• EL I

    Vi som har barn som är förstoppade

    Tänkte starta upp en tråd till oss som har barn som är förstoppade och har problem med sina magar.

    Kan vara skönt att få prata om problemen barnen har, mat som de bör/inte bör äta, toalett/blöjproblem, laxermedel etc.

    Jag hoppas det är någon som vill hänga på för det skulle betyda mycket för mig att få prata med de med samma problem.

    Har själv 2 söner och båda har problem med förstoppning. Det innebär skrik, gnäll, mycket laxermedel, problem med att sluta med blöja, kunna hålla sig för att gå på toa, rädsla för att bajsa, tänka på vad de får i sig för mat och inte får i sig för mat etc.

    Hänger ni på??

  • Svar på tråden Vi som har barn som är förstoppade
  • EL I
    Mar ia skrev 2010-03-16 09:23:50 följande:
    Glömde att skriva att dom är hos pappa varannan torsdag kväll till måndag morgon, så det är ett par dagar.  Vad jag förstår av alla som skrivit här är det väldigt noggrannt med att han får medicinen samma tillfälle varje dag så det måste jag nog få läkaren att skriva för annars struntar pappan i det.
    Det jag fått lära mig om förstoppning är att ge laxermedel VARJE dag, försöka få regelbundna toalettvanor (gärna även när de har blöja men absolut när de är blöjfria). Det innebär ofta att man har regelbundna mattider också eftersom det brukar  resultera i att även toalettvanorna blir mer regelbundna. Lång tid när de är på toa så de inte blir stressade. Sätta dem på toa direkt efter varje måltid även om det inte kommer nåt.

    Med blöja är det som sagt lite svårare, men går det så är det bra att vänja dem vid toa även om de har blöja så inte det blir nåt jobbigt (vilket det brukar bli när de är förstoppade)

    Ja be doktorn skriva ner hur viktigt alla dessa saker är!! Så pappan verkligen fattar det! Att han ska göra det för sin sons skull och inte låta bli för att göra dig irriterad. Det är inte DU som råkar illa ut utan han son!
  • Mar ia
    EL I skrev 2010-03-16 18:01:01 följande:
    Det jag fått lära mig om förstoppning är att ge laxermedel VARJE dag, försöka få regelbundna toalettvanor (gärna även när de har blöja men absolut när de är blöjfria). Det innebär ofta att man har regelbundna mattider också eftersom det brukar  resultera i att även toalettvanorna blir mer regelbundna. Lång tid när de är på toa så de inte blir stressade. Sätta dem på toa direkt efter varje måltid även om det inte kommer nåt.Med blöja är det som sagt lite svårare, men går det så är det bra att vänja dem vid toa även om de har blöja så inte det blir nåt jobbigt (vilket det brukar bli när de är förstoppade)Ja be doktorn skriva ner hur viktigt alla dessa saker är!! Så pappan verkligen fattar det! Att han ska göra det för sin sons skull och inte låta bli för att göra dig irriterad. Det är inte DU som råkar illa ut utan han son!
    Det ska jag absolut göra. Tack för dina råd.
  • Lill Gumman

    Hej hej.
    Vår dotter på 3 år har oxå problem med magen. Sedan hon fick diabetes för 1 år sedan har hon haft jätte jobbigt.
    Och det är nu som vi fått ordning på allt, med FORLAX. De bästa som finns för henne.

    Lycka till allihop.


    Mamma till Oliver född 050503 & Natalie 061126
  • EL I
    Lill Gumman skrev 2010-03-16 19:46:49 följande:
    Hej hej. Vår dotter på 3 år har oxå problem med magen. Sedan hon fick diabetes för 1 år sedan har hon haft jätte jobbigt. Och det är nu som vi fått ordning på allt, med FORLAX. De bästa som finns för henne. Lycka till allihop.
    skönt att det funkar för henne! det är ju bara det man vill,  att hitta nåt som funkar så de slipper ha ont!!
  • Lill Gumman
    EL I skrev 2010-03-16 20:01:15 följande:
    skönt att det funkar för henne! det är ju bara det man vill,  att hitta nåt som funkar så de slipper ha ont!!
    Självklart är det så.
    Vi har nog med problem med feberrik mat och allt annat som kommer med diabetesen så de tackar vi för.
    Ett barn som skriker när dom sitter på toa och försöker göra nr2 är inte alls kul.
    Mamma till Oliver född 050503 & Natalie 061126
  • Kicksen

    Ni som har Movicol till era barn har ni fått laborera mycket med dosen? Min tjej är ju bara drygt 1 år och de sa vi skulle börja med 1/2 påse per dag. Det funkade toppen i ett par veckor men nu de senaste veckorna känns det som att det går lite trögare. Vi ger alltid Resulax på kvällen om hon inte bajsat alls under dagen och den senaste veckan har det blivit 3 stycken. Funderar på om jag skulle öka dosen lite och se om det hjälper, vill ju inte ha tvärstopp igen.

  • EL I
    Kicksen skrev 2010-03-16 21:08:32 följande:
    Ni som har Movicol till era barn har ni fått laborera mycket med dosen? Min tjej är ju bara drygt 1 år och de sa vi skulle börja med 1/2 påse per dag. Det funkade toppen i ett par veckor men nu de senaste veckorna känns det som att det går lite trögare. Vi ger alltid Resulax på kvällen om hon inte bajsat alls under dagen och den senaste veckan har det blivit 3 stycken. Funderar på om jag skulle öka dosen lite och se om det hjälper, vill ju inte ha tvärstopp igen.
    vi har kört en påse per dag hela tiden och det har funkat bra. vi testade ½ påse ett tag men då blev han hård igen.

    Till mig sa läkaren att man kör en dos i 5 dagar... ser man att man behöver ändra dosen så gör man det och kör 5 dagar till för att se. Öka dosen, det skadar ju inte, hon har blöja eller? Öka till 1 påse och se vart ni hamnar så får ni reglera efter 4-5 dagar igen.
    Kanske 1 påse varannan dag och ½ påse varannan dag?
    Det är ju eg inte meningen att man ska behöva ge lavemang när man ger movicol, då får hon uppenbarligen för liten dos.jag skulle öka om jag var dig.
  • Söta Nasse

    jippie
    sonen kunde bajsa helt själv idag utan tårar och skrik så här ger borttaget av mjölken verkligen resultat. Hoppas nu att det inte bara är tillfälligt. Han har inte heller fått nån laktulos alls sen vi slutade med mjölken.


    ♥ Lägenheten är typ färdigrenoverad nu ♥
  • Kicksen

    EL I: Tack för svaret. Doseringen fick vi av tarmterapeuten som förespråkar Movicol. De läkare jag träffat personligen har iinte velat ge Mysan det eftersom hon är så liten. Men tarmterapeuten lyssnade mer till hur dåligt det funkade med lactulos och hittade en annan läkare som skrev ut... Idag fick hon 3/4 påse så får vi se hur det utvecklar sig. Det konstiga är att hon har inte varit hård när hon fått Resulaxen utan ganska lagom konsistens men ändå får hon inte ut det. Igår stånka o stöna hon halva dagen utan att lyckas.

  • Ciccilionaa

    Kicksen,
    Vi har kört Movicol i över 1 år och laborerade lite i början. Vi började m 2 påsar om dagen men gick sedan  ned till 1 påse om dagen  (1/2 morgon och 1/2 kväll). Det har fungerat bra, förrutom om man missat ngn gång, då har vi gett 1 påse på kvällen och då är vi på banan igen oftast, dagen efter.
    (Han är nu 2,5 år).

Svar på tråden Vi som har barn som är förstoppade