• Moyo

    Någon i Umeå som har BF augusti 2010? =)

    Hej!
    Jag undrar om man får hoppa med här? Vi väntar vårt andra barn, har en dotter på 1½ som jag är mammaledig med för tillfället.
    Jag har följt tråden av och till sedan den startades, men eftersom vi ville vänta med tillkännagörandet till efter RUL så har jag bidat min tid. Nu såg allt bra ut vid RUL så nu är det dags att börja planera för bebben. 

    Loris:
    Tyckte att du hade en bra idé med en BF-lista på alla i tråden (när alla fyllt i så kan du kanske lägga den i trådstarten) så jag startar en.
    Sortera efter BF-datum, det tror jag blir enklast.

    BF-lista:
    Moyo, 2:a barnet, BF: månadsskiftet augusti/september

  • Moyo

    pencil:
    Tack för välkomnandet!
    Så du har kommit in i spökveckorna nu - fast det är skönt när illamåendet börjar ge med sig. Jag är så nöjd att jag "bara" var illamående fram till vecka 17 den här gången.
    Jag kommmer inte ihåg riktigt när jag kände av fosterrörelser med dottern, mest för att jag inte tänkte att det kunde vara hon. Det var inte förrän hon började sparka som jag insåg att det där pirret som jag känt för flera veckor sedan måste ha varit de första rörelserna. Den här gången kände jag ingenting förrän de första knuffarna kom i v.18 (trots att man som omföderska "ska" känna tidigare OCH jag nu har moderkakan i bakvägg). 
    BF-lista är inte svårare än att man kopierar den förra och skriver in sig.  

    BF-lista:
    Moyo, 2:a barnet, BF: månadsskiftet augusti/september
    Pencil, 1:a barnet, BF: månadsskiftet september/oktober

  • Moyo

    Loris:
    Tack!
    Det är våra tre katter, fast den äldste (brunvita) finns tyvärr inte längre.
    Jag hade en pump förra gången - en medela swing. Jag var jättenöjd med den jämfört med BB:s uthyrningspump. Det negativa är väl priset då, men för oss var det värt ett försök. Usch! Oroar mig redan för hela den där amningsgrejen, det var riktigt jobbigt.
    Jag vill också göra könsUL, men eftersom maken lika gärna blir överraskad så är det inget vi kommer att investera i. Jag är SJUKT nyfiken! Vi var däremot på ett tidigt privat UL i v.10-11 för att kolla att allt såg bra ut innan vi berättade för släkten. Ta med den där extra hundringen (kontant) så ni kan få med er filmklipp på USB-minne hem.

    LindaMattias:
    Vad coolt med tvillingar!
    Som Loris säger kan foglossning sitta lite olika för olika kvinnor (och tydligen även för samma kvinna olika graviditeter om jag får säga det). Sitter det högre upp i ryggen så kan det vara så att du har förändrat din hållning på grund av graviditeten och kroppen inte riktigt är bra balanserad utan att du belastar konstigt. De problemen borde man kunna minska med övningar - fråga BM.

    Tuds:
    Vad kul att börja handla! Vi har tyvärr inga roliga saker som vi "måste" handla den här gången eftersom det blir för bebben att ärva det mesta av storasyster. Vi får se hur vi gör med vagn, det är nog det enda vi har kvar. Hur ska ni andra göra som har 1½-2åringar? Syskonvagn, ståbräda eller inget? Funderar på om vi ska låta storasyster gå mest och köpa en enkel syskonsulky de få gånger jag behöver ha vagn till bägge två, annars kan vi föräldrar styra varsin vagn... åh, jag veeet inte!
    Det blir nog något sånt bebis-kit i neutral färg också eftersom vi inte hade handlat en pryl innan dottern föddes så alla pytte-bebisgrejer blev rosa.

  • Moyo

    Loris:
    Vi skaffade sphynx eftersom jag inte tål vanliga katter, det fanns liksom inte så många alternativ när vi ville ha sällskapsdjur. Men de ÄR dyra i inköp, samtidigt kostar de ju att utfodra och försäkra också...

    Medela Swing är rund, ca 13 cm i diameter. Ska man ha med alla delar (för att kunna använda den borta) så ryms allt i en sån där halvhög godislåda, typ en sån som man köper mandelkubbar i, om du förstår?

    Angående ståbrädor så "förbjöd" kommunen (nu snackar vi tidigt nittiotal) dagbarnvårdarna att införskaffa ståbrädor efter rekommendation från ergonom. Man tvingas stå längre ifrån vagnen samtidigt som man ökar belastningen, inte bra alls tydligen. 

    MEN om ska man till Öppna Förskolan två gånger i veckan och det äldre barnet går själv 50% av vägen så är ståbräda nog det enklaste och billigaste alternativet. Jag brukar ändå ta bilen om det är dåligt före, så jag vet inte riktigt hur vi ska göra. Man skulle vilja testa alternativen innan man bestämmer sig, men det är ju svårt innan bebben ens har hittat ut.

  • Moyo

    Loris:
    Vi fick filmsnuttar (6-7 stycken) på 10 sekunder vardera (inga bilder) för den där hundringen. Det är nog egentligen mest USB-minnet man betalar för eftersom de bara vill använda sprillans nya minnen i maskinen för att inte smitta den med andras skräp.

    När det gäller pälslösa katter så är min erfarenhet att de inte alls behöver vara särskilt skonsamma, tråkigt nog. Jag tål våra katten bra till vardags, men känner av dem när jag är jätteförkyld och mina allergimediciner slutar fungera.
    Vi kan heller inte ha dem i sovrummet, men det är nog mest på grund av att jag träffar på så pass många av mina andra problemämnen under dagen att katten då blir lite fööör mycket. Sedan är det lite av princip också - tycker att det är bra med en liten kattfri zon härhemma.
    Resten av min familj tål mina nakna katter SÄMRE än "vanliga", tyvärr. Om vi tex ska hälsa på min bror så tvättar vi alla kläder och torkar dem ute, duschar och klär oss i stort sett på bron och han tål oss ändå inte 100%...

    Vi har heller inte varit på ÖF eftersom tiderna inte har stämt med våra rutiner, har hittat dit en handfull gånger bara. Här ute där vi bor så har de särskilda dagar för barn med (små)syskon så jag hoppas att vi kommer att kunna spendera någon eftermiddag i veckan där när bebben kommit.

  • Moyo

    Lisabettan:
    Det är skönt när man fått okej-stämpel från RUL! För mig är det inte förrän då som hela grejen sjunker in.

    Skillnaden mellan dina två yngsta blir knappt 1½ år, eller hur? Hur stor är skillnaden mellan de två äldre (när ni testade med ståbräda)?
    Jag spanar runt på syskonvagnar, men jag vete sjutton vad man vill ha. Hade förhoppning att hitta något bra begagnat, men det verkar inte som om det finns något eller också är jag usel på att söka... Känner mig helt novis på det här eftersom vi fick ärva ALLA grejer till lilla M och varit nöjda med dem.
    Jag känner mig mest inne på en där barnen färdas bredvid varandra och inte bakon/framför, men vad som är bäst vet jag inte.

    Flyttar om i datumordning.

    BF-lista:
    tuds, 1:a barnet, BF: 20 augusti
    Li81, 2:a barnet BF 23 augusti.
    Loris, 2:a barnet BF 29 augusti
    Moyo, 2:a barnet, BF: månadsskiftet augusti/september
    Lisabettan, 3:e barnet, BF: början av september
    LindaMattias, 1:a och 2:a barnet BF:6 September
    Pencil, 1:a barnet, BF: månadsskiftet september/oktober

  • Moyo

    Lisabettan:
    Aha! Så du har också en 08:a (fast en vårvariant)! Trodde att det var en 09:a... sorry.
    Då måste jag säga att det, baserat på ert val, nu lutar åt syskonvagn trots allt, storasyster kommer inte att ha fyllt två när bebben kommer och det är ju långt ifrån alltid man har all tid i världen att ta sig från punkt A till punkt B, vilket är kravet om hon ska gå själv.

  • Moyo

    Hej lysa!
    Jag kommer inte att jobba något alls innan bebben kommer. Vi tog beslutet när dottern var 7 månader att låta henne vara hemma fram till hösten -10 eftersom vi lyckats spara dagar så det räckte och blev över (plus att jag inte har ett jobb att gå tillbaka till).
    I sommar kommer jag att ta ut FP innan BF på bebben medan maken är hemma på FP med dottern, detta på grund av att jag fick allvarlig havandeskapsförgiftning vid graviditeten och inte vill göra om den resan bara för att jag inte har tid att ta det lugnt.

    Vi gjorde också tidigt UL pga oro, jag ville verkligen veta att allt såg bra ut innan vi berättade för släkten, så du är inte ensam!

  • Moyo

    lysa:
    I vårt område är det jättebrist på förskoleplatser så risken är överhängande att lilla M blir placerad flera kilometer hemifrån (och då bara på 15 timmar eftersom jag kommer att vara föräldraledig).
    Blir det så kommer vi mest troligt inte att skola in henne alls utan hon får vara hemma under hösten med ett nytt försök till våren att få plats närmare hem. Det känns verkligen överkurs att skjutsa hene till fsk med bil och sedan hämta efter några timmar med ett spädbarn liksom... 
    Rent teoretiskt hade det kanske varit klokt att skola in henne trots omstädigheterna eftersom man då har förtur till en placering närmare hem om det blir någon plats ledig - fast med tanke på det antal barn som redan är inne i ruljansen och "felplacerade" sedan den här terminen så lär det ta en evighet att komma sig fram ens i den kön.

    Som du hör har vi inte alls bestämt oss definitivt - själv skulle jag gärna ha dottern hemma heltid under nästa föräldraledighet, medan hennes pappa tycker att hon borde in på fsk (och helst redan nu). Jag anser väl att hon knappast saknar något hon aldrig upplevt så det var bättre att ha henne hemma hela tiden i stället för att skola in nu och ta ur henne när bebben kommer.

    Vilken tur att ni redan fått klart med plats! Det är liiite enklare att ta ett beslut när man vet vilka två alternativ man står emellan.

  • Moyo

    Loris:
    Jag kommer att ta ut FP-dagar på bebben innan BF, har ingen erfarenhet av havandeskapspenning alls, tyvärr eftersom jag inte har ett sådant yrke.
     
    Om ni vill vara hemma båda två så kan ni ta föräldraledigt för varsitt barn. Så kommer vi att göra hela sommaren och en bit in på hösten. Så skönt det ska bli att vara tillsammans hela familjen! 

    I stället för middag blir det en resa in till akuten med lillan som har en gräslig hosta som vägrar ge sig. :( Vi hoppas på underverk, men tvivlar starkt. Jag går under när jag inte får sova och jag önskar så att det hade ingått i föräldrautbildningen hur man torkade kräk utan att själv vilja göra detsamma.

    lysa:
    Hoppas att det går/har gått bra för er idag!!!

Svar på tråden Någon i Umeå som har BF augusti 2010? =)