• julmusten

    Lära barn läsa och skriva svenska

    Kolla om det finns en kompletterande svensk skola i narheten, det har vi har, sa da maste det val finnas i London??

    Min dotter gar i den som finns har, men hon ar sapas liten annu att hon inte har knackt laskoden. Men de barn som har gjort det har veckans bokstav, skriver brev till kompisar som kan svenska, laser latta bocker och sant. De far alltid laxa, jag tror att en vecka sa skulle de skriva ner tre ingredienser varje kvall av vad de at till middag t.ex. Sa det ar inte sarskilt avancerade grejer, men tillrackligt for att de skall borja tanka och vilja anvanda spraket pa samma satt som de anvander engelskan.

    Svenskan ar ju valdigt mycket mer fonetisk an engelskan, sa om de kan skriva och lasa pa engelska sa borde det komma ratt sa snabbt pa svenska med om man borjar lite latt.

  • julmusten
    Mariohn skrev 2010-02-10 04:34:28 följande:
    Ursäkta om jag svarar från en omvänd situation men jag svarar ändå så får du göra hur du vill. Vi pratar både tjeckiska och svenska med vårt barn alltid så han lär sig bbåda språken. Mina kusiner är 4 år och de pratar flytande svenska, engelska och thai :) Barn lär sig oerhört mycket . Prata med dem på olika språk :-ä)
    Fast det verkar de ju redan gora eftersom sonen pratar flytande svenska.

    Just lasa och skriva ett annat sprak ar lite annorlunda an att prata det. Nu ar svenska och engelska relativt lika och har samma alfabet, (forutom de dar bokstaverna med prickar ).

    Om jag forstar lararna i de aldre klasserna ratt sa ar vokaler de svaraste att lara ut. "I" och "E" ar svart att halla reda pa och prickbokstaverna ar lite svara att greppa, men ovning ger fardighet!!

    Det finns ju guldstjarnebocker, Bamsebocker och sakert en massa andra bocker som man kan kopa som har stav och lasovningar for nyborjare.
  • julmusten

    Bananen, jag far tjata en hel del om att min dotter skall svara pa svenska, men det slapper forhoppningsvis snart. Om hon inte kan saga det hon vill saga pa svenska sa forsoker jag ge henne orden och da repeterar hon dem som en liten papegoja!!

    Ju mer jag tjatar desto automatiskare blir det att hon skall prata svenska med mig. Jag forsoker aven fa henne att anvanda svenskan med sin lillebror, det gar inte lika bra, men vi far ta en sak i taget kanner jag. Hon ar ju bara 3,5.

    Vi var i Sverige senast forra sommaren, och da pratade hon nastan bara engelska, fast mot slutet sa hade svenskan slappt lite. Innan vi akte till Sverige sa pratade hon inte svenska alls, trots att jag bara pratar svenska med henne, och gor en massa svenska aktiviteter med henne. Hon ar inte sarskilt blyg heller, men det kan sakert andras nar hon blir lite aldre.

  • julmusten

    Jag kor 99,9% bara svenska. Fast om vi leker med nan som bara pratar engelska sa brukar jag ofta saga saker forst pa svenska och sen pa engelska sa att de engelska barnen vet vad jag har sagt.

    Men ar det bara jag och barnen sa ar det svenska for hela slanten. Det ar ju fenomenalt trakigt att tjata, men det ar verkligen det enda som funkar for min dotter. Om jag inte papekar att hon skall prata svenska med mig sa blir det ju inte heller nagot som hon kanner behov av att gora, sa da tror jag inte att hon gor det heller.

  • julmusten
    Örnie skrev 2010-02-12 16:33:29 följande:
    Skolverket brukar inte tillåta att man startar en skolförening på en ort (inte ens inom ett storstadsområde) om det redan finns en där. I det undantag jag känner till var det en internationell skolas föräldrar som fick dispens för att starta en egen förening. 
    Det dar maste val anda bero lite pa var i varlden man ar och hur stort omradet ar och sa?? For har i NY-omradet finns det i alla fall fyra skolor, plus att svenska kyrkan faktiskt kor pa lite forskoleaktiviteter, (men jag ar inte sa saker pa att de far pengar fran skolverket for det).

    For ovrigt haller jag med Kitty, om man vill att ens barn skall prata svenska sa racker det inte med att de bara forstar nar man pratar, da maste man be dem svara pa svenska om de inte gor det automatiskt. Om man ar nojd med att de forstar sa ar det dock tillrackligt att inte gora nan storre grej av det hela.
Svar på tråden Lära barn läsa och skriva svenska