Allergitråden
Hej!
Här är en ledsen och något uppgiven mamma som hoppas på lite stöd och uppmuntran här från fler i samma sits.
Jag har två söner på tre resp fem år samt en make. Maken har inga "riktiga" allergier som visar sig på prover men är extremt känslig mot de flesta grönsaker och kryddor, även i små mängder. Tål typiskt inte lök, kål, bönor. Detta gör att maten vi äter är relativt tråkig (smakfattig) samt att vi måste laga allt själva från grunden, några genvägar finns knappt, äta ute är också att glömma.
Yngste sonen har haft stora besvär med gaser från födseln. Vi trodde det berodde på allergi och i samråd med läkare helammade jag honom i ett helt år samtidigt som jag provade att utesluta olika livsmedel. Slutade med en mycket mager mamma som enbart åt ris, rapsolja och älgkött och en ettåring som ändå hade gasbesvär och vaknade många gånger per natt... då var det tufft. Nu är läget så att han äter Movicol (mot förstoppning) samt undviker ris och då har de mesta besvären försvunnit tack och lov (jag fick dock laktosintollerans på kuppen...). Nu reagerar han med röda utslag runt munnen och gnällighet ibland, jag kan dock inte koppla det direkt till något livsmedel än...
Det är den äldste sonen som nu orsakar merparten av min oro och ledsenhet. Precis som med yngste sonen så hade han väldiga besvär med gaser som liten, kolik. Kräktes dessutom i princip konstant till åtta månader. Vi provade att utesluta det mesta och kom slutligen, vid 1,5 års ålder (och lika lång tid av ständiga uppvak på nätterna) fram till en diet han klarade (utan mjölk och ägg bla). Det följde en lugn period och efter ett halvår provade vi att återinföra alla livsmedel och det gick bra! Så åt han normalkost ett tag och så började han kräkas av kyckling. Prover visade allergi. Därefter har han haft envis klåda på tunga och runt ändtarmsöppningen samt lös avföring i över ett år och vi har letat orsak i det oändliga känns det som. Vi skrev matdagbok och började ringa in vissa misstankar. Medicinerade samtidigt med Lomudal GI. Nu har vi börjat få flera av våra misstankar bekräftade med blodprov. Han tål inte följande: Fågel, Fisk, Ägg från fisk, Mandel, Banan, Tomat (reagerar bara på färsk), Kiwi, Hasselnöt, Kokosnöt. Vi har nu även misstankar på ägg och potatis. Samtidigt som det är skönt att han börjar må bättre, kliandet har försvunnit osv så känns det tragiskt på samma gång... Är så sorgligt att han ska behöva ha så många allergier och det känns som om det är en omöjlighet att laga mat till vår familj!!!
Nu vet jag inte hur vi ska göra. Vad ska vi äta!? Hur ska jag förhålla mig till det som han tycks tåla tillagat eller i små mängder, ska jag ändå undvika det för att liksom få lite ro i hans lilla kropp? Aerius tycks fungera i förebyggande syfte, bör jag använda mig av det? Så många frågor.... (och så långt inlägg.... trots jag kortat ner massor...)