• wuut

    Flytta till Finland - Hur gör man??

    Viccy skrev 2010-07-27 02:54:14 följande:
    Japp!

    Jag känner en tjej i Espoo,men vi har inte träffats sen mellanstadiet. Hon har precis flyttat dit.

    Jo visst oroar jag mig för att vi blir ensamma, men det är ju bara i början. Man lär ju känna folk allt eftersom.

    Som jag har skrivit innan så har jag en evig längtan i mig efter Finland. Jag blir inte hel förrän jag har fått komma dit. Vet inte varför. Vet bara att det är så!! Toktöntigt och skumt.
    I julas såg jag 2 personer som gick bredvid varandra i stan. Den ena hade en blå jacka och den andra hade en vit jacka. Det högg till i magen när jag såg det. Blått och vitt! Sininen ja valkoinen! (rättstavat?) Världens vackraste färger!!

    Min man överväger att söka ett jobb, inom hemtjänsten, i Vaasa. Är det ett bra val på första ställe att bo? Långt från den enda jag känner (Espoo). Funderar på att vänta tills vi hittar ett jobb närmare Espoo, men samtidigt vill jag inte vänta i evigheter heller.

    Vill dit NU!

    Jag ska försöka blogga om det, men är så kass på att blogga
    Ett tips, använd svenska stadsnamnen på svenska, finska namnen på finska och engelska. Det skär lite i ögonen på en finlandssvensk när det finska namnen används på svenska. :)

    Vasa är en fin tvåspråkig stad, nära till naturen och skärgården.

    - Grundat 02.10.1606 av Karl IX som
    - Brann 1862, flyttades till dess nuvarande position (närmare havet och hamnarna) och fick namnet Nikolaistad för att hedra och blidka ryska hovet
    - Huvudstad för (det vita) Finland under inbördeskriget
    osv...
  • wuut
    emma enhörning skrev 2010-08-12 17:35:31 följande:
    "På en" ja... På en annan sticker det kanske lite när de finska namnen inte används! Bara en tanke!
    Inte på en svenskspråkig person, det blir bara fel...
  • wuut
    OuiYepp skrev 2010-08-12 12:20:44 följande:
    Jag smyger mig in på ett hörn i denna tråden, jag hoppas att detta är okej!

    Jag är också förtjust i finland och dess speciella kultur. Jag hade tänkt dra med min fästmö till Helsingfors nu i september för att trustisa lite. Därför undrar jag lite kring det här som jag läste tidigare i tråden, med att finländare drar sig för att tala engelska.

    Som besökande i en finsktalande stad (som Helsingfors tycks vara), ska jag köra på engelska då? Jag har fått för mig en fördom om att vissa blir lite buttra om jag går runt och antar att alla kan svenska.

    Åh, och förresten, hur är det att besöka finland i september? Har det blivit alldeles för höstmörkt vid det laget?
    Det går alltid att försöka på svenska, det kan ju vara någon av 35000+ bofasta helsingforsare med svenska som modersmål du pratar med. Och annars så har varje finländare läst svenska i grundskolan, så att kommunicera borde inte vara något problem.
  • wuut
    emma enhörning skrev 2010-08-13 13:43:03 följande:
    Du kan ju inte veta hur alla svenskspråkiga finnar tycker, eller?
    Jag kan hålla med om att de finska namnen bör användas när man pratar finska och de svenska när man pratar svenska, däremot kan jag inte hålla med om att det skulle sticka i ögonen på alla finlandssvenska om man gjorde annorlunda!
    Per definition så finns det inga "svenskspråkiga finnar", då är man möjligtvis tvåspråkig. Även då används det svenska namnet på svenska och det finska på finska och om vi skall vara petnoga majoritetsspråkets namn på engelska. Och även finskspråkiga personer använder de svenska namen när de pratar svenska, så det är bara så det är.
Svar på tråden Flytta till Finland - Hur gör man??