Inlägg från: Vilvarin |Visa alla inlägg
  • Vilvarin

    Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över

    abuelita skrev 2010-04-07 12:15:35 följande:
    Måste bara berätta; När jag närvarade vid min dotterdotters födelse  i april 07 kom hela tiden Karin Boyes dikt  Visst gör det ont när knoppar brister  in i mitt huvud.  Det slog mig då att den här vackra dikten, som jag lärde mig i skolan , säkert symboliserar  en förlossning.www.karinboye.se/verk/dikter/dikter/ja-visst-...Och nu i morse när jag filosoferade här i min trädgård, bland knoppar som snart ska brista,  fick jag plötsligt idén att googla på Karin Boye+födelsetrauma.  Fick nu upp detta : Barndomsupplevelserna tillmäts inom psykoanalysen stor betydelse, och säkert är det på grundval av sin egen analys som hon i flera noveller skildrar ensamma och olyckliga barn, som saknar närhet till sin mor. Här föreligger kanske ett samband med Otto Ranks teorier om det s. k. födelsetraumat, som innebär skilsmässa från modern. Liksom Rank betraktade hon sannolikt också födelsetraumat symboliskt, som en bild för hur människan avlägsnat sig från livets urkällor.www.karinboye.se/om/artiklar/barbro-gustafsso...Själv tror jag att det bara är barn som separeras från mamman direkt när de föds, och  får navelsträngen avklippt, som upplever den här separationsångesten, som präntas in för resten av livet. Det är därför jag är så angelägen om att bondingen ska få vara ostörd och att HLR med intakt navesträng måste införas på alla sjukhus.
    Intressant tråd! Ska läsa mer, men som neosyrra undrar jag direkt hur det skulle vara möjligt för oss att utföra HLR på säg en prematurfödd bebis som föds med kejsarsnitt med moderkakan kvar.. För det första är det inte praktiskt möjligt, så som sjukhuset jag jobbar på idag är byggt, att minst 2 personer till, sterilklädda, skulle få plats i snittsalen. Dessutom behöver vi vårat återupplivningsbord för att kunna utföra en vettig HLR, och jag kan inte se hur vi skulle nå att lägga barnet där medan moderkakan är kvar i mamman. För många gånger är det BRÅTTOM.
    Säger inte att jag inte håller med dig. Men jag tror det är en låång väg dit.
  • Vilvarin

    Att hålla även prematura barn under placentanivå i 30 sekunder är något som så vitt jag vet (de gånger jag är med) alltid tänks på! Undantaget de fall då man vet att barnet redan mår mycket dåligt inne i magen och bedöms kunna må bättre "i våra händer".
    Hur det går till på alldeles normala förlossningar kan jag dock inte svara på.. :)

  • Vilvarin
    abuelita skrev 2010-04-07 16:26:03 följande:
    Låter verkligen bra att det är så många som tänker på att hålla prematura barn under placentanivå.Det är alltså fortfarande meningen att de medtagna barnen  ska vara "i era händer", men kvar hos  mamman med navelsträngen intakt.
    Jag förstår hur du tänker. Och jag skulle inte säga nej till att prova, men om du hade sett snittsalen (där alla akuta snitt sker - planerade vore en helt annan sak!) skulle du förstå att det i dagsläget är omöjligt. Återupplivningsborden är STORA och det är alltid minst två personal vid bordet utöver operationspersonal som jobbar med snittet. Men vår förlossningsavdelning kommer inom några år att få nya lokaler så jag lovar att höra med läkarna på jobbet vad dom har för syn på det här! Kanske kan föda en ide om hur man bör planera den nya förlossningen!
  • Vilvarin
    abuelita skrev 2010-04-07 16:49:04 följande:
    Jag förstår om det i dagsläget inte är möligt att göra livräddning med intakt navelsträng på akuta snittbarn, när snittsalen ser ut som den gör. Vore verkligen helt underbart om du kunde höra med läkarna om vad de har för syn på det här, så att det kanske kan leda till att den nya förlossningen planeras utifrån  det  Under tiden kanske det ändå går att hålla de medtagna barnen under placentanivå en liten stund och mjölka navelsträngen?  Vad tror du om det?
    Som sagt görs det redan ju! ;) Tyvärr kan inte jag påverka om det nu inte är alla barnmorskor som gör så eftersom vi inte ens får vara inne i snittsalen under snittet. När det gäller normala förlossningar har jag som sagt ingen aning, men då vi alltmer börjar vara med inne på förlossningssalen ska jag hålla utkik om jag har turen att va med.
  • Vilvarin
    abuelita skrev 2010-04-07 17:15:46 följande:
    Wow,  du menar alltså att de medtagna barnen hålls underplacentanivå innan de navlas av?!?! Jag trodde du menade  att det bara var prematurerna. Det här blir ju bara bättre och bättre
    Nej, vi tar ju inte bara emot prematurer utan alla nyfödda som behöver extra hjälp. :)
    Jag antar att lite av tänket du är ute efter är att inte separera barn och mamma så långt det är möjligt, och även den biten jobbar vi hårt på. Vi är med allt oftare inne på förlossningssalen för att barnet ska kunna stanna hos mamma under våran övervakning, och vi har öppnat "BB på neo" för att mamma och barn ska kunna bo ihop under mammans vårdtid. Så det händer saker på den fronten hela tiden!
  • Vilvarin
    Lingling11 skrev 2010-04-07 18:12:39 följande:
    Jag började fundera på en sak (har inte lusläst tråden så det kan ha kommit upp tidigare).Det är mycket prat om kontakten mellan mamma och barn, att man ska inte dela på dem efter födseln så att de ska kunna lära känna varandra och skapa ett band eller hur man ska säga. Medan pappan pratas det inte så mycket om, på BB där jag bor får inte ens pappan stanna på natten. Är det bara jag som reagerar på detta fokus som är på mamman och barn? Själv tycker jag att pappan borde ges samma utrymme som mamman, om inte mer. Mammor får så mycket av den viktiga kontakten till sitt barn automatiskt medan pappan får stå vid sidan av och se på och ska han då skyfflas undan redan från början genom ex. åka hem den första natten så tar man ju ifrån honom möjligheten till att skapa en bra kontakt till sitt barn från början.
    Jag tror att det viktigaste första bandet för barnets skull är till mamman. Rent praktiskt.
    Men studier gjorda på neofamiljer visar att pappa och barn har bättre anknytning efter en neovistelse, där pappa i princip alltid är den som kan följa med barnet direkt och sitta nära (hud mot hud) innan mamma är klar efter förlossningen. Vad det sen ger i långa loppet vet jag inte om man har hunnit studera än.
Svar på tråden Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över