• Fragile Angel

    Stora tråden om Gastric bypass (GBP)

    Stora tråden om Gastric bypass (GBP)


     Här pratas allt mellan himmel och operation {#lang_emotions_tongue_out}.
    Vi har gemensamt att vi gjort, ska, eller vill göra en gastric bypass, en s.k. viktoperation. Här kan du ställa frågor om du är intresserad, vi svarar så gott vi kan.

    -------------------------------------

    1. Hur går man tillväga för att få en operation?
    • Man bokar ett läkarbesök på vårdcentralen, där ber man om att en remiss ska skickas till tillhörande sjukhus kirurgmottagning. Man kan också skicka en egenremiss. Man blir kallad till sjukhuset, där man får träffa
    ett
    läkarteam. Alternativt ringer och bokar tid på ett privat sjukhus, det går fortare men man får då bekosta det själv, ca 130000 kronor.


    2. Hur lång är väntetiden?
    • Kontakta det sjukhus du ska/vill o
    pereras
    på för information.

    3. Vilka krav ställs på mig som vill göra en viktoperation?
    • BMI måste ligga runt 38-40• Allvarligt menande bantningsförsök skall ha gjorts med sakkunnig, personlig rådgivning. Operation får aldrig vara en förstahandsmetod.
    • Fetman måste ha varat ett antal år.
    • Man ska vara motiverad och förstå vad en operation innebär.
    • Man får inte ha psykiska besvär, missbruk eller uttalad ätstörning som t.ex. bulimi.

    4. Kan jag aldrig äta gott igen?
    Jo, de kan man absolut. Skillnaden är att man måste lyssna på kroppen lite mera än förr.

    5. Graviditet
    GBP utgör inget hinder för graviditet men kroppen klarar inte av detta energimässigt första året efter operationen. De som önskar skaffa barn bör vänta ca ett år efter operationen tills vikten stabiliserats. Vid en graviditet bör man kontrollera sina värden lite extra, då näringsbrist kan förekomma

    Bra sidor som är värda ett besök:




    Två jättebra forum om viktoperationer:



    Gamla tråden vi surrat i:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m51167014.htmlwww.viktop.sewww.viktdropp.sewww.vantetider.se/se-vantetider/aktuellt-vaen...www.orebroll.se/uso/pagewide____19886.aspxwww.orebroll.se/uso/pagewide____19582.aspx


    ¸ .? Jag skrek åt en banan i ett hål för att jag saknar självkontroll¸ .?
  • Svar på tråden Stora tråden om Gastric bypass (GBP)
  • Pjuffsan

    Jag har varit opererad i 1år och 4 månader nu och gått ner 50 kg.
    Är gravid i v 12+0  och har sedan jag blev gravid gått ner 8kg. Stod still på 89kg i säkert  ett halvår men nu känns det som om jag bara rasat i snabb takt igen. 

    Nån mer som det varit så här för? Jag vill ju inte gärna gå ner så mycket eller heller inte gå upp för mycket. Blir knasigt det där :P

    Jag är väl inte så jätte oroad, kommer väl gå upp i vikt så småningom men är det vanligt att gå ner i vikt?

     

  • MissHellen
    Philippa skrev 2010-10-29 17:07:57 följande:
    Ojojoj, vad nervös jag är nu...

    Jag har fått optid; den 23 november ska jag opas..... i Sundsvall
    Grattis! Nu längtar jag ännu mer (jag ska oxå opas i Sundsvall )!

    Fick du tiden hem skickad eller var du och träffa läkaren?
  • MissHellen
    MIJV skrev 2010-10-29 11:08:06 följande:
    åh en ten lättade tack för svaret, å när jag tänker på det så är det ju logiskt. Varför skulle dom inte gilla att jag gick ned när allt handlar om att gå ned och bli hälsosam? Jag har ju nästan 75 kg övervikt så några kilon är inte mycket för mig om jag skulle gå ned 5-10 kg så märks det knappt. Min motivation går i vågor med och även tiden är en stor brist.. Men jag märker att när jag har gått lite ute eller när jag har masat mig iväg och träna så blir jag piggare. Kan vakna 6 glad som en lärka. Om jag inte tränar vaknar jag vid 10, 11 och är fortfarande trött.. fast det är inte lätt att träna med 75 kg extra... tar längre tid och känner mig klumpig fast jag trivs bra på träningsstället. Alla är så vänliga och öppna så jag känner mig välkommen fast jag inte ser ut som de andra, eller har glamorösa kläder hihi Det gör nog mycket det med...

    Hoppas du hittar din motivation, när var det du skulle opereras? eller är det gjort.. minns inte riktigt..
    Jag har fortfarande inte fått nån tid, men om jag har tur så lär de väl bli i början på nästa år, kanske. Jag längtar som bara den!
  • Adalel
    JohannaL skrev 2010-10-31 12:01:36 följande:
    halo inte varit inne på ett tag, men nästan 6 mån sen op och minus 36 kg, om nån e nyfiken får ni gärna hoppa in och kolla bloggen nya bilder och mått e inskrivna. Puss på er alla kämpar!

    viirigt.blogspot.com/2010/10/36-kg.html
    Wow vilken skillnad, vad duktig du har varit :).
    Det är så inspirerande med alla före och efterbilder tycker jag. Kan inte fatta att jag också kommer kunna lägga ut sådana bilder en dag. 
  • Mli79

    Min platå börjar nog släppa lite nu, 1 kg senaste veckan. Om tre veckor så blir min arbetsbörda betydligt mindre och då ska jag ta tag i motionen. Ska bli trevligt att börja träna igen, nu är det knappt att hundarna hinner få en runda om dagen. Jag är väldigt sugen på att börja springa igen, men jag undrar hur bra det egentligen är för kroppen när man är så pass överviktig fortfarande? (BMI 32). ¨Bra skor blir ju ett måste, och man kan ju inte gå ut särskilt hårt heller. Men man kanske kan testa.

  • ginsan

    hejsan allihopa!

    jag har hört att om man har dåliga värden så nekas man operation och måste vänta tills värdena är bättre.  men VILKA värden är det de menar??

  • SkinnyNo2
    Mli79 skrev 2010-10-31 15:33:04 följande:
    Min platå börjar nog släppa lite nu, 1 kg senaste veckan. Om tre veckor så blir min arbetsbörda betydligt mindre och då ska jag ta tag i motionen. Ska bli trevligt att börja träna igen, nu är det knappt att hundarna hinner få en runda om dagen. Jag är väldigt sugen på att börja springa igen, men jag undrar hur bra det egentligen är för kroppen när man är så pass överviktig fortfarande? (BMI 32). ¨Bra skor blir ju ett måste, och man kan ju inte gå ut särskilt hårt heller. Men man kanske kan testa.
    Min PT har varit på mig att börja springa, jag har BMI 42, men jag har inte velat eftersom jag skarpt ogillar att springa. Enligt henne har hon haft klienter större än mig som börjat springa.....

    Så det borde ju inte vara någon fara för dig, ta det lite lugnt i början bara. Dumt att börja med ett maraton kanske....
  • lyckligjanuari
    fruhof skrev 2010-10-30 22:18:46 följande:
    Hej hej! Har gått omkring och nästan skämts över hur bra jag mått efter operation 5/10. Men vilket bakslag jag fick igår... Började på em med ont bak i ryggen sen i magen och till sist illamående, å det bara eskalerade för varje minut. Tillslut kom ambulansen och i den började mina fingrar och käke krampa pga hyperventilering, det var hemskt. Iaf visade det sig att min passage var blockerad och jag hade fått läckage till den stora bortkopplade magsäcken så den var sprägfylld. Så akutoperation blev det inatt. Ligger nu här på Vårdavdelning och e tacksam att jag lever för i natt trodde jag min sista tid var kommen. Vill inte skrämma upp nån med detta mer informera om att det kan hända komplikationer efter så pass lång tid efter op. Det hade jag iaf ingen aning om. Lycka till alla som har op närstående!!!!
    Vad obehagligt det låter hoppas det ordnar och att du blir bra snart
  • Floppan67
    Fruhof; Ta hand om dig!! Låter riktigt otrevligt!

    Två dagar kvar till op. Många tankar far runt i huvudet och humöret svänger fram och tillbaka och jag kämpar med att inte vara allt för otrevlig. Rädsla tror jag det kallas.........  Tänk om jag fattar fel beslut och op inte lyckas och jag mår skit efteråt... Fast innerst inne vet jag att detta är enda lösningen och det måste bli bra. Jag har inte lyckas flyta helt de senaste dagarna, jag har fuskat och stoppat munnen full flera gånger... Men jag har i alla fall gått ner de kilona som läkaren sa att jag skulle för att få bli opad. Åhhh, låt det bli tisdag eftermiddag snart och allt är klart och jag kan börja min kamp där "på andra sidan". Kram alla!  
Svar på tråden Stora tråden om Gastric bypass (GBP)