• Suck och suck

    Hur målar ni med akrylfärger?

    Jag har aldrig målat med akrylfärger förr. Min dotter var kreativ igår och ville pröva mina färger. Men jag fattar inte riktigt hur man gör. Man måste ha väldigt stadiga penslar upptäckte jag. Sen fattar jag inte om man ska blanda ut det med vatten.


    Om man har en ca tio färger, kan man då blanda ihop olika färger på en palett och få nya färger?

  • Svar på tråden Hur målar ni med akrylfärger?
  • Stinky
    Suck och suck skrev 2010-03-10 12:14:49 följande:
    Oj,  h e l t  delade meningar om man ska blanda det ut med vatten, akrylen.
    Ja, inte vet jag. Har gått estetprogrammet konst & form i gymnasiet, så jag har mina kunskaper från den. Det var dock några år sedan.
  • annca

    Gillar akryl för det är så flexibelt.
    Du måste absolut inte blanda ut färgen, blir ganska blaskig om man gör det, men har den blivit väldigt tjock kan man måla med blöt pensel. Själv älskar jag att måla med tjock akryl. Blir så härlig lyster och djup i färgen. Blandar man ut med mycket vatten blir den ganska lik akvarell.
    Däremot måste man ha vatten till att tvätta ut penskarna med! (En orska till att jag gillar akrylen - den är lätt att göra rent penslaran efter. Behöver inge "elaka" kemikalier.) Själv började jag måla med akryl när jag var ca 12. (Aldrig varit särskilt förtjust i akvarell - så svårt att vekligen få det bra... Fast jag har gjort en del försök.
    I mitt galleri har jag både akvareller, akryl och rena tckningar. Man ser gansa tydligt vilka som är akryl och vilka som är akvarell...)


    ~*~ Ursäkta mig men hey! Man har väl rätt att ändra sig...? (W.Crafoord)~*~
  • Suck och suck

    Oj, förresten. Den viktigaste frågan. Har ni endast en pensel när ni målar, som ni blöter mellan varven? Det hade min dotter (som är sju år) och jag svårt att klura ut. Vi tyckte liksom det var bökigt att tvätta den tjocka färgen från penseln mellan varven, så vi tyckte det var smart att man hade olika penslar för olika färger.

  • MissLillan

    antingen har man olika penslar till varje färg eller så målar man klart med färgen/har ett papper vid sidan och penslar bort det sista av färgen.

  • Suck och suck
    MissLillan skrev 2010-03-10 12:57:21 följande:
    antingen har man olika penslar till varje färg eller så målar man klart med färgen/har ett papper vid sidan och penslar bort det sista av färgen.

     


    Okej. Det var lite meckigt med detta.

  • Anova
    Suck och suck skrev 2010-03-10 12:14:49 följande:
    Oj,  h e l t  delade meningar om man ska blanda det ut med vatten, akrylen.
    Personligen tycker jag att färgen blir lättare att jobba med om man blandar ut den med lite vatten. Det är det jag lärt mig (jag går studiecirklar, tyvärr blev dagens träff inställd )

    Använder en pensel för varje färg (eller rättare sagt tvättar penseln mellan färgerna). Tvätta aldrig penslar med t.ex. diskmedel.. Jag använder såpa.
  • Suck och suck
    Anova skrev 2010-03-10 13:21:13 följande:
    Använder en pensel för varje färg (eller rättare sagt tvättar penseln mellan färgerna). Tvätta aldrig penslar med t.ex. diskmedel.. Jag använder såpa.

     


    Oj, tvättar du med såpa mellan varje färgbyte menar du? Känns lite betungande.

  • Trialanderror

    Okej...
     
    Akrylfärg SKA blandas med vatten, på samma sätt som man använder terpentin för att blanda ut oljefärg.

    Det finns andra medel som man kan köpa att blanda med också men vatten är det enklaste.

    Har målat med akryl i över 15år och har under alla mina år i diverse konstskolor fått lära mig att det finns bara ett sätt att jobba med akryl (och Guache) och det är att blanda med vatten.

    Penslar har jag oändliga mängder av... Allt beroende på vad man målar.
    Från jätte stora täckpenslar till minimala mårdhårspenslar med bara några fjun.

    eftersom akrylen är vatten lösligt så räcker det med att man vispar runt lite med penslen i vattnet mellan färgbytena samt torkar av dom på typ handduk.

  • datub

    Jag har målat mest med Akryll färger, har testat ett par gånger även Akvarell.
    Det gick ganksa bra.

    Det som man ska alltid tänka på är bl.a.
    Man ska väta papret,med en svamp,
    spänna/typa fast papret med en pappers type.
    men ska ha riktiga penslar inte för mjuka, mort penslar är bra, men tyvärr det är gaska dyra.
    kakel färger är bra, man får glänsliga fina och naturliga färger, men som nybörjare ,det dugger sådana runda och stora akryll färg än så länge.
    Du kan komplitera med Guash och tempera med akryll färg.
    Det går också att kompliter, med  natur färger, utav kaffe,frukt,rödbeter,gränsaker,bär ,m.m
    .testa så får du se

  • Anwen

    Akryl är bäst! tycker jag alltså. Jag har försökt med olja några gånger men jag är för otålig för att orka vänta på att det ska torka mellan varven, så det blev bara en smet av alltihopa. Föredrar akryl alla gånger, det torkar snabbare, går att blanda alldeles utmärkt, och blir det fel kan man måla över (till skillnad mot akvarell). Jag brukar blöta penseln, men brukar i övrigt inte blanda ut färgerna så jättemycket med vatten, bara om de börjat torka till.
    Precis som datub skriver så kan man fukta pappret lite med en svamp innan man målar.
    Mina favoritpenslar är faktiskt av syntet, men av lite finare/dyrare modell, har ett gäng i svinborst också. Jag har nog snarare olika penslar för olika behov, beroende på vad jag målar, än olika färger. Tvättar av penseln i vatten och torkar av på ett papper mellan färgerna. Brukar ha en mugg med "tvättvatten" och en för att blöta penseln.

Svar på tråden Hur målar ni med akrylfärger?