• Rockan

    5 minuters metoden !!

    Linevik skrev 2010-09-29 09:20:38 följande:
    Så vad vill ni lära era barn?
    Att dom aldrig ska kunna sova själva någon gång? Att ni alltid ska ligga breve dom.
    FÖR jag VET att det är inte alla barn som vänjer sig att sova själva.
    Det är väl skönare om dom klarar av att sova själva, inte känna att dom MÅSTE ha någon vid sig, sover juinte liak bra då. 
    När vårt barn var 8 månader hade vi inget behov av att lära henne något annat än att vi alltid finns där.
    Somna ensam? Tja, det kommer väl med tiden. Personligen tycker båda vi föräldrar att nattningen (Saga, mys, somna i famnen) är bland det mysigaste som finns.

    Vårt barn (21 månader) somnar i eget rum sen några månader. Där har hon en stor låg säng som hon kan kliva ur själv. Frampå småtimmarna kommer hon in och kryper ner hos oss och sover vidare där. Supermysigt.
    Om några år kommer man knappt få en kram, än mindre få sova ihop med sin unge, så vi passar på nu!
  • Rockan
    peolexa skrev 2010-09-30 09:31:41 följande:
    Okej, jag förstår att du reagerar starkt på att man inte ska låta sitt barn ligga och skrika - som du säger, det ligger djupt rotat i oss att trösta vårat barn i dessa situationer.

    Men gör du skillnad på skrik och skrik? För det kan jag definitiv göra nu när vår kille är 6 månader. Han kan skrika för att han är ledsen (erbjuder då tröst i form av närhet) och han kan skrika för att han är uttråkad/protesterar. Jag anser inte att jag behöver plocka upp min son ur sängen när han skriker för att han är uttråkad/inte vill sova, utan leka. För vad lär jag honom då? Jo - att skriker man så får man som man vill. Barnet måste ju någon gång lära sig att föräldrar bestämmer över vissa saker, utan att man diskuterar dem. Och det tror jag att min son klarar av att börja lära sig nu, han är inte dum inte...
    Jag förstår inte varför en 6-månaders inte ska få som h*n vill?
    När min unge var 6 månader så var det hon som bestämde, punkt. Spädbarn är behovsstyrda och har inte en "vilja" än på det sättet. Har de ett behov av att bli roade, så får man roa.
  • Rockan
    peolexa skrev 2010-09-30 10:15:46 följande:
    Skämtar du med mig nu? Ska man lära barnet att det är okej att vakna klockan 3 på natten och leka? Ska man inte som förälder lära barnet att man sover på natten... Alla barn faller inte in i detta av sig själva, tyvärr. Jag tror att alla "experter" avråder från att man ska leka med barnen på nätterna - även om de nu skulle ha "ett behov" av detta (det är vad jag har läst).
    Skrev jag det?
    Givetvis ska man hjälpa sitt barn att sova på natten, jag förstår till och med att man efter att ha försökt allting annat utan resultat kan ta till en CIO-metod på ett äldre barn.

    Jag tycker dock inte man ska ignorera någon typ av skrik hos en 6-månaders. Det handlar om ett spädbarn utan konsekvenstänkande som inte kan koppla ihop händelser. Även om skriket bara skulle handla om att vara uttråkad så har barnet ingen förmåga att första att det är därför mamma/pappa inte plockar upp, de fattar bara att deras kommunikation inte är värd något.
  • Rockan
    peolexa skrev 2010-10-01 09:47:03 följande:
    Jo då, har läst en del av Lars H Gustafsson. Det har även Eckeberg gjort, som kommenterar hans kritik bland annat på det här sättet:

    ”Till barns rättigheter hör enligt mitt förmenande rätten att växa upp i en välfungerande familj, om denna möjlighet finns. Om man i likhet med Lars H Gustafsson och Marie Köhler direkt avråder föräldrar från den enda dokumenterade metoden att få barn att sova, när hela familjen sviktar under sömnlöshetens ok – ja, då kränker man barnets rättigheter.
    Eckerberg är ju dock väldigt tydlig med att hans egen metod faktiskt är till för föräldrarna, inte barnet, och dessutom går emot barnets naturliga instinkt.

    "Små barn är egentligen skapta för att sova tillsammans med sin mamma, vakna flera gånger varje natt och somna om efter att ha snuttat litet på bröstet. Så har barn sovit sedan mänsklighetens begynnelse för miljoner år sedan. Den sovrutinen är fortfarande den vanligaste i många kulturer."

    "Barn är olika och en del barn protesterar intensivt mot att bli lämnade ensamma i sängen när de skall somna. Det strider ju mot deras natur som sades i inledningen."
Svar på tråden 5 minuters metoden !!