• Faile

    Flytta till Finland - Hur gör man??

    wuut skrev 2010-08-16 06:48:52 följande:
    Per definition så finns det inga "svenskspråkiga finnar", då är man möjligtvis tvåspråkig. Även då används det svenska namnet på svenska och det finska på finska och om vi skall vara petnoga majoritetsspråkets namn på engelska. Och även finskspråkiga personer använder de svenska namen när de pratar svenska, så det är bara så det är.
    Nu finns det ju väldigt många människor som inte kan namnen på båda språken och jag har då aldrig mött någon som förväntar sig det heller.
    Sluta jiddra, börja trolla!
  • Faile
    Rundabullar skrev 2010-08-17 20:47:47 följande:
    Som svensk kan du inte veta det. Men att veta att huvudstaden i Finland heter Helsingfors anses nog höra till allmänbildningen. 

    mvh
    Och det visste ju ts som tur var
    Sluta jiddra, börja trolla!
  • Faile
    Rundabullar skrev 2010-08-20 14:39:41 följande:
    Nej, inte per definition. Finlandssvensk är du om du t.ex. vuxit upp med svenskspråkiga föräldrar eller gått i svensk skola. Att vara finlandssvensk är inte enbart i språkfråga, utan i hög grad en kulturell fråga.

    Finnar som vuxit upp i en finsk miljö och lärt sig svenska som äldre kallar sig mycket sällan finlandssvenskar (om de inte flyttat som vuxna till en finlandssvensk, ej rikssvensk, miljö), utan de kallar sig finnar, tvåspråkiga finnar. Deras kultur och idintitet är finsk, inte finlandssvensk.

    Finlandssvenskar kallar sig INTE för finnar, utan finländare. Det kanske är petitesser för er svenskar, men det är stor skillnad på identitet.

    mvh 
    Vem har sagt att vi alla här är svenskar?
    Jag är det inte och jag har aldrig sett de problem du radar upp. Möjligen anser du att det är så, men du talar knappast för alla finnar.
    Och ja, hela min släkt ( som innehåller både finlandssvenskar och "helfinnar" ) inklusive mig själv kallar oss finnar
    Sluta jiddra, börja trolla!
Svar på tråden Flytta till Finland - Hur gör man??