Inlägg från: Bedhead |Visa alla inlägg
  • Bedhead

    Fasta vid graviditet?

    Hej GashH och grattis till graviditeten. Nu är jag ingen expert på islam, men tämligen säker är jag på att gravida är undantagna fastan. Sedan om jag minns rätt så är väl fastan bara en del av ramadan? Man ska väl också be, vara generös mot de mindre bemedlade och umgås med släkt och vänner? Du kan väl ta fasta på de delarna istället?

  • Bedhead
    Kaf Ha Ya Ain Sad skrev 2010-08-12 11:09:05 följande:
    Påbudet om att fasta gäller även gravida, men OM de fruktar för sin hälsa eller fostrets hälsa har de rätt att avstå fastan. Och de har rätt att inte ta igen fastan senare enligt många lärda, men det är ju en annan sak förstås.

    Ramadhan innebär att fasta och inget annat. Ordet ramadhan kom från ordet ramadh vilket betyder hettan och enligt Ibn Mandhur så kallades ramadhan för hettan för att beskriva den hetta en fastande kan känna inom sig pga törsten. Medan imam Al-Qurtobi har beskrivit det som att under den månad brinner synderna och försvinner. 

    Att be, vara generös mot de behövande och att umgås med släkt och vänner är ändå påbud i islam som skall ske oavsett om det är ramadhan eller inte, men visst får man extra belöning under den heliga månaden om man gör så. 
    Ok. I stand corrected.
  • Bedhead
    1337 skrev 2010-08-13 15:42:52 följande:
    All möjlig medicinsk forskning bedrivs i väst. Man är inte begränsad till att enbart forska i sådant som är vanligt förekommande i det egna landet. Dock behöver man säkert ingen större medicinsk expertis för att svara på hur ett foster påverkas av att mamman låter bli att äta och dricka under sjutton av dygnets timmar. Det räcker med att höra sig för hos en allmänläkare på vårdcentralen. 
    Dock föds ju friska, fullstora barn av kvinnor som lever under knappa förhållanden över hela världen. Kvinnor som äter betydligt mindre än en muslimsk kvinna på välbestånd under Ramadan. För under Ramadan äter man väl rätt stora och överdådiga måltider när man väl äter.
    Foster har en förmåga att ta den näring de behöver. Det är väl mer den gravida kvinnans välmående som kanske får stryka på foten under fasta.  
Svar på tråden Fasta vid graviditet?