Inlägg från: Vattuman83 |Visa alla inlägg
  • Vattuman83

    5 minuters metoden !!

    vittra skrev 2010-09-28 18:36:02 följande:
    Inser du inte vad du själv skriver? Du har lärt din lilla grabb att det inte är någon mening att gråta. Fattar du inte det tragiska i detta?? Det är ingen mening för han blir ju ändå inte hörd. Det är exakt vad man menar är en av nackdelarna med metoden och det skapar ett otryggt barn. Det är nämligen inte tryggt att på instrumentell väg lära sig att inte skrika eller gråta...
    Eller så har ts lärt sitt barn att det inte är farligt att somna, att man kan känna sig trygg. Vilket ju är helt sant. Dessutom har hon uttryckligen bett om att slippa påhopp och talat om att önskan med denna tråd är att komma i kontakt med andra som provat 5mm. Borde inte vara en helt orimlig begäran anser jag. :)
  • Vattuman83
    vittra skrev 2010-09-28 19:09:08 följande:
    Du tror alltså att man kan lära en bebis, genom att strunta i dess skrik, att det inte är farligt att somna?! Kom igen! haha hur ska ett spädbarn kunna göpra den kopplingen?
    Ja, det är ju omöjligt för båda dig och mig att säga exakt vilka kopplingar ts bebis gör.
     Min poäng var mer att jag tycker det är trist och konstigt att vissa verkar ha ett behov av att sitta och pådyvla folk sina åsikter i andras trådar, trots att ts uttryckligen ber dem att låta bli. Det går ju faktiskt alldeles utmärkt att starta en alldes egen tråd som enbart går ut på att varna för fem minuters metoden!
  • Vattuman83
    Linevik skrev 2010-09-28 10:33:32 följande:
    Har i 2 kvällar provat 5 minuters metoden så att våran gosse ska lära sig att somna själv.
    Det har tagit 35 minuter båda kvällarna.
    Har även gjort på dagarna på en gång ... Då går de fortare. Igår behövde ja bara ge nappen en gång och idag fick jag gå in 3 gånger.

    Hur lång tid har det tagit för er innan de ger resultat?
    Har det bara gått åt rätt håll eller har de gått upp o ner i början?

    Funderar på om jag lagt honom när han inte är JÄTTE trött, så ja funderar på att dra ut på de idag så han är TRÖTT.

    Tar gärna massa tips o vill höra på era erfarenheter :) 
    Hej!
    Jag har inte provat 5mm, men delar gärna med mig av lite tips!
    Vi lärde vår lilla kille att somna själv, genom att lägga honom och sedan glatt säga godnatt. Om han började skrika och blev ledsen gick vi in direkt och tröstade honom, men lämnade sedan rummet då han var lugn och trygg, men fortfarasnde vaken. Vi slutade mata på natten i samma veva. Det tog ungefär 4 nätter, sedan sov han 11 timmars nätter, från att ha vaknat ungefär varanan timme, nätterna genom. Helt underbart!
    Vår lille skrutt är mycket nöjdare och piggare på dagarna sedan han äntligen fått börja sova ordentligt!

    Hur du än väljer att göra- lycka till med ditt barn!
  • Vattuman83
    chokladkaffe skrev 2010-09-29 08:04:51 följande:

    Föräldern är ju en lika stor del i samspelet med barnet. Om mitt barn skriker värker det i min kropp och jag kan bara inte låta honom ligga själv. Jag har kramats och kramats och skitit i det här med egen säng för när min son vaknar på natten vill jag kunna ta honom direkt intill mig och han ska bli lugn i att jag alltid finns. Man behöver ju inte vara nåt ess för att fatta att natten är skrämmande för en liten.

    Men vad är det som gör att vissa föräldrar inte känner så? Som helt kallt kan ignorera sitt barns desperata skrik i fem hela minuter innan de går in och säger till att det är sovdags. Jag kan verkligen inte förstå det. Vi är byggda för att vilja ta upp en bebis som skriker, hur kan man komma förbi det som förälder?

    Sen förstår jag inte varför man måste ha så himla bråttom med allt. Alla barn kommer att sova i egna sängar själva förr eller senare. Varför stressa på det med olika metoder? Vad är det som gör att vi bara inte kan ge barnen lite tid, särskilt när mycket visar på att finnas nära och ge respons på barns signaler ger trygga barn. Jag ammade min till sömns i 10mån och sen gick vi en kvällspromenad så han somnade i selen i 8mån och nu somnar han med någon av föräldrarna i sängen sen 2mån tillbaka. Såsmåningom kommer vi väl att läsa saga och släcka och så somnar han, sen går han och lägger sig själv efter ett godnatt. Men allt kommer, så varför bara inte ge det tiden. Vad är det som är viktigare för mig än att ge mitt barn en trygg tillvaro? Inget för min del kan jag säga. Sen har jag varit trött och less i perioder men nu börjar jag lära mig att allt går i olika perioder med barn. Det som är nu är borta nästa månad, på gott och ont.


    Anledningen till att man som du skriver stressar på med olika metoder är nog ofta att situationen blivir ohållbar. Jag skulle gärna ha ammat min son tills sömns eller burir runt på honom i sele jättelänge, om det var så att det hade fungerat! Men min lilla kille vaknade då upp med ungefär 1- 2 timmars mellan rum nätterna igenom. Han grät ofta när han vaknade och var övertrött och ledsen på dgarna. Då jag anser att sömn är viktigt för ett barns utvckling lärde jag honom att somna själv. Visserligen inte via 5 minuters metoden, utan jag gick in och tröstade och lugnade honom så fort han blev ledsen. Efter 4 nätter sov han lugnt och tryggt sina välbehövliga 11-timmars nätter.

    Situationen kan alltså var olika, i olika familjer. Jag utgår från att ts har sina skäl til att göra vad hon gör, och att hon på sitt vis försöker göra vad hon tror är bäst för hennes barn. Tänk vad annorlunda allt kunde vara om man försökte bemöta människor och deras privatliv med respekt och förståelse istället för att utgå att de helt kallt bortser från sina barns behov.  Ts har ju uttryckligen bett om att slippa påhopp av det slaget och beskrivit sin önskan att komma i kontakt med andra som lärt sina barn somna själva. Kan det vara en så orimlig begäran? Dessutom finns ju, som jag skrivit tidigare i denna tråd, alla möjligheter i världen att öppna en alldeles egen tråd där man kan varna för 5 mm, om det är ens kall här i livet!
  • Vattuman83
    chokladkaffe skrev 2010-09-29 10:18:41 följande:
    Vattuman: Jag ifrågasatte nog mer varför vissa klarar av att ignorera sitt barns skrik. Jag kan tänka mig att man är väldigt väldigt desperat om man aldrig får sova och kan tänka sig att prova vad som helst för att få lite sömn. Mitt intryck av ts var att hon ville lära sitt barn att sova själv och som jag skrev i ett tidigare inlägg menar jag att det finns annat att prova innan man går på nåt så omtvistat som 5min-metoden. Självklart är alla barn olika, alla föräldrar likaså, jag vill bara uppmana till eftertanke. Jag skrev först i mitt inlägg "jag ifrågasätter inte ts´´s väljvilja och hur hon vill sitt barns bästa och kärleken till barnet" men raderade det för jag tyckte det var onödigt. På ditt inlägg förstår jag att det kanske inte var så, jag kanske uppfattas som ifrågasättande av ts i sig vilket jag inte menar. JAg vill bara uppmana till eftertanke och se efter andra möjligheter.

    Nu verkar det som jag och ts skiljer oss i hur vi ser på barn och dess uppväxt och alla får göra som de vill.  Jag tänker respektera hennes åsikt och hur hon vill göra och lämna diskussionen, hon efterlyste inte kritik.
    Okej, då vet jag! :)
Svar på tråden 5 minuters metoden !!