Forum Allergier - Förälder
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Sön 22 jun 13:05 #16473
  gussilago skrev 2014-06-22 08:09:37 följande:

  Hoppar in. Min 2 åring har fått allergi mot ägg vete mjölk. Nu ska vi snart få komma till dietist. Bla för att få recept för specialkost. Alltså möjlighet att köpa livsmedel subventionerat. Är det någon som vet hur det fungerar?


  När vi fick livsmedelsanvisning för några år sedan fick vi hem en lista med en massa olika livsmedel. Bland dem fick vi välja ett visst antal som vi ville ha på recept. Därefter fick vi vanliga pappersrecept som man sen använde på apoteket för att göra en beställning. Det tog ett par dagar och sedan kunde man hämta ut allt. Det kostade då 120 kr per uttag oavsett hur mycket man beställde. Vår äldsta dotter är också allergisk mot bl.a. mjölk, ägg och vete och vi beställde olika pastasorter, mjölmixar, smörgåskex och fiberhusk.

  Tyvärr är min erfarenhet av dietister inte särskilt positiv, jag har alltid upplevt att jag haft bättre koll själv efter att ha googlat och diskuterat med andra, bl.a här på fl. Hoppas det går bättre för dig!
 • Tis 24 jun 19:47 #16474

  Tack för svar!

  Har än så länge bara pratat med henne per telefon. Verkar kunnig. Vi skulle få flera besök eftersom det är så mycket som ska uteslutas.

  De varpr ni kunde beställa var de bara torrvaror? Eller var det även mjukt bröd etc?

Annat innehåll

 • Tis 24 jun 21:21 #16475
  gussilago skrev 2014-06-24 19:47:10 följande:

  Tack för svar!

  Har än så länge bara pratat med henne per telefon. Verkar kunnig. Vi skulle få flera besök eftersom det är så mycket som ska uteslutas.

  De varpr ni kunde beställa var de bara torrvaror? Eller var det även mjukt bröd etc?


  Jag har för mig att det fanns vakuumförpackat bröd också, men att det inte fanns någon sort utan vetestärkelse. Vi har alltid bakat eget bröd till henne och fick även baka eget bröd till förskolan första halvåret... Men det är 2,5 år sen vi fick vår anvisning (har aldrig orkat förnya den efter alla kamper mot vården) så det är säkert annorlunda nu.
 • Ons 6 aug 20:34 #16476

  Hej!

  Jag har försökt läsa här i trådarna för att bli något klokare men det är ju sååå mycket att läsa! Kanske någon har något tips till en mamma som snart ger upp?

  Min dotter på 6-månader är allergisk mot ägg, mjölk och vete. Hon reagerar med hudutslag, eksem och fruktansvärd klåda vid minsta kontakt med vete. Ägg och mjölk har hon bara fått i sig som liten genom amning.

  För två månader sedan gick vi över till ersättning. Har provat Althera, peticate, Nutramigen men hon reagerar mot alla. I måndags fick vi nutramigen AA att testa men idag har hon fått världens klåda och vill inte äta... Vad är det i den som hon reagerar emot och vad kan hon nu få istället?! Måste ha lite "kött på benen" när jag ringer barnmottagningen känner jag, då det hela tiden varit en kamp att få någon hjälp i detta...

 • Tor 7 aug 00:17 #16477

  Min son har samma allergier, han får utslag och jätteont i magen om han får i sig något av födoämnena eller får dom på huden.

  Den enda mjölkersättning han kunde äta var Neocate som är helt mjölkfri. Dom andra ersättningarna är gjord på mjölk men sedan processad så dom ska fungera för mjölkallergiker. Dock fungerar dom inte för dom känsligare barnen. Läkare vill att man ska prova dom andra ersättningarna först för dom är billigare.

  Mitt tips är att be om Neocate.

 • Tor 7 aug 03:11 #16478

  Åh, tack så mycket för det snabba svaret! Hoppas jag kan få detta nu då och att det funkar bättre!

 • Tor 7 aug 09:19 #16479

  Även nutramigen aa är baserad på fria aminosyror. När jag läser på produkt sidan står det dock att den är lämplig för mjölk, soja, laktos och gluten allergi.

  Varken vete eller ägg står alltså. Ägg känns som en väldigt långsökt ingrediens, men däremot nämner dem gluten. Jag har för mig att gluten intoleranta tål vissa veteprodukter som vete allergiker inte tål, så det kan ju vara ngn sån vete produkt i kanske?

 • Lör 16 aug 20:33 #16480

  Hej på er!

  Vi börjar få lite ordning på allergier na nu.

  Livsmedelanvisning på gång!

  Sonens mage är väsentligt mycket bättre. Men han har fortfarande blåsor som kommer o går i händerna. Nu har det även kommit under fötterna. Någon som känner igen det?

 • Tis 26 aug 09:42 #16481

  Hej!

  Om det är någon som behöver Althera så har vi 6 oöppnade burkar. Bäst före datum är nästa år.

 • Lör 27 sep 11:29 #16482

  Hej Allihopa som lider av allergier, främst mjölkallergi här då.   har ni hört talas om BASALLERGIDIETEN?  Jag har av en händelse råkat komma in på en sida som hette : motkroniskabesvar.se/  och du kan läsa mer om det på denna sida där en sammanfattning har gjorts.:www.2000taletsvetenskap.nu/gammalt/recensioner/basallergin.htm

  Jag har lånat boken : Nu Räcker det! En bok om rätten att vara frisk och forskarprestige- Ursula Jonsson som har kommit fram till denna "teori" och tycker den kan stämma. Det stämmer in på mitt eget liv.  Men man ska alltid läsa kritiskt:)  Jag har en nyfödd tjej på 3 månader  och hon verkar vara överkänslig/allergisk mot mjölk enligt BVC-sköterskan. Blodstrimmor i bajset , slem och jobbigt med magen.   Har varit mjölkfri  i 1 månad då jag helammar och det har väl hjälpt lite men hon har fortfarande blod ibland i bajset. kanske har jag fått i mig mjölkprotein utan att jag vet det men har börjar utesluta alla spannmål , jäst och glutamat/glutamin nu så får vi se hur det går om det blir bättre . Jag själv är dock bättre, min hy är jättefin när jag slutat med mjölk :)     Läs gärna på länkarna och kram till er alla som lider av dessa jobbiga allergier 

 • Fre 3 okt 18:37 #16483

  Hej!

  Är det någon som kan svara på mina funderingar om FISKALLERGI? :)

  Har en dotter på 8 månader som är allergisk mot ägg, mjölk och vete. När hon fortfarande helammades misstänkte vi även fiskallergi men proverna visade inget på det. Hon har fått fisk flera gånger genom barnmatsburkar, utan nämnvärda problem.

  MEN, igår kokade jag en torskfilé och mosade med lite ärtor och potatis. Hon fick några små prickar runt munnen när hon åt men inte så att jag tänkte att det kunde ha med fisken att göra.

  1.5 timma senare kräktes hon dock en jättespya och blev alldeles rödflammig runt hela munnen. Sedan skrek hon och verkade ha magsmärtor hela kvällen och somnade av utmattning tre timmar senare än vanligt.

  Idag har magen varit helt ras på henne och hon har kräkts flera gånger vilket hon aldrig brukar göra.

  Jag fick en tid till barnmedicin med först i mitten på november. Någon som känner igen detta? Men kan det verkligen vara fisken eller har hon fått i sig något annat/fått en släng magsjuka?

 • Fre 3 okt 19:28 #16484

  Låter ju misstänkt som fisken men jag tror dock jag hade väntat till magen var ok och testat igen bara för att vara säker.


  Sonja 20/5-10 Kajsa 7/6-11 Lisa 23/6-12 Viola 31/5-14
 • Fre 3 okt 19:45 #16485

  Har en fråga ang gluten/vete

  har en tjej på 2 år  som är veteallergisk detta kom vi fram till via ta bort massor och sen lägga på och se vad hon reagerade på.

  Nu är det så att hennes storasyster på 3 år har stått stilla sen januari -13 i viktuppgång (så snart ett år) hon vägde i januari 12 kg och var 88 cm igår på bvc vägde hon 12,2 kg och var 92 cm lång. så det är ju inte direkt nått att skryta över :( hon har även det senaste året klagat återkommande på magont (mer och mer nu vaknar hon även vissa nätter med värk) och hon pekar ALLTID (och gjort ett år nu) på samma ställe på magen.

  Gluten och mjölkprotein är hon testad på vc för men det de testerna var negativa men det känns ju inte helt normalt att ett barn står stilla så länge utan att det är något?!!

  Fick tid hos bvc läkare om sex veckor så ringde själv barn mot men de vill ju ha remiss så då ringde jag vc men dit tar det 13 dagar innan vi får komma (nytt vc då vi flyttat så allt börjar ju om lite.........)


  Sonja 20/5-10 Kajsa 7/6-11 Lisa 23/6-12 Viola 31/5-14
 • Lör 4 okt 09:33 #16486

  EilleN: Det skulle även kunna vara ärtorna. Är symptomen hon fick likt det hon får av mjölk? Ärtor är en baljväxt och dess protein är väldigt likt mjölkproteinet vilket gör att många mjölkprotein allergiker även reagerar på det proteinet.

 • Lör 4 okt 09:40 #16487

  Rosdraken:
  diagnos på mjölkprotein allergi ställs inte med hjälp av prov då det inte finns några tillförlitliga prov (dem kan både vida falskt positivt och falskt negativt). Allt för få cv läkare känner tyvärr till det. Det är bara genom uteslutning och provokation som man får fram en riktig diagnos, så provsvaret betyder inte att det inte kan vara mjölk. Tror att även gluten provet kan visa falskt.

  Mjölk kan man utesluta själv för att testa om det blir ngn skillnad innan man tar kontakt med barnkliniken, gluten ska man dock inte utesluta själv då det försvårar/omöjliggör diagnosställning.

 • Sön 5 okt 21:44 #16488

  Liol1973: Såg vad du skrivit nu, och typiskt var väl det. För i eftermiddag gjorde jag egen ärtsoppa och lät tjejen äta några skedar innan jag saltade den. Sedan var det läggdags och hon somnade utan problem men vaknade ganska snart och hade precis som sina gamla koliksmärtor fast mycket värre! Hon rev sig i ansiktet och skrek tills hon inte fick någon luft. Höll på i en timma innan hon slocknade av utmattning och flera gånger under tiden var jag nära på att ringa 112 för jag i paniken fick för mig att hon fått tarmvred och var döende eller något sånt :-/

  Så ja, det lutar väl mer åt ärtorna nu!

 • Mån 6 okt 08:19 #16489

  Oj vad jobbigt, man känner sig verkligen maktlös när barnen har så ont! :(

  Skönt att det verkar ha fått sin förklaring i alla fall så att ni förhoppningsvis slipper samma igen. :/