä med smörkräm Egensinnigs recept lät jättegott, det ska jag testa nästa gång!

  • sommarpar

    hej tjejer!
    jag har precis fått intresset att baka tårtor och fick idag frågan om att göra tårtor tills dagen efter min brors bröllop (fika med presentöppning för släkt o vänner)

    hon älskar hallon så ett lager i tårtorna blir hallonmousse, vad passar med detta? läste ngnstans om geishafluff o tyckte det lät gott, men tror ni att det blir bra?

    tidigare har jag haft smörkräm (kond. mjölk o smör) runt tårtorna men tycker det e  så "smörigt" vad kan man ha ist?

    eftersom de gifter sig på lördagen o vi ska äta tårtorna på söndagen så måste jag göra tårtan på fredagen, hinner tårtan kännas gammal eller blir den mest saftig o go?

    om ni har fler tips så e det kanon! blir ju lite nervöst när bakkonsten "sätt på prov" i sånna här viktiga sammanhang...

  • Egensinnig
    sommarpar skrev 2010-07-20 17:46:47 följande:
    hej tjejer!
    jag har precis fått intresset att baka tårtor och fick idag frågan om att göra tårtor tills dagen efter min brors bröllop (fika med presentöppning för släkt o vänner)

    hon älskar hallon så ett lager i tårtorna blir hallonmousse, vad passar med detta? läste ngnstans om geishafluff o tyckte det lät gott, men tror ni att det blir bra?

    tidigare har jag haft smörkräm (kond. mjölk o smör) runt tårtorna men tycker det e  så "smörigt" vad kan man ha ist?

    eftersom de gifter sig på lördagen o vi ska äta tårtorna på söndagen så måste jag göra tårtan på fredagen, hinner tårtan kännas gammal eller blir den mest saftig o go?

    om ni har fler tips så e det kanon! blir ju lite nervöst när bakkonsten "sätt på prov" i sånna här viktiga sammanhang...
    Hallon o geisha låter som en bra kombo - annars mjölk choklad, vit choklad, citron el glasscreme.
    Tycker du ska spackla med någons lags smörkräm om de ska stå 2 dygn. Det blir stabilare för SP:n och fungerar mer konserverande för innehållet än tex grädde. Prova den kräm som vi nämner ovan med cream cheese, vit choklad o smör. Den är itne så smörig o lätt o bra att jobba m.
    Smak-/hållbarhetsmässigt är 2 dar inget problem. Tårtan kommer vara saftig och god efter 2 dagar bara. Man brukar säga att öppnad grädde kan ätas i 4 dar utan problem.

    Se till att förvara dem i kyl utan lock så luften kan cirkulera runt. Inget starkt luktande som vitlök el dyl i kylen för då tar de smak av det.
    Matilda, Matilda........
  • sommarpar

    oj tänk om tårtorna skulle smaka vitlök, det hade ju varit en lyckad debut....Skäms

    när ni täcker med krämen, tar ni allt då eller bara ett tunnt lager innan sugarpasten läggs på?
    ska ta o leta upp cream cheese reswptet här i tråden!
    skönt att den kan stå i två dagar annars blir det taight både att baka o göra sig iordning för bröllop ;0)

    citron creme lät gott!!!

  • mina12
    sommarpar skrev 2010-07-20 18:08:31 följande:
    oj tänk om tårtorna skulle smaka vitlök, det hade ju varit en lyckad debut....Skäms

    när ni täcker med krämen, tar ni allt då eller bara ett tunnt lager innan sugarpasten läggs på?
    ska ta o leta upp cream cheese reswptet här i tråden!
    skönt att den kan stå i två dagar annars blir det taight både att baka o göra sig iordning för bröllop ;0)

    citron creme lät gott!!!
    Jag brukar ha så tunt som möjligt, men tillräckligt för att täcka ojämnheter , ge tårtan rätt form och vara ett skydd så att moussen inte kommer i kontakt med SP/MMF.

    100g cream cheese
    100g osaltat smör
    100g smält vit choklad

    Blanda ihop/vispa allt till en jämn smet.

    Hallon är supergott och funkar ihop med det mesta. Min absoluta favorit är hallonmousse + riesenfluff. Riesenfluffen bara smälter i munnen, lite som en lyxig pralin
  • Noiis
    sommarpar skrev 2010-07-20 18:08:31 följande:
    oj tänk om tårtorna skulle smaka vitlök, det hade ju varit en lyckad debut....Skäms

    när ni täcker med krämen, tar ni allt då eller bara ett tunnt lager innan sugarpasten läggs på?
    ska ta o leta upp cream cheese reswptet här i tråden!
    skönt att den kan stå i två dagar annars blir det taight både att baka o göra sig iordning för bröllop ;0)

    citron creme lät gott!!!
    jag brukar köra på hallon/färskost mousse till geisha! blir riktigt gott och är en favvo hos släkten här
Svar på tråden Tårttråden del 17