Inlägg från: Primrose |Visa alla inlägg
  • Primrose

    Problem med sköldkörteln? Del 17

    Hej - jag är ny i tråden och vi får se om jag hör hemma här. Jag har börjat misstänka att det kan vara något med sköldkörteln som orsakar mina problem. Jag tänker be om att få göra blodprov i nästa vecak.

    Jag fick barn för arton månader sedan och har lidit av litet olika saker sedan dess, som jag har trott berott på sömnbrist, amning etc. Jag trodde att det skulle bli bättre av att jag slutade amma för en dryg månad sedan, men det har det inte. Till saken hör att jag har ett prolaktinom (godartad tumör på hypofysen) och började medicinera igen då jag slutatde amma.

    Jag har varit vältränad (har även jobbat med träning) och i god form och har vägt ungefär samma i åratal. Jag har efter graviditeten vägt 10-12 kilo mer än jag någonsin gjort och det verkar vara omöjligt att bli av med dess kilon. I ren desperation har jag börjat med pulverdiet (inte "ren" utan med ett lätt mål mat om dagen också, samt litet ekologiska bär i morgondrycken och en lättmjölkslatte). Jag tränar för näravarande cardio fyra gånger i veckan och Pilates i studio två gånger i veckan. Hade jag varit mitt gamla jag borde jag ha märkt av detta på vikten, jag skulle ha gått ner något. Men ytterst litet händer. Jag har tidigare gjort andra förändringar utan att jag har gått ner något och jag börjar bli desperat! Ska inte nära tjugo års träning vara värt någonting!

    Nåväl, jag har också haft hosta och täppt och snuvig näsa nästan konstant i tre månader nu. Jag gick till en husläkare för en månad sedan (jag trodde att det kanske var en bakterie) och fick hostdämpande och näsdroppar. Jag har inte märkt någon skillnad (jag har dock inte tagit så mycket av medicinen). Hostan låter väldigt illa och ute på stan känner jag mig som en gammal storrökare när folk hoppar till när jag hostar. Det kommer oftast massor av slem när jag snyter mig (ursäkta detaljer!).

    På kvällar och morgnar känner jag mig ofta svullen i halsen, det tar emot litet att svälja. Jag har också haft inflammationer (tennisarmbåge och "trigger finger" - diagnos av ortopted, som sa att det troligen hade triggats av graviditet och förlossning). Jag hade, för övrigt, en mycket bra graviditet.

    Supertrött har jag varit i perioder och nedstämd (trots att jag är så överlycklig över min son) - men det har jag skyllt på amningen, sömnbrist och på att en nära anhörig dog i höstas. Vissa dagar är jag väldigt öm i hela kroppen. Magen svullnar ofta och jag har fått frågan om jag är gravid igen.

    Vad sägs - kan detta vara ett sköldkörtelproblem? Jag har inte tid hos min endokrinolog förrän i mitten av maj, men hoppas få tala med honom tidigare om jag kan gå och ta blodprov ang. sköldkörteln.

  • Primrose

    Ursäkta långt inlägg!{#lang_emotions_embarassed}

    Ett litet tillägg: jag läste om hur ni tappar ord. Senast i går (när jag, för övrigt, var löjligt täppt i näsan) tänkte jag på hur jag tappade ord i samtal med olika människor.

  • Primrose

    fröken Kirre: Tack för ditt svar! Visst är det kämpigt, det här med vikten och att man inte känner igen sin kropp. Jag hoppas att det lättar litet snart för dig, nu när dina värden är normaliserade. LCHF - är det när man äter mycket protein och litet kolhydrater?

    DamnCat: En till i samma sits, tyvärr. Jag märker på nya vänner (sedan jag blev mamma) att de tror att jag nästan ljuger om hur min kropp var förut. De vet ju bara hur jag ser ut nu. Att jag sedan har en hel garderob jag inte kan använda.... När min son var elva månader träffade jag min syster (vi ses inte så ofta), vi kramade om varandra, och hon frågade direkt om jag väntade barn igen. Litet bra, på ett sätt, för hon vet ju hur jag normalt brukar kännas att krama, om man säger så.

    På måndag ringer jag till SÖS och kollar om jag kan komma och ta blodprov. Är det något specifikt jag borde säga till om eller räcker det med att jag säger att jag vill kolla mina sköldkörtelvärden?

  • Primrose
    Probably the best in the skrev 2010-04-25 00:59:13 följande:
    LCHF betyder lite kolhydrater och mkt fett, sen ska proteinintaget ligga ung som tidigare. Inte äta mer alltså utan lägga till fett där man tar bort kolhydrater. Be om TSH, T4 fritt, T3 fritt, antikroppar och sen även B12 värden och järn. Minst...
    Tack för svar! Ja, det är där mitt problem med den dieten skulle ligga. Det låter litet som Atkins - som går ut på att man kan äta "massor av grädde och bacon" - som jag avskyr, det skulle vara rena mardrömmen. Jag som älskar grönsaker, frukt, bär, baljväxter och fisk. Jag äter kött någon gång i månaden, på sin höjd. Nåväl, man kanske kan äta trevliga saker som avocado, nötter, sardiner och olivolja. Eller är det också "förbjudet"?

    Jättebra att få veta vad jag ska fråga om ang. blodprover. Tack.
  • Primrose
    Probably the best in the skrev 2010-04-25 01:12:52 följande:
    Hypopatienter mår bra av att dra ner på kolhydraterna. Har jag läst så även jag själv. Men det går ju att tänka "lagom" också. Börja med att skippa socker och vitt mjöl så har man kommit långt. Och ät naturliga fetter, inga lättmargariner utan riktigt smör och olja, vanlig mjölk om man vill ha det, inga lightprodukter och så. Avokado mm är ju kanonbra!
    Jag får kolla först om jag är hypo. Men det där med att skippa lightprodukter har jag kört med länge, så det låter bra. Jag äter c:a 80% ekologiskt sedan ett tiotal år tillbaka och med så få tillsatser som möjligt.  Så fort det är en lightprodukt så kan man läsa om diverse tillsatser eller "manipulationer" på paketen. Industribakat bröd äter jag inte heller och mycket litet vitt socker eller mjöl.

    För närvarande går jag dock emot alla mina principer och äter dessa artificiella dietprodukter jag skrev om ovan. I ren desperation, för att se om jag kan gå ner något. Äta nyttigt, som jag är duktig på, har tyvärr inte hjälpt nu.{#lang_emotions_undecided}
  • Primrose

    Nu har jag ringt och ordnat remiss för blodprov. Hoppas att sköterskan kryssat i allt som bör tas, annars får jag väl ringa och klaga. Ni har ju skrivit här vad som bör kollas. Jag ska till min endokrinolog i mitten av maj, men hoppas verkligen att jag får träffa honom tidigare/får medicin utskriven om det nu skulle visa sig vara något med sköldkörteln.

    Jag har, sedan i går, fått en svullnad under höger öra. Det ömmar en del och jag känner trycket när jag sväljer. Jag har aldrig haft så tidigare. En svullen körtel? Kanske ytterligare ett symptom? Jag har också bokat tid hos husläkaren ( får komma dit på onsdag), för om det inte har med sköldkörteln att göra vill jag gärna bli litet "testat" för vad denna evinnerliga hosta och snuva, som jag har haft i tre månader, beror på.

  • Primrose

    Jag var hos husläkaren i går och hon menade att det troligen inte fanns något samband mellan min hosta och snuvighet (som har pågått i tre månader...) och ev. vacklande sköldkörtelvärden. Nåväl.

    Jag lämnade också blodprov på sjukhuset för endokrinologen att analysera. Får se om det dyker upp något avvikande. Remissen var på TSH, T4 och T3 (?), inte järn eller B12 (?) som någon skrev här att man skulle ta. Jag får ev. ta upp det med läkaren. Och så blodprov på mina prolaktinvärden förstås, eftersom det är därför jag ska träffa honom. Jag har ju ett prolaktinom (godartad tumör) på hypofysen som jag medicinerar mot.

  • Primrose

    I morgon ska jag äntligen till min endokrinolog. Jag bad ju att få ta blodprover ang. sköldkörteln för några veckor sedan. Tiden i morgon är egentligen ang. mitt prolaktinom på hypofysen, men jag ska naturligtvis prata om alla konstigheter som har förekommit i kroppen de senaste månaderna (ja, egentligen sedan min son föddes, men det har jag sett som naturligt efter att ha fått barn).

    Klumpen och det onda i halsen har förvärrats den senaste veckan. Nu har jag återigen fått det där sega slemmet som jag måste hosta upp (det har pågått, mer elle mindre kraftigt, i snart fyra månader). Den senaste månaden har det kännts mer klumpigt och smakat konstigt (litet sött, på något sätt), är det något ni känner igen (ursäkta detaljer{#lang_emotions_throwup}). Om värden ser bra ut måste jag ändå få honom att förstå att det är något som pågår och, förhoppningsvis, tar han det på allvar.

Svar på tråden Problem med sköldkörteln? Del 17