Inlägg från: Kattflickan |Visa alla inlägg
  • Kattflickan

    Väntan för och efter MKP/FVP - kom in här!

    Hejsan,

    Jag var på KUB ultraljudet i torsdags. Då såg de en nackspalt som var 6 mm bred, vi fick sämsta möjliga risk, 1:2 och moderkaksprov togs direkt och snabbanalys skulle utföras. Analyssvaret ska komma på måndag. Men även om det visar på att det inte är någon kromosomförändring  så indikerar den breda nackspalten på att det kan vara problem med organ, hjärta, missbildningar etc. Jag har en sån grym ångest just nu, känns inte som om det här kan gå bra. Känns som någon ovan skrev, att jag satt graviditeten på vänt. Vet inte vad jag ska göra under helgen, försöker sysselsätta mig (sambon också) för att inte bli vansinnig.

    Man tror inte att det här ska hända en själv.

    Vi har beslutat att om barnet har downs eller någon annan allvarlig kromosomförändring kommer vi att avsluta graviditeten. Känns hemskt! Jag har ju varit så otroligt glad åt graviditeten, har redan starka känslor för det lilla pyret.

    Millan 

  • Kattflickan

    Hej,

    Det var downs syndrom barnet hade och vi har nu precis kommit tillbaka från sjukhuset efter aborten. Det kändes jättetungt att genomföra den. Grät när jag fick se den lille som skulle ha blivit mitt första barn. Känner ibland lite ånger och kval, vi kanske borde ha behållit barnet. Fast egentligen tror jag det var bäst det som skedde.

    Millan 

  • Kattflickan

    Grattis Mrs West! Jätteskönt att få det beskedet!

    Millan 

  • Kattflickan
    Rundabullar skrev 2010-09-30 23:43:23 följande:
    Mrs West, vad skönt att höra!! Solig

    Ja, vad ska jag säga. Vi ångrade oss, helt enkelt. När vi väl kom till läkaren som skulle utföra punkteringen så började hon med att diskutera hur vi kände för själva provet, berättade om hur det går till, riskerna osv. Och så frågade hon om hur vi kände för resultatet. Då hade redan en läkare gjort UL och konstaterat att allt ser normalt ut. Så hon frågade om vi vill göra provet eller inte.

    Sen gjorde hon ett detaljerat UL och allt såg fullkomligt normalt ut. Då kände vi båda att vi egentligen inte ville ta risken för missfall.

    Jag var oerhört lättad och glad när vi lämnade sjukhuset och är enormt tacksam över läkaren som tog oss på allvar och ville diskutera innan hon gjorde provet, utan att döma åt något håll.

    Idag känns det fortfarande bra och jag känner att oron över provet är borta och jag har fått min graviditet tillbaks och gläds över den igen.

    Så för oss var det rätt beslut. Om 3v ska vi på ett till detaljUL då de kan kolla hjärtat och har vi ångrat oss får vi göra fvp då.

    Vi hade 1/100 på DS så den risken lever vi med.

    Lycka till till er andra! Hoppas väntan blir kort och ni får bra besked!!

    mvh
    Hej,

    Bra av läkaren att verkligen lämna det öppet för er att avgöra om ni skulle göra fostervattensrprov eller inte. Det är ju verkligen ett beslut man måste fatta själv. 

    Min syster var i liknande situation. Hon har försökt få barn i 3 år, lyckades i andra omgången IVF. Hon är 41 år och fick lite dåliga siffror på KUB-testet, vilket antagligen beror på blodprovet, som är påverkat pga att hon gjort IVF och av hennes ålder. Hon hade inte lika dåliga siffror som mig och har valt att inte ta FVP för att hon är rädd för missfall.

    Jag kände att jag var tvungen att veta. Men jag hade sannolikheten 1:2.  

    Lycka till nu Rundabullar! Slappna av under resten av din graviditet!

    Millan
  • Kattflickan

    Carla: Jag har läst följande: 9 av 10 bebisar med nackuppklarning mellan 2,5 mm och 3,5 mm föds helt normala.

    Visst hade ditt barn en nackspalt på 3,5? Så det är lite märkligt av läkarna att säga att det är stor risk för hjärtfel pga den nackspalten. Risken finns men är inte så stor. Mitt första barn hade en nackspalt på 6 mm! Det är en bred nackspalt! Det barnet hade även DS.

  • Kattflickan

    Jag hoppas det går bra för dig. Tänk på att det går bra för de flesta! Nackspalten kan vara bredare utan någon särskild orsak. Om det är hjärtfel så går det också oftast att operera!

    Efter att ha varit med om att två foster haft DS och att jag fick reda på att jag hade en genetisk sjukdom så har jag nu med hjälp lyckats få ett friskt litet barn! 

    Lycka till! 

    Millan 

  • Kattflickan

    Håller helt med! Natta: Du borde kanske fundera en gång till över vad du gör om barnet har en kromosomavvikelse.

  • Kattflickan

    Sinni: Förstår dig så väl och beklagar verkligen vad du varit med om. Jag har gått igenom samma sak två gånger. Det har varit det värsta som hänt mig. Läs gärna min presentation. Millan

  • Kattflickan

    Jo, jag har fått en helt fantastisk, frisk liten flicka som snart är 6 månader. Tack vare PGD!

    En överläkare på Akademiska på avdelningen där ultraljud görs hade varit med om en gång tidigare att en person fått två foster med DS. Läkaren var kanske ca 55 år, så hon har nog gjort en del ultraljud. Så, jag hade en väldig otur. Fast, det hade jag ju egentligen inte. För det visade sig att jag hade ett ovanligt genetiskt fel som gör att ca hälften av mina ägg ger upphov till barn med DS.

    Sinni: Hur långt i nästa graviditet har du kommit? Jag våndades också mycket inför mina beslut. Tänk om mina barn med DS skulle vara relativt friska och klara sig bra? När jag var ung sommarjobbade jag med vuxna med funktionshinder, bl a DS och det var delvis de erfarenheterna som fick mig att fatta de beslut som jag gjorde.

    Det jag vill säga till er som läser eller i framtiden läser detta är att det är mycket ovanligt att två graviditeter på raken ger upphov till barn med samma kromosomfel. Så oroa er inte.

  • Kattflickan

    Klart jag minns dig Leya! Jättekul att du är gravid igen! Grattis!

    Zora6: Som sagt, jag själv är den enda jag hört talas om som drabbats två gånger. Vi har en tråd här på FL för oss som fått avbryta graviditeten pga att barnet har ett kromosomfel eller annan sjukdom och bland dessa har de flesta blivit gravida igen med positivt resultat.

    Sannolikheten att även detta barn har DS är jätteliten om du inte har ett genetiskt fel eller tendens till feldelning hos cellerna. Om man haft ett foster med DS så ökar den generella risken att det ska hända igen. Men, om jag har förstått rätt så har de flesta ingen reell ökad risk, utan det är de som har ett genetiskt fel, som jag, som gör att den generella risken är större. Hmm.. Förstår du vad jag menar?

Svar på tråden Väntan för och efter MKP/FVP - kom in här!