Inlägg från: 2prinsessor |Visa alla inlägg
  • 2prinsessor

    Allergitråden

    (prince or princess här) Vi har testat vitakalk nu och ve o fasa.. Katastrof, slutade med att vi fick ge panodil mitt i natten. Hon var fullkomligen hysterisk, gallskrek och kastade sig av och an.. Men det gick över efter det, så igår var hon nästan som vanligt på dagen. Fick en skiva skalad (vanlig) gurka på morgonen och det gick bra (fick två små eksemprickar som hon inte verkade reagera över alls, de försvann igen efter nån timme) och imorse fick hon en liten bit ekobanan. Riktigt glad blev hon hoppas nu den funkar..

  • 2prinsessor

    Myntha: okej, men de från thorne? Räknas de med dit? Menar du alltså att man inte ska ge buljongen förrän de är två? Vad gör jag då då? Funderade på risdrycken med?

  • 2prinsessor
    Miralicia skrev 2012-01-21 11:23:01 följande:
    Det kan inte vara soja i som hon reagerar på i vitakallken? Är ju tyvärr inte helt ovanligt med sojaolja i div kalktillskott. Även d-vitamin kan framställas från soja, och det är undantaget från kraven på ursprungsmärkning (liknande som att man inte behöver deklarera att glukossirap/dextros/druvsocker är framställt från vete), dvs man behöver inte deklarera att d-vitaminen har soja som ursprung.
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com

    Å! Nu kunde jag citera helt plötsligt? Inte en aning hur det är med sojan? Det tål hon garanterat inte.. Jag ska testa carlshamns risdryck istället, fast är väldigt rädd att ge för mycket ris :-S Nån som har nåt annat tips? Får väl försöka koka buljong på märgben annars, men hur vet jag då hur mycket som är lagom?? Blir helt gråtfärdig på detta
  • 2prinsessor
    Miralicia skrev 2012-02-08 00:12:05 följande:
    Tillägger - ALLA Sempers mjöllkfria grötar och vällingar innehåller sojaprotein - även den gröten som är avsedd från 4 månader
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com

    Låter ju helsjukt! Jag mailade dem för något/några år sen och påpekade att många mjölkallergiker är känsliga mot soja, och bad dem ta bort sojalecitinet, men nu har de alltså sojaPROTEIN i?!? Kul att de lyssnar på konsumenterna..
  • 2prinsessor
    barefoot skrev 2012-02-08 22:07:37 följande:
    Tusen tack för intressant länk!  vill bara lägga till detta med flour. Vad gör flour på tarmfloran? Särskilt när barnen (som varken kan skölja eller spotta ordentligt) får den i tandkräm som smakar jordgubb och annat sött vilket gör att de gärna äter den... Kan tipsa om Weledas barntandkräm :)

    För att undvika karies (hål i tänderna) är det väldigt viktigt att ha fluortandkräm! Små bebisar/barn som inte kan spotta skall ha så liten mängd tandkräm att det knappt syns på borsten. När barnet kan spotta är en ärtas storlek lagom.
  • 2prinsessor

    Tillägger att det även finns fluor i dricksvattnet! (oftast inte tillräckligt för att motverka karies dock)

  • 2prinsessor
    Trasan0606 skrev 2012-02-12 19:28:44 följande:
    Nån här som vet om Tavegyl finns i mindre flaska än 200 ml? Ska ut och flyga om några veckor och vill ha den i handbagaget utifall att han får reaktion på planet. Om inte, kan man ta med den ändå men med nåt intyg fr läkaren?

    När vi reste till USA (och där är de stränga!) hade vi med oss betapred, tavegyl och en epipen. Inga problem alls, hade läkarintyg på engelska och fick plocka fram dem o lägga i de där gråa lådorna till röntgenmaskinen. (reste gbg-sthlm-ny) Vi fick vara beredda att smaka på innehållet, men det var ingen som bad oss om det, däremot fick min man hälla det på handen för att visa att det var ofarligt. Har för mig de skulle vara oöppnade, men kan ha fel. Detta var våren -09 vet inte om det är samma nu, men ring o hör!
  • 2prinsessor

    Tänkte höra om någon har barn/ni själva som reagerat på någon viss sorts rapsolja och ni har testat nån annan sort, som funkar. Vilken sort funkar isåfall?

  • 2prinsessor
    Trasan0606 skrev 2012-02-19 14:42:51 följande:
    Min kille kräktes en hel del av rapsolja, har bara testat Icas ekologiska kalllpressade, så jag vågade inte pröva någon mer utan har köpt ekologiskt kokosfett på hälsokosten istället. Funkar jättebra det med. Dock så äter jag rapsolja och han reagerar inte på det (ammar honom) så om någon månad tänkte jag testa igen.

    Okej, jag har blivit tipsad om kokosfett förut, men när jag läst på om rapsoljan vill jag så gärna att hon ska få det.. Hon äter ju så få saker, så det känns som om hon behöver rätt sorts fett...
    Kavat skrev 2012-02-19 15:03:11 följande:
    Vi har hela tiden kört med Zetas. Den har blivit uppvärmd och är därför inte lika nyttig, men det är mindre risk att den innehöll protein, så därför började vi med den. Tänkte byta ut den här så småningom. Eko kallpressad raps är ju absolut nyttigast. Men eko kokosfett är också nyttigt, kanske nyttigare?

    Zetas och ICAs eko har jag testat. Även solrosolja, men hon har sovit bedrövligt inatt. Måste ju inte va den iofs, men vill ändå gärna testa rapsolja.. Har hittat en eko kallpressad, som inte skulle smaka så mkt, vet bara inte var den säljs, har mailat o frågat. Men kokosfett, kan det vara lika nyttigt verkligen? Och tål hon det bättre tror ni?
  • 2prinsessor
    Miralicia skrev 2012-02-19 15:21:03 följande:
    Nyttighetsasspekten beror nog snarast på vem man frågar  raps är fleromättad och kokos är mättad - dvs den vanliga  diskussionen livsmedelsverkets rekommendationer vs lchf-anhängare  etc
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com

    Miralicia skrev 2012-02-19 15:24:09 följande:
    Det är också skillnad på kokosfett och kokosfett - det som finns i silvriga paket i kyldisken är härdat och alltså hårt även i rumstemperatur. Kokosfett i form av kokosolja är ohärdad och stelnar om det förvaras kallt men är nässt intill rinnande i rumsstemperatur (tror gränsen för när det är helt rinnande som olja går vid ca 24 grader) Och ska man använda kokosfett så är det den ohärdade varianten som är som olja man ska ta
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com

    Nu har jag läst på lite här.. Kokosfett verkar ju bra och nyttigt (inte det i silverpaketet). Däremot innehåller det ju inga omega-fetter som jag ju var ute efter.. "I neocaten finns inga oljor" säger läkaren till mig.. Nähä?! Står på andra plats iaf.. Där är ju rapsolja med bla. Och i den tål hon den ju! Räcker den mängden? (hon äter ca 5,5 dl/d) plus ganska mycket kaprifolkött 2 ggr/ d (som innehåller "höga halter av omega-3") bör jag va orolig att hon får nån brist? Om jag nu inte hittar nån rapsolja som funkar, tror ni det räcker med de omega hon får i sig? Och bara mer fett (och alla andra nyttigheter) från kokosolja??
  • 2prinsessor
    Trasan0606 skrev 2012-02-19 18:19:27 följande:
    Hittade en intressant länk för ett tag sen om kokosfett. mobil.aftonbladet.se/wellness/article13592985...

    Här står det ju att det innehåller både omega 6 och omega 9?! Stod det inte där jag läste? Vad ska man tro på då? Fast omega3 saknas ju fortfarande..
  • 2prinsessor
    Allrona skrev 2012-02-19 20:18:32 följande:
    1e% av dagsintaget energi bör utgöras av omega 3. Kokosfett innehåller en del omega 6 men endast ytterst lite omega 3. Men man får även i sig små mängder omega 3 i nästan all mat. Linfrö innehåller mer omega 3 än rapsolja, har du testat linfröolja? Kokosfett anses däremot ha andra hälsovinster så en blandning kanske är bra

    Det är ju bara det att hon BARA äter kokt ris, d-droppar, neocate advance, banan, broccoli och kaprifolkött (som skall innehålla höga halter av omega-3) inget mer. Då får hon nog inte i sig så mycket mer än det som är i köttet o neocaten? Och jag undrar hur man vet om det räcker??
  • 2prinsessor
    Bobbosmamma skrev 2012-02-19 20:07:56 följande:
    Ja visst är det olja i Neocaten! Jag har frågat den dietisten vi gick hos förut om det här med omega 3 (inte 6). Hon menade att omega 3 i den rapsolja som man får i sig av att tillaga mat räcker. Hon sa också, o ritade en tecknig?) på att/hur kroppen sjäv kan bygga omega 3 fettsyror. Men jag vet inte vad jag ska tro. Tycker det här  med omega är svårt o jättesvårt att få en uppfattning om de får i sig tillräckligt......

    Hoppas jag hittar nån rapsolja hon tål!! Då behöver jag inte fundera mer. Eller om det möjligtvis räcker med den rapsoljan som är i neocaten då?
  • 2prinsessor
    Kavat skrev 2012-02-19 21:16:37 följande:
    "Man har också funnit att en diet som innehåller kokosolja stödjer omvandlingen av fettsyror till ett optimalt förhållande mellan omega 3 och omega 6 vilket också är eftersträvandsvärt för livslång hälsa." Står ilänken ovan.  Du får forska mer om det Allrona!

    Allrona skrev 2012-02-19 21:24:09 följande:
    Mmm får ta tag i det. Men nu måste jag luta huvudet över böckerna och läsa om mineraler och sen vitaminer Återkommer om jag hittar ngt intressant om kokosolja eller omega3/omega6.  

    Låter bra, både om kokosoljan och att du återkommer allrona!
  • 2prinsessor
    tes 75 skrev 2012-02-26 10:45:05 följande:
    Ni som har barn som reagerar på ris och potatis, vilka är reaktionerna? Börjar ana att dotterns atopiska hud, utslag runt munnen, svullna mage och återkommande underliga avföring har med ris och potatis att göra..

    Här har vi röda kinder och något röd i baken, gallskriker vid blöjbyte och sover dåligt. Av potatis då. Ris tål hon.
  • 2prinsessor
    Annen81 skrev 2012-04-12 23:23:33 följande:
    Hej! Jag läser den här tråden ibland och jag har för mig att det var någon som hade ett barn med allergi mot sorbitol. Jag misstänker att min dotter har det och reagerar med smärtor i magen och blod i avföringen. Jag tänkte fråga hur ni gör med tandkräm? De tandkrämer jag har sett i livsmedelsbutiker innehåller sorbitol och de jag har sett som varit utan sorbitol har inte fluor. Går det bra ändå?  

    Du bör inte ha en tandkräm utan fluor, sen vet jag inte om det finns någon utan sorbitol, har du hört på Apoteket?
Svar på tråden Allergitråden