Inlägg från: Lavish |Visa alla inlägg
  • Lavish

    Samma FP till alla!

    Tycker också att alla ska ha samma FP och samma SGI. Det är ju helt galet annars. Varför är den ena sjuka mer värd än den andra sjuka? En person som är hemma med sitt barn gör väl inte ett större eller mindre jobb än en annan person som är hemma med sitt barn. Sen är ju lägstanivån bisarrt låg. 180 kr FÖRE skatt?!!

    Om jag arbetar en timme får jag i allra lägsta ersättning ut 180 EFTER skatt. För en timmes arbete. För 24 timmars arbete får den md lägsta ut 180 kr före skatt för att uppfostra, föda och vårda en ny medborgare. Fy fan säger jag.

  • Lavish
    Koffie skrev 2010-05-03 13:41:19 följande:
    Helt OK - men då borde alla välfärdsförsäkringar ha samma ersättningsnivå, och skatten sänkas. Eller? Det beror ju lite på nivån man lägger sig på förstås. Om vi alla ska få samma ersättning som Sveriges bäst betalda människa så krävs det nog en rejäl skattehöjning. Om vi lägger oss på en inkomstnivå som motsvarar genomsnittslönen eller medianen är det frågan om det blir någon höjning/sänkning av skatten alls - och om vi lägger oss på någon sorts miniminivå borde skattesänkning bli följden, så att folk som normalt tjänar mer än så har en bättre möjlighet att lägga undan pengar till just om/när de blir sjuka/arbetslösa/föräldrar osv.
    Ja jag tänker mig motsvarande någon genomsnittlig lön. Socialbidraget är väl redan detsamma i princip liksom barnbidraget. Bostadsbridraget måste väl anpassas efter situation det är väl liksom tankien,. Vilka fler välfärdsförsäkringar tänker du på som inte är samma för alla? A-kassa borde inte höra dit, det är ju en försäkring man väljer att betala om man vill, inte nått som går på skatten.
  • Lavish
    Koffie skrev 2010-05-03 14:05:51 följande:
    En annan invändning som många kommer ha på en sådan genomsnittlig lön, är att det inte längre finns mycket av sporre att arbeta, för de som tjänar mindre än denna ersättningsnivå.Det kan man ju tycka vad man vill om, men är ändå ett problem man kanske måste fundera en stund på. Kanske det inte är ett problem? Kanske det kan användas för att tvinga upp lönerna i de sektorerna? Hur ska man förebygga fusk och överutnyttjande? osv
    Det beror ju på vad du menar med fusk? Det är klart att det finns en viss risk för att sjuka kommer fortsätta att vara "sjuka" om sjukpenningen är högre än deras faktiska heltidslön. Men då är ju faktiskt deras heltidslön troligtvis ett skämt, så då kanske det är i den ändan man ska ändra.

    Att folk skaffar en massa barn för att deras FP är högre än deras inkomst är väl inte precis fusk? Vi behöver att fler barn föds i Sverige. Och personligen anser jag att man borde förbättra förutsättningarna att skaffa barn som yngre än 30+. Jag ser inget negativt i att uppmuntra till ökat barnafödande genom en höjd FP för låginkomsttagare.
  • Lavish
    PerG skrev 2010-05-03 15:32:21 följande:
    Jag tycker inte det är önskvärt att barn skaffas främst för att trygga försörjningen, hur viktigt det än är att det föds fler barn i Sverige. De barnen löper nog en förhöjd risk för att fara illa förr eller senare.
    Nej det är möjligt men det sker ju redan. Det behöver ju inte heller betyda att man inte tar lika bra hand om barnen. Man skulle tvärtom kunna argumentera att man borde bli mer benägen att ta hand om barnen då för att inte löpa risk att få dem omhändertagna och bli av med sin inkomst.

    Jag tycker dock att det är viktigare att MÖJLIGGÖRA för yngre och låginkomsttagare, som vill ha barn, att skaffa barn, än det är att förhindra den troligtvis mycket mindre gruppen som vill skaffa barn för att försörja sig på dem.
  • Lavish
    annbom skrev 2010-05-03 15:46:48 följande:
    Tycker att det här verkar vara en "surt sa räven om rönnbären" tråd.Naturligtvis ska vi ha lika lön för lika arbete, men att vara föräldraledig och ta hand om barn är inte ett arbete utan räknas som oavlönat arbete. Föräldrapenningen är ett BIDRAG baserat på din lön för att du ska kunna ha möjligheten att kunna vara hemma med ditt barn.
    Ja men varför ska bidraget vara olika stort för olika personer när de utför samma uppgift?
  • Lavish
    annbom skrev 2010-05-03 17:36:18 följande:
    Det är inte säkert. Man får även 180 om dan ifall man pluggat. Eller tjänat dåligt. Eller missat byråkratiska regler och inte skrivit in sig på AF om man någon dag varit arbetslös.
  • Lavish
    annbom skrev 2010-05-03 18:46:35 följande:
    Ja jag tycker 180 kr dag är en absurt låg ersättning för att arbeta 24 timmar om dygnet med att uppfostra nya svenska medborgare. Har man tjänat under ca 90 000 om året får man ändå lägsta ersättningen.
  • Lavish
    PerG skrev 2010-05-03 19:52:12 följande:
    Man får inte betalt för att ta hand om sitt eget barn.... man får ersättning för att täcka inkomstbortfallet
    Men det kanske man borde få?
  • Lavish
    Fru Sveden skrev 2010-05-03 20:45:03 följande:
    Varför skall en person som går hemma på bidrag (är arbetslös eller går på soc o.s.v) få lika mycket som en som jobbar och betalar skatt? Den personen som går hemma betalar vi skattebetalare redan för eller hur? Vad skulle det finnas för mening med att utbilda sig överhuvudtaget om man blir bestraffad för det? Jag har aldrig fattat varför det är så otroligt fult och svider så i andras ögon när en person tjänar mer pengar än vad de själva gör. Har man utbildat sig, jobbat hårt för att komma dit man är så varför är det så jävla fult? (Och nej jag är inte höginkomstagare själv) TS varför vill du bygga ett land där så många som möjligt kan gå på bidrag medan så få som möjligt jobbar och skall försörja alla andra?Om jag fått lika mycket FP oavsett om jag gått hemma och varit arbetslös eller om jag jobbar varför i hela fridens namn skall jag då jobba?
    Men återigen så behöver man ju inte vara bidragstagare för att få lägsta FP. Det kan man få om man studerat eller haft en låg inkomst från sitt arbete också.
Svar på tråden Samma FP till alla!