Inlägg från: Rynkigutanpåslätinuti |Visa alla inlägg
  • Rynkigutanpåslätinuti

    Vad prioriterar du, sex eller monogami?

    Anonym (cyniker) skrev 2010-08-20 22:15:38 följande:
    Metaforen är så intressant och kompelx som man väljer att tolka den. Som de flesta gamla ordstäv ligger det naturligtvis mer i det än det kan förefalla. Först när man till fullo erfarit effekten kan man ropa Eureka!!
    Det är som Prousts Madeleine-kaka... hör även han till skaran som "inte funderat så mycket", tro?

    Metaforen bygger på att det alltid är en och samma kaka man inte kan både äta och behålla. Inte en av många i en kakburk, utan EN. I praktiken betyder det att om man väler en (åtråvärd) sak, väg etc, så väljer man bort en annan. Det är som Yin och Yang eller vilken dualistisk princip som helst.
    Eller svart och vitt, det blir tydligt. Om man försöker avstå att välja blir det grått, det betyder att man förlorar både svart och vitt.

    I ett aktivt och kompromisslöst val ingår att avstå – från något. Man kan försöka intala sig, på ett intellektuellt att man inte gör det, men i praktiken är det omöjligt.

    Självklart FÅR de renodlat monogama par som endast har sex med varandra något, de inte bara AVSTÅR från sex med andra (grundfråga).
    Samtidigt är det befängt att tro att dessa par har mindre lust till andra än de som säger sig "inte vara monogama". Många, de flesta, kanske alla människor har lust till andra – och många, de flesta, kanske alla vill även själva vara "den enda" för sin partner. Rätt svårkombinerat.
    Jag trodde yin och yang var kompletterande principer.

    Kakmetaforen vill visa på ett nollsummespel. Prousts kaka är en berättelse om hur det mänskliga minnet fungerar.

    Fru P med flera vill säga att det tråden handlar om inte är ett nollsummespel. Sköter man sexlivet utanför relationen på ett vettigt sätt behöver det inte innebära mindre sex eller samvaro i relationen. Alltså är det inte ett nollsummespel. Kärlek är heller ingen begränsad mängd av något vi bär med oss. Älskar du din partner mindre när du har barn att älska också? Könsorgan slits inte ut och antalet orgasmer är inte begränsat.

    Vi ska använda det vi har i obegränsad mängd så som kärlek. Vi ska vårda det vi har i begränsad mängd såsom tid.
  • Rynkigutanpåslätinuti
    Anonym (cyniker) skrev 2010-08-20 22:57:18 följande:
    Yin och Yang BLIR kompletterande principer om man använder dem, men i sig står de för två diametralt motsatta principer. De var dessutom bara ett exempel på dualistiska principer. Det med svart och vitt är tydligare.
    Kakmetaforen handlar enligt din tolkning om ett nollsummespel. Det är ingen absolut sanning.
    Proust kaka är helt rätt en kaka om minnets funktion, men likafull en kaka och inte särskilt simpel trots det.

    Dina övriga tolkningar om vad som sätts på spel är också dina egna, och i mina ögon dessutom rätt prosaiska och grunda. Jag tycker nog att tillvaron rymmer lite mer magi än så.

    Vad är det för dualism i svart/vitt? Ingen färg/alla färger är ju inga kompletterande principer. De kontrasterar starkt kan jag gå med på.

    Allt jag skriver är mina tolkningar och mina åsikter. Vad det du skriver är vet jag inte.

    Kakmetaforen i sig är ett nollsummespel. Däremot är det inte alls säkert att den används i sammanhang som är det. I det här fallet är ju frågan vad kakan är. Är kakan sexet i sig? Är kakan en viss specifik känsla? Är kakan hela "samlevnadskontraktet"? Innan man klart kan säga vad den är så går det inte att säga om den är användbar. Ofta tror jag att felet som begås är att olika saker likställs vilket får en att tro att det bara finns en kaka. Fru P nämner lust och åtrå. Likställer man dessa så lustar man efter den man åtrår och åtrår den man lustar efter. Ser man begreppen som skilda från varandra så kan man lusta utan att åtrå och åtrå utan att lusta. I den svenska normalkulturen gör vi ingen åtskillnad. Ibland gör vi till och med kopplingen så stark att vi tror att vi måste åtrå den som inger oss lust. Därför får vi också problem om vi tror att partnern inte känner lust för oss då hen då inte heller åtrår oss.

    Ponera att vi kopplar andra begreppspar på samma sätt. Vilka blir konsekvenserna då? Prova t.ex Glädje och Tillit.


    JAG argumenterar för en syn på samvaro där vi slösar med våra obegränsade tillgångar men vårdar de begränsade. Känslor är inte något vi tilldelats i ett visst mått vid födseln så det finns alltid mer av det. Det är mer förutsättningarna i övrigt som ger hur mycket vi har av det. Lever man i en kärleksfull relation kommer man ha mycket kärlek att ge. Omges man istället av avund, misstro och girighet så kommer mängden kärlek man har att ge för tillfället vara mindre.

    Att ha sex med någon är att göra något med en annan människa. Det är att dela en upplevelse och känslor. Det är också att skapa ett minne och en erfarenhet. Gör vi inte allt detta med andra människor  dagligen men då saker som inte inbegriper könsorganen. Ibland säkert saker som är starkare och som påverkar våra liv och personligheter mer än ett samlag.

    Att något upplevs komplext eller komplicerat behöver inte betyda att det är det eller att det är så av den anledning vi tror. Att placera solen i centrum av solsystemet gjorde inte astronomin mindre komplex eller komplicerad. Den flyttade bara vår blick till mer relevanta saker att studera. Områden som visat sig minst lika komplexa och komplicerade. Det jag säger gör inte att livet, relationer och mänsklig samvaro blir mindre komplext och komplicerat. Min förhoppning är att vi då kanske istället ägnar oss åt mer relevanta svårigheter än de vi har att hantera idag.

  • Rynkigutanpåslätinuti
    StinaFia skrev 2010-08-21 08:21:05 följande:
    Samtidigt är det befängt att tro att dessa par har mindre lust till andra än de som säger sig "inte vara monogama". Många, de flesta, kanske alla människor har lust till andra – och många, de flesta, kanske alla vill även själva vara "den enda" för sin partner. Rätt svårkombinerat.
    Jag tillhör i sådant fall inte "de flesta". Jag lät min man veta att jag inte ville vara ett hinder för honom på något sätt, inte heller då det gäller han lust eller åtrå, för flera år sedan. Inte för att få samma frihet själv, utan av kärlek. Att han nu anser att jag behöver ha sex med andra under de perioder vi är isär har ingenting med vår tidigare överenskommelse att göra.
    Jag sa samma sak till min fru för länge sedan. Hon kom hem efter en jobbkonferens och var glad. Hon berättade med, anar jag, en viss blygsel och skam att en yngre kollega visat henne mycket uppmärksamhet och varit intresserad att fortsätta på hennes rum. Då hon var glad och jag tyckte om att ha en fru andra fick lust av sa jag direkt att i fortsättningen var det helt ok om hon gick hela vägen i de lägena.

    Jag litar helt och fullt på hennes omdöme i alla andra situationer så det kändes naturligt att göra det även i denna. Hon behöver alltså inte rationalisera en sådan handling med att hon åtrådde den mannen mer än mig utan kan njuta av att hon kunde känna och leva ut sin lust.
  • Rynkigutanpåslätinuti
    StinaFia skrev 2010-08-21 08:38:43 följande:
    Tack för att du, som så ofta lyckas formulera något jag vill ha fram på ett begripligt vis! {#emotions_dlg.flower}
    Tack! Solig
  • Rynkigutanpåslätinuti

    Jag skrev senast så någon annan får fortsätta.

  • Rynkigutanpåslätinuti
    Mr Klister skrev 2010-08-23 15:01:18 följande:
    Massa text...

    Till den ovanstående kärleksfulla episoden vill jag bara säga: Mössa av! Jag både antar och förutser att din fru skulle ge dig samma mandat om du hamnade i en liknande situation. Då har man tillit, kärlek och ömsesidig respekt, baserad på en djup mognad och självkänsla i den egna sexualiteten, något jag önskar att jag själv och många andra kunde ha mer av! 
    Hon har aldrig utnyttjat det vad jag vet. Jag har inte haft samma arrangemang som hon förrän helt nyligen och då av helt andra skäl. Jag har heller inte propsat på det utan det var hon som föreslog det för hon såg att jag var olycklig. Så under vissa omständigheter så kan jag ha sex med andra numera. Det har heller hittills inte hänt. Däremot har vetskapen om det fått mig att må bättre under de omständigheter det handlar om. Jag kan om jag vill räcker väldigt långt i sammanhanget.
  • Rynkigutanpåslätinuti
    Anonym (Lyckligt gift) skrev 2010-08-23 15:46:11 följande:
    I 20-års åldern är allt enkelt, man är övertygad om att det man tror på gäller för evigt.
    Det händer något när man har levt i 30 år. Man kan överväldigas av en extrem lust att ha sex med vem som helst som kommer emot (nåja, klart att personen i fråga skall ha en gnutta "det" också).

    Det är problematiskt, speciellt om man som vi är kristna och övertygade om att äktenskapet är instiftat av Gud och att man skall vara tillsammans med en och samma människa hela livet. Det vill vi också, vara tillsammans hela livet, självklart. Vi älskar varandra oerhört, har ett underbart sexliv, vi fungerar helt enkelt perfekt ihop.

    ÄNDÅ tänker vi att det vore kul med spontant och kravlöst sex, bara sex. Hur tänker man då, ja vad tänker vi på. Det går inte ihop. Jag vill inte men jag vill.

    Intressant tråd noraa.
    Jag är inte kristen utan har utifrån min egen tro på ett personligt ansvar valt att leva med min fru resten av mitt/hennes liv. I detta ingår en omsorg om henne och hennes väl och ve. Jag har också fullt förtroende för henne i allt. Jag tror inte heller att något jag gör kan få henne att stanna hos mig om hon inte vill. Trots detta eller tack vare detta har vi en relation som verkar vara tvärtom och vi har sex som kan likna misshandel.
     
    Den dag tilliten försvinner mellan oss kommer det inte vara möjligt att ha det förhållande vi har men inte heller att ha ett vanligt förhållande. När hon blir verkligt rädd för vad jag ska göra med piskan så har kärleken dött. Vi litar på varandra så mycket att vi kan tillåta oss att gå bortom de gränser vi hade. Jag skulle aldrig acceptera ett förhållande där ett så djupt och starkt förtroende inte finns. Det finns däremot inga garantier för att det varar hela livet men så länge det gör det är lägsta nivån skyhögt över vad många andra verkar ha.

    Jag måste tack dig Mr Klister för ditt fina inlägg och jag tror visst att du har det i dig och är mogen.
  • Rynkigutanpåslätinuti
    Mr Klister skrev 2010-08-23 16:31:04 följande:
    Det finns många sorters mognad. Det sexuella oket jag bär av samhälleliga normer och värderingar kan jag nog kasta av mig men jag vill inte göra det själv utan att min fru är med. Så sakta men säkert lyfter jag sten efter sten ur spännerna och hoppas en dag kunna konstatera att jag med full tillförsikt kan släppa henne på vilket grönbete som helt utan svartsjuka och ägarambitioner.

    Vi har alla våra akilleshälar och jag plåstrar min så gott jag kan, bland annat genom alla intressanta
    människor här på FL.

    " När hon blir verkligt rädd för vad jag skall göra med piskan så har kärleken dött" 
    sådan poesi såhär på måndag eftermiddag.

    För en vaniljsexare som jag är det så coolt och enastående romantiskt att höra om tillit och hårda tag med piskor i samma meningar. Det är så oändligt lätt att förstå intelletuellt men så exotiskt och annorlunda rent känslomässigt.

    Grattis till en fin relation. Bra jobbat!
    Tack! *bockar*
  • Rynkigutanpåslätinuti
    Doktorn skrev 2010-08-23 20:26:32 följande:
    Snyggt argumenterat!  *imponerad*
    Tack! Nu har jag fått alldeles för mycket beröm idag. Måste börja fåna mig mer innan hybrisen slår till. Skäms
  • Rynkigutanpåslätinuti
    Anonym skrev 2010-08-23 21:49:45 följande:
    Nej, det tycker jag inte att den kan ha. Kakmetaforen har aldrig observerats ha en annan funktion än ett dåligt substitut för eftertanke och nyansering.
    ROFLMAO Skrattande
Svar på tråden Vad prioriterar du, sex eller monogami?