• Minxy

    Vi som har barn som är förstoppade

    Säger hej även om min son bara har stopp-problem ibland. Han är 2 år gammal och har nog aldrig haft "normal" avföring - antingen är han stenhårt förstoppad eller så är han toklös i magen

    När han är förstoppad tycker jag så synd om honom. Han kryper undan bakom ett bord/soffa eller så och så gråter han medan han försöker bajsa
    En gång gav jag Microlax bara för att få ut det och det var ju världens trauma - det kom ju ut med gjorde ju SKITONT på honom eftersom det var stenhårt och var hur mycket som helst!
    Sambon kunde inte stanna kvar eftersom han mådde så dåligt av att se sonen så ledsen och rädd (eftersom det gjorde ont), så jag fick sitta själv med honom och försöka lugan och trösta

    Sedan så vänder det på end ag och han blir jättelös istället, så de ibland kommer utanför blöjan och så.

    Fattar inte vad det är som är fel...

    Han dricker inte mycket mjölk eftersom vi märkt att han blir hård i magen av mjölk (max 1 dl/dag, 3 dagar/vecka). Han dricker vatten jätteofta (går med flaska nästan jämt), äter inget vitt bröd eller så.

    Jaja. Jag hoppas han blir bättre i magen framöver...


    Älskade Leo 2oo8-o2-16 och underbara Nora 2oo9-11-24!
  • Minxy
    EL I skrev 2010-03-10 21:56:12 följande:
    D Det som kan hända när de är förstoppade är att de kan få förstoppningsdiarré. Det sipprar förbi lite avföring förbi "stoppet" och detta blir löst. Så egentligen är de förstoppade men man tolkar det som de har diarré och kanske slutar att ge dem laxermedel. Det bästa är att ge dem "uppifrån" först o främst så man löser upp klumpen uppifrån och sen kanske ge lavemang nerifrån för att hjälpa till att få bort "proppen" men så länge avföringen är hård så kommer de vara rädda att bajsa Känner igen det där med att det känns som ett övergrepp! Usch vad jag har gråtit i mina dar när stora sonen var liten och gallskrek varje gång han bajsade
    Ja...det här med förstoppningaen bidrar säkert till hans matvägrarperioder också. Nu sist så hade han en period på 4 månader (!) då han matvägrade. Åt lite välling morgon och kväll, drack vatten såklart men sen var det stopp. Vi fick vara glada om han fick i sig nån liten bit frukt eller macka under dagen.
    Under dessa 4 månader så gick han endast upp 40 gram, men han växte drygt 4 cm på längden, så enligt BVC har han ju gått ner "i sig själv" så att säga.
    Älskade Leo 2oo8-o2-16 och underbara Nora 2oo9-11-24!
  • Minxy
    Örtagård: Tror att vår minsta också har lite problem med bajseriet tyvärr
    Hade hoppats att hon skulle slippa, men jag ser samma tendenser hos henne som vi såg hos hennes bror när han var bebis.
    Mycket stånk och stön nattetid, trots helamning så får hon ibland uppehåll på bajseriet i 2-3 dagar och sedan kommer det MYCKET (i samband med magmassage) och då är det som segt skum - inte alls som det brukar vara.
    Tänker också dra lite på att introducera fast föda....vill inte börja förrän hon är 5 månader iaf.

    Det här med tarmproblem - är det ärftligt? Jag hade som barn (och har egentligen fortfarande) problem med magen. Mamma säger att vi tre syskon var likadana, alltid hårda i magen och det var mycket kamp för att få oss att bajsa.
    Älskade Leo 2oo8-o2-16 och underbara Nora 2oo9-11-24!
  • Minxy
    örtagård skrev 2010-03-10 22:31:49 följande:
    Minxy: Precis så är lillans bajs, som bubbligt slem. Kommer vid massage och när man torkar över öppningen men sällan av sig själv. Min stora bajsade bara var tionde dag och var mycket gnällig de sista dagarna innan det kom och ibland fick vi tempa henne. Jag minns det som att det var så innan hon fick mat... Mellankillen som inte har så svåra problem bajsade OFTA som spädbarn, därför är jag lite orolig för den lilla. JAg var relativt hård i magen. Man pappa var det. Min syster har irriterad tarm... Barnkirurgen menade man måste hjälpa dem för små barn klarar inte bajsa ut så stora klumpar som det blir om det går mer än en dag. Vi ska alltså öka movicolen om det inte kommer och använda mikrolax om det inte hjälper. Matvägran och dåligt humör är ständiga ingredienser...men n u när hon är "stor" kan vi analysera hennes beteende tillsammans och det är bra. HOn kan förklara varför hjon inte kan äta, i efterhand i alla fall. Vi försöker förebygga svåra situationer för henne genom att äta som hon vill och under distraktio och helst inte borta. Bajsa kan hon inte borta så ska hon vara ute en hel dag måste vi ta mikrolax om hon inte bajsar av sig själv på morgonrn annars kommer hon ha ont i magen hela dagen.. Ja, denna gå¨ngen blir det nog sex mån helamning och fortsatt mycket bröstmjölk sen för det var positivt för mellankillen. Han fick amma till han var 15 mån och sen fick han movicol så fort jag slutade amma. Men amningen hjälpte inte helt.
    De gånger jag påtalat sonens bajsproblem för BVC så har dom bara sagt att jag INTE ska börja med Lactulos eller så. "Ge honom mycket vatten att dricka bara", säger dom, men det GÖR vi ju redan! Han dricker ju vatten konstant
    "Ge honom inte för mycket mjölkprodukter" har dom också sagt - det gör vi inte heller! Han gillar inte ost och får som sagt bara 1 dl mjölk/dag 3 dagar/vecka.
    Älskade Leo 2oo8-o2-16 och underbara Nora 2oo9-11-24!
  • Minxy
    örtagård skrev 2010-03-11 08:31:40 följande:
    Minxy: ger du laktulos? Du skriver att det är hårt bajs och sen löst i flera dagar. Det känner vi i gen från laktulosanvändningen. Vi gav 30-40 ml. Dottern blev gasig och illamående och fick ojämna cykler i bajsandet av förstoppning och diaré. Vi fick till slut movicol junior och livet vändet. Bajsandet blev mycket bättre. Samma konsistens varje dag och mjukt och bättre tarmtömningar. Det finns de som får biverkningar av movicol också men färre får det än av laktulos som jag förstår det och det ger bättre resultat. Jag kan länka till en studie som beskriver detta.
    Ger inte Lactulos eftersom BVC avrådde så strakt ifrån det, men man vill ju inte att han ska ha ont
    Älskade Leo 2oo8-o2-16 och underbara Nora 2oo9-11-24!
  • Minxy
    örtagård skrev 2010-03-11 08:50:32 följande:
    Nje, man  måste prova sig fram och det finns tom experter som sagt som menar att förstoppade barn inte ska äta fullkorn alls. Minxy, vi fick också rådet i flera år att ge vatten fiber osv. Hon bajsade ju stenklumpar som lät när de ramlade ut blöjan, hon grät och skrek och SÅ ska det INTE vara för små barn. Jag håller med Eli om att kunskapen om förstoppning inte är stor. Vi fick inget gehör förrän vi träffade en barnläkare som vidare remitterade oss till en barnkirurg. Dessa båda har sagt att det INTE är ok att barn har det så - ävven om det är vanligt att barn har det så. Bajset måste ut! Barnen måste må bra. Klart de tappar matlusten nrä det är fullt i tarmen. Dottern har tom rätt tidigt, vid treårsålder, beskrivit känslan av att det är fullt i tarmen och att hon ite får plats med mat. Våra barn är dessutom blodsockerkänsliga och måste få bra mat och ofta.
    Ja visst är det underligt att barn ska behöva stå ut med mnga saker som vi vuxna genast får hjälp med?
    Förstoppning, halsbränna (reflux) osv - allt det får ju vi vuxna medicin för men barnen ska minsann bara må bra ändå? Underligt...

    Sjukvården hurrar jag inte mycket för. Sonen har sedan 3 veckors ålder haft knölar under skinnet på halsen som inget vet vad det är. Det kändes så otäckt att det först kom en...sen bara några dagar senare växte det fram en ny...och så höll det på tills dom var för många att räkna! En stor samling knölar under huden på halsen, som var omväxlande blåa och orangea! Fick träffa 2 läkare som sa att dom inte visste vad det var, men att sonen inte verkade besväras av dom, så dom tyckte inte det fanns någon anledning att ta reda på exakt VAD det var.

    Så jäkla nonchalant mot barn tycker jag...
    Älskade Leo 2oo8-o2-16 och underbara Nora 2oo9-11-24!
  • Minxy

    Dottern på 3,5 månader har nu inte bajsat på 2 dygn
     
    Hon är ledsen och pruttig - och det STINKER av hennes fisar, på ett sätt som det inte brukar göra förrän dom börjar äta fast föda! Bebisbajs (så länge dom bara helammas) brukar ju bara lukta lite..sött eller hur man ska säga, men de här fisarna som hon släpper ifrån sig nu vid magmassagen luktar rutten hund

    Och hon är så ledsen så ledsen....funkar bara att bära henne på mage på min arm...då kommer luft ur henne, men inget bajs än.

    När hon är bra i magen så bajsar hon  3-4 ggr/dag, så att hon nu inte gjort nåt på 2 dygn är ganska jobbigt för hennes mage!

    Och på BVC säger dom att det är helt normaaaaaaalt att spädbarn inte bajsar på upp till 10-14 dagar ibland.


    Älskade Leo 2oo8-o2-16 och underbara Nora 2oo9-11-24!
  • Minxy
    EL I skrev 2010-03-11 19:10:40 följande:
    ja det är ju normalt om de helammar MEN då ska de ju inte besväras av det. Om de inte bajsar och besväras så är det ju nåt som inte är som det ska. Jag har hört (jag har själv inte ammat mina barn mer än 1-3 v pga olika anledningar så jag vet inte av egen erfarenhet) att om de har t ex mjölkproteinallergi så kan de bli förstoppade  även när de bara ammas...kanske nåt att tänka på?
    Ja, kanske det. Hmmm....

    Hur är det med laktosintollerans? Är det samma som mjölkproteinallergi? Jag vet ju liksom ingenting om sånt här...
    Vårt BVC säger iaf att barn ALDRIG är laktosintoleranta, det kan man inte bli förrän efter ca 4-5 års ålder.
    Älskade Leo 2oo8-o2-16 och underbara Nora 2oo9-11-24!
  • Minxy
    EL I skrev 2010-03-11 20:01:04 följande:
    nä det är helt skilda saker! laktosintolerans är extremt ovanligt innan 4 års ålder men det finns det är inte så att man inte KAN bli det men det är som sagt extremt ovanligt...men inget jag skulle tro att det beror på. laktos är ju mjölksockret i mjölken. då tål man proteinet men inte sockret. mjölkprotein är inte alls samma sak. protein finns i ALLT som är mjölk i t ex mjölk, smör, ost, kakor. då måste man ta bort ALLT som et finns mjölk i och det funkar INTE med laktosfria produkter för där är fortfarande proteinet kvar. Då får man ersätta mjölk med t ex havremjölk, rismjölk, kokosmjölk och sojamjölk MEN sojaallergi är rätt vanligt i kombination med mjölkproteinallergi så det ska man helst inte använda sig av innan barnet fyllt 1 år...
    Oj, en hel värld av nya saker att ta till sig...
    Jag ska till BVC igen den 22/3 och då ska jag försöka få lite mer svar på de frågor jag har.

    Dottern har dessutom sedan hon var nyfödd haft ett problem med ändtarmen. En del av den (inte alls mycket) följer med "ut" när hon bajsar. Första gången jag såg det blev jag livrädd, det var ju bara knallrött och såg ut som blod, så jag tänkte: "Nu dör hon! Vad händer??"
    Men dottern brydde sig inte, så det verkar inte kännas på henne.

    BVC har aldrig sett det eftersom det bara syns just när hon bajsar och typ 2 sekunder efteråt, sedan dras ändtarmen in igen. Dom säger iaf att det kan vara så ibland och att det säkert kommer växa bort. Men nu undrar jag om kanske det kan vara boven i lillans bajsbekymmer?
    Älskade Leo 2oo8-o2-16 och underbara Nora 2oo9-11-24!
  • Minxy
    EL I skrev 2010-03-11 20:16:40 följande:
    ofta blir det så när de är förstoppade... hon är nog inte förstoppad pga prolapsen (när tarmen åker ut ur ändtarmen) utan hon är förstoppad o därför får hon prolaps...skulle JAG tro i alla fall
    Aha, är det så det heter
    Skönt att få namn på saker och ting...

    Men hur kan BVC då säga att det är helt normalt och att det kommer försvinna av sig själv? Då borde man väl försöka få bukt med hennes förstoppning?  Knäppt
    Ska fråga BVC den 22/3 som sagt *suck*
    Älskade Leo 2oo8-o2-16 och underbara Nora 2oo9-11-24!
  • Minxy
    EL I skrev 2010-03-11 20:26:45 följande:
    ja alltså jag är ju inte expert på barn i detta sammanhang utan vuxna. men det försvinner ju av sig självt om hon slutar att vara förstoppad!! problemet med bvc är väl att de itne tar så hårt på förstoppning och tror det är nåt som blir bättre "av sig själv"... men som sagt, jag är inte expert på barn i detta sammanhang men jag har svårt att tro att det försvinner om hon fortsätter att vara förstoppad!
    Ja, läste en avhandling nu om analprolaps hos spädbarn och koltbarn.
    - Debuterar gärna vid förstoppning.
    - Har stor spontanläkningstendens hos koltbarn, men för att detta ska ske måste man behandla förstoppningen.

    Låter sunt och rätt, så jag ska banne mig prata med BVC om detta när vi ska dit.
    Älskade Leo 2oo8-o2-16 och underbara Nora 2oo9-11-24!
  • Minxy

    Wohoo! Idag, efter 3 dagars bajsuppehåll fick äntligen lillan ur sig sitt!
    Hela jäkla blöjan var full och hon var SÅ glad efteråt!
    Hon riktigt gapskrattade när jag busade med henne en stund efteråt - de senaste två dagarna med magont har hon knappt lett åt mig.

    Pratade också med barnkliniken på sjukhuset som sa att jag skulle be om en remiss från BVC så dom får titta på hennes analprolaps.


    Älskade Leo 2oo8-o2-16 och underbara Nora 2oo9-11-24!
  • Minxy

    Har skrivit tidigare och gör nu en repsri

    Sonen (3 år gammal) har så länge jag kan minnas haft problem med avföringen. Hård i magen, gråter när han ska bajsa, dålig aptit. Ofta blir det fartränder i blöja/kalsonger då det kommer en liten harplutt, men inget mer.
    För det mesta är han som sagt stenhård, men emellanåt är avföringen kletig.

    Har förökt med Lactulos utan resultat. Nu sist var vi uppe i 30 ml och det gav ingen effekt + att det började bli svårt att få i honom det.

    På BVC säger dom "prova messmör, päronpuré mm". Dom har inte gett råd att prova Lactulos - det gjorde vi på eget initiativ. 

    Leo har precis slutat med blöja, men med tanke på att han är rädd för att bajsa så är det svårt att få honom till toaletten med just det. Kissa är inga problem, men när han blir bajsnödig så kryper han ihop under en stol eller ett bord och vägrar prova att bajsa på toaletten.

    Man tycker ju så synd om honom och var gång han haft det extra jobbigt och gråtit så tänker jag: inte ska det väl behöva vara såhär?!


  • Minxy
    Findusfideli skrev 2011-02-04 09:29:34 följande:
    Jag tycker inte att han ska behöva ha det så.. Lactulos fungerade inte för min pojke, Movicol däremot.. På Bvc fick vi inte så mycket hjälp, så jag ringde barnmottagningen och fick hjälp där. Har du någon sådan som du kan kontakta?
    Dom säger att barnmottagningen behöver en remiss från BVC för att ta emot oss
Svar på tråden Vi som har barn som är förstoppade