Inlägg från: örtagård |Visa alla inlägg
  • örtagård

    Vi som har barn som är förstoppade

    Här är en annan förstoppad familj !

    Hej på er alla!

    Jag har två barn som är förstoppade typer, varav den ena svårt. Jag har ett tredje barn som jag misstänker har en trög tarm men hon är alldelse ny så det är svårt att veta än.

    Jag startade för några år sedan en tråd som levt vidare till i höstas åtminstone gällande barn med problem med tarmtömning, förstoppning mm. En annan medlem tog över tråden i höstas. Jag vet inte om den lever än. Många samlades där och jag fick mycket kunskap om förstoppning den vägen. Det är bra att byta information och erfarenheter. Det fick oss att söka specialistvård och vi fick till slut komma till en barnkirurg för utredning.

    Min äldsta är fem och har haft problem med bajsandet sedan hon var helammad bebis. När hon fick mat vid 4 mån ålder blev hon stenhård. Det tog ett par år innan vi fattade vidden av förstoppning. Hon fick vätskebrist, feber osv. Vi fick ge både mikrolax och klyx. Laktulos gav vi i mängder - upp till 40 ml och hon mådde väldigt dåligt av laktulosen. Sen fick vi äntligen movicol junior och det gjorde susen för bajsat -  mjukt och jämn konsistens och regelbundna tömningar. Laktulosen ledde alltid tillbaka till förstoppning. en hård propp och löst efterår.

    Hon har inga allergier. testad och utredd och inte heller hirschpungs men hon har problem med tömningen även när bajset blir mjukt. Hon dricker fortfarande movicol och får mycket lösande kost.

    Hon blev torr först vid 3 år och 3 mån och fick använda blöja till bajsandet till hon var fyra. Hon har fortfarande svårt vid toabesök och det är ofta en kamp varje dag. Några gånger i veckan måste vi fortfarande ge mikrolax. Hon resonerer dock förnuftigt kring problemet - när vi inte är mitt uppe i det så att säga. Efter ett mikrolax kan vi prata om hur magen kändes och hur nödvändigt det är för henne. Hon skjuter helst på toabesöken så länge som möjligt. Vi har dock avtalat med henne att sitta en stund efter varje måltid med en bok för att det är bra för magen och för att slippa använda mikrolax. Länge var hon tvungen att sitta och innan dess stå framför tv och hålla sig i bordet.

    Vi är mycket noga med ätandet. Regelbunda måltider och  mängder. Vi stödmatar forfarande och låter henne äta där hon vill, ex framför bolibompa, för att göra det så avdramatiserat och mysigt som möjligt. Det var något barnkirurgen tyckte var bra att vi gjorde då det viktigaste var att hon fick i sig mat och helst bra mat. Hon äter myclket bra mat på detta sättet.

    Lillebror visade tidigt samma tendenser men blev aldrig så svårt förstoppade och fick hjälp tiidgare. Han har mindre problem.

    Lilla vet jag itne. Hon verkar ha lite tarmproblem och bajsar helst när hon får massage.

    Hmm, jag tänker vänta in i det längsta med maten i alla fall.

    Mina tycks reagera på barngröt tex och har blivit hårda direkt vid första gröten. Riktig fiberhavregrynsgröt är dock toppen för deras magar. VI håller nere mjölkprodukter och försöker ge mycket frukt och grönt men det kräver sitt lureri ibland .

    De har haft och lillen har fortfarande störd nattsömn.

  • örtagård

    Minxy: Precis så är lillans bajs, som bubbligt slem. Kommer vid massage och när man torkar över öppningen men sällan av sig själv. Min stora bajsade bara var tionde dag och var mycket gnällig de sista dagarna innan det kom och ibland fick vi tempa henne. Jag minns det som att det var så innan hon fick mat...

    Mellankillen som inte har så svåra problem bajsade OFTA som spädbarn, därför är jag lite orolig för den lilla.

    JAg var relativt hård i magen. Man pappa var det. Min syster har irriterad tarm...

    Barnkirurgen menade man måste hjälpa dem för små barn klarar inte bajsa ut så stora klumpar som det blir om det går mer än en dag. Vi ska alltså öka movicolen om det inte kommer och använda mikrolax om det inte hjälper.

    Matvägran och dåligt humör är ständiga ingredienser...men n u när hon är "stor" kan vi analysera hennes beteende tillsammans och det är bra. HOn kan förklara varför hjon inte kan äta, i efterhand i alla fall. Vi försöker förebygga svåra situationer för henne genom att äta som hon vill och under distraktio och helst inte borta. Bajsa kan hon inte borta så ska hon vara ute en hel dag måste vi ta mikrolax om hon inte bajsar av sig själv på morgonrn annars kommer hon ha ont i magen hela dagen..

    Ja, denna gå¨ngen blir det nog sex mån helamning och fortsatt mycket bröstmjölk sen för det var positivt för mellankillen. Han fick amma till han var 15 mån och sen fick han movicol så fort jag slutade amma. Men amningen hjälpte inte helt.

  • örtagård
    EL I skrev 2010-03-10 22:28:13 följande:
    bra med någon med mkt kunskap!Känns som om vi testat allt med vår stora. Den lilla blev vi ju lite förvånade när vi fick diagnosen förstoppning på här i dag...även om jag någonstans långt där inne förstått det också.I stora sonens fall är det ju troligvis allergi, lilla sonen vet vi inte. Han är allergisk mot mjölkprotein men reagerar då med diarré så detta är nog något annat isf!Välkommen alla! kul att ni hittat hit!
    Tack!!
  • örtagård
    Minxy skrev 2010-03-10 22:43:01 följande:
    De gånger jag påtalat sonens bajsproblem för BVC så har dom bara sagt att jag INTE ska börja med Lactulos eller så. "Ge honom mycket vatten att dricka bara", säger dom, men det GÖR vi ju redan! Han dricker ju vatten konstant "Ge honom inte för mycket mjölkprodukter" har dom också sagt - det gör vi inte heller! Han gillar inte ost och får som sagt bara 1 dl mjölk/dag 3 dagar/vecka.
    Jag vet inte varför de är rädda för att man ska börja med laktulos. Vad jag lärde mig i den andra tråden hör på fl av personer som hade enorma problem, var att tarmen töjs ut vid förstoppning av det hårda bajset och átt elastisteten försvinner och tar lång tid att bygga upp igen. Vi hari nte haft möjlighet att diskuterar detta med barnläkaren men har ju fått bekräftat att det ÄR viktigt att bajsa varje dag för små barn - även förskolebarn då de, som jag skrev tidigare, inte klarar av stora klumpar. Då är det ju viktigt att få bajset mjukt. Kost räcker inte enbart för många barn. Våra barn äter jättebra mat men är förstoppade ändå. De dricker bara havremjölk, äter varsin tallrik fiberhavregryngröt med linfrön till frukost, bara fullkornsprodukter och ofta baljväxter och grönsaker. Trots matvägran! Vi matar och lockar och ser till att matstunden blir "deras" och får ner det men det räcker inte. Jag undrar om inte sonen har mindre proiblem för vi behandlade det fort och han inte fick de de stora onda gigantiska stenarna som dottern bajsade ut. Vi lät det aldrig gå flera dagar.

    Så sök hjälp eller behandla med laktulos om det funkar för er. Jag tycker ju movicol är bättre.

    Att fixa förstoppning  med enbart kost är inte särskilt lätt. en del experter säger man inte ska ge fullkorn för det är stoppande. en del säger man ska ge det. Vi ger det för det tycks ha en positiv verkan men då måste man också få i mycket vätska.

    Jag läste om kokta morötter här och det har INTE varit stoppande för mina. Det syns minsann i toan !
  • örtagård

    Minxy: ger du laktulos? Du skriver att det är hårt bajs och sen löst i flera dagar. Det känner vi i gen från laktulosanvändningen. Vi gav 30-40 ml. Dottern blev gasig och illamående och fick ojämna cykler i bajsandet av förstoppning och diaré.

    Vi fick till slut movicol junior och livet vändet. Bajsandet blev mycket bättre. Samma konsistens varje dag och mjukt och bättre tarmtömningar. Det finns de som får biverkningar av movicol också men färre får det än av laktulos som jag förstår det och det ger bättre resultat. Jag kan länka till en studie som beskriver detta.

  • örtagård

    Eli, jag såg nu att du också har erfarenhet av movicol.

    jag länkar studien, du kankse har läst om det?

  • örtagård
    EL I skrev 2010-03-11 08:36:05 följande:
    problemet är ju att det kan bli FÖR MKT fibrer också. vår stora kille blir jätteförstoppad om han bara får fibrer, måste vara nåt mellanting!vår lilla äter mkt havre pga sin mjölkallergi så jag tror att det säkert påverkar honom också...
    Nje, man  måste prova sig fram och det finns tom experter som sagt som menar att förstoppade barn inte ska äta fullkorn alls.

    Minxy, vi fick också rådet i flera år att ge vatten fiber osv. Hon bajsade ju stenklumpar som lät när de ramlade ut blöjan, hon grät och skrek och SÅ ska det INTE vara för små barn. Jag håller med Eli om att kunskapen om förstoppning inte är stor. Vi fick inget gehör förrän vi träffade en barnläkare som vidare remitterade oss till en barnkirurg. Dessa båda har sagt att det INTE är ok att barn har det så - ävven om det är vanligt att barn har det så. Bajset måste ut! Barnen måste må bra. Klart de tappar matlusten nrä det är fullt i tarmen. Dottern har tom rätt tidigt, vid treårsålder, beskrivit känslan av att det är fullt i tarmen och att hon ite får plats med mat. Våra barn är dessutom blodsockerkänsliga och måste få bra mat och ofta.
  • örtagård

    När min dotter närmade sig tre och vi var hos en läkare snäste denne åt henne och menade att det var väl dags att sluta bajsa i blöja som lillebror. Hon började gråta och jag bytter läkare sedan. Hon envisades också med att dottern skulle tvingas i laktulos, 30-40 ml om hon så kräktes upp det. Det var det bästa jag gjort för då fick vi rätt hjälp!

  • örtagård
    Gaby 01 skrev 2010-03-11 09:30:14 följande:
    Ghaaaaa! Varit hos min "favvis"-läkare på BVC angående ett annat problem (lilltjejjen går extremt inåt med ena foten) och tog då upp det här mer förstoppningen och att jag ville ha Movicol utskrivet. Då säger denna person att nej, det tänkte hon inte göra för det gör man bara som sista utväg!!!!!! Öhhhhh! Okej! Jag blir sååå matt! Men fortsätter problemet med Lactulosen så går jag en annan väg än BVC. Dessutom så vart vi inte ense ang foten så jag känner mig lite "lätt" överkörd just nu. Suck!
    Man får nog prata med barnläkare för att få hjälp. Varför ska barn lida av biverkningar av en medicn och må dåligt av förstoppning när det finns bättre hjälp.
     Kostnadsfråga?! Varför är det en sista utväg. År av förstoppning kan ju leda till långvariga problem.

    Vi har ju fortfarande problem med vår stora - psykiska faktorer troligtvis också då hon haft så mycklet obehag, vilket vi sluppit med killen som fått hjälp och bra medicin från början. han har inga trauman.

    Killen vågade jag itne sluta amma förrän jag fick movicol utskivet.  Det var inte enda anledningen till amningen så klart och den var hur mysig som helst men jag var helt övertygade om att jag aldrig skulle ge lakutlos eftersom dottern fick så mycket biverkningar.

    Son har inga problem med toan. han blir förstoppad emellanåt och får två påasr movicol för att hålla den i form men blev torr självmant nästan när han var två!
  • örtagård
    EL I skrev 2010-03-11 09:39:11 följande:
    Håller med om att man blir så trött.vår äldste son har som sagt haft det såhär sen han var 1 v o han är 3.5 år nu. När vi var hosbarn när han var 6 månader så sa läkaren. En del barn ÄR såhär, kan hålla på i flera år. Vadå ÄR såhär???? Så då menar de att de ska behöva gå runt och ha ont och blii rädda för att bajsa då eller? Vår son sitter MAX 20 sek på toa o kommer det inget då så går han...han är ju rädd för att det ska göra ont så klart!Ang movicol så fick jag tjata mig till det i säkert ett halvår innan de skrev ut det. Laktulos tyckte jag funkade ok (inte bra men ok) när han hade blöja för då gjorde det inget om det blev löst ibland men när han har kalsonger så bajsade han ju på sig Sen vi fick movicol är det ialla fall mkt bättre.ang fibrer så är det självklart olika från barn till barn o man måste helt klart prova sig fram. dricka mkt är i alla fall ALLTID bra för förstoppade barn!Har precis lämnat barnen på dagis och har nu skrivit en "bajslista" åt båda barnen där de får skriva i när de bajsat så jag har full koll även när de går på dagis!!jag jobbar själv som sjuksköterska på en mag-tarm avdelning och jag tycker ofta vården är bra, men man ser absolut personal (däribland läkare) som inte borde sätta sin fot på ett sjukhus och ännu mindre behandla barn. Med lilla sonen har vi varit iväg pga andra besvär också o har blivit SÅÅÅÅÅ nonchalerad av läkare så jag blir så ledsen! jag blir ledsen för min skull men framför allt för mitt barns skull givetvis smo har ont o mår dåligt men de  vuxna som KAN hjälpa en vägrar göra det
    Vad intressant att du jobbar med magar! Du måste vara kunnig!

    Jo, tokiga människor kan man stöta på var som helst. De flesta läkare vi stött på har varit bra när det gäller barnen  - bara en som var tokig - men när det gäller förstoppning tror jag man måste söka specialistkunskap många gånger. Vår bvc-sköterska är helt underbart bra men kan inte så mcyket om förstoppning utöver de vanliga råden.

    När det gäller ens barn blir man ju väldigt känslig för bemötandet om det så är läkare, förskolepersonal eller någon annan som man är beroende av. Det är ju som det ska vara - att man blir känslig - så man tar till vara sina barns rättigheter och behov !
  • örtagård

    Vi är väldigt många som har dessa tråkiga problem.

    Som uppmuntran för er med yngre barn. Min stora är ju fem och även om många dagar är kämpiga med magen kan vi ofta prata om den. Det är ett enormt framsteg gentemot totalvägran att bajsa och sitta på toan för två år sedan.

    Att söka hjälp snabbt tror jag är bra för visst kanske vår lille kille har mindre besvär 'än sin syster från början men vi tog också tag i dem tidigare.

    Vad jag ofta upplever är att oinsatta tycker man ska låta dem vara, sköta magen själva, inte "göra någon affär" av det, låta dem vara helt enkelt. För oss fungerar det inte då hon blir stopp tills det blir vätskebrist och kräkningar helt enkelt. Kankse skulle vi inte hamna där nu när hon är välinställd på movicolen och förstår innerst inne att hon måste gå på toa.

    Ofta  blir hon mycket argsint och irriterad när magen krånglar. Det påverkar maten jättemycket. Vi har valt vägen att locka och truga ner mat och tala om vikten av att äta. För oss har det funkat och hon äter bättre och bättre allts mer självständigt. Det är bara så hemskt att vara matälskare och se att ens barn inte tycker något smakar gott och veta det beror på något mer än en "fas".

    För att hon ska må bra sköter vi toa och mat i huvudsak hemma. Hon tycker båda de momenten är mycket jobbiga borta. På dagis bajsar hon inte och har aldrig gjort. Narturligtvis är det inte bra för magen att hon håller sig hela dagen. Hon började dock bajsa på toa och potta när vi träffat barnkirurgen och han talat om hur viktigt det var . Men vi har lång väg kvar till spontana besök.

  • örtagård

    Ang potträning - vi har länge använt tv som avslappning. Nu fukar det med högläsning. Vi har  inte pressat på.

    Sonen som aldrig fick sådan problem som syrran, har varit helt oproblematisk att få torr. Vi har tom pottränat honom på ett rätt traditionellt sätt som jag aldrig trodde skulle vara något för oss men det funkade fint på honom.

    Nu hoppas jag vi kommer lite mer rätt på från början med vår lilla som bara är några månader. Är det någon som har någon uppfattning om barngröt - industrigröten. Jag har ett intyck av att den haft stoppande verkan på min. Vanlig havregrynsgröt funkar fint men det har de inte fått förrän vid året.  Nu tänkte jag vänta till sex mån med smakisar (första fick vid fyra och andra vid fem) men kan gröten vara en bov tro. Hur blir det med järnet på sådana små om man skippar den? man kan ju göra egen med paltbröd i har jag läst om. Tips? Hur viktigt kan järnet vara om man nu kan vänta till sex mån med smakisar och inte kan förväntas vara uppe i några större portioner på några månader. Det är ju inte mängder järn ändå de kan få i sig och sen är de ju så stora att de praktiskt taget äter vanlig mat. Jag har läst på en hel del om amning och att det järn som bröstmjölk innehåller tas upp lätt av kroppen..

  • örtagård

    Minxy: vår dotter testades för mjölkproteinallerg med blodprov  efter att ha provat mjölkfritt två veckor. Hon är också testad för gluten via blodprov. Inget visade något. De andra barnen har vi inte testat. 

    Hon hade dock svårt redan som helammad precis som du beskriver och stördes av det.  Vi har också bara fått höra hur normalt det är att det går 10-14 dagar men hon var uppenbart störd av det. Då det kommer vid massage på vårt nytillskott, får hon massage och verkar itne ha magont utan är en smidig liten varelse.. Sonen bajsade hur många gånger som helst ibörjan när han helammades och är ändå en förstoppad typ.

    Jag vill tro på att lillan har en normal tarm som bara är lite omogen. Jag hjälper henne med massage och kommer ta det lugnt med mat. För egen del äter jag massor av baljväxter just nu och hon tycks inte reagera. Men hon har generellt mer magkniptendenser än vårt mellanbarn. Amningen löser inte allt för henne

Svar på tråden Vi som har barn som är förstoppade