• moln och sol

    Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...

    Det var en tråd om "Varför har folk det så ostädat hemma?" och jag har verkligen tröttnat på att jag aldrig har någon ordning här hemma. Det står alltid disk på diskbänken, ligger högar av tvätt i badrummet, högar av post och tidningar på byrån i hallen osv.

    Jag skulle vilja att ni som har bättre ordning, kan ge mig tips på ett fungerande sätt att hålla en grundordning. Jag får ibland ett ryck och tar hela disken eller jättehögarna med tvätt, men efter ett tag är det likadant igen. På något sätt förstår jag inte hur man lyckas med att ha det fint hela tiden.

    Om någon ska komma på besök, får jag nästan panik och behöver en hel dag för att få till det. Detta börjar begränsa vardagen...ta hem kompisar från skolan, släppa in folk som inte varit här förrut ... och vet hur det ser ut...

    Jag skulle vilja ha massor av tips:

    1) Hur man håller en grundordning.

    2) Hur ofta man ska göra vissa saker.

    3) Hur det blir kul och lätt att hålla ordning.

    Jag har också problem med att jag samlar på mig massa saker; massor/för mycket kläder och skor till barnen, gamla skolböcker, tyger jag skulle vilja sy något av men inte har tid just nu, post, vykort och urklipp jag tror att jag behöver spara osv.... snäckor och stenar från semestern, teckningar barnen gjort, barnens skolböcker..... Usch!!!

    Jag har läst boken "Rensa i röran- med feng shui" av Karen Kingston. Den är så bra och man blir sugen på att sätta igång och göra fint hemma och får kraft att ev. kasta bort onödiga saker. Trots detta kommer jag inte ända fram! Så hur gör ni för att bli av med onödiga saker:

    1) Hur ska man tänka för att kunna kasta något?

    Tex. saker man kanske haft sen man var liten och liksom inte kan återskapa ifall man ångrar att man gör sig av med det eller kläder man inte använder men tror att man tycker om och inte kan vara utan/Vykort man fått och som man inbillar sig att man inte kan vara utan....osv.

    2) Hur kan man ordna här hemma, för att få bra förvaring?

    Tex. i hallen där det vimlar av jackor, overaller, fleecetröjor och massor av skor på hela golvet? 

    Jag känner ju att jag skulle må så mycket bättre om jag blev av med en hel del saker här hemma, men jag har inte förmågan att göra mig av med något. Har svårt att ta steget, skulle vilja ha någon som tog besluten och var vid min sida med kloka ord... (Och det tänkte jag att det skulle vara NI!)

  • Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...
  • Fantasia78
    Nyfiken gul skrev 2011-12-31 23:06:41 följande:
    ja ett sånt har min svärmor men det rymmer inte mycket. Jag skulle fått det egentligen men knappt 1/4-del av mina sysaker rymms i det...

    känner mig gnällig känner jag.. men det beror mestadels på att jag har ingen särskild syplats , jag sitter i köket och syr och behöver därmed allt på en och samma plats och som enkelt kan flyttas runt och gömmas i en garderob typ. och jag syr ganska mycket, både lagar och syr egna kläder så jag har mycket saker helt enkelt.  
    Då är vi i samma båt, känns det som. Jag har ett sådant och jag tror att knappt 1/4 av mina sysaker ryms i det, precis som i ditt fall.
    Men jag har löst det så här:
    a) jag har valt ut de sysaker som jag använder mest och har dem i mitt tre-vånings-syskrin av trä
    b) sedan har jag 2 st IKEAS GLIS-låda (den största), se länk jag sände i tidigare inlägg idag, där jag förvarar det som inte fick plats i a)
    c) sedan har jag en stor resväska där jag har alla garnnystan.

    Därutöver har jag en hyllmeter med dels böcker (beskrivningar av olika tekniker), dels beskrivningar och mönster (sömnad, virkning, stickning m fl tekniker).

    Jag tror det är svårt att hitta ett syskrin som rymmer allt, så jag har delat upp det. Solig Kanske inte optimalt, men det funkar för mig.
    GLIS-lådorna (de större) är faktiskt jättebra eftersom man kan skräddarsy de (många små eller fler något större fack), och de går att STAPLA på varandra. Finns även i några olika färger. :)
  • vivianne

    Apropå sysaker: Trådrullarna kan man sätta på en trådrullehållare, min mamma hade en hemmagjord sådan innan. Bara en planka som någon borrat hål och bankat i smala pinnar (typ sådana träplugg som är i alla IKEA-möbler men smalare) i. Sätt rullarna på pinnarna. Då får du överblick på dem på ett jättebra sätt.

    Googlade snabbt och hittade en länk med superavancerade varianter, mest för att du ska få en idé av vad jag menar. Men det behöver alltså inte vara alls så avancerat:
    http://www.sysidan.se/forum/showthread.php?t=18541

    Kanske rullarna kan sitta på insidan av ett skåp...

  • samban

    Majsan: nej jag slänger inte heller böcker, uttryckte mig klumpigt. Allt som är helt och användbart åker till röda korsets loppis eller till kommunens loppis. Eller så ger jag bort till någon kompis som vill ha. :)

  • Mamma 04 och 06
    moln och sol skrev 2011-12-31 21:41:50 följande:
    Jag tror verkligen på det där med att man mår bättre om man gör sig av med saker och slipper den ständiga röran. Det känns verkligen att det tar energi och tynger en, när man ser sig om och alla hyllor, bord, väggar osv är belamrade med saker.... Rynkar på näsan
    Var snäll mot dig själv och var rädd om var du lägger din tid på . Är alla prylar värda din tid och omsorg?
  • Mamma 04 och 06
    Nyfiken gul skrev 2011-12-31 22:17:31 följande:
    har någon ett riktigt bra tips på en ÄNDAMÅLSENLIGT syskrin? Jag syr rätt mycket och  Just nu svämmar mitt över och jag får inte sakerna att hålla sig på sin plats.

    problemet som jag ser det är alla sorters såna här små skrin alldeles för plottriga. Man får inte plats. Jag vill få med riktiga sytrådsrullar, nåldynor och måttband, resårband, knappar, lag-lappar, sidenband, rester av broderigarner, stryka-på-lappar, namnlappar, fingerborgar, prylar till symaskinen osv osv... Jag vill ha allt på ETT ställe och inte i fniljoner olika små askar och boxar.

    Fiskelådor - går fetbort

    Ryktlådor till häst - går fetbort

    Verktygslådor av diverse utföranden - glöm det

    så vad finns det kvar?

    Har försökt med IKEA´s allehanda förvaringsboxar men där finns det ju inga småfack att sortera i så där funkar det inte. Jag ska inte behöva rota runt i alla grejor för att hitta en nål och tråd.

    Nu funderar jag på nån form av gammal hattask eller liknande eller varför inte en resväska...... Obestämd

    Tips någon hur jag ska tänka och vad jag ska satsa på för vettig förvaring?

    JUST NU har jag mina sysaker i en byrålåda med miljarder små askar och boxar av olika slag = fullkomligt kaos.                             
    Så det finns trots allt ett område hemma hos dig där det är oordning?! ;

    Nu ville du iofs ha en låda, men jag tycker i alla fall att en stor förvaringslåda med stora fack för skruvar etc är bra för att förvara alla trådrullar. De vill man ju inte blanda med andra grejer.
  • Mamma 04 och 06
    Nyfiken gul skrev 2011-12-31 22:50:13 följande:
    mm har provat såna där verktygslådor från både biltema och claes olsson men problemet är att det inte är ordentliga fack i dom. allting får plats - ja - men det blir rörigt redan första gången man ska ner i lådan och leta något . 

    jag skulle vilja ha en sån här låda som man förvarar olika skruvar och spikar i - finns i plast med typ 12 eller 15 små fyrkantiga fack - problemet är att dom är på tok för små. Antalet fack är helt perfekt men jag skulle vilja ha dom mycket högre. 

    www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=150...  - det här är perfekt i antal fack men alldeles för låg...
       
         
    Jag trodde väl det, du hade koll på dessa förvaringslådorna. Hur som, jag har typ denna och den funkar jättebra för just trådrullar och skulle funka bra för det mesta i syväg som du nämner tror jag. Det gick att ta bort lite fack för att få plats med större grejer.
    40-6904 23 380 x 310 x 60 mm
  • Mamma 04 och 06
    Mamma 04 och 06 skrev 2012-01-03 00:36:07 följande:
    Jag trodde väl det, du hade koll på dessa förvaringslådorna. Hur som, jag har typ denna och den funkar jättebra för just trådrullar och skulle funka bra för det mesta i syväg som du nämner tror jag. Det gick att ta bort lite fack för att få plats med större grejer.
    40-6904 23 380 x 310 x 60 mm
    Nyfiken Gul, mina smileys har fallit bort ur båda inläggen. Nu lät det väldigt barskt... Jag menade "Jag trodde väl det, du hade koll på dessa förvaringslådornaGlad."
  • deecember

    Mitt bästa städtips är egentligen ett tips om städredskap- en liten kombinerad handdamssugare/mindre "stå"dammsugare. Perfekt för att ta bort mjölet efter brödbaket, knäckemacksätandet eller det dagliga katthåret. Det peppar att hålla städat i övrigt, om det också ser rent ut på golvet :)

Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...