Inlägg från: Stratus |Visa alla inlägg
  • Stratus

    Sytråden spinner vidare - lila tråd

    Min treåring gillar också att sortera nålar i färgordning. Han gillar också att trycka på alla knappar och ratta på alla rattar. Då föredrar jag att han leker med nålar.

  • Stratus
    sarahl skrev 2010-11-12 12:12:35 följande:
    hur fäster man sömmarna med coverpron. i boken står att man ska dra trådarna till avigan o knyta. Men inte lyckas jag med det inte!
    Jag tar en nål och syr igenom till andra sidan.
  • Stratus
    Du och Jag ver2 skrev 2010-11-15 22:22:47 följande:
    Har kommit fram till att jag lär nog införskaffa Meedoms bok jag med! Nån som vet om det finns en översikt någonstans?! (har bara hittat till den från 4 år). Vad jag förstått så är det bra basmönster i den?! Jag letar efter ett bra basmönster till en tunika/klänning - har inte hittat nått bra än. Å rita ett eget och gradera har jag inte ork med just nu (fast egentligen så borde jag väl för att inte glömma bort hur man gör...)
    Meedom finns hos Adlibris. Visserligen på danska, men mönstren är ju desamma. Jag har den nya upplagan av 4-7år, och där finns tunika/klänning. I min gamla version (80-tal) av 0-3 år finns bara raka modeller. En brasklapp är att alla modeller i 4-7 år är korta. Lägg på speciellt benen i byxmönster. Såg att det fanns en 8-11 år också, en sån får det nog bli för mig så småningom. Jag har använt 0-3 tokmycket. Min specialare är helpyjamasar/overaller. Det är lite pill att rita det mönstret, speciellt för 4-7år, men det är ett kanonmönster. Till och med min snart 7åring vill fortfarande ha såna pyjamasar.
  • Stratus
    sarahl skrev 2010-11-30 15:23:04 följande:
    idag kom min kantbandsfot till coverpron, jag ropade in den på ebay. o har frågat o bett om hjälp här flera gånger men ingen är villig att hjälpa mig verkar det som.

    Måttet på plattan som man skruvar fast i maskinen, är det jag önskar!
    Jag har en CP ocn en bandkantare, men jag förstår ändå inte vad du är ute efter. Min bandkantare var bara att skruva på och tuta och köra. Men du kanske har någon annan?
  • Stratus
    madde10 skrev 2010-12-15 10:42:32 följande:
    Nu blev jag jättesugen på att göra såna där vetevärmare i julklapp till mina nära och kära. Har aldrig tänkt på vad för material tyget är dock, är det fleece? Vad gör ni i för tyg?
    Jag tror inte att fleece är bra i micron. Satsa på bommul eller linne, naturmaterial. Det kan vara svårt att veta vad som händer med syntetmaterial i micron.
  • Stratus
    emmize skrev 2010-12-15 23:32:42 följande:

    Ni som syr mycket. Jag skulle vilja veta vad ni inte skulle klara er utan??


    Skulle ni klara er utan covermaskin och bandkantare?


    Det gick ju alldeles utmärkt att sy utan den. Men nu när jag har den skulle jag inte vilja vara utan, varken maskinen eller bandkantaren. Det är ju en lite strulig maskin, men nu verkar jag ha kört in den för den syr SÅ fint och bra. Jag får aldrig hoppstygn. Det blir ju väldigt snyggt även utan den, men den gör att det ser proffsigt ut också, och det är ju extra kul när man syr för att sälja eller ge bort. Jag har slutat med mudd i hals och ärmar på tröjor och bandkantar alltid, det är snyggare tycker jag nu.
  • Stratus
    camilla178 skrev 2010-12-16 09:32:33 följande:
    Pumpalicious skrev 2010-12-16 06:43:25 följande:
    Jag har inget av det och verkar klara mig
    Vad är mudd-rullå?

    Jag har inte börjat sy bodys och tröjor just för att jag inte har kantbandare eller coverpro, men du Pumpalot syr jättemycket utan sådana maskiner alltså?

    Men hur får ni det snyggt? Använder ni tvillingnål?

    Börjar inse att det kanske inte är kört för en ändå.... Måste börja lusläsa alla tutorials som finns.
    Klart det går att sy bodys och tröjor ändå. Jag sydde massor med bodys innan bandkantaren och det gick utmärkt. Men jag har aldrig gillat tvillingnål, personligen. I stället har jag sytt med förstärkt raksöm. Det var också förstärkt raksöm jag brukade fålla tröjor med, och gör det idag också från och till. För att det inte ska bubbla och dra sig i hushållsmaskinen så brukar jag lägga en remsa med rivbart mellanlägg under. Sömmen blir jättefin och det stretchiga tyget dras inte ut. Efterår river man bara bort det. Jag tror att det funkar med vanligt papper också, men jag vet inte hur nålarna mår av det.
  • Stratus

    Overlock skär av tyget och syr ihop det med (oftast) fyra trådar. Du får två raksömmar och en kastning runt kanten. En coverlock fållar, och gör sådana fina tvilling eller trillingsömmar som du kan se på en T-shirt. Både overlock och coverlock har difretialmatning, vilket är bra när man syr i elastiska tyger. Det gör att tyget inte drar sig och blir bubbligt.

  • Stratus
    Ogabinne skrev 2011-01-11 13:50:48 följande:
    Om jag förstått rätt är en coverlock en ihopbyggnad av både overlock och cover, men måste byggas om varje gång man vill använde covern eller overlocken?
    Det finns olika varianter. Jag har en overlock och en separat coverlock, Janome Cover Pro (även kallad CP), som bara fållar. Till den har jag också en bandkantare som jag är helt förälskad i.

    Men det finns maskiner som är kombinerade, dvs overlockmaskiner som du kan bygga om till coverlock. Problemet med dem är just att du måste bygga om den mellan momenten.
  • Stratus

    Det är så det börjar, men sen syr du mer och mer och bättre och bättre och vill ha mer och mer fiffiga grejer och snygga tyger. Det är en materialsport detta.

  • Stratus

    Jag är inte så förtjust i Sömnadsmagasin, men nu var det länge sedan jag läste ett i och för sig. Där finns ju kläder för både barn, dam och herr om jag inte missminner mig. Ottobre är ju bara barn. Tryckknappar är inte svårt. Om du köper ett paket i en sybehörsaffär så brukar du få med verktyg och bruksanvisning och det är bara att banka i.

    Nea Nobelle brukar vara supersnabb om du beställer tidning.

  • Stratus
    Lind1981 skrev 2011-01-12 14:42:18 följande:
    Har funderingar kring transferpapper....Hur bra funkar det? Håller sig trycken?
    Var köper man bäst papper och vad kostar dem?

    Jag har tänkt göra lite mindre tryck på barnens kläder och ev på mössor. Hoppas nån har erfarenhet av dess papper och kan dela med sig.
    Ge mi  ris och ros
    På Syfestivalen såg jag en lite mojäng som skrev ut sådana transfermönster. Eller rättare sagt, jag tror att maskinen skar ut mönstret ur ett speciellt papper som körde in. Sedan kunde man antingen klistra på olika material eller stryka på tyg, beroende på vilket papper man hade. Såg himla kul och bra ut. Men så klart dyrt. Jag tog en broschyr, men minns tusan inte vad mojängen kallades eller vad företaget hette. Men det är ju Syfestival snart igen och då kanske de är där.
  • Stratus
    imse vimse skrev 2011-01-13 21:04:07 följande:
    Hur mycket tyg bör jag räkna med när jag ska göra en tunika i vuxenstl. typ 36-38?

    Skulle vilja sy något inspirerat från chill Norway, Odd Molly eller liknande. Någon som har ett tips om var jag kan hitta ett bra grundmönster?
    När man räknar hur mycket tyg man behöver till en vuxen så kan man mäta hela längden, och sen plus längd för ärmen.
  • Stratus
    Ogabinne skrev 2011-01-13 22:25:33 följande:
    Usch vad jag inte gillar tvillingnål! Sytrådarna snor ihop sig vid nålen, trassel och krångel, håller inte alls bra, och fy vilket sjaskigt resultat det blir. Inte alls så perfekt och fint som på köpeplagg där stygnen är exakt lika långa och inga hoppstygn eller trassel på undersidan. Är en cover enda alternativet om man vill ha ett snyggt och prydligt fållningsresultat?
    Jag har heller aldrig gillat tvillingnål. Innan jag köpte min CP så fållade jag alltid med förstärkt raksöm i stället. Och så lade jag rivbart mellanlägg under när jag fållade trikå för att det inte skulle bli bubbligt. Funkade jättebra och resultatet blev snyggt. På min maskin blev dock den förstärkta raksömmen snyggare på ovansidan än undersidan, så jag fick alltid sy på rätsidan. Ibland använde jag också andra elastiska dekorsömmar på min vanliga maskin, om jag ville piffa till det.
  • Stratus

    Jag mixar tyger hej vilt och slarvar med att tvätta innan, jag har i princip aldrig haft problem när jag använt kvalitetstyger. Tryckta tyger ska inte färga, men de kan så klart ta upp färg.

  • Stratus
    mrs lundin skrev 2011-01-17 13:34:38 följande:
    hej alla duktiga syfantaster!
    Är det nån av er som har tips på var man kan hitta mönster till omlottbody? Jag vet att det finns i ottobre 2007 nr 6, problemet är att det nr är slutsålt. Kom på att det kanske fanns på bibioteket och lyckades reservera och var jätteglad, tills jag idag hämtade ut den och mönsterarket saknas Så nu har jag beskrivning men inget mönsterark... ska om jag kan kika på någon köpt body och kanske med hjälp av beskrivningen göra ett eget mönster, men det är inget jag provat förr och är inte så van att sy än! Finns det ingen annan stanns man kan hitta det? kanske nån bok som går att köpa eller så?
    Oj, vilken tur att jag köpte det numret strax före jul. Skulle gärna rita av det åt dig, men har inte tid just nu. Hela januari och februari är tokkörigt. Mest kul saker, men fullt upp.
  • Stratus

    Jag har alltid klippt halsmudd och ärmmuddar på känsla. Men i höstas tänkte jag att jag skulle använda mig av det mönster som fanns i Ottobre, det fanns ju en mönsterdel för halsmudden. Den blev alldeles för stor kan jag säga. Du får helt enkelt testa. Börja med 70% som de säger och minska om det behövs.

Svar på tråden Sytråden spinner vidare - lila tråd