• moln och sol

    Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...

    Det var en tråd om "Varför har folk det så ostädat hemma?" och jag har verkligen tröttnat på att jag aldrig har någon ordning här hemma. Det står alltid disk på diskbänken, ligger högar av tvätt i badrummet, högar av post och tidningar på byrån i hallen osv.

    Jag skulle vilja att ni som har bättre ordning, kan ge mig tips på ett fungerande sätt att hålla en grundordning. Jag får ibland ett ryck och tar hela disken eller jättehögarna med tvätt, men efter ett tag är det likadant igen. På något sätt förstår jag inte hur man lyckas med att ha det fint hela tiden.

    Om någon ska komma på besök, får jag nästan panik och behöver en hel dag för att få till det. Detta börjar begränsa vardagen...ta hem kompisar från skolan, släppa in folk som inte varit här förrut ... och vet hur det ser ut...

    Jag skulle vilja ha massor av tips:

    1) Hur man håller en grundordning.

    2) Hur ofta man ska göra vissa saker.

    3) Hur det blir kul och lätt att hålla ordning.

    Jag har också problem med att jag samlar på mig massa saker; massor/för mycket kläder och skor till barnen, gamla skolböcker, tyger jag skulle vilja sy något av men inte har tid just nu, post, vykort och urklipp jag tror att jag behöver spara osv.... snäckor och stenar från semestern, teckningar barnen gjort, barnens skolböcker..... Usch!!!

    Jag har läst boken "Rensa i röran- med feng shui" av Karen Kingston. Den är så bra och man blir sugen på att sätta igång och göra fint hemma och får kraft att ev. kasta bort onödiga saker. Trots detta kommer jag inte ända fram! Så hur gör ni för att bli av med onödiga saker:

    1) Hur ska man tänka för att kunna kasta något?

    Tex. saker man kanske haft sen man var liten och liksom inte kan återskapa ifall man ångrar att man gör sig av med det eller kläder man inte använder men tror att man tycker om och inte kan vara utan/Vykort man fått och som man inbillar sig att man inte kan vara utan....osv.

    2) Hur kan man ordna här hemma, för att få bra förvaring?

    Tex. i hallen där det vimlar av jackor, overaller, fleecetröjor och massor av skor på hela golvet? 

    Jag känner ju att jag skulle må så mycket bättre om jag blev av med en hel del saker här hemma, men jag har inte förmågan att göra mig av med något. Har svårt att ta steget, skulle vilja ha någon som tog besluten och var vid min sida med kloka ord... (Och det tänkte jag att det skulle vara NI!)

  • Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...
  • Anwen

    Någon som har ett bra tips för att systematiskt städa i badrummet? Var ska man börja, var avsluta? för att det ska bli så effektivt som möjligt.

    Ett tips för att få bort hund- eller katthår från soffa, matta, lakan etc. är att använda en vanlig gummikarda (sådan man använder till hundar). Är enligt mig överlägsen hårrullar, klädborstar, diskhandskar m.m.

    Utnyttja utrymmet ovanpå garderober. Vi köpte stora korgar på Jysk idag (halva priset) som vi använder till förvaring ovanpå garderoberna i hallen. Sorterade ner julgranspynt i den ena. Jag sorterade alla kulor i plastpåsar med påsförslutare (såna från brödpåsar etc.). Likaså småpyntet lade jag i plastpåsar.
    Använder också plastkorgar (från ÖB), gärna stapelbara, i garderoben. Jag har delat upp de såhär; jobbtröjor, träningskläder, kortärmat och linnen för hemmabruk, långärmat för hemmabruk (ej tjocktröjor dock), byxor (t.ex. jeans, linnebyxor), mjukisbyxor, ponchos etc. Har även en mindre korg för tröjor som börjat lukta etc., och en för udda strumpor som väntar på sin make.

    I köket sorterade jag för en tid sen ut så att vi bara hade precis så mycket framme som vi till vardags behöver. T.ex. 2 glas av vardera storlek, 2 muggar, 2 stora tallrikar, 2 assietter, 2 djupa, 2-3 gafflar etc. Allt som fanns i dubletter eller onödigt många av, eller saker vi sällan använder, stuvade jag undan i ett underskåp. Idén var att vi då skulle drivas till att hålla undan disken lite bättre, det skulle helt enkelt inte finnas lika mycket att bygga diskberg av. Problemet har varit att sambon gått och nallat nere i skåpet istället för att diska :P. Nu ska jag dock göra om igen, och bära ut sånt vi inte använder till förrådet, och bara ha så mycket inne som vi normalt behöver till oss själva + nån eventuell gäst.

    F.ö., när jag går på stan/handlar så brukar jag innan jag köper tänka efter om jag skulle ångra mig om jag inte köpte det. Om jag skulle ångra mig så köper jag det, skulle jag inte ångra mig så skippar jag det. Därmed drar man hem mindre "skräp", och har mer av sånt man verkligen gillar/vill ha. Ibland får jag dock påminna mig själv.

  • Nyfiken gul
    Anwen skrev 2011-01-08 01:18:12 följande:
    Någon som har ett bra tips för att systematiskt städa i badrummet? Var ska man börja, var avsluta? för att det ska bli så effektivt som möjligt.
    beror väl lite på hur badrummet ser ut men så här ungefär gör jag:

    1 - sprayar rengöringsmedel i badkaret och låter verka
    2 - tar bort handdukar som ligger på golvet framför badkaret samt mattor
    3 - snyggar till på handdukshängaren ev hänger upp rena handdukar
    4 - samlar ihop smutsiga handdukar och kläder och lägger i tvättkorgen
    5 - skrubbar ur badkaret och sköljer ur, rensar bland schampoflaskor och tvålar, lägger sonens badleksaker i en egen korg som står på golvet
    6: häller ner toarent i toaletten och skurar ur - spolar
    7: torkar rent toalettstolen uppifrån och ner
    8. sprayar handfatet och sköljer ur/skrubbar rent - fyller på tvål
    9: torkar rent spegeln
    10- allmänn slutplockning : ny toarulle, tömmer soppåsen,torkar rent tex vågen och lysknappar,  sköljer ur tandborstmuggar, tar bort tidningar som kanske ligger på golvet, gör snyggt i handukshyllan, ställer ut tvättkorgen i hallen för tvättning,  osv
    11: dammsuger golvet och torkar - KLART!
    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Fantasia78
    Nyfiken gul skrev 2011-01-05 20:00:23 följande:
    jag använder mig av stapelbara burkar typ tupperwere att förvara pålägg i så blir det inte borglömt och undanskuffat.

    gamla skvättar i burkar och flaskor slängs för det äts ändå inte upp - kanske slöseri - men jag köper hellre en ny flaska ketuchup än att ha fyra skramliga flaskor med en liten skitskvätt kvar i varje som ändå ingen vill ha....

    matrester gör jag matlådor av på en gång och lägger i frysen för att slippa kasta mat.

    köper inte mer mat än vad som faktiskt går åt.  Jag lever hellre med att man är utan ost en morgon än att behöva slänga en gammal kant som ingen vill ha då en ny redan öppnats.

    försöker ha lite ordning i kylen - det går tro mig!  jag har en 3/4-dels kyl (med liten frys längst ner)
    och det går utmärkt att ha ordning om man bara tänker till lite.  Varje hyllplan har sina saker som ska stå där..
    Tack för jättebra tips. Jag använder också stapelbara burkar, gärna genomskinliga (så att man lätt kan se från sidan vad det är i dem).
    Men jag får nog träna på att inte köpa mer mat än vad som faktiskt går åt... Solig
    Tack för inspiration och råd. Glad
  • Mamma 04 och 06

    IKEAs lådor med rött lock är bra, de finns i två olika höjder som är kvadratiska och går att stapla på varandra. Jag har avstånd på hyllor så att det går in två på höjden och två på djupet och två på bredden. Sedan har jag som vana att ställa de nyaste lådorna längst in och samtidigt kolla vad "de gamla" lådorna innehåller.

    Ställ aldrig in kastruller det tar bara plats och är så irriterande när de är upptagna när man lagar mat.

    De passar också till att frysa i och då skriver jag med bläckpenna på frystejp datum, antal portioner plus vad det är.

    Har också några stapelbra små bra genomskinliga burkar som jag köpte i en babybutik.

    När min man storhandlar en gång per vecka så passar jag på att torka av de flesta hyllplanen och se över vad som finns där.

    Jag försöker också att ha olika typer av basvaror på sin plats, men på ett par hyllplan är det "vad som helst". Tex:
    *En rad med mjölk
    *En med fil och youghurt
    *Öppnade fil ochmjölk i kylskåpsdörren
    *Övrigt drickbart på en rad
    *Rotfrukter i en stor utdragbar låda som följde med vid inköp av kylskåpet
    *Övriga grönsaker i en annan utdragbar låda förutom såna som avger etylengas, typ tomater.
    *Burkar högst upp mm
    *Tuber, buljongtärningar och sånt i dörren, här är jag ganska strikt med var varje sak ska vara. Blir det fullt bland tuber så åker den äldsta till papperskorgen. En sak in, en sak ut gäller även här .

    Även i skafferiet har jag skapat en ordning. Sparar faktiskt numera en hel del tid och kraft på att slippa leta efter grejer. det är först det senaste året som jag skapat ordning och reda bland matvarorna. Ser snabbt om något fattas, i fall att någon annan har varit i vårt kök och använt ingredienser.

    Nu vet du hur det ser ut i vårt kylskåp .

    Skriver direkt upp på en lista om något som saknas. Har som regel att om en torrvara kan ta slut inom en vecka så skriver jag upp det, på så vis behöver vi sällan mer än veckohandla. Skriver alltid upp på listan när jag börjar på sista paketet med socker, mjöl, vaniljsocker mm.

  • Nyfiken gul

    En reflektion jag gjort när jag ögnat igenom tråden är ju att vissa verkar ju ha en smula självförnekelse... Och det är därför det är svårt att få till det med ordning, reda och städning...

    Som det verkar på en del svar här så äger ingen något och man bor i en öde lappkåta... då undrar man ju varför samma person har det så rörigt och stökigt?...

    Samma person står ju också på IKEA och har hela famnen full med 25 ljuslyktor, 200 värmeljus, 4-pack tavelramar och tre förpackningar med gipsänglar, 1 kg dekorationssand och tre fruktkorgar i olika storlekar...

    Känns det igen?.... .... jag misstänkte det....

    bara en reflektion sådär i all vänlighet... man kanske ska sluta tro på att man inget äger, man äger ungefär 3 gånger mer saker än man inbillar sig.

    Är man medveten om vilka saker man faktiskt har så är det lättare att få ordning, tyvärr den krassa sanningen.


    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • fucktard
    Nyfiken gul skrev 2011-01-09 13:32:48 följande:
    En reflektion jag gjort när jag ögnat igenom tråden är ju att vissa verkar ju ha en smula självförnekelse... Och det är därför det är svårt att få till det med ordning, reda och städning...

    Som det verkar på en del svar här så äger ingen något och man bor i en öde lappkåta... då undrar man ju varför samma person har det så rörigt och stökigt?...

    Samma person står ju också på IKEA och har hela famnen full med 25 ljuslyktor, 200 värmeljus, 4-pack tavelramar och tre förpackningar med gipsänglar, 1 kg dekorationssand och tre fruktkorgar i olika storlekar...

    Känns det igen?.... .... jag misstänkte det....

    bara en reflektion sådär i all vänlighet... man kanske ska sluta tro på att man inget äger, man äger ungefär 3 gånger mer saker än man inbillar sig.

    Är man medveten om vilka saker man faktiskt har så är det lättare att få ordning, tyvärr den krassa sanningen.
    Det där har du väldigt rätt i!
    Jag har precis blivit sambo, och plötsligt så skulle vi få ihop det som stått på 110 kvm till 50 kvm... Inte lätt!
    Men jag har faktiskt märkt att det mesta jag har är ju rent skräp. Jag har prydnadssaker till förbannelse, framförallt dessa ljuslyktor. Jag har inte blivit av med min lägenhet än, så vi håller på med tömning nu. Prydnadssaker jag har eller kommer ta hit sträcker sig till det här:
    Mina första skor.
    Min dopljusstake.
    Handavtryck i gips. (dessa tre har jag kvar bara för att de har funnits jämt, och efter 18 flyttar är det skönt att ha något som alltid funnits.)
    En stor metallfigur jag tittade på i flera år, aldrig hade råd med men sen fick i födelsedagspresent.
    Fadderbrevet jag fick när min guddotter döptes.
    Tre stycken ljuslyktor på fot som är jättefina och hör ihop.
    Ett fat i svart och glitter (låter hemskt, jag vet, men det är verkligen min stil) som de ljuslyktorna står på.
    Och kanske en ljuslykta med Marilyn Monroe på som passar bra in i den övriga inredningen.
    Resten, runt tre fulla kartonger, ska ut. Jag förstår verkligen inte vad allt kommer ifrån.

    Lika med kökssaker, varför skulle vi behöva två durkslag, eller två rivjärn? Går det gamla sönder har vi råd att köpa nytt.
    Vi sparar några tallrikar och glas i en kartong, men det är allt.
    Jag har tagit hit mina knivar och saker som trägaffel och sånt, då han inte hade och knivarna är slöa.
    Sängkläder ska rensas ut så vi bara har matchande till dubbelsängen, och typ 3-4 byten (variation är ju faktiskt kul), det finns ingen mening med att ha kvar gammalt som vi hade som barn, rosa med nallar osv.

    Julsaker har sorterats ut, vi ska bara ha kvar det vi faktiskt tycker om. Julgranskulor i guld som ingen av oss vill ha, varför sparar man på sånt egentligen?

    Jag trodde aldrig det skulle kännas så ruskigt skönt att slänga saker!
  • Nyfiken gul
    fucktard skrev 2011-01-09 14:08:28 följande:
    Det där har du väldigt rätt i!
    Jag har precis blivit sambo, och plötsligt så skulle vi få ihop det som stått på 110 kvm till 50 kvm... Inte lätt!
    Men jag har faktiskt märkt att det mesta jag har är ju rent skräp. Jag har prydnadssaker till förbannelse, framförallt dessa ljuslyktor. Jag har inte blivit av med min lägenhet än, så vi håller på med tömning nu. Prydnadssaker jag har eller kommer ta hit sträcker sig till det här:
    Mina första skor.
    Min dopljusstake.
    Handavtryck i gips. (dessa tre har jag kvar bara för att de har funnits jämt, och efter 18 flyttar är det skönt att ha något som alltid funnits.)
    En stor metallfigur jag tittade på i flera år, aldrig hade råd med men sen fick i födelsedagspresent.
    Fadderbrevet jag fick när min guddotter döptes.
    Tre stycken ljuslyktor på fot som är jättefina och hör ihop.
    Ett fat i svart och glitter (låter hemskt, jag vet, men det är verkligen min stil) som de ljuslyktorna står på.
    Och kanske en ljuslykta med Marilyn Monroe på som passar bra in i den övriga inredningen.
    Resten, runt tre fulla kartonger, ska ut. Jag förstår verkligen inte vad allt kommer ifrån.

    Lika med kökssaker, varför skulle vi behöva två durkslag, eller två rivjärn? Går det gamla sönder har vi råd att köpa nytt.
    Vi sparar några tallrikar och glas i en kartong, men det är allt.
    Jag har tagit hit mina knivar och saker som trägaffel och sånt, då han inte hade och knivarna är slöa.
    Sängkläder ska rensas ut så vi bara har matchande till dubbelsängen, och typ 3-4 byten (variation är ju faktiskt kul), det finns ingen mening med att ha kvar gammalt som vi hade som barn, rosa med nallar osv.

    Julsaker har sorterats ut, vi ska bara ha kvar det vi faktiskt tycker om. Julgranskulor i guld som ingen av oss vill ha, varför sparar man på sånt egentligen?

    Jag trodde aldrig det skulle kännas så ruskigt skönt att slänga saker!
    jag håller med dig!

    Jag gjorde tvärtom.. flyttade från 59 kvadrat till 140 kvadrat.. och lurade mig själv lite. Trodde att mitt lilla bohag bara skulle gå tvärlätt att packa ihop för "jag ägde ju ingenting"...

    bara en liten bokhyllsdel (billy) i sovrummet upptog 4 ( !!! )  banankartonger med böcker, pynt och pryttlar...
    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Pigeon
    fucktard skrev 2011-01-09 14:08:28 följande:
    Det där har du väldigt rätt i!
    Jag har precis blivit sambo, och plötsligt så skulle vi få ihop det som stått på 110 kvm till 50 kvm... Inte lätt!
    Men jag har faktiskt märkt att det mesta jag har är ju rent skräp. Jag har prydnadssaker till förbannelse, framförallt dessa ljuslyktor. Jag har inte blivit av med min lägenhet än, så vi håller på med tömning nu. Prydnadssaker jag har eller kommer ta hit sträcker sig till det här:
    Mina första skor.
    Min dopljusstake.
    Handavtryck i gips. (dessa tre har jag kvar bara för att de har funnits jämt, och efter 18 flyttar är det skönt att ha något som alltid funnits.)
    En stor metallfigur jag tittade på i flera år, aldrig hade råd med men sen fick i födelsedagspresent.
    Fadderbrevet jag fick när min guddotter döptes.
    Tre stycken ljuslyktor på fot som är jättefina och hör ihop.
    Ett fat i svart och glitter (låter hemskt, jag vet, men det är verkligen min stil) som de ljuslyktorna står på.
    Och kanske en ljuslykta med Marilyn Monroe på som passar bra in i den övriga inredningen.
    Resten, runt tre fulla kartonger, ska ut. Jag förstår verkligen inte vad allt kommer ifrån.

    Lika med kökssaker, varför skulle vi behöva två durkslag, eller två rivjärn? Går det gamla sönder har vi råd att köpa nytt.
    Vi sparar några tallrikar och glas i en kartong, men det är allt.
    Jag har tagit hit mina knivar och saker som trägaffel och sånt, då han inte hade och knivarna är slöa.
    Sängkläder ska rensas ut så vi bara har matchande till dubbelsängen, och typ 3-4 byten (variation är ju faktiskt kul), det finns ingen mening med att ha kvar gammalt som vi hade som barn, rosa med nallar osv.

    Julsaker har sorterats ut, vi ska bara ha kvar det vi faktiskt tycker om. Julgranskulor i guld som ingen av oss vill ha, varför sparar man på sånt egentligen?

    Jag trodde aldrig det skulle kännas så ruskigt skönt att slänga saker!
    Jag sparade lite saker från min barndom i en kartong på vinden hos mina föräldrar, det var faktiskt roligt att ha sen när jag själv fick barn. Men det hade ju inte gått om de inte bott i villa.
  • linas fina

    Häromdagen fick jag nog på sparade saker i förråden. Har inte använt dem sen jag flyttade till huset för drygt 2 år sedan och inte rört det så varför ska det sparas?
    Nej nu ska det skänkas. Himla onödigt att saker man inte använder ska ta plats från det man faktiskt använder. Stå där och trängas om utrymme nej fy.
     Ibland får man vara lite hård mot sig själv och inse att minnet inte sitter i själva prylen liksom.

    Fast jag drömde faktiskt på natten om att en teservis jag skänkte bort nyligen gick dyrt på aktion haha. Så lite ångest finns det kanske. =) 

Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...