Inlägg från: The Morticia |Visa alla inlägg
  • The Morticia

    Skall man använda konst för att kränka och håna andra människor ?

    Nu tycker jag att Wilks Muhammed-grej är astöntig. Varför liksom? Det är ju inte konstruktivt för fem öre.

    Men en sak som jag tycker är värre är reaktionerna på hans konstverk. Det är inte ok att han blir mordhotad, misshandlar och gud vet allt bara för att han ritar en dålig och  tramsig bild på någon profet.

    Det hade räckt med att säga: "Drick gift, jävla idiot" och gått vidare med sitt liv.


  • The Morticia
    Rikard skrev 2010-10-10 13:08:32 följande:
    Lars Vilks är en enskild man i sextioårsåldern.

    Islam är en världsreligion med 1,5 miljarder anhängare, med stater, statschefer och arméer bakom sig.

    Vilks gör en teckning.

    För detta mordhotas han, samt utsätts för verkligt våld och mordförsök.

    Vem är den svagare parten? 
  • The Morticia
    amatullah skrev 2010-10-10 17:30:24 följande:
      Vilks "konst" är bara en billig kopia av vad Jyllands posten gjorde.

     Förut blev han en ganska okänd konstnär tills han började provocera oss Muslimer . Nu har han uppmärksamhet som han ville men jag tycker att man ska få uppmärksamhet om man gör någonting som är bra för andra människor och inte tvärtom.  

    Jag tycker att det är fel att använda konst för att kränka andra människor . Konst för mig är någonting vackert .Inte vulgära eller osmakliga handlingar . Konst kan förmedla starka budskap men konst kan inte ha absolut frihet .

    Många skojar och driver tex med eran kungahuset på en väldigt vulgärt och osmaklig sätt och där tappar man gräns .

    Man har yttrandefrihet men i många situationer man censurerar sig själv för allas bästa.
    Vad som är osmakligt och vulgärt är högst personligt. Likaså vad som är vackert. Därför är det också helt orimligt att tycka att vissa saker ska cencureras utifrån dina referensramar.

    Det är sannerligen inte till allas bästa att cencurera. Cencur hör inte hemma i en demokrati. Ordet och konsten måste vara fri för alla.
  • The Morticia
    amatullah skrev 2010-10-10 20:17:44 följande:
    Jag menade att det finns situationer  när man censurerar sig själv för allas bästa.

    Tex ; du är elev och du tycker att din lärare har jätteful troja på sig som du är irriterad på men du säger ingenting .

    Du censurerar dig själv för allas bästa .  Du har möjlighet att säga vad du tycker  men just då i denna situation skulle detta vara opassande  . Du vill inte såra din lärare  

    Så även om yttrandefrihet finns men låter bli att i denna situation använda den .
    Ja, men det är ju något som du i så fall får diskutera med Wilks och säga att du tycker att det var onödigt av honom att göra på det viset. För det är ju liksom upp till honom om han vill cencurera sig eller inte. Har du bra argument för din ståndpunkt så kanske han tar till sig det, om inte fortsätter han med sin grej och det är helt upp till honom.
  • The Morticia
    amatullah skrev 2010-10-10 21:48:26 följande:
     Det hjälper inte . Många skrev till honom att han ska sluta men han bryr sig inte om . Tom barn skickade brev  till honom och frågade varför han gör så mot deras profet

    Hans " konst " sprider bara hat och ilska bland oss människor  och det är det sista vad vi behöver .
    Ja, och hans beslut som han har fullt stöd för i en demokrati var att bortse från det.
  • The Morticia
    Rosenöga skrev 2010-10-11 02:40:32 följande:
    Att moderaterna är skitstövlar och att Buddism är en flumreligion okej, men jag försöker förklara att t ex Budda och Jesus och Gud är för vissa personer jämställda med deras föräldrar och barn. Det är därför de blir så upprörda av det.
    Jag kan ju känna lite såhär:
    Om man jämställer något som man inte ens vet existerar med sina barn Förvånaddå finns det all anledning att ifrågasätta och kritisera religionen. Gud får ALDRIG komma före eller likställas med människor av kött och blod. För då är vi ute på riktigt, riktigt grumligt vatten.
  • The Morticia
    Argo skrev 2010-10-11 07:37:06 följande:
    Exakt vilken del av Vilks "Muhammed-grej" tycker du är "astöntig" och på sätt?
     
    I vilket sammanhang anser du att han gjorde den "astöntiga" grejen och varför blev det fel?
    Jag ser det ur ren konstnärlig synvinkel. Ett barn hade kunnat rita ihop det han gjorde och det är uppenbart att han gjorde det bara för att irritera folk, vilket jag kan tycka är hyfsat omoget. Det är väl kanske inte fel i sig att provocera, men jag är inte ett dugg imponerad av metoden. För mig krävs det lite mer talang innan jag säger wow. Ecce Homo var bra för där hade man koncentrerat sig på bra modeller, rekvesita, ljussättning, retushering. Det var mer genomtänkt. Men det är ju såklart en smaksak.
  • The Morticia
    Rikard skrev 2010-10-11 13:16:22 följande:
    Håller med om att Ecco Homo är i en klass helt överlägsen Vilks rondellhund. Först tyckte jag att hunden var lika intressant som om någon skulle springa in på Nobelmiddagen och skrika: "Kuken!"
    MEN, de reaktioner som kommit på denna taffliga skiss av en profet som ingen människa idag vet hur han såg ut i verkligheten har fått mig att ändra uppfattning. Jag tycker att Vilks verk har varit bra för att det har hjälpt till att avslöja de värsta avigsidorna av religiöst tänkande. Det är en provokation som har tjänat sitt syfte.
    Ja, det ligger onekligen något i det du säger. Effekten har ju varit milt uttryckt  intressant, vilket även gör konstverket intressant. Även om metoden inte är så sofistikerad.
  • The Morticia
    CDSJGRD GGEHCS IAGOTSE skrev 2010-10-11 13:31:16 följande:
    Jo men visst. Våld är ju verkligen en sund och rimlig respons på att en avdankad, halvkontroversiell konstnär svänger ihop en karikatyr som han kallar Mohammed. Mycket vettigt.

    Om det nu är en krigsförklaring så skulle jag gärna se så kallade muslimska länder faktiskt förklarar krig mot exempelvis Danmark. Inom en timma så är GPS-systemet avstängt för icke-militära ändamål, inom två dagar har hela västvärlden mobiliserat och USAs carrier groups i persiska gulfen bombar ovan nämnda länder tillbaka till stenåldern, först militärt och sedan civilt/administrativt, Israel förbereder för storskaligt krig ihop med västländerna. Islamska länder har inte och kommer inte att ha en chans i ett regelrätt krig mot västländerna.

    Ja, det kommer nog sluta med vinst för muslimer... Drömmer
  • The Morticia
    puss skrev 2010-10-11 14:51:48 följande:
    lite virrigt, som jag minns det. men visst stämmer det att vi borde engarera oss i kinas demokrati. och det stämmer att det är fel att bomba afghanistan.
    Inga Svenskar bombar Affe. Snarare är svenska soldaters befogenheter i Afghanistan väldigt små. Det var ot, jag vet.
Svar på tråden Skall man använda konst för att kränka och håna andra människor ?