• Sunkiissed

    Bara enäggstvillingar är riktiga tvillingar!

    Jag fick en av varje och det tycker jag är jätteroligt!
    Men tycker det är "coolt" med enäggs när de är så lika!
    Tänk själv att ha en syster som är jättelik mig?

    Jag tycker tvillingar överhuvudtaget är väldigt speciellt.
    Men, enäggs som är väldigt lika i utseendet är lite mer, ja vad ska man säga? Häftigt? För de kommer alltid synas att de är tvillingar. Mina skulle lika gärna kunna vara syskon när de blir äldre. Alltså, det kommer inte synas att de är tvillingar på samma sätt


  • Sunkiissed
    Superbia skrev 2010-04-25 20:37:20 följande:
    Alltså, nu kommer ni bli arga på mig, men jag måste ändå få berätta detta. Vi har precis fått veta att min sambos kusin som har kämpat med att få barn i många år har lyckats med en IVF-behandling - och tro på fan, tjejen väntar nu tvillingar. Jag kan inte hjälpa att min första spontana tanke var; kul för dom, men det är ju inte "riktiga" tvillingar. Vet inte om det var den här tråden som gav mig den tanken, eller om jag faktiskt tycker så. Kanske dags att skämmas
    Tror det handlar om att folk ofta frågar. Finns ju tillochmed en tråd för "ivf-tvillingar" men skulle man ha en tråd för "tvillingar som kom till på "riktigt" sätt" hade det nog blivit skäll.. Eller kanske har jag fel.

    Men en annan i en annan tråd sa ungefär såhär: "Man kan ju nästan få hur många barn som hellst med IVF om man har tur, medans de som faktiskt inte "planterar in" ägg bara "fixar" det själva"  
  • Sunkiissed
    SaJo81 skrev 2010-04-26 13:54:19 följande:
    jag tror det har ökat något sen IVF blev så säkert som det är nu.Läste det någonstans att tack vare (eller på grund av) IVF så föds det mycket mer tvillingar nu än någonsin...Snart är väl vi tvillingföräldrar inte så "unika" längre hahaha
    Ja det tror jag säkert..
    Jag tycker ändå det är "unikt/speciellt" med tvillingar när det ändå bara är 1,5% som får det varje år! Barnen i sig är inte mer speciella än andra men just grejjen att ha fått bära tvillingar osv.
  • Sunkiissed
    martenanna skrev 2010-04-26 14:16:01 följande:
    syskon som är födda tätt, typ ett år eller mindre emellan bara.
    Blir ni "störda" av de som säger "åhh jag vet hur ni har det, jag har ju "nääästan" tvillingar"  ?
  • Sunkiissed
    SaJo81 skrev 2010-04-26 14:11:49 följande:
    klart=) jag tycker oxå att det är speciellt=) känner stor stolthet över att vara tvillingmamma!
    Japp! Jag med {#lang_emotions_laughing}
    Jag kan även känna stolthet över att ha fått dem i v24+4 och att det gått så bra. Att jag fått den erfarenheten, dock på gott och ont!
    Men känner ändå avundsjuka på samma gång för alla de som fått i normaltid och sluppit gå igenom en så jobbig tid.
  • Sunkiissed

    Sara & Lina, jag håller helt mer er!

    Jag kan tänka mig att de med ett barn kanske har det SKITJOBBIGT!
    Och de vet inget annat, man klagar ju över det den situationen man lever i och jag tycker att det är en självklarhet att de kan få klaga över sitt enda barn som är så jobbigt. MEN gör det fasen inte inför en tvillingmamma! {#lang_emotions_wink}

    Det är lite samma sak när någon sitter och tycker synd om sig själv för att de legat 2 dagar på BB, och jag varit där 12 veckor ( inte på bb, men Neonatalen ) och hade dödsjuka barn.

    Haha, jag menar nu inte att ingen ska få klaga. Men vissa borde nog tänka på hur, vad och vem man klagar hos..


  • Sunkiissed
    WilmaOchEmilia skrev 2010-04-27 15:34:38 följande:
    Så sant så sant Jag brukade ofta säga till folk på stan som frågade, att visst är det jobbigt men det finns de som har det jobbigare.Men det är som du säger. Man får nog tänka på vem man beklagar sig hos.  Jag skulle aldrig beklaga mig för dig Sandra. Även att jag tyckte det var jobbigt i början så kan jag inte föreställa mig hur tufft det var för dig.
    Sen beror det ju också på hur och varför man beklagar sig.
    Jag menar, jag förstår tex de som fått i v32, att de tyckte det var jättejobbigt osv och kan gärna sitta och prata om känslor och tankar. För ofta så har man samma känslor & tankar trotts olika upplevelser.

    Men sen så finns de vissa som gör det på ett "fult" sätt.
    Att tex beklagar jag mig över att det är jobbigt med twinsen och så säger någon " Ja men jag vet hur det är, jag hade allt två barn ( med TVÅ års skillnad ) och det är typ samma sak" Eller aa, något liknande. De som inte låter mig få klaga. "Men sluta älta, de gick ju bra för dem" kan jag få höra om jag berättar om barnen tidiga födsel.

    Eller att jag valde att inte amma är också en grej som jag fått synpunkter på. (även fast vissa inte ens är mammor själva)

    Åhh, ja det finns så mycket jag skulle kunna dra upp.
    Ibland önskar jag att Alla hade tvillingar och fick dem i v24 och insåg vad det faktiskt innebär..

    ( Japp, nu kommer mitt bittra humör fram :P )
  • Sunkiissed

    SaJo: Mina kunde amma väldigt bra redan i v34 och ammade fritt i v35. Sen var det jag som inte orkade!

    TeresaBeth: Jag försöker inte heller nämna "Men jag har faktiskt Två!" när man pratar om saker som är jobbiga. Men sen så beror det helt på hur & vad någon klagar på.. Eller jag vet inte, jag bryr mig inte så mycket om någon klagar på nattningen, maten, sömnen osv. Gillar inte tävla om vem som har det sämst. Jag kan ha det bättre än många med ett barn men i vissa lägen ha det svårare just pga två barn. Större vagn så svårt att gå i vissa affärer och komma med bussen, tar längre tid att mata ( har dem i famnen en och en ) och ibland ta mig iväg om jag inte har extra armar med mig.

    Men annars så har jag inte så jättemycket att klaga på just för att de är två barn för de är egentligen väldigt snälla barn, bara just de att de är två så när det gråts på samma gång kan de bli lite jobbigt.


  • Sunkiissed

    ( Haha skickade innan jag skrivit klart )
    SaJo: Mina kunde amma väldigt bra redan i v34 och ammade fritt i v35. Sen var det jag som inte orkade! De använde napp redan när de va nyfödda för att träna just på den biten att suga. ( riktiga mininappar var det ) Så kanske var det därför det gick bra för dem att amma? Sen så använder Filippa fortfarande napp och det kan vara jätteskönt som hjälp när båda är ledsna. Jobbigaste är att vi varit lata och låtit henne somna med den och tryckt in den för att hon ska somna om osv. Oftast därför nätterna är så jobbiga med henne {#lang_emotions_tongue_out}


  • Sunkiissed
    stormfågel skrev 2010-04-28 10:50:00 följande:
    Men jag tycker faktiskt att det är mycket lättare att ha tvillingar än att ha barn med två års åldersskillnad! Jag har nu en 2,5-åring (drygt) och tvillingar som är 11 månader och jag tycker att det är busenkelt när jag är ensam med tvillingarna (smidiga, glada småbarn även om de naturligtvis gråter samtidigt ibland). Med en envis 2,5-åring i trotsåldern kan det däremot gå som det går. Då kan det bli rejält jobbigt...Så jag tycker tvärtom att den som bara har två små spädbarn inte ska klaga alls Nä, inte riktigt så. Men det jag menar är att man aldrig kan bedöma någon annans upplevelse.Jag tycker nog att det är den som har haft barn i trotsåldern som "vet hur jobbigt det är". Men det är min upplevelse och jag skulle aldrig säga det till någon som har en 4-månaders och tycker att det är jättetungt. Vi människor är olika, både föräldrar och barn, och upplever saker så olika. Det som är lätt för en del, är jobbigt för andra.
    Ja, jag vet ju inte hur det är att ha barn i två olika åldrar.
    Det enda jag vet är att jag bara visste i 6 veckor innan de kom att jag helt plötslig skulle få två barn när jag egentligen hade tänkt mig ett barn ( menar absolut inte att jag inte vill ha mina tvillingar nu ) och jag har haft väldigt svårt att smälta allting. Jag har ju faktiskt aldrig valt att få två barn på samma gång medans andra faktiskt valt att skaffa barn tätt.  Jag har bara fått rätta mig efter situationen, blev helt enkelt "tvingad" in i detta.. Och jag tycker inte alls att det varit lätt med tvillingarna, det börjar kännas bättre nu men det har varit flera månader av en massa jobbigheter.

    Och jag sa aldrig att man inte får klaga, oavsett hur många barn man har, utan att de jämför tvillingar med två barn med olika åldrar vilket jag tycker är konstigt för det är inte alls samma sak.
  • Sunkiissed
    stormfågel skrev 2010-04-28 20:34:09 följande:
    Jag vill verkligen inte förminska din situation och jag läste i din presentation om hur små dina tvillingar var när de kom (mina var jätteklumpar på 1900g ) och hur länge ni fick ligga på sjukhus.  Jag kan inte ens föreställa mig hur det kändes.Det jag vill komma åt, var mer att vi tvillingföräldrar inte har patent på att ha jobbigt. Jag menar, en person kan ju har en mamma som gått bort i cancer samtidigt som hon fått barn och allting känns nattsvart, en annan har trasslig relation till pappan och en tredje påminns om sin jobbiga barndom som påverkar hur småbarnstiden känns.Och man bestämmer faktisk inte alltid hur tätt man får barn heller. Första barnet kanske tog två år att bli till (och föräldrarna tänker att det är lika bra att börja försöka igen efter ett par år efterssom det tar så länge för oss) medans andra blev till på första försöket. För min del hade jag precis opererat bort sköldkörteln och läkaren sa att det kunde ta låång tid innan värdena blev så inställda så att jag kunde bli med barn, men det tog sig direkt.Sist måste jag säga att jag tycker verkligen inte heller att allt har varit lätt med tvilligar. Det har varit mycket trassel med allt från sondmatning, vaknätter med två skrikbebisar till tunga vagnar. Men det jobbigaste, som jag har tyckt, har nog ändå varit att ha en en 2-åring med en massa behov mitt i allt som jag känner att jag hinner med för lite och som nu är i trotsåldern. Och just det problemet har ju även enlingsföräldrar med 2-års ålderskillnad på barnen.
    Det är det jag också menar, att tvillingar kan vara lättare, det beror ju faktiskt helt på barnen. Sen tror jag aldrig man kan mäta eller tävla om vem som har/haft det värst för allt handlar om den som upplever det som händer.

    Det var en sak jag förstod när jag såg mammor/pappor och barn komma och gå på sjukhuset. Att alla de som "bara" låg två veckor tyckte att det var de värsta i deras liv, medans jag låg 12 veckor och tyckte det var det värsta i mitt liv. Hade jag legat i 2 veckor så hade jag också tyckt det var jobbigt. Det beror helt på vad man varit med om. Iofs så hade väl vi det "värre" än de som stannade i 2-3 veckor. Men jag tror ändå att man har rätt likadana känslor och tankar.

    Och jag menar verkligen inte att alla kan välja tid när de ska ha ett barn i magen, men för de flesta så brukar det oftast gå inom ett år och då har man ju ändå "valt" att nu skyddar vi oss inte och försöker. Medans jag valde att behålla ett barn, trodde jag..   För de finns de som käckt ur sig "Ja men nu har du faktiskt valt att ha barn!"  Jo, ett barn, men inte valde jag att få två...På samma gång..
Svar på tråden Bara enäggstvillingar är riktiga tvillingar!