Inlägg från: svansmamman |Visa alla inlägg
  • svansmamman

    Väntan för och efter MKP/FVP - kom in här!

    Tapatio skrev 2022-04-06 22:59:09 följande:

    Hej, jag läste genom hela tråden och vill också berätta min historia.

    Jag gjorde KUB 21/3 när jag var i v 12+5, allt såg bra ut förutom nackspalten som var 3,8mm som jag tror drog ner resultat rejält. Vi fick 1:47 sannolikhet för KUB. Det kändes som min värld rasade då, vi har kämpat ett tag för att få denna graviditet med två missfall bakom mig, ska denna gå snett också??  Gråter

    Grejen är vi gick på en privat 'sneak-peek' ul när jag var i v11+0 för att kolla om det blir nåt denna gång och allt såg så bra ut, nackspalten då var 2,1mm, och CRL var 47mm. Fostrets CRL var ungefär 70 mm vid KUB, så det betydde 149% ökning i storlek, och om man skulle tillämpa den till nackspalten skulle nackspalten bli 2,1x1,49= 3.13 mm, vilken jag vet är inte SÅ farligt. Och jag jämförde ultraljudsbilderna mellan två datum och det såg ut som barnet växte proportionellt.  Det var också en av värden som ul-barnmorskan mätte, men min sambo sa att han sa att hon mätte 'snett'. Jag såg att hon tog några mått och de andra var typ 3,2 (som stämde med vad jag tror), 3,4 och denna 3,8...och såklart måste hon välja den allra största nackspaltmåtten. Det känns som hon vill att vårt barn ska misslyckas..

    Men hur som helst, vi fick tid för mkp två dagar senare på 23/3. Läkaren som tog provet sa att hon ska ringa när hon får resultatet och det ska ta ungefär en vecka att utföra den snabba analysen, och om det inte visar nåt ska de göra en utökad analys.

    Men nu har det gått TVÅ veckor utan att jag har hört nånting. I fredags ringde jag kvinnokliniken i Malmö där jag gjorde testet och hon som svarade på telefonen sa att svaret inte har kommit och de ska hör av sig när svaren kommer. MEN det har inte kommit och därför jag RINGDE!!! Igår ringde jag min barnmorska, lamnade ett meddelande men hon har inte återkommit till mig. Idag skrev jag till kliniken via 1177 för att fråga. Vi får se om de svarar. Hur fan ska man klara sig, den här är extremt psykisk påfrestande och varje sekund känns så oerhört långsam.Obestämd  Och varför måste jag hålla på och ringa och jaga dem för svaret?? 

    Om jag skulle bli gravid igen ska jag inte gå göra KUB igen utan att gå direkt till NIPT, denna upplevelsen tycker jag är väldigt jobbigt med den osnälla UL barnmorskan som gav oss den sämsta siffran, jobbiga väntan, försenat svar och tystnad.


    Jag förstår inte alls ditt resonemang kring att BM skulle vilja att "ert barn ska misslyckas". Det är väl snarare positivt att BM tog fasta på värsta-scenariot av de mått hen tog, då det faktiskt innebär att ni har möjlighet att få ett säkert besked på huruvida fostret har avvikelser eller ej? Det enklaste och billigaste för vården vore ju givetvis att ta det mått som ansågs vara bäst, men istället tillämpades det sämre av resultaten för att ni ska få genomgå kontroller och därigenom få ett säkert besked - eftersom mätningen uppenbarligen var tvetydig. 

    Vidare är varken mkp eller fvp, såvitt jag vet, något som är tvingande från vårdens sida så om ni nu inte ville genomgå det hade ni all möjlighet att tacka nej och själva förlita er på att nackspalten inte var så illa som det mått BM slutligen tog fasta på. 

    Jag tror att de flesta skulle vara tacksamma över att få genomgå extra kontroller om något värde under graviditeten visade minsta lilla avvikelse, det är i vart fall så jag resonerat och skulle resonera om jag var i dina skor. :) 
Svar på tråden Väntan för och efter MKP/FVP - kom in här!