• M Y L F

    Bättre höja underhållsstödet än flerbarns tillägget?

    mamlan skrev 2010-04-05 11:27:58 följande:
    Varför skulle det räcka mindre till 4 barn? Då får man ju 4 underhåll om vi ska diskutera det?Faktum är att enligt statistiken är de flesta ensamstående ett barns föräldrar. Missunnar inte flerbarnsfamiljer barnbidraget eller ens höjt bidrag. Men underhållsstödet har släpat efter kraftigt. Inte betala något själv??? Jag betalar i stort sett ALLT själv! Hyra, telefon, dator, el allt sådant är oxå inräknat/ska räknas in i kostnaden för ett barn, jag är den som förlorar inkomst vid sjukdom, den som spar pengar på sparkonto, köper alla presenter till kalas som ska gås på, även då kalasen är på pappas helg mm.mm. Ja jag får 1273 kr i månaden men räknar man in ALLA kostnader runt ett barn, inte bara kläder ody så står jag för det allra mesta i mitt barns liv!
    Jag har det precis som dig. Jag betalar också allt och jag har räknat ut att min tonårs son i snitt och då är det i underkant kostar 4000 i månaden. Så även om jag får 1090 betalar 1273 och får 1273 kr= 3636 så betalar jag 364 kr mer än vad pappan gör.

    Det blir iaf 78624 kr mer på 18 år som jag betalar mot hans pappa. I verkligheten blir det nog ännu mer pengar, men för dem som inte tror att det kostar att ha barn så har jag lagt en mindre summa här på min son.
  • M Y L F
    Astarte skrev 2010-04-05 11:47:28 följande:
    Det blir väldigt fel och rättvist när den andra föräldern inte tar något ansvar för sina barn. Jag tror faktiskt att de flesta umgångesföräldrar lägger totalt 500 utöver underhållet på sina barn varje månad i samband med umgänge (resor, lite kläder, aktivitet, ett rum, lite möbler etc). Dessutom tycker jag inte under några omständigheter att det är totalkostnaden för barnet som ska ligga till grund för underhållsstödet, utan just behovskostnaden.En kul grej vore om det fanns en vanligt påminnelseavgift på återbetalningen från Kassan. Det är ju som en påminnelse om att han inte betalat till mamman som han ska. Fler kanske skulle bli mer måna om att räkna och betala själva. Kanske.Tyvärr skulle det inte fungera i praktiken.
    Då min son nästan aldrig är hos sin pappa så är det inte tal om några extra pengar till sonen därifrån.

    Jag är helt ensam med vår son. Då blir ju kostnaden hux flux dyrare för mig. Jag vet ju att många inte har en situation som mig, att många har ett umgänge på schema med sin andre förälder, men jag skriver utifrån min erfarenhet.

    Sedan ska man vara medveten om att ju äldre barnen blir och beroende på var den andre föräldern bor, så kommer barnen mindre och mindre att åka dit, det blir svårt att tvinga iväg en tonåring. Kompisar och aktiviteter lockar mer tonåringar än föräldrar. Tonåringar blir bara dyrare och dyrare och framför allt i mat och kläder.
  • M Y L F
    Astarte skrev 2010-04-05 12:14:40 följande:
    Det är tragiskt att ånga har det som du, och jag önskar att någon ville komma på en smart lösning för det. Att höja underhållsstödet för alla tycker jag tyvärr ger fler negativa än positiva effekter.
    För mig hade ett högre underhålls stöd funkat och även för andra i min situation. Många som separerar utgår ju från FK schablon på 1273 kr. Det finns inte många som sätter igång och processar om högre summa från UF. Det är kostsamt och man får helt enkelt bita i det sura äpplet och inse att man blir tvungen att betala mer för barnet under dess yngre år.

    Om man satte FK schablonen högre så skulle också det bli mer rättvist fördelat mellan föräldrarna.

    Men jag blir jävligt förbannad på folk som skriver att man får skylla sig själv och att man får ta kostanden för att man har ju barnet hos sig. Jag har inget annat val! Pappan har inte kunnat eller velat ha mer ansvar. Nu är sonen tonåring och betsämmer själv hur han vill göra. Han har haft en pappa som svikit och hur ofta vill man träffa en sådan när det finns kompisar och aktiviteter hemma.

    Jag tycker att vissa föräldrar ska betala för sveda och värk också.
  • M Y L F
    Dr Mupp skrev 2010-04-06 04:22:16 följande:
    kostade din tonårsson lika mycket som bebis, som 3-åring och som 7-åring? underhållstödet är beräknat på ett genomsnitt uträknat över alla de 18 som man får underhållstöd. En bebis kostar inte 3636 kr i månaden.
    Det beror ju på hur du räknar. Räknar du bort förlorad arbetsinkomst under året du är hemma med bebis så blir det ett x antal tusen kronor, alla gånger man behöver vabba när barnen är sjuka eller ta ledigt under lov osv...
    Så att säga att ett barn inte kostar något även när dem är bebisar är ju inte sant.
    Min tonåring kostade i barnomsorgsavgift närmare 3000 kr när han var liten. Han är född innan man hade max taxa och innan man kunde få delad faktura. Så jo min son har kostat över 3636 kr i månaden. Då hade vi VV och mitt X sket i att betala dagis avgiften för den gick ju automatiskt till mig.
Svar på tråden Bättre höja underhållsstödet än flerbarns tillägget?