• Fragile Angel

    Stora tråden om Gastric bypass (GBP)

    Stora tråden om Gastric bypass (GBP)


     Här pratas allt mellan himmel och operation {#lang_emotions_tongue_out}.
    Vi har gemensamt att vi gjort, ska, eller vill göra en gastric bypass, en s.k. viktoperation. Här kan du ställa frågor om du är intresserad, vi svarar så gott vi kan.

    -------------------------------------

    1. Hur går man tillväga för att få en operation?
    • Man bokar ett läkarbesök på vårdcentralen, där ber man om att en remiss ska skickas till tillhörande sjukhus kirurgmottagning. Man kan också skicka en egenremiss. Man blir kallad till sjukhuset, där man får träffa
    ett
    läkarteam. Alternativt ringer och bokar tid på ett privat sjukhus, det går fortare men man får då bekosta det själv, ca 130000 kronor.


    2. Hur lång är väntetiden?
    • Kontakta det sjukhus du ska/vill o
    pereras
    på för information.

    3. Vilka krav ställs på mig som vill göra en viktoperation?
    • BMI måste ligga runt 38-40• Allvarligt menande bantningsförsök skall ha gjorts med sakkunnig, personlig rådgivning. Operation får aldrig vara en förstahandsmetod.
    • Fetman måste ha varat ett antal år.
    • Man ska vara motiverad och förstå vad en operation innebär.
    • Man får inte ha psykiska besvär, missbruk eller uttalad ätstörning som t.ex. bulimi.

    4. Kan jag aldrig äta gott igen?
    Jo, de kan man absolut. Skillnaden är att man måste lyssna på kroppen lite mera än förr.

    5. Graviditet
    GBP utgör inget hinder för graviditet men kroppen klarar inte av detta energimässigt första året efter operationen. De som önskar skaffa barn bör vänta ca ett år efter operationen tills vikten stabiliserats. Vid en graviditet bör man kontrollera sina värden lite extra, då näringsbrist kan förekomma

    Bra sidor som är värda ett besök:




    Två jättebra forum om viktoperationer:



    Gamla tråden vi surrat i:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m51167014.htmlwww.viktop.sewww.viktdropp.sewww.vantetider.se/se-vantetider/aktuellt-vaen...www.orebroll.se/uso/pagewide____19886.aspxwww.orebroll.se/uso/pagewide____19582.aspx


    ¸ .? Jag skrek åt en banan i ett hål för att jag saknar självkontroll¸ .?
  • Svar på tråden Stora tråden om Gastric bypass (GBP)
  • Karra

    Vägdag idag, inge kul vågen visade bara 0,3kg ingen mens men har börjat med pure om det skulle kunna göra något. 3v sedan min operatiopn nu. Midjemåttet visade -2cm. Så totalt -12,8kg sedan 30mars och -11cm sedan 20april.

  • Zodic
    Karra skrev 2010-05-11 08:06:22 följande:
    jag betalade 1100kr
    men det är ju mer än högkostnadsskyddet väl?
  • Zodic
    Mli79 skrev 2010-05-11 07:42:16 följande:
    Vänat är nog den enda som vårdgarantin har funkat för.. tyvärr.
    jag fick opn 71 dagar efter att jag pratade med vårdslussen :)

    minns det som det iaf är ett antal här i tråden som det gått riktigt fort för. men det verkar absolut skilja mellan länen..
  • Lalalong
    storkvinnan9901 skrev 2010-05-11 05:41:46 följande:
    Mitt liv rasar runt omkring, jag har snart två veckor på mig inför operationen. Ska försöka förklara; Först hela helgen min far skriker på mig hela tiden om att en operation är fel lösning, han har alltid varit smal och aldrig haft några problem. Sen lugnade han ner sig, har igår hjälpt mig att börja storstäda inför allt med mera... Sen kom andra chocken, min susi konsult på arbetsförmedlingen säger att det inte funkar mellan hon och mig...det har jag fattat länge. Så jag ska tillbaka till min gamal handläggare som skriver ett mail att söka arbete för dig är inte aktuellt just nu, har berättat om min operation. Då får socialen nog reda på det och att jag då får indraget bidrag. Men jag skriver tillbaka, jag följer eran plan och söker arbetet, ska igen ta kontakt med socialen så att dem kan fixa en lämplig praktik. På socialen som ger mig bidrag är dem starkt imot denna operation eftersom det inte är en akut operation du kan gått vänta ett par år till. Jag fick en konslut på arbetsförmedlingen eftersom jag har socialfobi, mycket på grund av vikten och går hos en kbt terapft. Nu har jag ju inte kvar henne. Nu låter detta konstigt, men kanske jag inte ska operas alls, men jag vill ju det, men att hamna på gatan igen efter operation, jag har spratat till hyran denna månaden som kommer.... Jag har gått ner till 126 kg, till och med min bror sa tt det märktes nu på flytet...vi får se kanske lyckas jag gå ner allt..har ju min galan sköldis att tänka på... jag vill göra denna operation och jag tror som läkaren på aleris sa att det var ett bra val du kommer må bättre.... ja du nu kommer säkert en massa kommentarer... så synd att socialen ser det så...så synd att arbetsförmedligen ska utnjuta en så.. tja kramar från mig
    Har inte så mycket att säga! Jag vet inte hur reglerna kring allt detta funkar. Men jag tycker det verkar sjukt om de skulle dra in ditt bidrag för att du gör en operation! Du kommer ju kanske ha lättare för att komma ut i arbetslivet efteråt o.s.v.
    Som sagt, jag vet inte vad jag ska säga för att det ska kännas bättre. Men jag skickar en stor kram!!
    Klara 060504, Alva 100117
  • Lalalong
    Zodic skrev 2010-05-11 08:22:11 följande:
    jag fick opn 71 dagar efter att jag pratade med vårdslussen :) minns det som det iaf är ett antal här i tråden som det gått riktigt fort för. men det verkar absolut skilja mellan länen..
    Men du använde väl inte vårdgarantin då utan det fria vårdvalet?
    Klara 060504, Alva 100117
  • MissMissie
    Karra skrev 2010-05-11 08:05:45 följande:
    Vägdag ida, -0,3kg känns lite tråkigt men vad göra. Midjemåttet visar -2mc så det är ju bra. Stod det hur långt efter musklerna börjar byggas upp igen? Det har nu gått 3v sedan jag gjorde min operation. Man blir ju lätt "bortskämd" när jag går ner mer än 1kg i veckan och sen bara 0,3.
    Exakt samma för mig. Jaghar stått still i 2½ vecka. Eller bara gått ner 1½kg på dom veckorna.
    Tror att man kanske går ner långsammare om man inte var allt för överviktig från början?
    Har vi tur så börjar det rasa snart. :)
  • storkvinnan9901

    tack för kramen den behövdes verkligen. Jag tycker också att det är konstigt av socialen att bli så sura....

    Jag ska kämpa för att få min operation gjord, om det inte blir den 25 maj så blir det ju senare....fy belh på regler på socialen.

    kramar

  • Karra
    Zodic skrev 2010-05-11 08:14:54 följande:
    men det är ju mer än högkostnadsskyddet väl?
    Ja men eftersom jag inte hade något innan så fick jag inget rabatt men nästa gång då får jag halva priset.
  • Karra
    MissMissie skrev 2010-05-11 08:56:42 följande:
    Exakt samma för mig. Jaghar stått still i 2½ vecka. Eller bara gått ner 1½kg på dom veckorna. Tror att man kanske går ner långsammare om man inte var allt för överviktig från början?Har vi tur så börjar det rasa snart. :)
    Jag vägde 102 vid bedömning, 100 vid dietistmötet, 95,2 på operationsdagen och nu 89,6. Jag hoppas verkligen att det börjar rasa snart igen. Hoppas detsamma för dig. Hur mycket har du gått ner totalt?
  • Mli79
    Zodic skrev 2010-05-11 08:22:11 följande:
    jag fick opn 71 dagar efter att jag pratade med vårdslussen :)minns det som det iaf är ett antal här i tråden som det gått riktigt fort för. men det verkar absolut skilja mellan länen..
    Ok, så du bara åberopade vårdgarantin och så fick du en kallelse för bedömning och OP?
Svar på tråden Stora tråden om Gastric bypass (GBP)