• Anna65

    Samlingstråd för oss med GBS (streptokocker B) *NY*

    Hej tjejer, tittar in en kortis till er och ser att det finns en del nya här på den nya tråden. Hoppas att ni alla har det bra, här inne finns det ju inga tabuämnen när det gäller GBS frågor. Hoppas alla får svar på de frågor de behöver. 


    I går hade vi möte med sjukhuset och då diskuterade jag GBS rutinerna, detta eftersom jag saknade i den nyaste rutinen att man ska även få behandling när man ej har symptom men att halterna är mer än 100 000 /mL.
    Som vi redan har förstått så skiljer sig rutinerna en del i mellan landstingen och den här punkten som jag skrev om ovan är en av dem. Jag har nu läst rekommendationerna ifrån Socialstyrelsen extra noga och där står följande på sida 10:

    "Tillgängliga data talar dock för att signifikant mängd GBS i urinen (> 105/mL) ska behandlas 


    även om den gravida kvinnan inte har symtom."


    Denna punkten är endast en rekommendation som ej behöver följas, men jag tycker att den kan vara av intresse för en del av er ifall ni är oroliga och önskar behandling vid halter högra än 100 000 /mL.
    LEA, en vecka kvar tills du kommer att ha en liten i din famn, lycka till och kramar till er andra.
    ♥ Dotter 89 ♥ Dotter 92 ♥ Änglason 09 ♥
  • Anna65

    Precious Alva; Ett stort grattis till lilla Ludwig{#lang_emotions_nalle} Skönt att höra att ni mår bra.


    ♥ Dotter 89 ♥ Dotter 92 ♥ Änglason 09 ♥
  • Anna65
    Mölndalstjej 83 skrev 2010-04-01 15:32:19 följande:
    Nu har våran bebis kommit. Åkte in till förlossningen när värkarna var regelbundna med ca 7 min emellan och mycket "lätta", för att kunna få antibiotika i tid. Kl 06.00 var vi inne, fick 3g BencylPC kl 06.30 och kl 11:25 var hon ute! Vattnet gick samtidigt som hon kom ut så det var ingen lång smittotid så att säga. Inga extra kontroller på henne utan vi fick åka hem samma dag.  Frågade barnläkaren om gbs smitta nu när hon är född men neeej det hade hon inte hört talas om (?) Däremot är det värsta RS spridningen som man får passa sig för. Lycka till alla er andra, snart har ni era underverk här.
    Ett stort grattis till dottern, skönt att höra att allt gick bra.

    Tänker på LEA nu och hoppas att snittet gick bra och att hon myser med sin bebis nu.

    Glad Påsk till er alla.
    ♥ Dotter 89 ♥ Dotter 92 ♥ Änglason 09 ♥
  • Anna65
    Ocean WoW skrev 2010-04-27 09:15:02 följande:
    Det vore MYCKET intressant att se statistik på VAR i landet barn blir drabbade av GBS! Jag får en känsla (speciellt efter att ha läst om Skövde precis) att i de större städerna är rutinerna fastställda och man kan lita på att få den vård man behöver. Kan det vara en kostnadsfråga? Det är kostnader involverade i att sätta igång en kvinna för hon har GBS vid vecka 42 senast (när andra kan gå längre), kostnad att ge ab-dropp en eller fler gånger osv... Kan man få fram sådan info någonstans? Lunaluna om jag vore dig skulle jag även kontakta förlossningen!
    Hej, tittar in ibland hos er, är inte så aktiv på FL just nu, förutom på Skövde tråden;O)
    Statistik har jag försökt att få tag på det senaste året, men tyvärr verkar det som att GBS är inte anmälningsskyldigt enligt Smittskyddsinstitutets hemsida "GBS-infektion är inte anmälningspliktig enligt smittskyddslagen". Trots det har jag sökt och sökt på flera olika ställen på nätet men utan resultat.
    Jag har också samma känsla som du att det är olika beroende på var man bor.
    Jag vet hur det är i mitt landsting och där är dem urdåliga. Jag försöker nu påverka vården där jag bor att få klara svar på frågor som t ex "vilka är symptomen för GBS som BM ska uppmärksamma", jag hittar ingenstans på svenska vilka symptom BM ska uppmärksamma. "Varför följer man inte Soc rekommendationer att man "BÖR" behandla en gravid kvinna med halter över 100 000 i urinen, svaret på den frågan har varit att det står endast BÖR och inte SKA, helt sjukt eller hur.
    Jag tror att jag inom snar framtid kommer att kontakta sonens neonantal läkare och fråga om ifall de anmäler någonstans att ett barn är infekterat pga GBS.
    Sköt om er alla fina.
    ♥ Dotter 89 ♥ Dotter 92 ♥ Änglason 09 ♥
  • Anna65

    Tack för alla värmande ord till mig.
    Nu har jag mailat överläkaren på Neonantal med frågor om statistik, hur många som insjuknar, får men för livet och de som lämnar jordelivet.
    Det blir intressant att se vad han svarar, jag har inte varit i kontakt med honom på flera månader, men han brukar alltid vara väldigt trevlig och ge raka svar.
    Jag återkommer, förhoppningsvis med någon fakta.
    Ta hand om er och era små i magen eller utanför magen{#lang_emotions_wink}


    ♥ Dotter 89 ♥ Dotter 92 ♥ Änglason 09 ♥
  • Anna65

    Hej, tittar in till er en liten sväng. Hoppas ni alla mår väl, kramisar till er alla.
    Vad jag har lärt mig om GBS är följande:
    Ca 30% av kvinnor och män bär på bakterien, en gång GBS alltid GBS.
    GBS bakterien kan ligga latent vissa perioder och därför får man inte alltid utslag på prover.
    Efter ab-behandling kan GBS bakterien lägga sig latent, dvs i dvala.
    På vissa kommer den fram relativt snabbt igen och på en del kan den ligga latent i långa perioder.
    Det finns flera olika arter av GBS bakterien och endast ett fåtal är farliga.
    Jag har träffat på ett par som har varit utan symptom men barnets/fostrets har inte överlevt.
    Så, vissa kan ha mer symptom än andra och det behöver inte betyda att de som har mycket symptom har den farliga arten, men det kan ju också vara så att det är någon av de få farliga arterna. GBS finns naturligt i tarmen och det är endast när den smittas till slida som den kan bli farligt när man väntar barn. Första steget är slidan och sen kan det utvecklas till UVI. Man kan ha kraftiga UVI symptom och det visas inte på stickprovet hos barnmorskan. Man måste alltid göra en odling där det skrivs i speciellt att det är GBS det ska kollas för. På många så upptäckts GBS genom UVI stickprovet hos BM, men tyvärr så är det inte så i alla fallen.
    Jag har också träffat på några som ej har haft någon GBS i urinen endast i slidan och haft väldiga besvär.
    Att ge några generalla svar gällande symptom och GBS är inte enkelt eftersom det kan skilja så mycket mellan olika personer.
    Det är ju därför det är så bra med trådar som den här där man kan diskutera med andra gällande GBS.
    Jessa79 beklagar så mycket att dina små inte fick komma till din famn, kramar.
    Tyvärr är det många fler än man tror som förlorar sina små på samma sätt som du.
    En till som har gått igenom samma sak som du nyligen har skrivit in i den gamla GBS tråden nu i veckan.
    Jag vet om några som har förlorat sina små och vid nästa graviditet görs det GBS prov redan i vecka 6 och därefter görs det prover ca en gång i månaden.
    Jag slutar nu, kan ju skriva hur mycket som helst. Sköt om er.


    ♥ Dotter 89 ♥ Dotter 92 ♥ Änglason 09 ♥
  • Anna65

    Hej alla fina på tråden.
    Jag är den kvinna som LEA har berättat om som förlorade mitt barn pga slarv på Länssjukhuset Ryhov, de följde inte GBS rutinerna. Detta hände i april förra året och sen dess har Jönköpings sjukvårdsområdet varit tvungna att bland annat förtidliga några rutiner. Det är Socialstyrelsen som har granskat Kvinnokliniken efter min sons död. Innan så fanns det tre olika GBS rutiner i de tre sjukvårdsområden som finns i Jönköpings Län. Nu så finns det en gemensam GBS rutin för hela länet. Jag har rutinen framför mig och den går självklart efter Soc rekommendationer, det är ju ett måste för vården att följa Soc riktlinjer. Bara för att Socialstyrelsen har riktlinjer räcker det inte med att ha en bra rutin, rutinerna är ju gjorda för att följas, inte bara för att ligga i en pärm någonstans. Det finns ett par andra rutiner som är också av stor vikt gällande GBS och det är t ex om rutin gällande latensfas och vattenavgång. Socialstyrelsen har först nu avslutat ärendet helt och de har granskat och inspekterat Kvinokliniken. Lex Maria utredning är klar och nu ligger ärendet hos HSAN.
    När det gäller Värnamo, så tillhörde min BM dem, hon struntade tyvärr också i rutinerna. Jag hade alla symptom och mycket stora besvär i flera veckor. Hon har efteråt gett mig det svaret att hon ej skickade odling eftersom det aldrig blev utfall på stickan hon kollar varje gång jag kom ditt med urinprov. Vilken okunskap, man kan inte hitta GBS med stickprovet.

    Det glädjer mig att höra att de har ändrat sin attityd och stöttar på alla sätt, att få ta del av rutinen är också viktigt. Vi har haft stora problem med att få ta del av rutiner efter sonens död, men nu vet landstinget vad som gäller att alla rutiner är allamänna handlingar och man ska få ta del av dessa snarast.
    Jag har läst ett uttalande ifrån ansvariga läkare för GBS på Soc kommer att följa upp rutinerna snart, detta eftersom riktlinjerna är relativt nya, från mars 2008.
    Det som jag skulle önska var att man pratade öppet om GBS på mödravården, det gör man i de flesta av andra länderna inom EU. Informationsvideos och broschyrer och täta odlingar för dem som så önskar hör till vardagen. Förra året så fick jag fram att en GBS odling kostar ca 100,- kronor.
    Informationen är så viktig, hade jag vetat att GBS fanns så hade min son varit vid livet i dag. De flesta som drabbas har aldrig hört talats om GBS. Icke att glömma att det finns flera flera GBS stammar och endast ett par av dessa är av den aggressiva sorten.

    Jag saknar följande text i GBS rutinen för JL:
    "Tillgängliga data talar dock för att signifikant mängd GBS i urinen (> 105/mL) ska behandlas även om den gravida kvinnan inte har symtom."
     Jag har fått som svar att de ej har med detta eftersom det ej står att man MÅSTE, i Värnamo fanns denna text i rutinen tidigare, men inte nu. Det här kan vara avgörande för vissa, höga halter men inga besvär och trots att man ej har besvär så kan det hemska hända.

    När det gäller tidpunkten för antibiotikabehandling vid förlossningen så är den viktig.
    Följande står i Soc riktlinjer: 
    "För att vara effektiv ska behandlingen ha påbörjats minst två och helst fyra timmar innan barnet föds."
     I vissa länder står det att minst fyra timmar innan ska behandlingen påbörjas.
    Men självklart är det så som med allt annat att det finns faktorer som också påverkar ifall det hinns med eller ej. Det är ju också så att inte alla barn smittas av mamman när hon är GBS bärare. 

    Lycka till allesammans, att veta att man är bärare av GBS är en av grunderna för att det kommer att gå bra. 
    Att informera andra om GBS och prata öppet om att det finns är något som vi alla som vet något om GBS borde göra.
    Jag skulle gärna vilja se att i den lilla boken man får när man väntar barn att litegrann skrevs om GBS där i.
    Jag kan skriva hur mycket som helst, väljer att sluta nu{#emotions_dlg.flower}
    Kram LEA, du vet ju att när det gäller min Axel så är det bara att berätta, hoppas att det hjälper andra. 


    ♥♀ 89 ♥♀ 92 ♥♂ 09 En liten ängel kom, log och vände om ♥
  • Anna65
    saltflingan skrev 2010-10-30 13:01:33 följande:
    Hu så hemskt att läsa om Jönköpingsfallet. 

    Är det någon som vet hur de gör på förlossningen i Linköping?
    Alla förlossningsavdelningar ska följa Socialstyrelsens riktlinjer.
    Känner du dig osäkerhet så ring dem och be om att få ta del av rutinerna, dessa MÅSTE följa riktlinjerna.
    Vården är till för dig, inte du får vården, glöm inte det.

    www.medscinet.se/infpreg/allinfo/main.asp
    Här har du bra hemsida du kan skriva ut och ta med dig till förlossningen ifall du är osäker.
    Lycka till. Det finns flera bra läkare och barnmorskor som sköter sig exemplariskt i Sverige, men tyvärr så finns det undantag, men troligen så har kunskapen bara blivit större om GBS nu. 
    Jag brukar skriva Kunskap ger makt, du får inte oroa dig för mycket var bara uppmärksammad på dina symptom. Försök att njuta av det lilla livet i magen också;O)
    Ca 30% av alla bär ju på bakterien. 
    ♥♀ 89 ♥♀ 92 ♥♂ 09 En liten ängel kom, log och vände om ♥
  • Anna65

    Tack Betania och LEA och alla andra.
    Axels ljus brinner både här inne på hans plats i vardagsrummet och i Axels Lund.
    Kramisar till er alla. Bli bara inte rädda för att skriva i tråden när jag har skrivit om min ängel Axel. Det finns inga dumma frågor kära vänner. 


    ♥♀ 89 ♥♀ 92 ♥♂ 09 En liten ängel kom, log och vände om ♥
  • Anna65
    Mammatillfilur skrev 2012-12-02 00:09:33 följande:
    Leukocyter i urin kommer allt som oftast från flytningar och inte UVI:er pga av bakterier...därför är det helt OK att ha +3 eller +2 på stickorna. Stickorna skulle även ge ett sådant utslag vid tex underlivs svamp.
    Stickan ska vara mycket "fulare" än bara leukocyter för en UVI. Stickorna är inte känsliga för specifika bakterier utan för att se om det finns föroreningar i urinen.
    Vid en riktig UVI så kan stickan ge utslag för fler saker än leukocyter...
    Selexid är inte känslig för GBS och är inte behandling för den sorters bakterie. GBS tas på varje urinodling som skickas.
    Antibiotika under förlossning ges om man har haft en verifierad GBS UVI inte bara på att man är GBS bärare. Det som spelar roll är hur stort antal bakterier man har haft i urinen för att behandling ska sättas in.
    Glöm inte bort att 1/3 av ALLA kvinnor bärpå GBS men endast ett fåtal får symtom.
    Om en odling inte visar höga halter av GBS så behandlad inte GBS bara för att "den finns" där.
    Skrivet av en som vet och har kontinuerlig behandling sedan v. 20....
    Trots 2 olika sorters antibiotikor har jag +2 och +3 på leukocyter på stickorna men jag har INGA bakterier i urinodlingen....
    Tyvärr så visar stickan inte hos alla att det är för "förorening" i urinen när man har GBS i urinen. En odling måste göras. När en urinodling görs MÅSTE det tas fram att det ska kollas för GBS. Selexid skrivs ut till en del som är bärare av GBS, men detta kan skilja sig mellan landsting. Jag tycker att det är svårt att hitta fakta om vilka exakta antibiotikakurer som ska ges vid GBS, det finns så många på marknaden i dag. Vi ska inte heller glömma att det finns flera arter av GBS. GBS halten har ingen betydelse ifall man ska få antibiotika under förlossningen eller inte! Det som har betydelse är att den gravida har någon gång haft UVI pga GBS under graviditeten oavsett bakterietal. Flera andra riskfaktorer finns där man även ska få antibiotika, t ex långvarig vattenavgång och man har fått barn tidigare som har drabbats av GBS-infektion. Däremot finns det rekommendationer att vården bör behandla gravida mammor under graviditeten ifall dem har höga halter av GBS (> 105/mL) även ifall dem är utan symptom.

Svar på tråden Samlingstråd för oss med GBS (streptokocker B) *NY*