Inlägg från: Trekk |Visa alla inlägg
  • Trekk

    Jesus Mirakel Tråd 3

    Finns ett gammalt fint citat angående detta

    Om gud är villig att förhindra ondska, men inte kapabel, då är han inte allsmäktig.
    Om gud är kapabel att förhindra ondska, men inte villig, då är han inte god.
    Om han är både villig och kunnig, varför finns det då så mycket lidande?
    Om han varken är villig eller kunnig, varför då kalla honom gud?

    Om gud finns har han ett litet PR problem skulle jag vilja påstå ;) 

  • Trekk
    Användarnamn skrev 2011-12-28 17:05:48 följande:

    Teodicé problemet


    I urminnes tider har människan frågat sig hur Gud, om han är god och allsmäktig, kan tillåta all ondska som finns i vår värld.


     


    Om ett barn blir sjukt så är det kärleksfullt att låta detta barn genomgå en smärtsam operation för att sedan bli frisk, det är kärleksfullt. (Guds barn)


    Adam & Eva ville visa att de kunde styra jorden själva, i o m att det är en fri vilja, fick de tillfälle till det. Under tiden detta bevisas kan inte Gud ingripa, då skulle det inte bli bevisat om de kunde styra eller inte.


    En vanligt förekommande anklagelse mot Gud är hur han kan tillåta att människor svälter om han nu är en så God Gud som de frälsta påstår.

    Har inte Gud försett världen med tillräckligt att äta?


    Att anklaga Gud för världssvälten är som att gå på en middagsbjudning, äta upp all maten själv och sedan anklaga middagsvärden för att han inte lagat tillräckligt med mat åt de andra middags gästerna.


     


    Varför operationen nödtvunget ska vara smärtsam förstår jag inte, men låt gå :) Problemet är ju inte huruvida människornas läkekonst kan bota tex leukemi eller TBC, frågan är varför gud (vi utgår ifrån att han finns) överhuvudtaget tillåter sjukdomar/olyckor/katastrofer osv.

    Så du menar att gud gjorde en deal med Adam och Eva om att han inte behöver  göra något? En sorts himmelsk förtidspension om man så vill. Fine, om vi ponerar detta, innebär det inte att du kallar dig för en deist, dvs, gud finns/fanns, men han är längre inte involverad i något och har lämnat välrden åt sitt öde?

    Jag håller faktiskt med dig i ditt matargument, det är inte gud som orsakar svälten utan dålig planering/hänsynslöshet hos oss människor i kombination med klimat och väderförändringar samt jorderosion osv. Problemet kvarstår dock. Varför gör värden för denna matfest, gud, inget åt saken?

    Ej att förglömma är ju t.ex tsunamin i Japan eller varför inte Josef Fritzls dotter som i 24 år bad till gud att bli räddad från sin sjuka fångenskap hos sin plågoande och far.

    Hur förklarar du ur ett kristet perspektiv att gud, om han finns tillåter detta? Vad är meningen med en gud som inte ingriper? Vad fyller han för praktiskt funktion för oss människor?

    Slutligen, vad anser du vara rimligast, att gud finns, men att han är osynlig, oupptäckbar och praktiskt nog har sagt att han inte ingriper i något här på Jorden, eller att han inte finns alls? Han uppvisar väldigt många egenskaper som stödjer den sista tesen. Var är bevisen för hans existens?

    Högaktningsfullt

    Trekk 
  • Trekk

    Tackar för att du bifogade citat, det var mycket intressant läsning. Filosofin i Predikaren 9:11 är jag helt överens med. Likaså citatet från Galaterna som jag finner mycket rim och reson i. Missförstå mig rätt, jag påstår inte att allt innehåll i Bibeln skulle vara filosofiskt och moraliskt irrelevant och det finns många filosofiska guldkorn i både Bibeln och de andra heliga böckerna, det är jag den förste att erkänna.

    Så om jag förstått det hela rätt så är det för att Adam och Eva åt av den förbjudna frukten/gick emot guds vilja som lidande finns. En sorts kollektiv bestraffning där alla vi sju miljarder människor mellan varven råkar illa ut på grund av vad två gjorde? 

    Om detta är vad som står så tänker jag inte ifrågasätta att det står så, du kan helt klart bibeln bättre än mig :)
    Dock väcker ett av dina yttranden en fråga hos mig. Du säger att vi måste finna oss i detta, vilket jag antar betyder att vi måste ta bibelns ord för ultimat sanning och handla där efter. Min fråga till dig blir då, varför?
    Vad finns det för belägg att detta är guds ord? Vad finns det för belägg för att gud fanns/finns? Vad finns det för bevis som säger att bibeln är guds ord? Varför är det inte koranen som är sann? Eller Tora? Eller Hiduismen? Vad är det som gör endast och enkom bibeln till sanning och guds ord? Och kan du på något vis bevisa/bekräfta guds existens?

    Ps, jag tar tillbaka mitt påstående om att du skulle vara deist och accepterar givetvis din defenition av dig själv 

  • Trekk
    Användarnamn skrev 2011-12-28 23:12:40 följande:
    Det var inte bara ett de åt en frukt, di gjorde uppror mot Gud och menade att de kunde styra Jordens samhälle utan Gud, dessutom skylde Adam på Gud att han syndade.
    (1 Moseboken 3:12) Mannen sade då: ”Kvinnan som du gav mig till att vara hos mig, hon gav mig frukt från trädet, och så åt jag.”

    "Finna oss i?"
    Ja vad kan vi göra åt saken, vi kan håna som vissa gör eller göra ett moget val och sedan vänta och se resultatet.
    Det är upp till var och en av oss.

    Om Gud finns, vad är alternativet, en säker evig död där vi själva står i centrum numera med vårt eget fixade kollektiva självmord eller så gör man som skaparen säger i Joh 17:3 "Detta betyder evigt liv: att de lär känna dig, den ende sanne Guden, och den som du har sänt ut, Jesus Kristus."

    Sök det du vill, men det finns enbart en bok so innehåller Guds ord som är tillgänglig för alla var man än befinner sig.
    De självklara frågorna som då uppstår är: VAR var den allsmäktige Gud som kan vara överallt samtidigt och som är allseende o allvetande när de åt frukten? Hur kan hans skapelse vara fullkomlig om de inte ens kunde hålla sig i skinnet medan han var ute o handlade eller var han nu tog vägen när dom gjorde uppror. Varför skapade Gud, skaparen av allting en orm som uppmuntrar till uppror mot honom? Varför var han så extremt och obarmhärtigt oförlåtande om han nu är en kärlekens gud?

    Svaret på den sista frågan kan jag nog hjälpa till med. Guden i gamla testamentet bygger på den kanaitiska guden "El Elyon" som var Kanaiternas/diverse ökenstammars krigsgud, vilket förklarar varför gud är allt annat än fredlig i moseböckerna. Första budet om att inte ha andra gudar är ett direkt resultat av att det fanns många gudar innan honom, och bibelns gud försöker helt sonika få patent på att vara den enda sanna guden.

    Jag gillar ditt svar på min fråga om varför man ska finna sig i det, på den punkten tycker jag att du resonerar sunt och vettigt.

    Du har dock inte besvarat en av mina frågor. Vad har du för BEVIS för att kristendomen är den enda sanna läran?

    Extraordinära påståenden kräver extraordinära bevis, och bevisbördan ligger alltid på den som kommer med ett extraordinärt påstående som det helt saknas belägg för. Om den kristna läran är sann och gud finns bör det väl rimligtvis inte vara några som helst problem att bevisa detta :)
  • Trekk
    Användarnamn skrev 2011-12-29 11:35:28 följande:
    Jag har svarat, du får välja din väg, jag kan inte göra det till dig,

    Kristenheten följer inte Gud.

    Kan inte se att du bryr dig om att vilja veta,

    Adam var fullkomliga till sitt ändamål.
    Åter igen, varför är du rädd för att svara direkt på mina frågor? Jag har ställt samma frågor till andra religiösa personer som valde att inte fega undan utan (väldigt ofta) ge mig utförliga och detaljerade svar utifrån sin trosuppfattning, det vore fint av dig om även du kunde gör det, men det är givetvis upp till dig :)

    Jag känner många religiösa personer och jag kan i många fall respektera deras tro i de fall som de kan motivera den, vilket många av dem faktiskt kan.

    När du säger att kristenheten (menar du kristendom eller de kristna som utövar religionen?) inte följer gud, den gud som hela religionen bygger på så säger jag att du inte verkar vara seriös i denna diskussion. Du kan inte på fullt allvar mena att kristendomen inte bygger helt och hållet på den gudomliga treenigheten och att de kristna tror på och följer detta.

    Nåväl, jag vill ändå tacka dig stort för de svar du ändå givit samt din vilja att försöka förklara din ståndpunkt! 
  • Trekk
    Noun skrev 2011-12-29 14:49:34 följande:
    Jo Koranen. Vi förvaltar idag inte jorden som vi är ålagda att göra.
    Jag håller med dig om att planeten Jord helt klart över lag kan administreras bättre, men vad menar du med att vi är ålagda att göra det?
  • Trekk
    Noun skrev 2011-12-29 14:54:35 följande:
    Visst finns kristna som inte tror på treenigheten! Användarnamn är absolut inte ensam om det.
    Om man inte tror på treenigheten så är man i varje fall inte protestant eller katolik, om det finns någon avart/kult av kristendomen där man plockat bort gud, jesus o den helige anden vågar jag inte yttra mig om, men det kan mycket väl tänkas. Men för en vedertagen kristen som grundar sin tro på det gamla och eller nya testamentent går det inte att förkasta treenigheten utan vidare.
     Eller rättare sagt, givetvis går det alldeles utmärkt o många förkastar redan idag större delar av gamla testamentet o till o med de tio budorden. men då är man ju inte på något vis en rättrogen kristen, eller ens kristen även om man kallar sig för det. Att kalla sig för något innebär ju inte per automatik att man är det per definition. Om definitionen av en kristen är "en person som själv kallar sig för kristen" så är givetvis min ståndpunkt irrelevant 
  • Trekk
    Noun skrev 2011-12-29 15:19:14 följande:
    OCH SE, din Herre sade till änglarna: ”Jag skall tillsätta en ställföreträdare på jorden.” [Änglarna] sade: ”Skall Du tillsätta någon som stör ordningen där och sprider sedefördärv och [till och med] utgjuter blod, medan det är vi som sjunger Ditt lov och prisar Ditt heliga namn?” [Gud] svarade: ”Jag vet vad ni inte vet.” (2:30)

    Ja, Vi sade: ”Bort, alla, härifrån! Men vägledning skall helt visst komma er till del, och de som följer Min vägledning skall inte känna fruktan och ingen sorg skall tynga dem.” (2:38)

    Det handlar om allt från materialism till vad som behövs för att få slakta ett djur.

    Som vi idag lever förbrukar vi jordens resurser i snabbare takt än vi producerar. Det är upp till oss att underkasta oss Allah(swt) vilja och ändra på detta.

    For each (such person) there are (angels) in succession, before and behind him: They guard him by command of Allah. Verily never will Allah change the condition of a people until they change it themselves (with their own souls). But when (once) Allah willeth a people's punishment, there can be no turning it back, nor will they find, besides Him, any to protect.(13:11)
          

       
    Tackar för citaten, jag  vet väldigt lite om vad som exakt står i Koranen då jag inte har läst den. Då är jag med på vad som menas med det.

    En (kanske lite märklig) fråga som jag alltid undrat hur troende ställer sig inför. Hur är man säker på att ens egna religion är den rätta då så många andra religioner gör gällande att just deras väg är den enda sanna? Jag menar inte att du ska bevisa för mig att det är så eller något, jag bara undrar om/hur Koranen förklarar detta? Är det som i bibeln där det är guds ord för att det är guds ord, punkt slut o i säng utan efterrätt! :P eller är det mer som i Zenbuddhismen där man inte bekymrar sig så mycket om vad andra har för sanningar utan mer fokuserar på filosofi snarare än dogmatiska regler? 
  • Trekk
    Noun skrev 2011-12-29 16:10:43 följande:
    Nej, då är man inte protestant eller katolik, det har du rätt i.

    En kristen som grundar sin tro på GT kan såklart strunta i treenigheten och fortfarande tro på kristus.   

      
    Då var vi inne på samma spår, håller med dig helt och hållet i detta
  • Trekk
    Användarnamn skrev 2011-12-29 18:10:38 följande:
    Visa att nt talar om treenigheten!
    Fadern, sonen och den helige anden. Mer konkret tron på att Jesus genom den helige anden, dvs guds, kraft kunde/kan uträtta guds verk. Vissa säger att Kristi kärlek är den helige anden och via denna kommer till människorna. Det verkar dock finnas extremt många tolkningar inom kristendomen om exakt vad som är den helige anden o vissa säger att det inte går att separera dem. Vad den helige anden ska definieras som lämnar jag där hän åt kristna teologer, det är inte min gebit =)
Svar på tråden Jesus Mirakel Tråd 3