• Agnes72

    Hirschsprung del 13

    Hej,
    har en pojke på 2,5 år som har varit kronisk förstoppad sedan 9 veckors ålder. Gått igenom allergiprover och allt möjligt.
    Nu har man hittat på en anografi (tror jag det hette) att hans ändtarm är smalare än normalt och ska nu vidare ta vävnadsprov på tarmen om han saknar nervceller. Läkaren pratade om att det kan vara ett tecken på Hirschsprung men behöver inte vara det..
    Har tidigare fått höra, av annan läkare, att barn kan vara sena och att de växer ifrån problemet. Klen tröst för vår pojke som äter Movicol och får klyx.

    Funderar en hel del över detta.
    Är smal ändtarm ett tecken på Hirschsprung?

    Förlåt att jag frågar här, men såg er tråd 

  • Agnes72
    Lavandula123 skrev 2010-10-07 11:10:09 följande:
    Till Agnes72:
    Min sons ändtarm var helt ihoppressad och detta är enligt läkaren ett tecken på Hirschsprung. Det blir så när tarmen saknar nervceller (om jag förstått det hela rätt). Din son kanske har Hirschsprung till viss del i sin ändtarm. Tror att man kan ha det.

    Men å andra sidan behöver det ju inte vara någon sjukdom heller utan kanske behöver han bara mogna till sig lite.

    Hoppas ni får svar på proverna snart och att allt går bra för er framöver.
    Tack för förklaringen!

    Vi hoppas på att snarast få kallelsen för provet. Känns som att det krävs klyx ett par gånger/ vecka nu. Kan inte vända problemen sen han började äta riktig mat. Har varit svår med mat sen 8-9 månaders ålder, nu vid 2,5 år började han äta mer fast föda på dagis.

    Lycka till här i tråden och trevlig helg
  • Agnes72
    Lovis 1 skrev 2010-10-10 22:00:07 följande:
    agnes: PÅ Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg där det finns väldigt duktiga specialiser på hirschsprung såg de på röntgenbilden med det samma att det ant var hirschsprungs sjukdom min Stella hade. Jag fick själv se bilden (har den hemma) och tarmen var väldigt smal där den avsakade nervcellerna (som "förlamad") och lite större över eftersom den samlat på sig avföring där så det töjts ut. De tog bort 20 cm av tarmen. Givetvis gjodes manometri och alla kompletterande undersökningar för att fastställa hirschsprung men att den är "smal" kan vara en indikation på h.
    Det fungerar sämre och sämre för varje vecka. Han har alltid haft problem, uppblåst mage, tagit glutenprov, matvägrat, bara velat ha välling eller gröt, oändligt med laktulos, kräkts pga förstoppning.. Sen han började äta "riktig mat" har hans mage lagt av, kommer bara lite löst, var tredje dag. Nu nästan hoppas vi på h, skulle vara underbart att kunna hjälpa honom.

    Ikväll var vi tvugna att ge klyx, men det fungerar allt sämre, trots bedövningssalva, glidslem, tar det emot och känns som att vi knappt får in pipen. Klarar nog inte att ge honom fler själv.
    Ringde kirugmottagningen för att höra om remiss/tid, men fick besked att vår son är remitterad till en specifik läkare och de kunde inte ge besked om tid än. Undrar varför inte vilken kirug som helst kan ta provet.

    Jag blir lite stressad, senast vi pratade med vår läkare om vår pojke att han nu klagar över magsmärtor och inte vill äta knappt om dagarna, sa hon att vi ska vara observanta så han inte får feber och kräks. Nu oroar jag mig konstant, vad ska jag se för tecken?
    Inatt kräktes han plötsligt, klagade över magont när han gick till sängs. Men inget idag. 
  • Agnes72
    Lovis 1 skrev 2010-10-10 22:00:07 följande:
    Tack för länkarna ska läsa, kanske några råd till oss.

    Lustigt, helt oviktigt, men funderar var du jobbar, jag jobbade i flera år med sälj mot ett företag i blöjbranschen.
  • Agnes72

    Måste fråga en sak, vår son har kanske i slutändan inte H, men om:

    Blir barnen friska/återställda?

Svar på tråden Hirschsprung del 13