Inlägg från: CloudBerry 1 |Visa alla inlägg
  • CloudBerry 1

    5 minuters metoden !!

    peolexa skrev 2010-09-30 13:25:57 följande:
    Vilket ämne är det jag ska intressera mig i?
    Barnspsykologi och anknytnigsteori.
  • CloudBerry 1
    peolexa skrev 2010-09-30 13:32:24 följande:
    okej, jag trodde vi pratade om BVC-sköterskornas inkompetens Flört
    Ja det gjorde vi också.
  • CloudBerry 1
    Tezzan1981 skrev 2010-09-30 13:33:38 följande:
    sedan när skulle det var en säkerhet, att lyssna på någon som påstår sig följa forskningen? ett praktexempel är ju
    livsmedelsverket har ju alltid "varit kända" för att påstå att deras rekommendationer är utiftrån senaste forskningen.
    gång på gång blir de rättade och måste ändra sina råd. och det visar sig att flertalet av de råd de gett inte haft vetenskaplig grund och forskning bakom sig, det har de t.o.m själva erkännt...
    Är det svårt att förstå varför?

    Det kan inte vara så att forskningen faktiskt går framåt så att det är därför att rekommenadtionerna ändras med jämna mellanrum?
  • CloudBerry 1
    vittra skrev 2010-09-30 13:42:22 följande:
    Vill poängtera att ingen här har påstått att bebisar skadas av enstaka gång, men ett förhållningssätt där man anser att bebisen behöver tränas att vara själv genom att låta dem ligga och skrika, det skapar inte den där enstaka som Gerhardt nämner, det skapar ett mönster. Precis som 5mm gör! Sedan om bebisen ger upp efter 4 dagar, eller efter 2 veckor eller mer, har ju bara med bebisens personlighet att göra...
    Ja eller vid Sova hela natten-kuren där tortyren kan pågå i månader.
  • CloudBerry 1
    chokladkaffe skrev 2010-09-30 13:15:17 följande:

    Den boken blev jag sugen på att beställa direkt

    Jag tycker också det blir väldigt otrevliga debatter i de här frågorna. Samtidigt förstår jag att folk blir upprörda. När man sitter med kunskap om hur barns psyke fungerar och folk står på sig till max när det gäller att försvara metoder som femminutersmetoden blir man ledsen, frustrerad och arg. Samtidigt förstår jag verkligen de föräldrar som lyssnar på bvc, gör sitt bästa och försöker hitta en dräglig tillvaro med sina barn, alla vet att det är tufft i perioder med småbarn. Jag förstår att man går i försvar när någon okänd internetsignatur hoppar på en för man gör något man tror kan bli bra, barnet sover vilket såklart måste vara bra.

    Så visst att man ska få diskutera i fred och få tips. Samtidigt hade nog många haft svårt att ta att folk diskuterar barnaga på effektivaste sätt. För många som är insatta i anknytningsteorier och barns utveckling är metoder som går ut på att lämna barnet ensamt att skrika ungefär detsamma som att fysiskt misshandla sitt barn. Så jag kan också förstå att de här trådarna ballar ur. Det är känsliga ämnen och det blir nog svårt att nånsin komma ifrån. Samma med amning vs flaskmatning, resa bort en tid från sitt spädbarn samt hur mycket alkohol man kan dricka när man är förälder. De ämnena har jag svårt att se att kommer att bli neutrala.

    Själv har jag alltid velat läsa på om barn och jag har alltid haft svårt att vara tvärsäker på något. Jag hade aldrig kunnat hävda med säkerhet att mitt barn kommit ur en separationsfas exempelvis. Hur vet man det?


    Ja det är frustrerande att stånga huvudet i väggen

    Trådar ballar ur är för att folk inte klarar av att ta reda på orsaken till kritiken utan de fortsätter lalla på i sin egna lilla påhittade värld.
  • CloudBerry 1
    peolexa skrev 2010-09-30 13:56:56 följande:
    Men låt bli att stånga då? Skit i oss idioter som ändå inte fattar nåt. Så mår du säkert bättre Flört Det är ju ingen som tvingar dig att diskutera...
    Från början så tror man ju att det finns de som inte är som väggar.

    Men nej du har rätt där, jag har under det senaste halvåret försökt undvikit att gå in i dessa typer av diskussioner just för att det är en viss typ som startar dem, dvs den typen som aldrig skulle öppna en bok för att ta reda på vem som har rätt och fel.
  • CloudBerry 1
    Tezzan1981 skrev 2010-09-30 14:03:52 följande:
    om du verkligen tror att några böcker och studier (som talar för din fördel)  gör att dina metoder är 100% rätt, då vet inte du vad forskning och vetenskap är...
    Mina metoder? Det handlar om naturlig moderinstinkt i grunden.
  • CloudBerry 1
    CloudBerry 1 skrev 2010-09-30 14:05:35 följande:
    Mina metoder? Det handlar om naturlig moderinstinkt i grunden.
    Och att alla spädbarn fungerar lika vad gäller grundbehov.
  • CloudBerry 1
    Lincon skrev 2010-09-30 14:15:06 följande:
    Ja visst, och om 5 år ser rekommendationerna helt annorlunda ut. Därför gör vi bäst i att göra på det sättet som passar och känns bäst för var och en, sålänge vi gör det för våra barns bästa.

    Ibland glömmer man också att tänka på att forskare också är människor och att de ofta forskar till fördel för någon större aktör...
    Vad gäller barnpsykologi så går ju forskarna från klarhet till klarhet.
  • CloudBerry 1
    chokladkaffe skrev 2010-09-30 14:24:44 följande:
    Fast det är ju just det som är grejen. Man låter inte sitt barn skrika i ensamhet eftersom det gör ont i hela kroppen....behövs ingen forskning för att få fram den känslan.

    Jag frågade tidigt i tråden men fick aldrig svaret, vad det är som gör att vissa klarar av att köra en sån här metod och andra inte? Jag kan bara tänka mig sjukt desperata människor bland de som klarar att ha sitt barn skrikande kväll efter kväll. Eller ni som kör 5min-metoden, hur klarar ni det?
    Anknytning och beskyddarinstinkt gissar jag är den främsta orsaken.
  • CloudBerry 1
    Tezzan1981 skrev 2010-09-30 14:12:20 följande:
    så TS har ingen modersinstinkt?
    Nja det är mer komplicerat än så. Deta handlar om mycket mer. Som sagt läs böcker för det är omöjligt att förklara exakt hur, vad och varför i inlägg på ett internetforum.
  • CloudBerry 1
    Tezzan1981 skrev 2010-09-30 14:37:08 följande:
    bara en fråga, vad skulle du tex göra i denna sits

    du hade en 10 månaders och en 2 åring. båda supertrotsiga. ingen har sovit en hel natt så länge du kan minnas.
    du är ensamstående, har sovit kanske 4 timmar per natt i 2 års tid. du är psykiskt och fysiskt utmattad och har inte hjälp av barnvakter. jag kan iaf tänka mig hur desperat man kan vara i en sån sits???? då klarar man ju inte att leka och vara en bra mamma under dagen eller natten överhuvudtaget. man måste ibland tänka att alla är inte som en själv.
    (jag är inte i denna sits)
    Om det inte fungerar med att barnet sover i egen säng så kanske man får flytta det eller båda till sin egna säng och har barnet grava sömnstörningar så är sömnmedicin någon man bör överväga.

    Sen så kanske p-piller eller p-stav vore bra att använda så att det inte sker några "olyckor" de närmsta åren som gör att familjelivet kollapsar.
  • CloudBerry 1
    CloudBerry 1 skrev 2010-09-30 15:45:49 följande:
    Om det inte fungerar med att barnet sover i egen säng så kanske man får flytta det eller båda till sin egna säng och har barnet grava sömnstörningar så är sömnmedicin någon man bör överväga.

    Sen så kanske p-piller eller p-stav vore bra att använda så att det inte sker några "olyckor" de närmsta åren som gör att familjelivet kollapsar.
    Och sen som flera redan nämnt så finns det mängder av andra alternativ/metoder som inte innefattar att barnet behöver gråta sig till sömns.
  • CloudBerry 1
    Lincon skrev 2010-09-30 14:33:47 följande:
    Det är fortfarande den uppfattningen du har fått och tagit till dig. Man bör granska forskning med kritiska ögon och ta till sig de bitarna som känns rätt och logiskt grundade samt väga för och nackdelar mot varandra.
    Nja det jag menade är att det är självklara slutsatser som de kommer fram till, självklara saker som mammor runt om i världen redan gör och vet om utan att ha läst en enda bok.
Svar på tråden 5 minuters metoden !!