Barnstjärna lämnar agent efter sexanklagelser
Forum Tonåring - Förälder
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Får ditt barn se på filmer från 15 år?

  Mån 29 mar 2010 21:03 Läst 5663 gånger Totalt 10 svar
  vakttj­ejen
  Visa endast
  Mån 29 mar 2010 21:03

  Vid vilken ålder började era barn få se på filmer som är rekomenderade från 15 år?

 • Mån 29 mar 2010 22:44 #1

  Hade du frågat mej för nåt år sedan hade jag förmodligen svarat både strikt och korrekt. Gillar inte att min 11-årige son ser 15-årsfilmer men hur förhindrar man det när de inte längre går på fritids utan sitter hemma hos någon kompis efter skolan och spelar barnförbjudna krigsspel eller ser barnförbjudna filmer? Jag kan ju tjata mej blå om olämpligheten i att spela Modern Warfare 2 när man är 11, men säg den 11-åring som säger "nej tack, jag får inte spela/titta på sånt för min mamma"? Klart de tar chansen, åtminstone min kille :)
  Däremot bjuder jag inte in till filmmys till Milleniumtrilogin, det får vänta tills han somnat.

  Vad tycker du själv?

 • Storba­rnsmam­man
  Visa endast
  Tis 6 apr 2010 15:58 #2

  Har tre killar som blir 11 i år och vi försöker att hålla sånna filmer borta från dem...Men det är lättare sagt än gjort! Så istället för att förbjuda (de kan ju se filmerna på annat håll då istället...) så låter vi dem se dessa filmer tillsammans med oss. Då har vi iaf koll på vad för något de ser. 


  *~´ Mamma till barn födda 91, 94, 99, 04, 07 & snart 10 '~*
 • EttLån­gtOchJ­olligt­Namn
  Visa endast
  Ons 19 maj 2010 16:45 #3

  Äh dom blira bara härdade av få se på lite våld, ingen fara, TS, ang CoD Mw2 vad anser du är olämpligt i det? det är ett helt vanligt spel :)

 • ugnspa­nnkaka­n
  Visa endast
  Mån 31 maj 2010 08:13 #4

  i elva-tolvårsåldern tycker jag att barnen kan få se på filmer med 15-årsgräns, men bara om det är någon vuxen med. i 14-årsåldern tycker jag att de kan få börja se dem själva. många barn blir rädda av skräckfilmer. som trettonåring såg jag en skräckfilm som gjorde mig rädd flera veckor efteråt. den hade jag hellre valt att inte se...

 • Mån 31 maj 2010 08:19 #5

  Det beror väl på filmens innehåll. T.ex. så är TV-serien Anne på Grönkulla rekommenderad från 15 år enligt den upplaga jag har och den kan jag lugnt säga att mina barn kommer att få se innan 15 års ålder om de vill. Skräckfilmer kommer de inte att få se, Sagan om ringen kanske i 12-13årsåldern. Det beror så mycket på det enskilda barnet och den enskilda filmen att det är svårt att svara.


  Grundregeln för att mina barn ska få se 15-årsfilmer innan 15 är att jag själv som förälder sett filmen och bedömer att mina barn klarar av den.


   

 • Mån 14 jun 2010 02:29 #6

  Filmer med 15års gräns är inte så allvarliga. Det beror väl på hur barnen är annars. Är det problembarn kanske man inte ska låta ungarna se på filmer med våld över huvudtaget. Men "normala" barn ska nog klara av att se det mesta.

 • mannag­rynet
  Visa endast
  Ons 1 dec 2010 21:29 #7

  Jag vågade inte se filmer med 15 årsgräns förräns jag var 14 år. Det var det året som jag skulle fylla 15 som mina föräldrar tillät mig att se barnförbjudna filmer men det kan man få göra annars kanske från 12 år om man inte är rädd av sig och inte vill förstås.

 • Ons 18 apr 2012 12:04 #8

  Jag är 13 år och började se skräckfilmer från 15 och 18 år när jag var 11år mamma brydde sig inte. Sa bara att jag fick bestämma själv. Så det är bättre ifall dom får bestämma själv och dom kommer ändå kolla på filmer från 15 år.

 • Ons 18 apr 2012 12:09 #9

  När jag var liten fick jag se filmer från 15 år beroende på vad filmen handlade om. 
  Första filmen såg jag när jag var 7 år och det var filmen Signs. Jag tyckte inte den var läskig när jag var 7 år. Jag tolkade många scener på ett annat sätt än det egentligen var. Sjätte sinnet såg jag när jag var 9 år och den var läskig DÅ. Inte ett år senare när jag såg den igen. 

  Men allt som allt så fick jag väldigt sällan se filmer med 15 årsgräns som innehöll slagsmål/sex/svordomar/mord osv. Sedan beror det ju på hur barnet är också. 

  Jag såg några skräckfilmer när jag var liten och drömde aldrig mardrömmar. Var aldrig våldsam heller.

 • Ons 18 apr 2012 12:25 #10

  Beror ju på varför gränsen är satt. Ibland är det tex internationella åldersgränser och då kan det ju vara att de svär i filmen (eller spelet) så vips är det 15 år! Man måste se det med lite sunt förnuft tycker jag, och framförallt se till det individuella barnet. Sker det i vuxet sällskap är det dessutom mer lämpligt än om de smygtittar när de är ensamma. Man måste naturligtvis ha en dialog med barnet om sådant här. Extremt våldsamma filmer och skräckfilmer och dylikt tycker däremot att man ska försöka vänta med, rent generellt. Väldigt många tonåringar blir rädda av skräckfilmer men vågar inte säga ifrån om kompisarna ska vara tuffa och se sådana filmer!

  Jag får ta ställning till sådant här hela tiden inom jobbet, jag jobbar med ungdomar. Och rent generellt ska vi naturligtvis ha åldersgräns på spel osv som vi har, men vi tar hänsyn till vad det är för typ av spel och det är bara vissa som vi anser är olämpliga och som vi inte köper in. Andra spel kan ha 15 år men vår bedömning är ändå att de är helt ok. Precis samma sak med filmer.

Svara i tråden: Får ditt barn se på filmer från 15 år?
Logga in
Bli medlem
Skapa en ny tråd
Ändra kategori Skriver i kategorin: Förälder
Svara i tråden...

Innehåll