Inlägg från: Mallas |Visa alla inlägg
  • Mallas

    Är det allmän kunskap att veta att man inte använder varmvatten som tas från kranen?

    Vi har haft en diskussion på jobbet angående fenomenet att ta varmvatten direkt från kranen. Det grundade sig i en diskussion om att de bakterier som finns i varmvatten är/kan vara skadliga och att man absolut inte, oavsett om man sedan kokar upp vattnet, ska ta varmvatten ur kran. Enligt mina kollegor är detta något som alla känner till och att man inte behöver informera om detta till människor. Jag menar att det inte alls behöver vara så att det är något som människor vet.

    Så nu är jag lite nyfiken - Är det solklart att man inte tar varmvatten ur kran utan bara använder det till tex att duscha i? Hur resonerar ni?

    Är varmvatten så skadligt att man inte ska använda det till att koka pasta i osv?

  • Svar på tråden Är det allmän kunskap att veta att man inte använder varmvatten som tas från kranen?
  • Mallas

    Intressant att det faktiskt är fler som inte känner till det sedan tidigare (jag tillhör skaran "ovisa")! Metaller från kopparrören kom också upp på tal när vi pratade om det. Det var ingen under min uppväxt som har varnat mig för att använda varmvatten medan mina kollegor sa att det är något de fått lära sig sedan barnsben.

    Har försökt leta info om det är skadligt samt hur allvarligt det är men inte hittat någon bra och tydlig sida men den informationen. Är det väldigt farligt och något som bör undvikas för tex vuxna, barn, sjuka osv så borde den informationen finnas lättillgänglig kan iallafall jag tycka.

  • Mallas
    Ghostrider skrev 2010-08-24 13:14:00 följande:
    Om man litar på vad livsmedelsverket säger så kan man läsa detta på deras hemsida:

    Kan man dricka varmvatten från kranen:
    Nej. Det varma kranvattnet kontrolleras inte och bör därför inte användas som dryck och till matlagning.

    Sen är det upp till var och en. Orkar man inte vänta typ nån minut på vattenkokaren eller kastrullen så.
    Men försvinner inte bakterierna om man kokar vattnet? Att rekommendera att man inte bör använda varmvatten och att säga att det är skadligt är för mig helt olika saker.

    Det verkar som att många känner till att man ska undvika varmvatten men egentligen inte vet varför. Enklast är såklart att följa riktlinjerna så är man på den säkra sidan men jag vill gärna veta om det är skadligt eller om det kan vara det men att man inte är säker.
  • Mallas
    högbergarna skrev 2010-08-24 13:57:17 följande:
    Jag är superpetig med det där o har alltid varit. Medan maken min kan ta varmvatten till pastan.. men jag har informerat honom så han låter nog bli nu. Hoppas jag! ;)
    Dock har jag sett en mamma som gjorde ersättning till sitt barn genom att ta ljummet vatten direkt från kran. Hua!
    Jag har också sett att en del föräldrar tar varmvatten ur kranen för att blanda ersättningen med. Ett av mina argument till att det inte är allmänt känt att varmvatten inte ska användas vid matlagning och dryck. Tror de allra flesta föräldrar inte gör saker för att skada sina barn medvetet så varför skulle de använda varmvatten om de visste att det inte var bra för barnen.  
  • Mallas

    Vi kan iallafall konstatera att det inte är något som i dagsläget tillhör den allmänna kunskapen (även om det borde det) med tanke på att det ändå är relativt många som uttryckt att de inte känner till det. Något för samhällsrelevanta aktörer att börja informera om igen kanske?

    De sidor jag har kollat på säger egentligen inte att varmvatten från kranen är skadligt men att det inte kontrolleras på samma sätt som kallvattnet eftersom det inte klassas som livsmedel (vilket kallvatten gör). Därför bör man inte använda varmvatten till matlagning eller dryck.

    Alltid lär man sig något nytt!

  • Mallas
    M C skrev 2010-08-25 07:41:30 följande:
    Jag trodde i min ungdom att det var allmänt känt men har faktiskt stött på byfånar som inte visste det och tog varmvatten ur kranen till vällingen till barnen.
    Naturligtvis sa jag till, men den gruppen individer har för alltid fått stå som ex på hur fel det blir ibland när folk inte prioriterar kunskap.

    Rasister - sprang i skogen och sieg heilade
    Socbidragstagare
    Lånade till allt
    Rökte gravida
    Slog varandra och sina barn
    Hade som nöje att trolla
    Utifrån den här tråden skulle jag nog säga att det är en stor skara människor som inte kände till detta. Kanske slutades det informeras när man trodde att det var allmänt kännt?

    I dagens samhälle är det svårt att göra riskbedömningar för allt som man utsätts för. Jag skulle inte tro att det handlar om att människor inte prioriterar kunskap. Skulle våga påstå att flera av de personer som sagt sig vara ovetandes om detta fenomen är belästa inom andra områden. Däremot hävdar jag som tidigare, dvs att det är tydligt att det finns en kunskapsbrist hos befolkningen om detta. Skulle inte kalla dem för byfånar för det... 
  • Mallas
    astalacasta skrev 2010-08-25 15:36:04 följande:
    Jag har alltid utgått från att risken att få i sig skadliga halter metaller pga varmvatten direkt från kranen var allmänt känd, och blev enormt förvånad när jag läste i den här tråden att det inte är så. Tack för en folkbildande insats, TS!
    Tack! Har faktiskt lärt mig en hel del själv av alla inlägg här i tråden Glad
Svar på tråden Är det allmän kunskap att veta att man inte använder varmvatten som tas från kranen?