Argo skrev 2010-08-25 20:56:00 följande:
Bara för att ge ett perspektiv på saken så googlade jag lite snabbt:
Kalmar, uppmätt mängd koppar i VARMT kranvatten:
www.sureuro.com/insp_reports/swe/Vatten%20o%2...
(se tabell sid 9)
Man uppnår alltså en förhöjd effekt från 0,02 mg/l innan varmvattenberedaren till 0,18 mg/liter vid tappning av varmvatten.
Livsmedelsverket säger såhär om koppar i vatten och i vårt totala intag:
www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Metaller/.../
Riktvärdet för EU är 2 mg/l och tittar man på dagsdosen så ligger rekomendationerna på 2mg/dag för 1-3:åringar och på 5mg/dag för vuxna (med en glidande skala däremellan).
Så för att sätta saker i perspektiv: Du kan alltså dricka ca 25 liter om dagen av varmvattnet i testerna i Kalmar innan du ens kommer i närheten av att nå skadliga nivåer på ditt kopparintag.
Långt innan dess har du avlidit av stress-blåsa.
Det gör alltså ingenting att dricka lite varmvatten direkt från kranen.
De gränsvärdena du hänvisar till är för att man inte ska drabba av akuta diarréer och andra direkta besvär. Dvs gränsen man tål för stunden. Den säger inget om långsiktiga effekter av ett högt kopparintag (t.ex om man tillreder all mat, välling etc på varmvatten ur kranen).
Hur vet du så säkert att inte ansamlandet av koppar i kroppen, särskilt i ett barns kropp, inte kan påverka hälsan på sikt?
Om man vet att ett ämne är skadligt i stora doser tycker jag det är dumt att utsätta sig och framför allt barnen för onödiga risker. Det är inte sååå mycket jobbigare att sätta på vattenkokaren...