• SaJo81

    Bara enäggstvillingar är riktiga tvillingar!

    jag har ju syskon som är tvillingar jag....dom är IVF-tvillingar, mina pojkar är det "naturligt" haha
    När mina syskon blev till i alla fall var inte IVF så säkert än så dom lade in tre ägg för att förhoppningsvis få 1 barn....men fick två...'
    Vad jag vet så i västra götaland i alla fall så är det ganska svårt att få mer än ett ägg inplanterat....alltså dom vill helst inte göra det nu för tiden för det är så säkert med IVF, man får liksom "tjata" sig till att få fler ägg...

    I USA däremot har dom inga sådana regler, där lägger dom in så många dom vill ungefär...kolla bara på programmet Jon & Kate plus eight!

    Våra pojkar är i alla fall "riktiga" tvillingar och igår var vi på släktkalas och fick veta att min kusin hade väntat tvillingar vilket tyvärr resulterade i MF men vem vet kanske nästa gång? jag hade tyckte det var väldigt roligt om pojkarna får sysslingar som också är tvillingar=)


    .❤¸¸.?*¨*?Tristan & Anakin?*¨*?.¸¸❤.
  • SaJo81
    SandraLindholm skrev 2010-04-26 12:49:46 följande:
    Jag läste någonstanns att det föds 1,5% tvillingar per år och hälften av dem är "gjorda medicinskt".. Men det kanske inte stämmer?
    jag tror det har ökat något sen IVF blev så säkert som det är nu.
    Läste det någonstans att tack vare (eller på grund av) IVF så föds det mycket mer tvillingar nu än någonsin...
    Snart är väl vi tvillingföräldrar inte så "unika" längre hahaha
    .❤¸¸.?*¨*?Tristan & Anakin?*¨*?.¸¸❤.
  • SaJo81
    SandraLindholm skrev 2010-04-26 14:10:37 följande:
    Ja det tror jag säkert.. Jag tycker ändå det är "unikt/speciellt" med tvillingar när det ändå bara är 1,5% som får det varje år! Barnen i sig är inte mer speciella än andra men just grejjen att ha fått bära tvillingar osv.
    klart=) jag tycker oxå att det är speciellt=) känner stor stolthet över att vara tvillingmamma!
    .❤¸¸.?*¨*?Tristan & Anakin?*¨*?.¸¸❤.
  • SaJo81

    har märkt av i mammagruppen jag går att dom alla tycker jag har det såååå lätt eftersom mina barn sover hela nätterna utan att äta eller vakna!
    -Vad vi avundas dig! säger dom, önskar jag hade det så lätt!
    Nåja, det tog drygt 4månader av ingen sömn alls innan dom började sova hela nätterna och jag har trots allt 2! inte så att jag tycker det är så värst jobbigt, men klart man tänker att det hade varit så jäkla lätt med en nu! haha tänk att man kan slänga upp bebben på armen när man ska göra allt och barnet är ledsen, nu? njae inte riktigt så lätt, om båda är ledsna eller arga så kan jag möjligen sitte en stund med båda i knät men det är inte så himla lätt...

    En sak jag tror man lär sig snabbt med att ha tvillingar är att man blir inte riktigt lika pjoskig med dom kanske....eller så känner jag!
    Att det är okej om dom skriker en liten stund, världen går inte under...dom flesta mammorna jag känner som har en bebis får ju panik vid minsta lilla knyst från barnet!
    Jag tror minsan inte det är någon fara med barnen om dom får skrika lite ibland...eller roa sig själva! ..inte så att man låter dom skrika i all evighet men jag tror man blir lite motståndskraftigare! jag tycker verkligen inte om att höra dom skrika men är man upptagen så är man! jag menar om jag badar den ena eller byter blöja och grejar så KAN jag inte ta den andra samtidigt....


    .❤¸¸.?*¨*?Tristan & Anakin?*¨*?.¸¸❤.
  • SaJo81
    WilmaOchEmilia skrev 2010-04-27 13:11:07 följande:
    Håller helt med dig i det du skriver. Ibland har man fått lära sig stänga av när dom skriker för man vet att det inte är nån mening att jaga upp sig.En sak som jag upplevde väldigt provocerande när tjejerna var mindre (är nu snart 14 månader) var när nån satt och gnällde inför/till mig och tyckte det var jobbigt med ett barn. Jag är en av dom som tyckte det var skit jobbigt rent ut sagt det första halvåret men jag gick inte och gnällde för det till folk utan det var bara att gilla läget och se fram emot bättre tider. Så därför upplevde jag det riktigt provocerande när nån klagade över hur jobbigt det var med den lilla bebisen som inte sov hela natten osv.  Nån som känner igen detta?   
    Åh så väl jag känner igen mig i det du säger=) våra första 4månader var ett helvete kändes det som och en-två månader till efter det var rätt jobbiga! första månaden spenderades på neonatal eftersom grabbsen kom 10veckor för tidigt, sen 3veckor till med hemsjukvård, sen efter det så sov dom ju ALDRIG samtidigt! fram tills dom var fyra månader sov jga knappt alls och så var dom griniga större delen av dygnet och inget hjälpte...sen började dom sova på nätterna, Hallelujah! men under dag tid var det fortfarande gnäll gnäll gnäll....men sen någon månad tillbaka har dom lärt att ofta roa sig själva! så jäkla skönt att man kan lägga dom en stund i babygymet!

    Åh jaaa känner igen mig i att jag tyckte speciellt i början att det var provocerande när folk gnällde över sitt barn om hur jobbigt allt var! det var nog därför jag blir så arg fortfarande när jag hör från andra mammor att jag har det LÄTT för att mina sover hela natten! LÄTT??? I payed my dues av sömnlöshet...och faktum är att jag vet ju inte säkert att dom alltid kommer sova så bra som nu, därför jag njuter extra mycket varje natt jag får sova ordentligt!
    .❤¸¸.?*¨*?Tristan & Anakin?*¨*?.¸¸❤.
  • SaJo81
    SandraLindholm skrev 2010-04-27 16:00:03 följande:
    Sen beror det ju också på hur och varför man beklagar sig. Jag menar, jag förstår tex de som fått i v32, att de tyckte det var jättejobbigt osv och kan gärna sitta och prata om känslor och tankar. För ofta så har man samma känslor & tankar trotts olika upplevelser. Men sen så finns de vissa som gör det på ett "fult" sätt. Att tex beklagar jag mig över att det är jobbigt med twinsen och så säger någon " Ja men jag vet hur det är, jag hade allt två barn ( med TVÅ års skillnad ) och det är typ samma sak" Eller aa, något liknande. De som inte låter mig få klaga. "Men sluta älta, de gick ju bra för dem" kan jag få höra om jag berättar om barnen tidiga födsel.Eller att jag valde att inte amma är också en grej som jag fått synpunkter på. (även fast vissa inte ens är mammor själva) Åhh, ja det finns så mycket jag skulle kunna dra upp. Ibland önskar jag att Alla hade tvillingar och fick dem i v24 och insåg vad det faktiskt innebär..( Japp, nu kommer mitt bittra humör fram :P )
    Jag förstår inte dem som säger så...att det gick ju så bra så varför älta! det handlar ju om uppdämda känslor man kanske bearbetar genom att få berätta om tiden på neo och så vidare, jag kan inte ens säga att jag förstår hur du hade det alla dom veckorna på Neo med era små och resan med att inte veta om dom skulle få leva eller inte!

    När vi låg inne till och med innan pojkarna kom så var alla runt om så himla lugna och alla sa att vecka 30 är en magisk gräns, håller dom sig inne tills dess är det INGA PROBLEM! hur mycket vet man själv liksom? jag tog dom på orden och var inte så farligt nervös mot vad jag var innan vi fick allt konstaterat!
    Pojkarna kom ju i vecka 30+1 efter att jag vankat på spec BB i fem dagar...konstigt nog var jag aldrig orolig för deras liv, snarare för hur deras liv skulle bli! och sen gick allt så himla bra, dom klarade sig själva så snabbt med andning och allt så vi hade det nog rätt enkelt!
    Men ändå tyckte jag det var fruktansvärt dom första veckorna! Man var ju så oförberedd på något sätt.....

    Skönt för oss alla att vi bara har solskensberättelser!
    Tror din Sandra ändå är den mest fantastiska med tanke på hur friska och starka barn du har=)
    .❤¸¸.?*¨*?Tristan & Anakin?*¨*?.¸¸❤.
  • SaJo81
    Superbia skrev 2010-04-27 20:17:16 följande:
    Ja, det där med att vecka 30 är den magiska gränsen. Så kände jag också, men sen fick jag veta att vecka 34 var ännu mer magisk och att vecka 36, ja då var de inte prematura längre, så det förflyttades hela tiden. Men från vecka 36 önskade jag att dom skulle komma, men jag fick allt vänta nästan ända till vecka 39 - vilket jag är glad över såhär i efterhand. Hade ju inte velat byta med er andra som fått era barn så tidigt.


    Jaaa! det var en magisk gräns vecka 30, läkarna hoppades dock att jag skulle kunna hålla dom inne till vecka 36 och då skulle jag bli igångsatt för då var dom ändå "klara" (låter som bullar i ugnen haha)
    Från vecka 32 har jag förstått att sugreflexen utvecklas i alla fall och det kan nog stämma för det var två pojkar där samtidigt som våra som var födda i vecka 32 och dom fattade galoppen ganska snabbt medans mina inte fattade nåt....därför amningen blev som den blev och antagligen det här med nappen med, för våra använder tyvärr inte napp...här sugs det på tummen för fulla munnar! Anakin är väl den som är värst, han har tummen i munnen jämt.....hjälper visst inte hur mycket jag försöker få honom att ta napp!
    .❤¸¸.?*¨*?Tristan & Anakin?*¨*?.¸¸❤.
  • SaJo81
    SandraLindholm skrev 2010-04-27 22:17:09 följande:
    ( Haha skickade innan jag skrivit klart )SaJo: Mina kunde amma väldigt bra redan i v34 och ammade fritt i v35. Sen var det jag som inte orkade! De använde napp redan när de va nyfödda för att träna just på den biten att suga. ( riktiga mininappar var det ) Så kanske var det därför det gick bra för dem att amma? Sen så använder Filippa fortfarande napp och det kan vara jätteskönt som hjälp när båda är ledsna. Jobbigaste är att vi varit lata och låtit henne somna med den och tryckt in den för att hon ska somna om osv. Oftast därför nätterna är så jobbiga med henne
    jo mina grabbar hade oxå såna där mininappar på sjukhuset men dom fattade inte grejen med dom heller utan man fick hålla dom i munnen på dom och det försökte vi länge, försökte amma i 8veckor och napp försöker jag fortfarande att få dom att ta, det är väl som dom säger har dom väl bestämt sig för tummen så har dom=( inte min högsta önskan, det är mycket lättare att sluta med napp än tumme eftersom man kan slänga napparna...
    Vi har väl dock nästan gett med oss nu! Anakin älskar sin tumme! Tristan har jag fortfarande hopp om men han tar oxå tummen när han är trött...
    .❤¸¸.?*¨*?Tristan & Anakin?*¨*?.¸¸❤.
  • SaJo81
    amanita skrev 2010-05-06 13:33:12 följande:
    Såg att ingen tagit upp åldersfaktorn som en orsak till att tvillingar ökar i Sverige. Det är ju kroppens överlevnadsinstikt, för att maximera chanserna till att förtplanta sig släpps fler ägg vid varje ägglossning ju närmre klimakteriet man kommer...
    asså? det har jag aldrig hört, men visst låter det logiskt!
    Nu för tiden skaffar ju man barn senare och senare i livet än man gjorde förr så...
    Nu räknar jag inte mig själv som en gammal mamma men efter 25 säger dom att kvinnornas fertilitet går ner...
    .❤¸¸.?*¨*?Tristan & Anakin?*¨*?.¸¸❤.
Svar på tråden Bara enäggstvillingar är riktiga tvillingar!