• Fragile Angel

    Stora tråden om Gastric bypass (GBP)

    Stora tråden om Gastric bypass (GBP)


     Här pratas allt mellan himmel och operation {#lang_emotions_tongue_out}.
    Vi har gemensamt att vi gjort, ska, eller vill göra en gastric bypass, en s.k. viktoperation. Här kan du ställa frågor om du är intresserad, vi svarar så gott vi kan.

    -------------------------------------

    1. Hur går man tillväga för att få en operation?
    • Man bokar ett läkarbesök på vårdcentralen, där ber man om att en remiss ska skickas till tillhörande sjukhus kirurgmottagning. Man kan också skicka en egenremiss. Man blir kallad till sjukhuset, där man får träffa
    ett
    läkarteam. Alternativt ringer och bokar tid på ett privat sjukhus, det går fortare men man får då bekosta det själv, ca 130000 kronor.


    2. Hur lång är väntetiden?
    • Kontakta det sjukhus du ska/vill o
    pereras
    på för information.

    3. Vilka krav ställs på mig som vill göra en viktoperation?
    • BMI måste ligga runt 38-40• Allvarligt menande bantningsförsök skall ha gjorts med sakkunnig, personlig rådgivning. Operation får aldrig vara en förstahandsmetod.
    • Fetman måste ha varat ett antal år.
    • Man ska vara motiverad och förstå vad en operation innebär.
    • Man får inte ha psykiska besvär, missbruk eller uttalad ätstörning som t.ex. bulimi.

    4. Kan jag aldrig äta gott igen?
    Jo, de kan man absolut. Skillnaden är att man måste lyssna på kroppen lite mera än förr.

    5. Graviditet
    GBP utgör inget hinder för graviditet men kroppen klarar inte av detta energimässigt första året efter operationen. De som önskar skaffa barn bör vänta ca ett år efter operationen tills vikten stabiliserats. Vid en graviditet bör man kontrollera sina värden lite extra, då näringsbrist kan förekomma

    Bra sidor som är värda ett besök:




    Två jättebra forum om viktoperationer:



    Gamla tråden vi surrat i:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m51167014.htmlwww.viktop.sewww.viktdropp.sewww.vantetider.se/se-vantetider/aktuellt-vaen...www.orebroll.se/uso/pagewide____19886.aspxwww.orebroll.se/uso/pagewide____19582.aspx


    ¸ .? Jag skrek åt en banan i ett hål för att jag saknar självkontroll¸ .?
  • Svar på tråden Stora tråden om Gastric bypass (GBP)
  • Nala
    FMEmbla skrev 2010-05-10 14:47:44 följande:
    Mli79: Jag tillhör Västa Götaland och har inte ens en remiss klar än. Jag ska på mitt första besök på vc den sista maj, där jag hoppas han skriver en remiss (kan han förresten neka till att skriva remiss?).Tjocksmock: då tillhör ju vi samma landsting, det var alltså inget problem för dig att få i Sthlm trots att du tillhör VG?Det var ju väldigt snabbt marcherat ja.. Jag förstår inte alla som får vänta i flera år på sin op, utnyttjar de inte vårdgarantin då eller?
    Jag tillhör också Västra Götaland, för mig tog det ca 4½ månad från remissvar tills operation, då var det sommarstängt en månad av dem. Opererades på Sofiahemmet
  • Nala
    AlvaElsaHalmsjö skrev 2010-05-10 17:46:29 följande:
    Hej!! ville tacka för all hjälp ang mina frågor om  betalningsförbindelse..Den skickas till mig inom kort och jag har fått tid på sophia hemmet den 10 juni för bedömning/gruppsamtal...Är det någon som vet hur ett sånt möte går till??fick en tid en timma innan för att ta prover, får man tid till operation då eller ??får man träffa kirurg också??Många frågor blev det.. :)Kram Helené
    Det är ett samtal där du får träffa dietisten som berättar om kost innan och efter operation och ett samtal med kirurgen som berättar vad operationen innebär mm. Du vägs och mäts och det tas lite prover. Jag fick iaf operationstid direkt innan jag åkte hem.

    Lycka till
  • Nala
    FMEmbla skrev 2010-05-10 20:54:06 följande:
    anna 73:a: Tack, ska kolla din blogg. Mli79: Ok, så man ringer alltså runt själv för att hitta "bästa stället". Antar att www.vantetider.se/ är ett vettigt ställe att hålla koll på då, för vad jag förstått är nog VG ett ganska belastat landsting eftersom det är så stort. Tror jag läst nåt om över året i väntetid. Jag vet faktiskt inte om jag kommer att bli godkänd. Jag ligger på BMI 36,7 ungefär, beroende på dag, och jag vet inte vad gränsen går här i VG. Det känns löjligt att ens tänka tanken att "jag kanske ska gå upp lite i vikt för att vara garanterad"... Hur har ni andra haft det, vilket BMI har ni legat/ligger på?
    Västra Götaland har 40 som gräns om du inte har andra komplikationer typ diabetes tror jag.....
  • Mli79
    Nala skrev 2010-05-11 18:37:02 följande:
    Jag tillhör också Västra Götaland, för mig tog det ca 4½ månad från remissvar tills operation, då var det sommarstängt en månad av dem. Opererades på Sofiahemmet
    OK, alltså bara genom att du åberopade vårdgarantin till Västra götaland, dvs inte valde sofiahemmet aktivt?
    Tänk om det kunde funka så bra här i Skåne.. vad jag har förstått så skickar köper de in platser från Aleris, och när de är slut så är de inte särskilt positiva till att anstränga sig och skicka patienter någon annanstans.
  • monixxx

    Väntar och Väntar på kallelse från Värnamo, skulle komma i mitten på Maj, men ännu ingen i sikte!!! tänk så otålig man ÄR!!!


    Man har ju tuggat i sig sin vikt under många år, men sedan när det väl gäller att få bort dem så tror man det ska gå på momangen, suck, vad dum man är....


     

  • AlvaElsaHalmsjö
    Nala skrev 2010-05-11 18:38:40 följande:
    Det är ett samtal där du får träffa dietisten som berättar om kost innan och efter operation och ett samtal med kirurgen som berättar vad operationen innebär mm. Du vägs och mäts och det tas lite prover. Jag fick iaf operationstid direkt innan jag åkte hem.Lycka till
    Tusen tack!!! :)
  • lisalove
    Lalalong skrev 2010-05-11 13:35:18 följande:
    Men du flyttade väl också din remiss själv? Eller har jag missuppfattat...
    Nä jag ringde och åberopade vårdgarantin, och just vid det tillfället var Ersta enda alternativet hos västerbottens landsting. De som har valt valfrihet har ju fler alternativ.
  • trollbottom

    Jag har en fråga. Jag har nu fått remissvar från Lycksele om att de fått in min remiss och att läkarträffen är det 12 månaders väntetid på.

    Hur gör jag nu? Jag kan inte vänta 12 månader, min kropp håller ju på att gå sönder och nu tror dom att jag håller på att få artros i knäna vilket gör att jag måste kunna röra på mig ännu mer men det gör ju så ont och det är ju så svårt med tyngden.
    Vet ju att man kan hänvisa till fritt val men vart gör jag det? Ringer jag till kirurgen eller vart ringer man?

  • Lalalong
    lisalove skrev 2010-05-11 19:25:55 följande:
    Nä jag ringde och åberopade vårdgarantin, och just vid det tillfället var Ersta enda alternativet hos västerbottens landsting. De som har valt valfrihet har ju fler alternativ.
    Okej, vad bra
    Klara 060504, Alva 100117
  • JohannaL

    vill bara att vårdgarantin funkade hyfsat för mig med, skickade egenremiss mitten av noveber och blev opad nu i början av maj.

    Sex frågan, hur länge väntade ni med sex efter op?
    och hur lång tid tog det innan all smärta och orolighet försvann från magen?

    pöss alla goingar!


Svar på tråden Stora tråden om Gastric bypass (GBP)