Inlägg från: DreamBitch |Visa alla inlägg
  • DreamBitch

    min man stjäl narkotika från jobbet..

    Anonym skrev 2010-07-11 18:57:33 följande:
    Sak samma, man tar grejer man har nytta av.
    Endast för att han tar överblivna tabletter för egen/nöjets skull innebär inte att han missbrukar.
    Det finns inga "överblivna tabletter". Det var det dummaste jag har hört.
  • DreamBitch

    Gäller samma sak om en ssk får bensodiazepiner eller opioider utskrivna av en läkare och som äter dessa preparat utan att sjukskriva sig?

  • DreamBitch
    Anonym skrev 2010-07-11 23:13:30 följande:
    du menar att effekten är exakt densamma för de som behöver preparaten och de som knarkar dem?
    Jag menar att har man ett beroende så behöver man preparatet för att kunna fungera. Ur den aspekten torde det således vara samma sak.
    Tro mig när jag säger att det finns mängder med människor som lider av ett läkemedelsberoende som trots detta arbetar.

    Jag försvarar inte TS mans handlingar jag ställer mig bara frågande till om ni ser någon skillnad på beroende och beroende..
  • DreamBitch
    Doktorn skrev 2010-07-11 23:24:27 följande:
    Naturligtvis är det skillnad på att stjäla narkotikaklassade läkemedel från sin arbetsplats för att man själv tycker att det är gott/mysigt eller att få samma läkemedel utskivet på recept av en läkare som bedömer att man har en sjukdom som måste behandlas!
    Nu pratar du om hans handling vilket jag inte gjorde.
  • DreamBitch
    Doktorn skrev 2010-07-11 23:34:43 följande:
    Om du syftade på de sociala och ekonomiska konsekvenserna av själva beroendet så har arbetsgivaren en skyldighet att hjälpa och rehabilitera en medarbetare som har en sjukdom, t.ex. alkohol- eller tablettmissbruk, så länge man själv hjälper till och ställer upp på rehabilitering.
    Om arbetstagaren stjäl nakotikaklassade preparat för att skydda sitt eget missbruk får man istället sparken och HSAN drar sannolikt in sjuksköterskelegitimationen, vilket gör att missbrukaren inte kan få jobbet tillbaks igen.

    I det här fallet har det liten eller ingen betydelse att den farmakologiska effekten av lagligt bruk av nakotikaklassade preparat och illegalt missbruk av samma preparat är exakt lika.  Det finns dock en viktig farmakologisk skillnad: ingen läkare skulle överlåta åt sin patient att själv dosera sina narkotikaklassade preparat, eftersom det leder till successiv dosökning och ett djupare missbruk. Stjälv man själv har man ingen hjälp att hålla (miss)bruket under kontroll.

    TS man har alltså allt att vinna och inget att förlora på att få gratis hjälp av sin arbetsgivare istället för att bli sparkad utan möjlighet till återanställning, och ett illegalt missbruk är värre rent farmakolgiskt eftersom det sker okontrollerat.  Var det svar på din fråga? 
    Jag orkar inte diskutera saker som jag inte själv har tagit upp tidigare. Därför kommer jag endast ge ett kort svar på detta.

    Många här i tråden pratar om att dom inte vill bli behandlad av någon som är påverkade och därför ställde jag min fråga.
  • DreamBitch
    Doktorn skrev 2010-07-11 23:45:04 följande:
    OK, tråkigt att du inte orkar diskutera annat än sådant du själv tagit upp.  Hur som helst har jag väl då svarat på din fråga när jag skrev att en missbrukare inte klarar av att hålla doseringen nere på egen hand - man behöver ha professionell hjälp att sköta sina narkotikaklassade läkemedel.
    Och nej, jag skulle inte heller vilja bli behandlad av vårdpersonal som tar narkotikapreparat själva helt fritt. Den doseringen blir hur okontrollerad och farlig som helst!
    Det där är ju bara skitsnack.
    Bara för att man har ett beroende betyder inte det att man kan kontrollera sin dosering. Dom allra flesta tar faktiskt bara så pass mycket att dom kan fungera normalt under sin arbetsdag. Det mer påverkade tillståndet hamnar dom snarare i på sin fritid.
  • DreamBitch
    Doktorn skrev 2010-07-11 23:54:34 följande:
    Visst finns det de som kan kontrollera doseringen, precis som det finns de som bara dricker lite alkohol till frukost och på jobbet utan att öka missbruket.

    Poängen är väl att när du får t.ex. opioider (morfin) utskrivet så får du det i smärtbehandlande syfte, vilket gör att kroppen och rekationsförmågan inte påverkas på samma sätt som om man doserar för att dämpa t.ex. oro.  Exempelvis är det helt ok att äta höga doser morfin och köra bil om morfinet är utskrivet som behandling mot svår smärta - om man tagit samma dos utan att ha ont blir man totalt drogad eller förlorar medvetandet.
    Samma resonemang gäller bensodiazepiner.

    Det är alltså en dramatisk skillnad på att få dosen utprovad för att den ska ha "lagom" effekt jämfört med att prova själv tills "det känns bra". Därför vill jag inte bli opererad av någon som "bara druckit lagom med whisky" till frukost eller själv "bara tagit lagom med lugnande tabletter".
    Det går inte diskutera detta ämne med någon som bara utgår ifrån saker dom har läst eller påstår sig ha sett.
  • DreamBitch
    Doktorn skrev 2010-07-11 23:59:23 följande:
    Eller jobbar med på missbruksmottagningen?
    Där kom det, haha.
    Men för att svara på ditt inlägg: Ja, eller dom som jobbar på missbruksmottagningen.
  • DreamBitch
    Doktorn skrev 2010-07-12 00:03:37 följande:
    OK, och av inlägg #49 antar jag då att du själv talar av personliga erfarenheter?
    Ja, men jag ser inte vad det har med saken att göra. Vi pratar inte om mig nu.
  • DreamBitch
    Doktorn skrev 2010-07-12 00:09:10 följande:
    Du försökte avfärda mina åsikter genom att hänvisa till att jag "bara" läst, påstår mig ha sett något eller "bara" jobbar med missbruk.  Då måste ju du besitta någon sorts specialistkunskap som smäller högre om dina åsikter ska vara så mycket mer värda att du inte finner det lönt att diskutera vidare med oss andra tölpar.

    Ville bara veta vad det var som gjorde dig så insatt, och egen erfarenhet ska man inte underskatta.
    Ja, på sätt och vis besitter jag väl en specialkunskap som du inte besitter.

    Min fråga kvarstår dock som obesvarad men det hade jag också förväntat mig.
  • DreamBitch
    Doktorn skrev 2010-07-12 00:26:02 följande:
    Den enda fråga jag hittar i inledningen av vår konversation var formulerad "jag ställer mig bara frågande till om ni ser någon skillnad på beroende och beroende.."

    Det är ett påstående och inte en frågeställning (du berättar att du ställer dig frågande till om folk ser någon skillnad eller ej),  Jag kan förtydliga mina kommentarer till ditt påstående:
    Jag ser inga farmakokinetiska eller farmakodynamiska skillnader i beroendeprofilen beträffande lagligt eller olagligt bruk av narkotikaklassade preparat
    Jag ser betydande juridiska och socioekonomiska skillnader i beroendeprofilen beträffande lagligt och olagligt bruk av narkotikaklassade preparat
    Jag ser uppenbara risker i beroendeprofilen för självmedicinering med narkotikaklassade preparat, både beträffande individens hälsa och närmiljö, inklusive familjeliv och arbete

    Har jag varit tydlig med mina kommentarer till ditt påstående, eller hade du en annan fråga du ville ha svar på?
    Du har tydligt visat att du inte klarar av att besvara mina frågor så du får fortsätta din diskussion med någon annan som kanske är intresserad.
    Jag har poängterat min ståndpunkt.
  • DreamBitch
    Sara62 skrev 2010-07-13 14:05:21 följande:
    Jag har panikångest. Den är under god kontroll nu och det var länge sen jag kände av den. Tidigare har jag någon enstaka gång (1-2 ggr per år) fått ta till Stesolid, så jag vet hur jag påverkas och hur jag fungerar när jag har tagit det mot ångest/stress.

    Hade det hänt på mitt arbete att jag blev tvungen att ta något bensodiazepin-preparat, skulle jag gå hem (ordnat att någon körde mig) eftersom jag absolut inte skulle fungera optimalt.

    Och aldrig i helvete att jag skulle ställa mig och operera då. Det hjälpte bra mot ångest, men inte fasen hade jag nån "skärpa"!

    Har man problem med stress får man lösa problemet på annat sätt än med lugnande preparat.

    "Sara"
    läkare inom opererande specialitet
    Tänk att du är utbildad inom så pass många olika områden. När vi diskuterade arbetade du med något helt annat.

    Och ditt exempel är inte särskilt talande. Självklart blir man slö och oskärpt när man tar tex stesolid vid enstaka tillfällen. Människor med tolerans reagerar dock inte likadant vilket du borde veta med all kunskap du påstår dig besitta.
  • DreamBitch
    Isanje skrev 2010-07-13 14:25:19 följande:
    Jag vet väl för helvete hur mkt lugnande de gav mig!
    Liten dos till en liten tjej kan fortfarande motsvara en "hästdos".
  • DreamBitch
    Isanje skrev 2010-07-13 14:39:28 följande:
    De hade ju gett mig mer om jag hade varit vaken under ingreppet... så någon hästdos tror jag knappast att det var.
    Men om du somnade på den dos du fick så var den ju alltså rätt stor för dig.

    Men men, det är ju egentligen inte särskilt relevant. :)
  • DreamBitch
    Anonym skrev 2010-07-13 15:21:48 följande:
    Men fan att folk ska haka upp sig på en detalj ... som inte direkt är nått ovanligt.

    Jag har ingen aning om varför han inte går den officiella vägen, fråga han.
    Jag har förstått att du är drogliberal och det säger jag inget om. Det är jag med. Men jag har inte riktigt förstått hur du resonerar i vissa frågor. Hur kan du tycka att det är okej att någon tar medicin från någon som har fått den utskriven? Hur skulle du själv reagera om du ligger inne med svåra smärtor tex och någon tar din medicin så att du blir utan?
  • DreamBitch
    Anonym skrev 2010-07-13 15:49:00 följande:
    Det gör jag inte, vad jag förstår så gör inte mannen det, han trixar med pappersarbete i efterhand och patienter FÅR medicinen dom skulle ha.
    Skulle aldrig försvara stöld av mediciner från dom behövande för sin egen nöje, det lämnar offer.
    Om han sedan får några piller att försvina vid kontrollräkning på kvällen rör mig inte speciellt mycket faktiskt, jag sätter ingen större vikt att han "stjäl" några piller i storlek med en nagel till en kostnad av några kronor.
    Isanje skrev 2010-07-13 15:38:53 följande:
    Så jag har inte rätt att få den medicin JAG behöver utan att en läkare tar medicinen jag behöver själv?
    Har jag inte rätt att det som står i MIN journal ska vara rätt?
    Har jag inte rätt att när JAG söker vård så ska läkaren som vårdar MIG vara vid sina sinnes fulla bruk?
    Ja på alla tre frågor,
    Du har däremot inte nån som helst rätt att kräva läkare som inte går på några mediciner alls, samtidigt så är drogbruk/medicinering inte likvärdigt med att inte vara "vid sina sinnens fulla bruk", det finns dom som använder mediciner/droger FÖR att fungera optimalt.
    Ett par kronor per dag ja. Men det blir en del på ett år.
    Jag skulle inte ha sagt något om han beställde sina tabletter via nätet och på så sätt betalade själv för sitt nöje men nu är det faktiskt skattebetalarna som får stå för notan. Stor eller liten spelar ingen roll. Vill man roa sig anser jag att man får betala för sitt nöje själv med.
  • DreamBitch
    Isanje skrev 2010-07-13 15:53:20 följande:
    Knappast denne läkare eller hur? Om en läkare gett recept och han hade behövt det för att fungera optimalt så fine,men en läkare som stjäl för att kunna bruka,hell no.
    TS man är väl ändå sjuksköterska. Vore han läkare hade han knappast stulit så mycket medicin. Då hade han skrivit ut det till sig själv.
  • DreamBitch
    Anonym skrev 2010-07-13 16:00:09 följande:
    Jag håller faktiskt delvis med, dock så är nätpiller inte det absolut säkraste, tar han med sig från jobbet så får han i alla fall garanterat kvalité så han inte skadar sig.
    Ta det man har i handen eller beställa via nätet och eventuellt få samma sak efter en väntetid och större risk för upptäckt, får han hem fel piller kan det kosta han livet.
    Inga större tvivel där även om det mest ideala skulle vara om han fick sina piller på recept.

    Over and out för stunden
    Det är en risk man får ta om man inte vill gå via en läkare anser jag. Jag tycker inte att det är acceptabelt att låta andra stå för en sådan kostnad. Ingen skulle betala en utlandssemester åt mig bara för att jag vill resa och således ska inte jag behöva stå för någon annans nöjen heller.
    Jag vill ha fair play helt enkelt.
Svar på tråden min man stjäl narkotika från jobbet..