Inlägg från: Pigeon |Visa alla inlägg
  • Pigeon

    Är det allmän kunskap att veta att man inte använder varmvatten som tas från kranen?

    Fru U skrev 2010-08-24 21:13:28 följande:
    Jag tycker snarare att det är brist på kunskap att det i princip inte är farligt att ta varmvatten från kranen (o koka upp) om man har nya rör i sitt bostadshus (dvs plaströr)
    Fast nu är ju 90% av  ledningsnätet av koppar (källa: www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Metaller/Koppar/Koppar---fordjupning/). Så det du skriver stämmer inte alls för de allra, allra flesta.

    Däremot finns det ju viss tveksamhet huruvida höga kopparhalter är farliga. Men att tillreda bröstmjölksersättning av varmt vatten från kranen tycker jag inte man ska rekommendera innan man vet mer om eventuella framtida risker av detta.
  • Pigeon
    Virriga Vera skrev 2010-08-24 20:57:28 följande:
    Förr var vattenledningarna av koppar och då var det direkt olämpligt att använda varmvattnet. Idag när de flesta ledningarna är av andra materiel så är det inte farligt.
    Se mitt svar till inlägg #49 ovan...
  • Pigeon
    Tygbiten skrev 2010-08-24 23:28:39 följande:
    På Livsmedelverkets hemsida står det om varmvatten från kranen, www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Kostrad/S.../

    Använd inte ljummet vatten direkt ur kranen

    Det kan ligga när till hands att ta ljummet vatten direkt ur varmvattenkranen för att bereda välling eller modersmjölksersättning. Det varma vattnet kan dock vara förorenat med kemiska ämnen eller bakterier från varmvattenberedare och ledningar. Det är därför bättre att använda det kalla vattnet. Om vattnet varit stillastående i ledningarna, till exempel över natten, bör du spola en stund innan du tar av kallvattnet.

    Tycker inte att det är ett stort problem att koka vatten och blanda med kallt sedan eller skaka ut vällingpulvret i kallt vatten och värma i micron


    Där står också mer om koppar som fälls ut ur ledningsrören om man använder hett vatten ur kranen (och JA även nyare hus har kopparledningar, 90% av vattenledningarna i Sverige är av koppar), metaller fälls lättare ut om vattnet är varmt (därför blir det mindre koppar då man använder kallt vatten).

    Man är dock på livsmedelsverket inte helt på det klara med vad som kan hända om man får för mycket koppar i sig. Kanske är det ofarligt, eller så finns det risker - det vet man inte klart ännu.

    Läs mer här:
    www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Metaller/Koppar/Koppar---fordjupning/
  • Pigeon
    Fru U skrev 2010-08-25 18:09:55 följande:
    Rören fram till vårt hus är i järn (gjutjärn). Rören i vårt hus är plaströr (eller om man ska vara riktigt petig så är de rören av plast,aluminium och så plast igen - sett inifrån ut), vattnet går förbi mindre bitar av mässing (där ventilerna sitter) så jag känner mig väldigt säker när det gäller att vårt varmvatten är okidoki.

    Jag skulle ändå inte ta varmvatten till barnmat eftersom att den ofta kallnar o så kanske den värms upp igen men inte tillräckligt och så vidare....
    Vad har du för varmvattenberedare då? Dessa brukar vara av koppar invändigt.
  • Pigeon
    Fru U skrev 2010-08-25 18:51:05 följande:
    Stål
    Vi ska precis byta vår men jag har ingen aning om vad den nya kommer att vara i för material. Kanske är det generellt så att nya beredare som byggs tillverkas av annat än koppar?
  • Pigeon
    Argo skrev 2010-08-25 20:56:00 följande:
    Bara för att ge ett perspektiv på saken så googlade jag lite snabbt:

    Kalmar, uppmätt mängd koppar i VARMT kranvatten:
    www.sureuro.com/insp_reports/swe/Vatten%20o%2...
    (se tabell sid 9)

    Man uppnår alltså en förhöjd effekt från 0,02 mg/l innan varmvattenberedaren till 0,18 mg/liter vid tappning av varmvatten.

    Livsmedelsverket säger såhär om koppar i vatten och i vårt totala intag:
    www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Metaller/.../

    Riktvärdet för EU är 2 mg/l och tittar man på dagsdosen så ligger rekomendationerna på 2mg/dag för 1-3:åringar och på 5mg/dag för vuxna (med en glidande skala däremellan).

    Så för att sätta saker i perspektiv: Du kan alltså dricka ca 25 liter om dagen av varmvattnet i testerna i Kalmar innan du ens kommer i närheten av att nå skadliga nivåer på ditt kopparintag.

    Långt innan dess har du avlidit av stress-blåsa.

    Det gör alltså ingenting att dricka lite varmvatten direkt från kranen.
    De gränsvärdena du hänvisar till är för att man inte ska drabba av akuta diarréer och andra direkta besvär. Dvs gränsen man tål för stunden. Den säger inget om långsiktiga effekter av ett högt kopparintag (t.ex om man tillreder all mat, välling etc på varmvatten ur kranen).
    Hur vet du så säkert att inte ansamlandet av koppar i kroppen, särskilt i ett barns kropp, inte kan påverka hälsan på sikt?
    Om man vet att ett ämne är skadligt i stora doser tycker jag det är dumt att utsätta sig och framför allt barnen för onödiga risker. Det är inte sååå mycket jobbigare att sätta på vattenkokaren...
Svar på tråden Är det allmän kunskap att veta att man inte använder varmvatten som tas från kranen?