• 321

    Allergitråden

    Alexi: Det låter lite som min flicka. Problemen började när hon var 9 månader. Hon blev stenhård i magen. Efter ett tag så kräktes hon, kaskadkräkning 2 timmar efter mat och det hände en gång i veckan i 3 veckor. De sa att det var på grund av förstoppning. Så jag slutade med fullkornsvälling och gick ner till majsvälling och det blev bättre. Men så när hon blev lite äldre dvs över 1 år så började jag igen med fullkornsvällingen. Det gick ganska bra men så efter någon vecka eller 2 började hon bajsa löst. Flera gånger om dagen och hon fick stora röda utslag i rumpan. Det såg ut som hon var allergisk mot sitt eget bajs. Så då fick jag rådet att sluta med laktos. Gjorde detta och hon blev lite bättre, smög in laktosen igen och hon blev inte sämre av det. Då bytte jag ut fullkornsvällingen igen. Sedan när hon närmade sig 1 1/2 år och vi skulle på kontroll var hon inte pigg, satt mest, trött, ville bara bli buren och hade en jättemage. Då började jag fundera på gluten. Sedan visade det sig att kurvan planat ut också. Så jag fick dom att ta glutenprover (och det var inget självklart att det skulle göras) och det visade sig att hon hade jättehöga värden. Så glutenintolleransen bekräftades med tarmbiopsi.

    mmn1: Min mellantjej fick tidigt problem med både mage och hud. Hon bajsade 5-6 fulla blöjor med grönt slemmigt bajs när hon var knappt två månader och hon hade otäckt eksem på hela kroppen. Slutade med mjölk helt och hållet, det blev lite bättre men inte helt bra. Började fundera själv och märkte att om jag ätit omelett på kvällen så var hon alldeles ilsket rödprickig på hela kroppen framåt morgonen. Påtalade för en läkare att jag misstänkte ägg, men han viftade bort det och sa att det är helt omöjligt att det skulle gå över i bröstmjölk och påverka barnet. Litade på honom men hon blev inte bättre. Så skickades vi till hudmott när hon var 4,5 månader, de tog prover som letade efter igE antikroppar och listade detta till mjölk och ägg! Så då slutade jag helt med detta och hon blev mkt bättre. Nu är hon 4,5 år och har fortfarande sin äggallergi, men mjölken är ok nu. Hon är också glutenintollerant, har kvar sitt atopiska eksem, har astma, hösnuva och är allergisk mot pälsdjur och pollen. Pälsdjur upptäckte vi när hon var ca 9 månader för hon började nysa och snora konstant utan förkylning.

  • 321

    mmn1: jag är tveksam till om de gör pricktest på en så liten. Vi fick ju vänta tills dottern var 4,5 med ett pricktest och då fick jag dessutom tjata en del på det. Däremot kan de ju söka efter ige-antikroppar via ett vanligt blodprov. Min dotter tog ju ett stick i fingret vid 3 månaders ålder som inte visade på mjölk men vid 4,5 månader gjorde det de. Men på så små barn så visar det kanske inget alls heller fast det är. Vi lämnade bort vår katt och städade ut riktigt ordentligt och hon blev bättre av det.

    Kan ju passa på att fråga för egen del om det är någon som har barn som reagerar på pälsdjursallergen som andra barn med pälsdjur hemma bär med sig till dagis?

  • 321

    ja det är bra att ta en sak i taget annars vet man ju inte vad som hade effekt.

  • 321

    Tänkte bara höra med er lite om eksem. Min dotter på snart 3 år har eksem som blossar upp och jag kan inte se ett speciellt mönster. Hon är glutenintollerant vilket konstaterades i dec 2010.
     Hennes eksem blir som röda, lätt upphöjda nästan rundade områden i varierande storlek på kroppen. Det ser inte riktigt ut som min andra dotters allergiska reaktion (hon reagerar på ägg) för hon blev mer rödprickig över hela kroppen och det kliade mycket. Detta verkar inte klia så mycket. Det ser ut som öar nästan och de är allt från 5 mm till några cm stora. De sträcker sig från halsen och ner till rumpan på olika slumpmässiga ställen på magen och ryggen, ena armhålan och i knävecken. Vi smörjer henne med mjukgörande regelbundet men igår fick jag ta till kortison och då såg det faktiskt lite bättre ut redan i morse.

    Någon som känner igen denna typ av eksem/hudreaktion?

  • 321

    Såg att ni pratar om vårdbidrag. Har ni något tips för hur man ska gå tillväga? Har ju 3 barn med celiaki, alla tre har någon form av eksem, den ena har atopiskt eksem konstaterat, hon har också astma och astma misstänks på de två andra också. Allergier har mellantjejen och allergisköterskan trodde den stora också hade det men inget visade sig på pricktestet som vi gjorde igår men han såg i näsan att hon var röd och svullen och att hon hade de typiska allergivecken på näsan.
    Vad ska man tänka på? kan man få vb pga detta?

  • 321

    Hej!

    Hur går det för er med pollenallergiska barn? För min dotter visade det ju iof inget pollen på pricktestet men nu har hon börjat reagera för fullt med nysningar, kliande näsa och ögon (dock inte så röda nu), extremt trött (har börjat sova middag på dagis, hon är snart 5 år) huvudvärk, lättretlig och tycker allt är jobbigt och har svårt att hantera olika situationer. Astman har börjat ge besvär också, hon är tungandad emellanåt med lite pip och säger att det är konstigt i halsen. Dagis har frågat om det är ok att de ringer hem henne de dagar som hon har det extra jobbigt på dagis för de känner att hon inte riktigt orkar med vissa dagar.

    Jag har fått börja med att öka upp airius från 1 dos till 2 per dag. Plus livostin nu. Flutid får hon 3 ggr/dag och airomir vid behov. Och singulair på kvällarna.

    Frågan är får man vabba för barn på grund av allergibesvär? Hur reagerar era pollenallergiska barn? Vad har ni för behandling?

Svar på tråden Allergitråden