Inlägg från: Samsmamma |Visa alla inlägg
  • Samsmamma

    Skall man använda konst för att kränka och håna andra människor ?

    Jag håller med ts och förstår verkligen inte vitsen med avbilda muhammed när det är en så viktig regel för muslimer. Tycker att det är så otroligt respektlöst och förstår verkligen inte varför man kan känna ett sådant behov av att trotsa detta? Varför vilja göra folk illa?

  • Samsmamma
    Add3 skrev 2010-10-16 21:15:05 följande:
    Eller så är det 'muslimerna' som går i taket, mordhotar, mordbränner och håller på. Därför får det rubriker. De grupper som lyckas hålla sig i skinnet blir det helt enkelt inte tal om (judar, kristna, etc). 'Muslimerna' (eftersom de här tydligen hanteras som kollektiv) får ju då sas skylla sig själva. 
    Så judar och kristna begår inga brott? Wow, that's news to me...
  • Samsmamma
    Add3 skrev 2010-10-16 21:27:05 följande:
    Skrev jag det? Wow, thats news to me...Obestämd

    (Tips: Det är alltid bra att läsa ordentligt innan man svarar på ett inlägg, och kanske tom försöka tänka lite..)
    Du skriver ju "de grupper som lyckas hålla sig i skinnet". Vad är det då du menar?

    (Tips: Det är alltid bra att låta bli att vara nedvärderande. Man framstår som mycket mer sympatisk då).
  • Samsmamma
    Dorian Ertymexx skrev 2010-10-16 21:31:47 följande:
    Right. För kristna är alltid rationella, speciellt under Ecce Homo, i abort- och homofrågor, och under katastrofer som tex tsunamin.

    Uff, jag blir bara trött. Add, du måste ju veta bättre än att tro på allt som media visar.
    Tack, hoppas han förstår bättre från ditt inlägg... Du var lite tydligare än jag.
  • Samsmamma
    Rikard skrev 2010-10-16 22:35:22 följande:
    Du håller alltså med Amatullah. 
    Vilka delar?
    Den delen att man ska begränsa yttrandefriheten så att inte någon ska behöva känna sig kränkt?
    Gäller det i så fall bara religiösa, eller ska kränkning av nazister och kommunister också förbjudas?
    Eller skriver du under på det mordhot Amatullah riktat mot Lars Vilks och som hon dömts för.
    Eller kanske när hon försvarar bombningar mot Sverige för att vi har tillåtit publiceringen av teckningen.
    Eller att Amatullah själv anser att hon inte behöver betala böter utställda av en svensk domstol för att den inte följer sharia?
    Att hon säger att hon spottar på våra lagar?
    Eller du kanske håller med om det klipp från CNN som man kan hitta på youtube där hon säger att hon inte ska vila förrän Lars Vilks är död?
    Precis som hon kanske du ber till Gud att han ska döda Lars Vilks?

    Vad är det du håller med om? 

    Läs gärna hela tråden. Den är mycket intressant.
    Det värsta av Amatullahs inlägg är tyvärr raderat av moderatorn, men jag har det kvar om det intresserar.

    Vi har med en fullblodsextremist att göra.
     
    Men lilla vän, tagga ner. Det jag håller med om är exakt vad jag skrev. Jag säger ingenting om mordhot, om bombningar, vad Amatullah anser om lagar.

    Jag tycker att det Vilks har gjort är fel. Precis som jag skrev, så förstår jag inte vitsen av att göra någonting som tydligt kränker andra människor. Om det är så viktigt inom islam att inte avbilda muhammed så anser jag att det är otroligt respektlöst av andra att göra detta. Vad är det som är svårt för DIG att förstå med det jag skrivit?
  • Samsmamma
    Rikard skrev 2010-10-17 19:00:49 följande:
    Ville bara belysa att Amatullah har börjat i en ända - "kränkthet" - för att i slutändan hamna i ett berättigande av mordhot och bombningar. Men det kanske var ett dumt sätt att angripa dig för att visa på att Amatullah är en fullblodsextremist.
    Att belysa är väl bra, men som du säger är det inte riktigt genomtänkt att hoppa på något och lägga på denne åsikter som man inte har.
  • Samsmamma
    Queenie70 skrev 2010-10-17 20:41:10 följande:
    >Men....för mig som kvinna, och feminist, så finns det en hel del i bibeln och koranen, som jag blir oerhört kränkt och upprörd över....Ska vi då förbjuda publicering av dessa verk för att det kränker mig? Ska alla präster som citerar ur dessa verk betraktas som respektlösa, och att de gör fel för att de utövar sin tro?

    Lika stor rätt som troende har att utöva och uttrycka sin religion, har en konstnär att uttrycka sitt skapande. Anser ju jag....Man kan inte förbjuda allt som har potential att kränka någon.
    Men det är en annan sak. För det första publicerades ju inte direkt bibeln eller koranen för ett par år sedan, utan är väldigt gamla och allmänt accepterade som de viktigaste religiösa verken i respektive religion. Att någon följer en religion kan knappast kränka dig. Om präster däremot citerar någonting som faktiskt ÄR kränkande, så får man såklart reagera.

    En "konstnär" (för vem bestämmer när någon är en konstnär?) som gör ett "verk" enbart för att provocera, som mot bättre vetande vägrar respektera att han med sitt verk medvetet kommer att kränka och dumförklara människor, är i mina ögon en idiot. Får man göra vad som helst, bara man kallar det konst? Flå och sprätta upp katter och sen måla av, det är ju konst! Måla Jesus som bög, det är ju konst?  Måla barnpornografiska bilder, det är ju konst?

    Jag har inte sagt att man ska förbjuda någonting. Jag har sagt att folk borde fan ha bättre vett. Man kan välja att respektera andra, eller inte. I mina ögon är man en sämre människa om man inte kan respektera andra, respektera ett sådant tydligt förbud som att inte avbilda mohammed. Vilks visste ju mycket väl vad han gjorde. Och han gjorde det ändå. Och då får man stå ut med kritik. Självklart är det inte ok att mordhota någon för detta, osv.Det är ju mot lagen. Men det Vilks gjort är ändå inte ok. Moraliskt sett.
  • Samsmamma
    Queenie70 skrev 2010-10-17 20:41:10 följande:
    Man kan inte förbjuda allt som har potential att kränka någon.
    Och det är ju skillnad på "potential att kränka någon" och "med största sannolikhet/säkerhet kränka någon".

    Dessutom skulle jag vilja veta vad Vilks fick ut av att göra detta. Om det nu handlar om en konstnärs rätt att uttrycka sig, så kan han väl rita sina karikatyrer för sitt eget höga nöjes skull.

    Det är lite som konstfackeleven som låtsades vara psyksjuk. Jaja, slösa på våra resurser bara, för att du ska GÖRA KONST. Så löjligt att jag skäms. Och det anses vara helt ok. För det var ju konst.
  • Samsmamma
    Add3 skrev 2010-10-18 00:02:31 följande:
    - Jag tror knappast Vilks dumförklarar människor. Det är människorna själva som dumförklarar sig själva genom att ta till våld och hot. Där argumenten tar slut, tar nävarna vid!

    -Jag anser inte att alla har förtjänat min respekt. Våldsverkare bland annat. Sedan skall man skilja på att uttrycka något som andra inte håller med om, och att inte ha respekt för dem. Jag kan ha respekt för ngn, och ändå uttrycka ngt den personen inte håller med om eller anser vara ok. Jag utgår från att vuxna människor kan hantera detta.

    -Tydligt förbud? Var är det förbjudet? Utöver i någon religiös text och eventuellt i några odemokratiska länder? Mig veterligen är det inte ett så tydligt förbud ens inom islam..utan det varierar beroende på vem man frågar.

    -Jag är övertygad om att Vilks står ut med kritik, och även att andra tycker det han gör är fel. Det är ju inte själva problemet. Alla 'arga muslimer' är välkomna att debattera och organisera sig (på ett lagligt sätt) för att bilda opinion och sprida sina (lagliga) åsikter. Knock yourselves out!
    Att det ska vara så svårt att förstå... jag accepterar inte att ta till våld och hot, men jag anser att man kan gott kan respektera att andra inte tycker som en själv, och därmed inte göra sådant som givet är kränkande. (att sedan hota osv är olagligt och fel, givetvis)
  • Samsmamma
    Tygtiiger skrev 2010-10-18 09:53:32 följande:
    Men det är bara en inställning som fungerar om vi INTE har lättkränkta personer i samhället!

    Ponera att vi har en högljudd minoritet i Sverige som tycker det är fruktansvärt om kvinnor går i långbyxor, för man ser ju baken (för hundra år sedan VAR det skandalöst att gå i långbyxor som kvinna), och som ställer till ett jävla liv så fort någon tar kort på en långbyxeklädd kvinna och ställer ut. Ska alla bära långkjol då för att inte kränka minoriteten?

    Eller att en liten minoritet wiccaner finner kors fasansfullt kränkande, de är ju tortyrredskap och dessutom en symbol för en kyrka som genomdrivit häxbränningar och inkvisitionen, ska vi av hänsyn till dem och av rädsla för att de ska bomba oss sluta ha kors i kyrkor, i konst eller som smycken?

    Eller om jag, som sekulariserad kvinna, uppfattar slöja som en fruktansvärt kränkande symbol, som något som hotar hela den världsbild jag med glädje omfattar - får jag slita niqaben av de ytterst få kvinnor som jag möter på stan, som har fräckheten att täcka sig helt?

    (För att förtydliga: nej, jag uppfattar inte slöja som en fruktansvärt kränkande symbol och jag rycker självklart inte niqaben av någon, jag tycker det är obehagligt när jag inte ser andras ansikten men det är skitsamma om det är en slöja eller en motorcykelhjälm, jag anser inte heller att man ska anpassa sig på något vis efter det jag skrev ovan utan jag har valt exempel för att visa hur absurt det blir om man ska idka självcensur hela tiden för att ingen ska bli kränkt.)

    Hela min existens är kränkande för en del fanatiker inom många olika religioner. Jag hade sex innan äktenskapet, jag går klädd hur jag vill och täcker inte håret, jag har varit kortklippt, solat topless, jag yrkesarbetar och jag har i perioder försörjt min man, jag är inte döpt, osv osv. Hela min livsstil är tvärtemot vad många runtom i världen anser vara passande. Men jag hävdar benhårt min rätt att fortsätta som jag gör och jo, jag tycker det är helt ok att andra lever annorlunda än vad jag gör, men de får inte tvinga in mig i sina mallar. Jag följer våra lagar och mitt eget samvete, inget annat. Och om jag måste bryta lagen pga mitt samvete är jag också beredd att gå i fängelse eller betala böter för det.
    Nej, så kan vi såklart inte ha det. Eftersom kvinnor idag faktiskt HAR byxor på sig, och vi HAR kors på olika ställen i samhället. Men förklara för mig vem som har ett behov av att sitta och avbilda Mohammed (som en gris dessutom....)? VAD vinner man på det? Mer än kritik? Vad får man ut av det?

    Det är inte jämförbart. Att du har sex, arbetar, inte är döpt, är saker som faller sig naturligt i ditt liv, det är livsval du gjort. Hur är det ett livsval att avbilda Mohammed?

    Sedan jag gav mig in i denna diskussion har jag försökt komma på ett bra exempel som faktiskt är jämförbart... menj ag kan inte komma på något! Det skulle väl vara i stil med att måla jesus som en djävul, eller ngt... Det känns ungefär som mobbingbilder som man skickade runt i klassrummet bakom lärarens rygg i mellanstadiet, ungefär. Absolut onödigt beteende, men ändå gör Vilks detta, som vuxen. Enbart för att provocera.
  • Samsmamma
    Sarilariz skrev 2010-10-18 10:53:41 följande:
    Ursäkta mig, men nu får du väl för fan ge dig. Kolla hur mycket karikatyrer det finns av Jesus, eller "gud" för den delen.
    Människor kommer ALLTID driva med religion. Get over it!

    Jag är själv kristen, jag kan ändå skratta åt karikatyrer av Jesus. Någon form av självdistans måste man ha.
    Skillnaden är att man inom islam inte får avbilda mohammed... Jesus finns det ju massor av bilder på. Men det där med självdistans har du ju delvis rätt i också, tycker jag. Men jag tycker ändå att det är så onödigt att göra en sån sak som Vilks gjorde.
  • Samsmamma

    IGEN. Jag försvarar inte att man hotar Vilks (eller liknande) eller förstör deras verk. Jag försvarar inte någonting som är olagligt. Jag försöker bara vädja till folks moral... men det verkar svårt. Jag vill inte att det ska förbjudas. Jag vill att folk inte ska gömma sig bakom yttrandefrihet och ordet konst, och för den sakens skulle göra vad som helst (som inte är olagligt) och kunna komma undan med det, oavsett vem man gör illa.

Svar på tråden Skall man använda konst för att kränka och håna andra människor ?