Inlägg från: ellinoras |Visa alla inlägg
  • ellinoras

    Mola/Druvbörd

    Jag ser att detta är en gammal tråd men kanske finns någon kvar...?

    I november var jag "gravid" i v 13 och gjorde ul för kub-test. Det fanns inget foster och efter vidare undersökning fick jag göra en skrapning då de misstänkte mola. Idag fick jag beskedet att det var en partiell mola. Jag är så oerhört ledsen och rädd. Jag sörjer fortfarande vårt lilla barn som inte fanns och det här gör det ju inte bättre. Vi har ett barn på 18 månader, jag vill så gärna få ett till och att hon ska få ha syskon. Nu är jag orolig att det inte blir så, jag är 34 år och har kanske inte hur mycket tid som helst att få syskon.

    Jag ser att ni som skrivit i tråden har haft olika långa "gravidförbud". Har det gått bra sen efteråt? Jag skulle bli så glad för några solskenshistorier!

    Kram på er alla som kämpat och kämpar med detta elände ?

  • ellinoras
    Anonym (C) skrev 2018-01-14 16:46:22 följande:

    Hej,

    Jag vet inte vad jag ska skriva, jag beklagar att ni tvingas gå igenom det här med Mola, det är fruktansvärt!!

    Jag förstår verkligen att du sörjer det barn ni hade längtat efter. Jag fick en komplett Mola i juni 2016 därefter fick jag gå på provtagningar fram till maj 2017 då jag fick okej att försöka bli gravid igen. Vi hade sån tur att det tog sig direkt så om ca 6 veckor är lillebror beräknad <3

    Du får gärna skicka PM om du känner att du vill prata med någon. Jag kände mig så otroligt ensam även om jag hade stöd från familj och vänner.


    Men så underbart, stort grattis!! Vad skönt att det gick direkt efter en sån lång väntan. Hur tyckte du det var att bli gravid igen? Jag är lite rädd för det, samtidigt som jag längtar och hoppas väldigt mycket.

    Och tack :) Jag känner mig också ensam med detta. Jag kan absolut prata med min man, men på något vis är det mycket mer min sorg. Jag har fler vänner som är gravida och jag känner att jag drar mig undan från dem, jag orkar liksom inte.
  • ellinoras
    idetenklabordetvackra skrev 2018-01-14 22:55:52 följande:

    hej ?

    beklagar att ni fick gå igenom de här , det är hemskt stt behövde genomgå dettA !

    fick partiell mola 2013, i v12.. hade provtagning några månader & gravförbud i 10 mån.. sen tog se oss ända till 2016 innan vi fick ett + igen..men då gick allt fintså har en dotter på.15 mån nu ? vi fick några extra vul i början av gravidteten för att säkett veta att de inte blev mola igen..

    hoppas allt går bra för dig ?


    Tack snälla :) Men hu, vilken lång väntan. Vad skönt att allt gick bra! Om jag blir gravid igen vill jag absolut göra vul för att kolla, men jag vågar knappt hoppas på det.
  • ellinoras

    Jag har förresten lämnat mitt första blodprov nu. Hcg hade sjunkit från 51000 till 8 på 5 veckor. Jag ska ta nya prov om 1 och 3 veckor, läkaren verkade förvänta sig att allt skulle vara bra efter det och att vi kunde försöka bli gravida. Men kanske jag missförstod på något vis, de flesta verkar ju bli tillsagda att vänta.

    Det är lite dubbelt, å ena sidan är jag tacksam att det inte var värre, å andra sidan sitter jag och försöker räkna ut om vi kommer hinna få grönt innan nästa ägglossning.

  • ellinoras
    Anonym (C) skrev 2018-01-15 21:23:40 följande:

    Det var såklart väldigt mycket tankar och oro i början. När jag var gravid i v.6 så åkte vi utomlands i 3 veckor och första dagen fick jag en blödning och sen mådde jag så illa att jag inte kunde ta mig ur sängen på hela semestern. Jag kan säga att jag hade sån ångest och bara längtade hem så vi fick göra ett tidigt VUL, när vi gjorde det och läkaren sa att det fanns ett foster och att hjärtat slog fint så brast allt. Herregud va vi grät både jag och min sambo :)

    Ja men jag tror att det är svårt för någon utomstående att förstå. Vi fick höra kommentarer som "ja men nu har ni ju en anledning att ligga mer med varandra" ibland undrar man vad det är för fel på folk. Och vissa kunde inte förstå vår stora sorg att behöva vänta 1 år på att få bli gravida igen.

    Åh det är ju jättebra!! :) jag vet inte exakt vad som gäller vid en partiell mola men vid en komplett mola så skulle man ner till nollvärde inom 8 veckor och därefter gravidförbud 6 månader (tog prover en gång i månaden under denna period) men jag tror det är okej att bli gravid tidigare vid partiell mola.


    Tack för att du delar :) Jag tror att jag också kommer att vara väldigt orolig om jag blir gravid igen. Jag har svårt att trösta mig med att det är väldigt ovanligt att det går fel igen, när det redan har hänt nåt som det är så pass liten risk för. Samtidigt vet jag ju att det oftast går bra! Det är en tröst att få höra om att ni har en lillebror på väg :)

    Du har rätt i att det säkert är svårt att förstå. Och ärligt så hade jag haft svårt att fatta själv för några år sedan, innan jag började planera barn själv. Men att säga såna där saker, fy så obetänksamt.

    Ibland känner jag det som att jag "inte får" vara ledsen för detta längre, som att det är ok att vara ledsen ett tag men att det borde ha gått över tills nu. Men jag är fortfarande ledsen.

    Ja, det är skönt att hcg är på väg ner, jag hoppas att det fortsätter så. Men det är svårt med all ovisshet, jag går mest och väntar på nästa provtagning.
  • ellinoras

    Idag har jag lämnat mitt andra blodprov, hcg hade sjunkit till 5. Nu sitter jag här och undrar om 5 räknas som negativt eller om det måste vara under. Är det någon som vet? Det har gått drygt åtta veckor sedan skrapning.

  • ellinoras

    Nu har jag läst igenom HELA tråden. Herregud, vad det är många som har gått igenom mycket! Så ni har kämpat. Helt fantastiskt att läsa alla goda råd och kloka reflektioner, jag känner igen mig i så mycket. Stort tack för allt ni har delat med er av, ni verkar helt underbara och det känns lite som att jag känner många av er :)

    Om någon annan hittar denna tråd och undrar så kan jag berätta att 5 inte räknas som negativt, det ska ner under fem. Suck. Jag ska ta nytt prov på måndag och hoppas att det har sjunkit då. Jag är väldigt nervös men hoppas hoppas.

    Det som är positivt är att vid partiell mola så behöver man inte längre vänta 6 månader, det räcker med två negativa prover. Om detta kan man läsa här:

    www.hmole-chorio.org.uk/patients_info_followup.html

    Och här:

    www.cancercentrum.se/samverkan/cancerdiagnoser/gynekologi/trofoblast/vardprogram/gallande-vardprogram/

  • ellinoras
    Villhabebisnu123 skrev 2018-02-13 15:07:06 följande:

    Hej,

    Har i 4 veckor läst kommentarer från denna tråd och jag har ibland gråtit och ibland känt mig stark.

    Jag går och väntar på provsvar. Har nu väntat 3,5 vecka sedan skrapningen.

    Fick missfall i v9 som de tyckte såg lite ut som Druvbörd på ultraljudet. Men inget verkar ändå tyda på det.

    Jag hade 64 000 vilket inte är högt i v9, inga gravidsymtom, syntes inte att jag var gravid så livmodern var inte större än den skulle.

    Det enda de gick på var att bilden på ultraljudet som sagt såg lite konstig ut. i Journalen står det liten misstanke om Mola.

    Jag är vissa dagar panikslagen då jag är äldre och inte har barn sen innan. Kommer jag ens hinna få barn om jag måste vänta på att ett mola ska försvinna.

    Hur har ni som är äldre och barnlösa tagit er igenom detta och har ni fått barn efter molan?


    Hej!

    Fy tusan för att gå och vänta på svar. Jag fick också vänta länge, men jag var så säker på att det inte var mola att jag inte bekymrade mig så mycket.

    Jag vet att det är för jäkla jobbigt och oroande men jag vill ändå försöka peppa dig med följande: Om det är en mola så är det vanligaste att det är en partiell mola. 99% av dessa är ofarliga och enligt de nya riktlinjerna är det oftast inte nödvändigt med 6 månaders graviditetsförbud. Men kanske det inte är en mola överhuvudtaget.

    I min journal skrev de "inkomplett och partiell mola blåsmola" samma dag jag gjorde skrapningen (har jag sett nu i efterhand, de sa bara att de misstänkte det då). Kanske det är ett gott tecken att de skrev svag misstanke på dig?

    Och, när jag har läst i tråden tycker jag att det verkar som om majoriteten har fått barn efter molan. Men jag fattar så klart att du oroar dig!! Själv får jag nästan panik av tanken på att bli gravid igen, samtidigt är det det jag allra mest längtar efter. Förhoppningsvis behöver jag bara lämna ett blodprov till, sen är det grönt att försöka.

    Jag hoppas verkligen att du får svar snart! Det är så kämpigt att gå och vänta..
  • ellinoras

    Tack, jag hoppas att jag ska bli friskförklarad på måndag :) Då är dags att lämna blodprov igen.

    Fy, jag lider med dig. Så jobbigt att inte veta och gå och vänta. Jag förstår åldersstressen också, man har ju inte lika stora marginaler att gå och vänta. Men jag tror att det kommer att gå vägen! Det känns så på något vis, det är klart ni ska få ert lilla barn.

    För att svara på dina frågor: Jag fick mens ganska exakt fyra veckor efter skrapningen. Det kändes skönt att det liksom var som vanligt så pass snabbt. Min första mens var lite konstig dock, först var den som vanligt i 4-5 dagar, och sen småblödde jag i 5 dagar till. Hade dock inte ont eller så, och mensen därpå var helt som vanligt. Jag skrapades 24/11, 8/1 hade jag 8, 22/1 5, och 5/2 2.

    Ja, jag skulle nog också tolka gravtestet så. Det låter bra tycker jag, du kan ju inte ha några höga värden då. Smart sätt att kolla på :) Du har inte fått något svar än?

  • ellinoras

    Hjälp, idag lämnade jag prov och värdet har gått upp till 127! Har inte pratat med läkaren än. Jag trodde att det var extremt ovanligt vid partiell mola, men nån ska det väl hända :(

Svar på tråden Mola/Druvbörd