Inlägg från: FenomenaA |Visa alla inlägg
  • FenomenaA

    Allergitråden

    Icis86 skrev 2010-04-08 08:30:56 följande:
    Fråga: Barn som är allergiska mot födoämnen - löper de större risk att bli allergiska även i vuxen ålder eller mot annat, tex. pälsdjur m.m
    Jag frågade samma sak när jag pratade med en överläkare i förrgår ang. min sons klåda och allergier. Hon avrådde från pälsdjur, hon sa att vi kunde se hur det utvecklas när han är äldre. Lillen är nu snart 7 mån.
  • FenomenaA

    Vår bebis blir inte bättre. :( Han kan ha några bra dagar, sen kommer prickar, knottror och klåda ofelbart tillbaka. Ibland börjar det med kräkningar. Jag tycker så synd om min honom. Jag hinner tyvärr inte med i era trådar: jag frågar och läser svaren men hinner inte ens tacka. Jag ströläser för att suga i mig lite av er kunskap.

    Bebis är 7 ½ mån.Jag har uteslutit ur min kost: mjölk, ägg, nötter, mandel, skaldjur, soja, fisk (i december).I början på 2010 :kyckling, citrus, röd/orange frukter bär grönsaker, linser bönor och andra sojasläktingar (men har kanske inte lärt mig allt än) mm.

    Jag har försökt hålla rätt strikt kost för att han ska bli bra någon gång, men det verkar inte hända. Som mest har han varit nästan bra i 14 dagar. Han verkar absolut reagera på mjölk, blev bla prickig av handtvål hos min mamma. Pricktest: ingenting. RAST: sensibilisering emot jordnötter, men inget mer.

    Sedan han var sex månader äter han lite mat själv, vilker gör det ännu svårare att veta vad det är. Jag håller matdagbok. Min älsta är snart fyra år, och

    äter mjölk. Vi hjälper numera till med handtvätt för att det inte ska komma på lillebror. Jag äter inte ute och har alltid med egen mat och fika. Vad ska jag tro: att han får i sig/på sig mjölk av misstag så ofta eller att han är allergisk emot vete, havre eller något annat? Skulle vara så tacksam för tankar (även om jag bidrar dåligt i tråden).

    Bebis äter:
    Bröstmjölk
    Banan
    Majskrokar
    Majs
    Potatis
    Nötfärs
    Broccoli
    Gurka
    Rapsolja
    Rotselleri
    Välling (små små smakisar) sempers mjölkfria
    Milda mjölkfritt smörgåsmargarin
    Bröd (små mängder)
    Pasta (sög på)
    Smörgåskex (små mängder)

  • FenomenaA

    Jag äter:
    avokado
    bakpulver
    Bananer
    blomkål
    Broccoli
    Bröd (olika från Pågens mm)
    Chips (OLW lättsaltade chips, OLW grillchips, OLW Partymix)
    Chokladrån Jätte (göteborgskex)
    Corn flakes (kellogs)
    Delicatoboll
    Digestive (McVites)
    Fefferoni
    Fläskkött
    Grönpeppar
    Grönt te
    Gul löl
    Gurka
    Gurkmeja
    Havre. Bla havredryck, iMat, bröd, havregryn
    Isbergssallad
    Italiensk salladskrydda
    Kaffe
    Kanelbulle (findus)
    Kakao (Willys)
    Kokos (Willys)
    kokosmjölk (santa maria 500 ml utan tillsatser)
    Kålrot
    Majs, i olika former
    Malaco Engelsk konfekt,
    Milda mjölkfritt margarin
    Milda mjölkfritt smörgåsmargarin
    Nötkött
    Oliver (gröna utan paprika)
    Olivolja
    Potatis
    Purjolök
    Påskmust (två ggr under våren)
    Rapsolja
    Ris
    Rotselleri
    Rökt skinka (Pärssons)
    Senap
    Solrosfrön (i bröd)
    Solrosolja
    Svartpeppar
    Tacoskal (santa maria)
    Vanillinsocker
    Varmkorv (”barnens korv” från Lithells)
    Vete: bla bröd, mjöl, Vetetortillas (santa maria) fullkornpasta
    Vin, rött
    Vindruvor gröna

  • FenomenaA
    Ellisizza skrev 2010-04-27 16:02:28 följande:
    Precis som du så hinner jag inte med att läsa allt och ännu mindre svara.. Jag höll också på med matdagbok när jag ammade för min son reagerade på sådant jag åt med utslag, klåda och dålig mage. RAST och pricktest visar inget. Försökte och försökte men det enda som hjälpte var att sluta amma och ge honom ersättning istället. Jag ville verkligen amma men trots att jag uteslöt nästan allt så reagerade han ändå. Till sist gav jag upp och han fick Neocate utskrivet. Han blev så mycket bättre! I princip alla eksem försvann och nu är han så fin i huden! Bara lite torr här och var. Ångrar att jag inte slutade amma tidigare.. Slutade amma över en natt när han var ca 6,5 månad. Nu försöker vi introducera mat åt honom men det går sakta. Han är snart 8 månader nu. Mitt tips är att sluta amma så att du bara behöver hålla reda på vad han äter och inte vad du äter.
    Tack för ditt svar! jag vill verkligen amma av flera orsaker, så än vill jag inte sluta. Men det är värdefullt att läsa om era erfarenheter!

    Uppdat: jag har pratat med sköterska på barnmottagningen och dietist och har sedan några dagar tagit bort alla sädesslag i samråd med dem. Svårt med frukostmat. Jag har provat att baka på Finax mjölmix naturligt glutenfri, men det blev inte så gott. Dietisten pratade om riskakor, men det GÅR ju inte att bli mätt på dem. Det GÅR inte! Jag har fått tid till dietist då vi ska prata om bland annat baskost.Det verkar väldigt tråkigt. Men bebisens hälsa går ju först. jag hoppas dock att sädesslagfritt gör susen!

    Bebis mår bra än så länge, med nya kosten! Fast jag ska inte ropa hej än...
  • FenomenaA
    Kavat skrev 2010-04-27 20:56:08 följande:
    Hej! Ja, om man går på statistiken så är mjölk, ägg, soja, vete(havre), fisk (torsk) och nötter de vanligaste allergierna och om jag ser rätt så har du tagit bort allt utan vete, havre... Givetvis kan det vara något helt annat också, som sojalectin (milda - bytt till carlshamns mörkblå smörgåsmargarin och carlshamns övriga margariner) samt i smörgåskexen är det jag ser på rak arm. Sempers mjölkfria välling har väl också det förstås? Det är superlurigt att veta vad det är när man även äter saker själv. Skitsvårt, för som i vårt fall så blev han inte bättre även om jag tog bort allt i stort sett i perioder förutom just vete och havre, vilket det ju sedan visade sig vara. Han reagerade även på morot, päron och mycket annat som det senare visade sig att han tålde när hans mage hade fått läka i 2 månader. Du verkar ju har jätte koll på vad du äter, men något gör ju fortfarande att han inte mår bra. Dottern här blir t.ex dålig av i stort sett alla frukter så ja, det är superlurigt. Enda stora rådet jag kan ge dig utan att helt utesluta saker och provocera är att försöka ta bort saker kanske veckovis som du misstänker. Alltså inte äta sädesslag på en vecka och heller inte ge sonen och se om det gör någon skillnad alls. Liksom ta bort diverse olika saker och lägga till, samt skriva matdagbok. I vårt fall var faktiskt lösningen att sluta amma, men då var sonen 9 månader. Jag ångrar i efterhand att jag inte tog bort vete, havre ur min kost, men det fick man ju inte göra! Skitsvårt beslut, men om du funderar på att sluta amma skulle jag råda dig till att få Nutramigen, Profylac, Neocate eller liknande utskrivet innan så att du vet att det funkar och själv kan göra välling och gröt utan sojalectin, sädesslag mm och prova dig fram. Man blir rätt låst på "industrigrötarna".
    Tack för ditt svar! Som du ser ovan så har jag nu tagit bort sädesslagen och hoppas att det gör susen. Jag vill absolut fortsätta amma om det bara går. Jag hoppas att det bli så som du beskriver: att när vi har hittat det han reagerar på, och han har fått läka, så kan jag ta tillbaka flera saker till kosten. Som han då tål förstås. :)

    Jag ska försöka få mat på anvisning, jag vet inte alls hur det funkar. Helst till mig också, så jag kan amma. Dietisten skulle undersöka om det går innan mitt besök. Har ni några länktips om vilka saker man ska be att få på anvisning?Jag utesluter <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} span.E-postmall15 {mso-style-type:personal; mso-style-noshow:yes; mso-ansi-font-size:10.0pt; mso-bidi-font-size:10.0pt; font-family:Arial; mso-ascii-font-family:Arial; mso-hansi-font-family:Arial; mso-bidi-font-family:Arial; color:windowtext;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> mjölk, ägg, soja, fisk, skaldjur, kyckling, sädesslag, röda grönsaker och frukter mm.

    Jag har inte tänkt på att använda (mjölk- och sojafri) ersättning eftersom jag ammar. men det kanske kan vara bra som du skriver, att göra gröt på? och att vänja vid tidigt? lillebror är 7,5 mån nu och äter en del mat (mest rotfrukter, majs och nötfärs).
  • FenomenaA

    jag utesluter även jordnötter, mandel och nötter. dietisten tyckte inte att jag behöver utesluta soja- och jordnötssläktingar än (men verkade inte reagera igenkännande när jag nämnde dem...). lillebror uppvisar sensibilisering emot jordnöt på RAST.

  • FenomenaA
    susieQ skrev 2010-05-02 20:58:31 följande:
    Nehe, nu behöver jag tips och peppning tror jag! Sonen min är snart 7 månader. Han är mjölkallergiker (visar ej på pricktest eller rast, men han är provocerad).  Jag lyckas inte få honom att må bra! Jag ammar honom, men skulle vilja sluta och ge ersättning istället men han tål inte Nutramigen, Profylac, Nutramigen AA och den senaste vi testade heter Pregestimil, den tål han inte heller.  Efter att ha varit inlagda på barnkliniken så vart vi mjölk-, ägg-, soja-, och vetefria men då blev besvären nästan värre än innan. Vi uteslöt då också sojasläktingar, havre, majs, vetestärkelse etc... När det inte längre gick att fortsätta utesluta gick vi över till att "innesluta" ett antal grejer. Sedan några dagar går vi således på en helt sinnessjukt smal kost. Sonen äter: bovetegröt med katrinplommonpuré och rismjölk, risvälling (rismjölk, rismjöl+katrinplommonpuré) Jag äter: bovetegröt med banan eller äpple+rismjölk, ris och köttfärssås (med lök, passerade tomater och lite kryddor), kaffe Helgen har varit skit med honom, men det är nog pga den senaste ersättningen Pregestimil som han fick tre skopor av i fredags. Jag tror att han är allergisk mot ingredienserna som innehåller majs i mjölkersättningarna (då jag har upplevt att han reagerat kraftigt de få ggr han fått majspuré att äta,vilket var ett bra tag sedan) Vad sjutton ska vi göra? Det är så jobbigt...Ska vi fortsätta så här ett tag och se om han blir bra? Dietisten ska ringa imorgon vid 16 och vi ska få testa neocate (som också innehåller majs...)
    Oj vad jobbigt ni har! Tips har jag inga men vill gärna peppa. Ni gör det stora detektivarbetet nu, hoppas det ger resultat så att ni får lugn och ro sedan.
  • FenomenaA
    susieQ skrev 2010-05-02 21:43:43 följande:
     Använder Carlshamns rismjölk, har lärt mig av att följa allergitrådarna Saltå kvarns mjöler, det var intressant! Det är väl Risentas rismjöl vi använder just nu, däremot så kommer nog boveteflingorna från Saltå kvarn... Tack för tipset!
    Så Carlshamns rismjölk kan inte innehålla rester av sädesslag, som Ricedream kan göra? Jag har bara sett Ricedream i affärerna, fast har bara använt den en knapp vecka.
  • FenomenaA

    Lillebror verkar vara allergisk emot mjölk och vete och kanske en del annat, han är 8 mån. RAST visade sensibilisering emot jordnöt. Överläkaren förklarade att det inte är en allergi ännu, och att vi inte behöver utesluta sådant som är släkt med jordnötter. Däremot utesluter vi jordnötter, soja, nötter mandel och en rad andra saker. Nu när jag har tagit bort sädeslag märker jag att det är svårt att undvika sojasläktingar och baljväxter i mjölmixer och pasta. Dietist tycker att sojasläktingar och jordnötssläktingar är okej tills vidare.
    Hur tänker ni?

Svar på tråden Allergitråden