Inlägg från: Trottoarbonden |Visa alla inlägg
  • Trottoarbonden

    Allergitråden

    Hej!


    Här är en ledsen och något uppgiven mamma som hoppas på lite stöd och uppmuntran här från fler i samma sits.


    Jag har två söner på tre resp fem år samt en make. Maken har inga "riktiga" allergier som visar sig på prover men är extremt känslig mot de flesta grönsaker och kryddor, även i små mängder. Tål typiskt inte lök, kål, bönor. Detta gör att maten vi äter är relativt tråkig (smakfattig) samt att vi måste laga allt själva från grunden, några genvägar finns knappt, äta ute är också att glömma.


    Yngste sonen har haft stora besvär med gaser från födseln. Vi trodde det berodde på allergi och i samråd med läkare helammade jag honom i ett helt år samtidigt som jag provade att utesluta olika livsmedel. Slutade med en mycket mager mamma som enbart åt ris, rapsolja och älgkött och en ettåring som ändå hade gasbesvär och vaknade många gånger per natt... då var det tufft. Nu är läget så att han äter Movicol (mot förstoppning) samt undviker ris och då har de mesta besvären försvunnit tack och lov (jag fick dock laktosintollerans på kuppen...). Nu reagerar han med röda utslag runt munnen och gnällighet ibland, jag kan dock inte koppla det direkt till något livsmedel än...


    Det är den äldste sonen som nu orsakar merparten av min oro och ledsenhet. Precis som med yngste sonen så hade han väldiga besvär med gaser som liten, kolik. Kräktes dessutom i princip konstant till åtta månader. Vi provade att utesluta det mesta och kom slutligen, vid 1,5 års ålder (och lika lång tid av ständiga uppvak på nätterna) fram till en diet han klarade (utan mjölk och ägg bla). Det följde en lugn period och efter ett halvår provade vi att återinföra alla livsmedel och det gick bra! Så åt han normalkost ett tag och så började han kräkas av kyckling. Prover visade allergi. Därefter har han haft envis klåda på tunga och runt ändtarmsöppningen samt lös avföring i över ett år och vi har letat orsak i det oändliga känns det som. Vi skrev matdagbok och började ringa in vissa misstankar. Medicinerade samtidigt med Lomudal GI. Nu har vi börjat få flera av våra misstankar bekräftade med blodprov. Han tål inte följande: Fågel, Fisk, Ägg från fisk, Mandel, Banan, Tomat (reagerar bara på färsk), Kiwi, Hasselnöt, Kokosnöt. Vi har nu även misstankar på ägg och potatis. Samtidigt som det är skönt att han börjar må bättre, kliandet har försvunnit osv så känns det tragiskt på samma gång... Är så sorgligt att han ska behöva ha så många allergier och det känns som om det är en omöjlighet att laga mat till vår familj!!!

    Nu vet jag inte hur vi ska göra. Vad ska vi äta!? Hur ska jag förhålla mig till det som han tycks tåla tillagat eller i små mängder, ska jag ändå undvika det för att liksom få lite ro i hans lilla kropp? Aerius tycks fungera i förebyggande syfte, bör jag använda mig av det? Så många frågor.... (och så långt inlägg.... trots jag kortat ner massor...)

  • Trottoarbonden
    Kavat skrev 2012-05-04 20:09:55 följande:
    Det sägs att man helst ska ge upp till den nivå där man mår bra. Det är ju jätte svårt med mindre barn att veta när de mår bra. Ibland är den gränsen på noll, ibland kanske tillagat fungerar. Ni får testa er fram, det är tyvärr det enda råd jag kan ge.
    En del äter aerius på dagligen basis, men de råden bör ju en allergiläkare kunna ge er.

    Kombination av mjölk, soja och äggallergi är vanligt. Även fisk och ägg i kombination. Sen är det sädesslag som är vanligast.

    Enligt vår dietist så är det bekämpningsmedlen man ska passa sig för. Potatis är en av de mest besprutade grödorna i sverige så testa ekopotatis och se om det fungerar.

    Angående laktosintolerans, så kolla upp så att du inte har celiaki. Jag blev sekundärt laktosintolerant pga celiaki och det är en allvarlig sjukdom som ska uteslutas eftersom det kan ge andra följdsjukdomar.

    Tänker även på din lilla kille. Äter han allt nu förutom ris? Äter alla i familjen mjölk?
    Förstoppning brukar ju ha en orsak. Har någon av barnen eksem?

    Visst är det jobbigt med allergier, men man lär sig på något sätt att komma runt dem och hittar sina vägar oavsett hur många saker det är man inte tål. Lustigt det där för man lär sig att vara utan det. Barnen har en massa allergier och det är inga jätte problem, men att maken inte kan äta lök ställer till det. Men man lär sig leva utan det också.

    Tål ni mjölk tänker jag att det finns massa maträtter att göra. Även sädesslag verkar väl fungera? Majs? Quinoa? Det går ju att använda istället för ris. Hirs? Bovete? Har ni testat kalkon?
    Tack för ditt svar!

    ja, visst är det svårt att veta om han mår bra... Stackaren har ju inte haft det så lätt.... Mitt dåliga samvete vrålar! Vår son har liksom aldrig varit nöjd. Som bebis var han onöjd, ville bara bli buren, bara vara hos mamma osv Aldrig nöjd o glad jollrandes på en filt eller sittandes i babysitter. Aldrig lungt o fridfullt sovandes. Och så har det fortsatt. Onöjd. Extremt mammig. Gnällig. Kort stubin. Vi har försökt med allt (hamnade faktiskt tillslut på bup då hans beteende ansågs vara utanför det normala). Måste erkänna att jag ibland inte riktigt trott honom då han sagt att det kliat, tyckt att det bara varit trams. Och även om jag varit övertygad om att han som baby mådde dåligt pga magen så vet jag att det inte var många runt oss som trodde oss. Jag fick veta att jag var en dålig mamma på olika sätt som skämde bort honom och som var pipplig med honom. Klart att han inte kan vara nöjd och avslappnad om det inte känns bra i kroppen...

    potatis... ja, jag misstänker besprutningen där. han reagerar nämligen aldrig på dagis och deras potatis är ekologisk. Jag ska byta till ekologisk här hemma också och se om det gör susen.

    Celiaki... borde jag inte i så fall ha fler symptom? Jag tänker att jag blev laktosintollerant pga uppehåll med mjölk flera månader under amningen.

    Minstingen äter allt utom ris. Har vissa eksem. Värre när han var mindre, kunde då inte bada utan en massa utslag. Nu blir det ibland små röda prickar runt mun och ögon. Osäker på vad som orsakar detta. Avseende hans tarm är jag tveksam, antingen är det något som orsakar förstoppning eller så är det så att hans tarm-motorik inte riktigt fungerar. Innan han fick Movicol var han inte hård i magen direkt, bajset var mjukt men ändå kom liksom inte fisarna fram. De satt på tvären och gjorde ill-ont! Ett pulver om dagen gjorde susen.

    Ja, det tycks som om hela familjen kan äta mjölk (laktosfri) och sädesslagen. Utöver det så kan vi (tror vi) även äta kött, majs, morot, gurka, äpple, kakao, lingon. Just nu sörjer jag mest tomat i barnens kost, köttfärssås, lasagne, ketchup, pizza.... Saknar även smakerna från det min man inte kan äta.

    Laga två rätter? Hur gör ni andra? Försöka i möjligaste mån hanka sig fram på det alla kan äta eller laga två rätter? Tänker att jag inte vill laga något som någon blir ledsen för att han inte kan äta... samtidigt innebär det ju att jag blir ledsen som inte får äta allt...

    Känner mig så osäker på hur jag ska hantera läget. Har en bra läkarkontakt som ska ringa mig i början av veckan. Han är mycket engagerad och erfaren barnläkare med inriktning mot allergi. Privat mottagning. Men kan inte låta bli att fundera om vi ska söka oss vidare till allergimottagning. Har bara inte orken just nu...
  • Trottoarbonden
    barefoot skrev 2012-05-06 22:13:05 följande:
    Trottoarbonden:

    Vill bara dela med mig av några erfarenheter...  Vi är fyra i familjen. Pappan kan inte äta lök eller mjölkprodukter, dottern mår inte bra av för mycket säd eller mjölk, sonen är multiallergisk men kan äta säd (dock ej tex ris, potatis, mjölk, ägg, nötter, tomat, många frukter, flera baljväxter, många kryddor etc). 

    Vi lagar ofta mycket mat åt gången som sedan står i burkar och kastruller i kylen. Sedan görs något nytt till varje måltid och som komplement plockar vi sedan fram ur kylen... Grönsakerna får dock alltid vara nykokta eftersom de förlorar mest näring annars. Vi äter oftast ur djuptallrikar så att barnen inte sitter och jämför. Jag själv som kan äta det mesta och vill ha mer kryddor brukar blanda i Kimchi och några skedar Indisk Masala (färdigsås) eller dyligt... 

    Det mesta vi äter är dock ekologiskt - för att undvika fler allergier och ytterligare kemisk belastning,,,,

    Hoppas ni hittar sätt som funkar för er  
    barefoot:

    tack för att du delar med dig. Tycks som om ni har en situation ganska lik vår. Smart ide med djupa talrikar så barnen inte jämför!

    Vill du dela med dig av några rätter som ni brukar äta?
  • Trottoarbonden

    barefoot:

    tack för ditt svar! Kanske vi ska låta oss inspireras och använda mer vilt, det ger lite variation i smak (blir mycket nöt och fläsk här då maken inte tål många grönsaker som man kan laga något på, dvs han tål inga bönor eller kål eller så... blir inte mycket att äta med tomat, sallad o morot liksom....)

    du skriver att ni äter kalkonkorv, intressant, för visst tål din man inte lök? finns det korv utan lök, eller du lagar själv? Äldste sonen kan inte äta kalkon, men annars hade det varit toppen med något färdigt som mannen kan äta (Allt innehåller ju lök...).

    Lustigt att lingonsylt också finns på er lista över gemensam mat i familjen.....

  • Trottoarbonden
    barefoot skrev 2012-05-08 20:45:19 följande:
    Om jag inte läst helt tokigt så är en av kalkonkorvarna (de små) från Hagby gård utan lök: www.hagbys.se/ Har dock ingen förpackning hemma nu så kan ej kolla. Vi bor i Uppsala och köper från www.svenska-delikatesser.se/index.html men det borde ju gå att beställa hem även till andra butiker. Min man fuskar dock ibland även fast magen tar stryk av det... 

    Varför är lingonsylt intressant tycker du?
    Tack för korv-tipset. Jag har skickat ett mail för att kolla. Tycks dock inte som att de finns att få tag på här nere i skåne där jag bor, men då jag inte hittat någon annan lökfri korv så får jag bunkra i frysen vid tillfälle då det bär av norr över.

    Angående lingonsylten så är det nog mest för att det känns som om det är det enda som alla alltid kunnat äta här. Känns som om vår matlagning i stort cirklar kring lingonsylt ibland. Det går åt massor... Lite intressant att det tycks vara många som tål det. Här blir den tillbehör till gröten, sås till köttet eller pastan, dressing till de rivna morötterna och efterrätt...

    Har just gjort veckans jobbigaste syssla; att sätta ihop veckans meny inför veckohandlingen, såhär blev den:
    Torsdag: viltskav m ekologisk potatis (sås med färska champinjoner, dijonsenap, timjan och laktosfri grädde). Lingon till
    Fredag: bakpotatis med skinka, creme fraiche, majs, gurka, tomat
    Lördag: plättar (utan ägg) till lunch
    middag: Två olika fiskgrytor (gemensamt lax, morot, vitt vin, dill o grädde. Tillägg i den ena; lök o buljong) med ekologisk potatis. Hemlagade köttbullar (utan ägg o lök) till fiskallergikern o lingon därtill.
    Söndag: schnitzel o potatis till lunch. (panera utan ägg till sonen med misstänkt ägg-allergi)
    middag: två kasslergratänger, en med sås på passerad tomat o soltorkad tomat o ost på, den andra med krossad annanas, röd paprika, grädde o ost. Ris och pasta till.
    Måndag: Här blir det smörgåsar på kvällen, kokt ägg, kanske några köttbullar...
    Tisdag: Två fisk-gratänger med svampsås (en utan lök), kasslergratäng till fiskallergikern

    Blev ganska nöjd! Blir ovanligt varierat och gott, samtidigt som det kommer bli mycket tid framför spisen... Rester som blir över blir matlåda, framför allt till maken som inte kan äta ute eller något man kan köpa färdigt.
  • Trottoarbonden
    LokesMammi skrev 2012-05-10 15:35:05 följande:
    Idag var vi på återbesök hos barnläkaren. Fick "beröm" för att hans hud var så fin o exsemfri. Bara lite på händerna. Men inget annat. Det var hon glad över. Tyvärr har han förkylningsastma o han har besvär nu men gav honom ingen medicin imorse för att hon skulle höra på honom "rent". Men hon hörde att jag måste ge honom medicin. (som jag redan visste =))
    Hon hörde även ett litet blåsljud på hjärtat. Hon visste inte om det var blåsljud eller om det var förkylningen som gjorde det, men hon vill gå vidare med det så det blir ultraljud av hjärtat. Blä!
    Ska tillbaka dit igen i november och då ska vi pricktesta. Lät som det blir på sädesslagen och sen ville jag även på pollen, damm o kvalster vilket hon sa att det gick bra.
    Han har även haft maginfluensa typ varje månad. Låg inne i feb/mars på barnakuten o fick dropp! Hade maginfluensa 2ggr i april. Hans avföring är varken fast eller lös. Mera "geggig" så vi ska lämna avföringsprov! Blä!
    Det låter tungt för er... önskar er lycka till!

    Fler än jag som känner igen det med maginfluensa? Min äldste son (som har många födoämnesallergier) blir magsjuk stup i kvarten. Om någon bara viskar magsjuka så kräks han och slipper sällan lindrigt undan! Jag är hysteriskt noga med hygienen vid magsjuka och många gånger så klarar sig övriga tre i familjen.
  • Trottoarbonden
    barefoot skrev 2012-05-08 20:45:19 följande:
    Om jag inte läst helt tokigt så är en av kalkonkorvarna (de små) från Hagby gård utan lök: www.hagbys.se/ Har dock ingen förpackning hemma nu så kan ej kolla. Vi bor i Uppsala och köper från www.svenska-delikatesser.se/index.html men det borde ju gå att beställa hem även till andra butiker. Min man fuskar dock ibland även fast magen tar stryk av det... 

    Varför är lingonsylt intressant tycker du?
    hagby svarar:
    prinskorven innehåller:
    kalkonkött fågel fett potatismjöl hushållssalt vitpeppar muskot ingefära kardemumma och paprika
    ingen lök

    (tyvärr tål min man inte paprika heller, så det blir ingen korv för oss....)
  • Trottoarbonden
    Kavat skrev 2012-05-19 20:56:16 följande:
    Fy, vad dåligt!

    Jag har tagit för vana att alltid förhöra mig. Men vi tar numera alltid med själva eftersom det är så många allergier. Men vi ringer alltid och frågar ut ordentligt vad som ska serveras för att få så likt som möjligt.
    Men nog har det missats ibland på dagis osv, man får bara försöka vara förutseende så gott det går. Jag tycker egentligen att de som bjuder har ett ansvar, men samtidigt är det mina barn som blir ledsna och jag har sett dem ledsna alltför många gånger i onödan så jag vågar inte chansa längre heller..
    Även om folk har sagt att de har fixat så har det ju t.ex varit en banan istället för bulle osv.. Mina äldsta är så med nu och de blir ledsna.

    Hur man bemöter föräldrarna.. Ja, jag vet inte. Det är många strider jag inte valt att ta... På dagis är det solklart att man måste säga till men enstaka kalas så hade jag nog skitit i det.. Tror jag.. Eller sagt ok, men hon blev jätte ledsen, nästa gång vore det bra om du säjer till så kan jag ta med mig om du inte kan köpa. Annars är xx ok.
    miracle maker: Mitt mamma-hjärta värker. Fy, det är just det som man inte vill att barnet ska få uppleva! Jag har också tagit för vana att alltid förhöra mig och försöka ordna så likt som möjligt.

    Ni som har flera allergiska barn, hur har ni resonerat avseende ärftlighet och syskon? Med en man o två barn med olika magbesvär och födoämnesallergier funderar jag på det här med ett tredje barn. Det känns som att risken för att även det barnet ska få besvär är relativt stor. Jag tänker att det blir jobbigt för barnet, och jobbigt för familjen då kanske ytterligare saker läggs till listan av det som inte alla kan äta. Känns delvis märkligt att ta in den aspekten i funderandet över en trea, men samtidigt är det en så stor del av vår vardag och ett hyfsat stort socialt handikapp. Men så hoppas jag samtidigt på att få ett friskt barn tredje gången gillt. En liten bebbe med mjuk o len hy som är nöjd och glad och inte kräks, skriker och har magknip.... Svåra funderingar...
  • Trottoarbonden

    Min son, som är konstaterat allergisk mot lite av varje (fisk, fågel, mandel, nötter, banan...) reagerar fortfarande på något, trots att vi utesluter det som vi nu vet att han inte tål. Jag håller på att bli tokig, förstår inte vad det kan vara. Han reagerar med att det kliar på tungan, vilket är hans vanligaste reaktion på det han inte tål. Av fisk får han blåsor på och runt läpparna och av fågel kräks han, men annars är det kli på tungan som händer (samt kli i rumpan).
    Nu tycks det som om det böjar lite när som... alltså inte direkt i anslutning till en måltid. Det kan börja mellan måltiderna. Han har inga andra reaktioner som jag kopplar till allergi.
    Jag vet inte vad vi ska göra, vet inte vad det är. Mycket enklare när det hände direkt när han åt, då var det lite lättare att komma på vad det var.
    Någon som känner igen denna typen av reaktion?

  • Trottoarbonden
    Kavat skrev 2012-06-10 21:39:47 följande:
    Inget samband med alltid inomhus, alltid ute, alltid i vagnen, alltid när han leker med vissa leksaker osv?
    Tycker att det ofta inträffar inomhus och här hemma. Grabben är snart sex år och jag undrar om det kan vara så att det kliar mest hela tiden och att han liksom inte säger till förrän han är här hemma och är inne och har tråkigt. Jag försöker fråga från och till om det kliar och får nästan alltid positivt svar... vet inte om han först då känner efter eller hur det är. Mycket svårt att veta.
    Är undrande till om det kan vara en reaktion mot födoämnen som kommer mellan måltiderna? Eller en reaktion på något annat... Känns som en totalt omöjlig ekvation att lösa detta.
Svar på tråden Allergitråden